גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהעובדים מסוכסכים ביניהם: האם המנהל צריך להתערב?

העובדים שלך מתעמתים – האם תתערב או תתעלם? ■ כדי להחליט אם להתערב או לא, מנהלים צריכים לשאול את עצמם 6 שאלות

סכסוך במשרד / צילום: שאטרסטוק
סכסוך במשרד / צילום: שאטרסטוק

איך קורה שביבי, למשל, מרשה לעצמו לא לנכוח בישיבה שבה מתקיימת, לדוגמה, הצבעה לסוגיה חשובה? האם זה קורה במקרה?

ודאי שלא. מדובר בטקטיקה סדורה למדי, שמהותה התרחקות מהאזור בעתות סערה. ביבי עושה זאת כי הוא יודע שהישיבה תהיה סוערת וקונפליקטואלית. כמותו, מנהלים רבים מעדיפים שלא לתפקד כמיישבי סכסוכים בצוות שלהם, כי אם להימנע לחלוטין מלהתערב בהם.

טקטיקה ניהולית: אי התערבות בעימות

במחקר מוגדרת טקטיקת ההימנעות מהתערבות בעימות כמצב שבו המנהל מכיר בכך שקיים סכסוך, אך בוחר לסגת ממנו או להתעלם ממנו, אולי מתוך תקווה שהוא ייעלם. לעתים כוונתו להניח את הדברים בצד במצב "המתנה", וברמות קיצוניות פחות ההימנעות אינה פסיבית, אלא פשוט דרך איטית למדי לטפל בקונפליקט, במטרה "להחניק" אותו.

הימנעות יכולה לבוא לידי ביטוי גם דרך ייחוס סודיות לסכסוך, במטרה למנוע הסלמה של העימות (למשל, בשל עירוב רכילות בצוות), ולעתים בפנייה לכללים ביורוקרטיים: "זו בעיה שנוכל לטפל בה לפי מה שהכללים מורים, בלי קשר למה שאני חושב על מה שקרה".

ישנם 3 סוגים של נמנעים כאלה: ה"מרגישים" - ש"בולעים" את רגשותיהם (למשל, מחייכים גם אם המצב גורם להם למצוקה) ומנסים להסתיר את עמדתם האמיתית (כי זו עלולה לפגוע באחרים או בעצמם); ה"משנים נושא" - שמוצאים את הבעיה האמיתית קשה מדי מכדי להתמודד עמה, ולכן מוצאים דבר מה אחר, שעליו סביר שהצדדים יסכימו ביניהם (בכך הם אינם פותרים את הבעיה האמיתית); "הנמנעים בכל מחיר" - שבאופן כללי, באופיים, נמנעים מעיסוק בכל התנגשות או קטטה.

מה זה עושה לצוות?

מנהלים שפועלים כך נתפסים על ידי סביבתם כאנשים שאדישים לדאגות של אחרים, שאינם נוטים לשתף פעולה, שמעדיפים בידוד ונסיגה במקום התמודדות אמיתית עם בעיות, וש"סומכים על הגורל". ויש לכך, כמובן, השלכות על הצוות.

אולם ראשית - הפתעה: מסתבר שישנן השלכות חיובית לדפוס ההתעלמות מעימותים בצוות. למרות הקושי שהטקטיקה הזו יוצרת (למשל, בקרב עובד שמייחל שמנהלו יגבה את הצד שלו בעימות), נמצא כי צוות שמתרגל להיעדר נקיטת העמדה של הממונים, מפתח בתגובה דינמיקה פנימית המדמה אחווה. זאת לאחר שהוא מרים ידיים ומבין כי הישועה לא תבוא מלמעלה. במקרה כזה, חברי הצוות מוצאים תמיכה זה אצל זה, ופועלים כקהילה לכידה. הדבר דומה למצב שבו אוכלוסייה מסוימת אינה מקבלת מענה לצרכיה מהגוף הרשמי שאליו היא משתייכת (למשל, משאבים או הכרה מהמדינה), ובשל כך חבריה מתקרבים זה לזה כדי לתמוך ולהיתמך, ומקימים עמותות ומלכ"רים עצמאיים.

ובכל זאת זו אינה שיטת מיליון הדולר שלכם

אם כן, אולי כדאי למנהל לנקוט הימנעות והתעלמות מקונפליקטים ומבעיות בצוות? בכל זאת - לא. דפוס זה לא באמת יסייע לאף מנהל ליצור צוות בריא. להיעדר טיפול בבעיות ובסכסוכים בארגון יש השלכות חמורות על רווחתו ועל המשך קיומו.

כשקונפליקט אינו מטופל כראוי סופו להסלים, וככל שיהיה משמעותי ומשפיע, כך יכולה התעלמות מקיומו להזיק: הטינה והמתח שמאפיינים עימותים פוגעים בתקשורת בצוות, גורמים לעיכובים פוטנציאליים, ונוטים "להדביק" עובדים וצוותים אחרים ובהתאם לכך להזיק לפריון ולמורל, ולעלות לארגון ביוקר. יתרה מזו, קונפליקט עשוי להיות מקור חזק ביותר לצמיחה, וכשמקור כה יקר אינו מנוצל, פשוט חבל.

יתרה מזו, דווקא אותה לכידות קבוצתית שנוצרת בצוות בעקבות ההתעלמות של הממונים, ודווקא העובדה שחבריו פעמים רבות מתפייסים ומחזיקים מטרה משותפת לסייע זה לזה - מסוכנות למנהל. זאת מכיוון שפעמים רבות קשרי האחווה הללו נוטים לשמש כוח נגד הארגון ומטרותיו, להחריף את ההתנגדות להנהלה, ולגרום לחברי הצוות לעסוק בה ולא בעיסוקים הנדרשים והחשובים באמת לשם תפקודו התקין והפורה.

להתערב או להתעלם?

בשל כך, במקום להתעלם עדיף פי כמה ללמוד את אמנות יישוב הסכסוך, להשכיל לזהות קונפליקט בעודו מתבשל, להביא את הצדדים לדיון משותף תוך שימוש במיומנויות הקשבה אקטיביות ולהוביל למציאת פתרון.

הימנעות מסכסוך עשויה להיות אסטרטגיה טובה ובעיקר חסכונית - רק אם לקונפליקט יש השפעה נמוכה יחסית על המנהל, על הצוות ועל הארגון. כדי לזהות את רמת ההשפעה הזו ולהחליט אם להתערב או לא, מנהלים צריכים לשאול את עצמם 6 שאלות:


- מה הקשר שלך לאנשים שהעימות רלוונטי אליהם? (יתכן שהמנהל אינו קשור ישירות לעימות, ואינו קרוב אישית לנוגעים אליו, אך בשל האחריות הניהולית שלו לאנשים המתעמתים, יש לו קשר הדוק למה שקורה להם).
- עד כמה חשוב לך נושא הסכסוך? (למשל ערך כלשהו, כשירותיות ללקוח).
- האם ברשותך משאבים לעסוק בסכסוך? (זמן, פניוּת נפשית).
-האם אתה מודע להשלכות הפוטנציאליות שיש להתערבותך ולאי-התערבותך? (למשל, פגיעה ביחסי העבודה עם המתעמתים לאחר שהמנהל יביע עמדה, או כשיימנע מכך).
- האם אתה מוכן לשאת בתוצאות? (למשל, איבוד מעמדו ואף משרתו).

- ובשורה התחתונה: בשיקולי עלות תועלת, כולל כל המחירים והרווחים, הן ברמת תפקוד והן ברמת תוצרים, ולטווח קצר ורחוק - מהי החלטתך?

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק