גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי ודאות בנדל"ן | גמישות הנתונים של נציגי הממשלה

אם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אומרת שבספטמבר נמכרו 1,990 דירו, ובאוצר אומרים שנמכרו 2,100 - למי אנחנו צריכים להאמין?

נתוני נדל"ן / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
נתוני נדל"ן / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

שיבות הנתונים בענף הנדל"ן למגורים היא מכרעת, במיוחד לאור העובדה שמחירי הדירות עולים כבר למעלה מעשר שנים והממשלות השונות מנסות מאז להילחם במה שכבר הוגדר כמשבר הדיור. מקבלי ההחלטות צריכים כמובן לבסס את ההחלטות שלהם על נתוני מאקרו ומיקרו מהימנים, לא רק בשביל לדעת איך לתקוף את המשבר אלא גם לבחון השפעות אפשריות של כך מהלך בהמשך הדרך.
מעבר לכך, כשמדברים על ענף הנדל"ן למגורים הנתונים מקבלים משנה חשיבות גם מצדו של הציבור הרחב. מכיוון שענף הנדל"ן, ואיתו מחירי הדירות, מושפעים בשיעור לא מבוטל גם מציפיות הרוכשים והמוכרים, ברור שהנתונים משפיעים על הצעדים שעושים גם אלו וגם אלו. בעוד חשיבות הנתונים, אמינותם והיקפם היא משמעותית, גם בתחום החשוב הזה קיימת אי ודאות לא קטנה.

פרויקט מיוחד: אי-ודאות בענף הנדל"ן / איור: ליאב צברי

לא אותה שפה

ראשית, מסתבר שנתונים רשמיים של המדינה אפילו לא מדברים באותה שפה.

הנה דוגמה הקשורה למכירת דירות חדשות: על פי סקירת האוצר, באוגוסט 2017 נמכרו 2,400 דירות חדשות (2,100 דירות חדשות בניכוי מחיר למשתכן), אולם בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נכתב כי נמכרו בחודש אוגוסט 1,866 דירות חדשות. בנתוני ספטמבר 2017 נכתב בסקירת האוצר כי נמכרו 2,100 דירות חדשות (1,700 דירות בניכוי מחיר למשתכן) ואילו בלמ"ס נכתב כי באותו חודש זה נמכרו 1,990 דירות חדשות. הסיבה לפערים היא מדידה שונה של שני הגופים, ושיהוי בקבלת הנתונים. אמנם המגמה שעולה מהנתונים דומה בסופו של דבר (לפחות בעת האחרונה), אבל עדיין, בסופו של דבר, כשבאים לנתח את ענף הנדל"ן למגורים קשה לנתח את המצב הקיים בשטח ללא נתונים אחידים מה שמוביל לאי וודאות.

עוד דוגמה לאי ודאות בנתונים אפשר למצוא גם בכל מה שקשור להתחלות הבנייה. מכיוון שבלמ"ס לא מצליחים לקבל את כל הנתונים בזמן אמת והם מגיעים בפועל באיחור ניכר, הנתונים ממשיכים להתעדכן גם אחרי הפרסום הרשמי שלהם. כך למשל, בפרסום האחרון של הלמ"ס שהתייחס לנתוני התחלות הבנייה ניכר הבדל משמעותי בעדכון הנתונים אחורנית. הנתונים שהתפרסמו נגעו לרבעון השלישי של 2017, אך במסגרת אותו הפרסום עודכנו גם התחלות הבנייה של הרבעון השני של אותה השנה.

כאשר פורסמו נתוני הרבעון השני, עמד מספר הדירות החדשות שהחלו להיבנות על 10,029, אולם עם פרסום נתוני הרבעון השלישי, עודכן מספר זה ל-11,203 יחידות דיור שבנייתן החלה. כלומר, במהלך הרבעון נוספו לדיווח עוד 1,174 דירות חדשות שהחלו להיבנות. גם כאן, העדכונים בדיעבד מקשים על קבלת תמונת מצב מהימנה על הענף.

אי הוודאות בנתונים גם מקבלת משנה תוקף כאשר מדברים על תכנון קדימה לשנים הבאות. במינהל התכנון ובמטה הדיור מתגאים באישור תוכניות למגורים בהיקף חסר תקדים. אבל בלי נתונים מדויקים ואמינים, איך יכולים מקבלי ההחלטות לקבוע האם הסכם גג של למעלה מעשרת אלפים דירות בעיר כלשהי אכן יזכה לביקוש, כמה יחידות דיור מוזלות צריך בכל עיר, ומה מצב שוק השכירות בכל עיר ועיר. ואם כבר בשכירות עסקינן, אז בכל הנוגע לאי וודאות ונתונים חסרים, תחום ההשכרה למגורים נמצא בראש הרשימה השחורה כאשר אין אף נתון מקיף ומהימן על ענף זה, שמתנהל כמובן רובו ככולו בין אנשים פרטיים.

ועוד מילה על מלאי הדירות החדשות הלא מכורות שנמצאות בידי הקבלנים. כבר כתבנו כאן על סימן השאלה הגדול המרחף סביב נתונים אלו, שפסקו להתפרסם לפני שנה. בלמ"ס טענו ועדיין טוענים שהנתונים שהעבירו להם ממשרד הבינוי והשיכון היו בעייתיים ולכן הוחלט להשהות את הדיווח. במשרד הבינוי והשיכון מנסים כבר חודשים לטייב את הנתונים הללו, אבל נכון להיום אין צפי לחידוש הפרסום וכבר שנה שאין מידע אודות המלאי שאינו מכור.

וזה כמובן לא הכל. סקירה רבעונית מקיפה שפרסם משרד השיכון הוגדרה במשך שנים על ידי המשרד ועל ידי רבים בענף כ"סקירה המקיפה והעשירה בישראל של מחירי הדירות", והעניקה בין היתר תמונה של רמות מחירים ושל כמות עיסקאות בעשרות רבות של ישובים ברחבי הארץ. אולם בסוף 2015 ספג המשרד ביקורת על הפרסום שסתר פרסומים אחרים, ובעקבות זאת הוחלט להפסיק לפרסם את הסקירה.

"לדבר בקול אחד"

סקירה נוספת שהניבה לא פעם תוצאות שונות מסקירות מקבילות הייתה סקירת מחירי דירות 4 חדרים שפרסם השמאי הממשלתי במשרד המשפטים בכל רבעון. סקירה זו התייחסה רק למחירי דירות 4 חדרים (חדשות ויד שנייה) ב-16 ערים נבחרות בישראל, ופרסומה הופסק בעקבות החלטה של קבינט הדיור בשלהי 2016. ההחלטה קבעה בצורה ברורה, אך שנויה במחלוקת, שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) תהיה היחידה שתוכל לפרסם נתונים אודות השינויים במחירי הדירות.

מאז, רק הלמ"ס מפרסמת את מדד מחירי הדירות ואת הטבלאות הרבעוניות המעידות על השונות במחירי הדירות במחוזות השונים, ואגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מפרסם סקירה חודשית ורבעונית על ענף הנדל"ן למגורים, ללא התייחסות ישירה למחירי הדירות.

הרציונל בהחלטה לאפשר רק לגוף רשמי אחד לפרסם מידע אודות מחירי הדירות בישראל היה למנוע בלבול בציבור ו"לדבר בקול אחד" של משרדי הממשלה בתחום, אבל כרגע רמת הפירוט של הנתונים מוגבלת מאוד - מדד מחירי הדירות של הלמ"ס מתייחס רק למחירי הדירות ברמה הארצית. ולדאבונו של שר האוצר, כל הסקירות האחרונות הצביעו על עליות מחירים (גם אלה שלא, התעדכנו בדיעבד לעלייה), עד שכחלון עצמו אמר לאחרונה כי "נראה לי שבמקלדת של הלמ"ס אין מינוס, רק פלוס. בגלל זה תמיד הם מראים עליית מחירים".

אמנם לאחרונה בישרו בלמ"ס כי הם צפויים לפרסם מדד שיפוצל בין המחוזות השונים, אבל היישום מתעכב. בישראל, עם קיטוב משמעותי בין המרכז לפריפריה, מדד מחירים כולל אינו מספק תמונה מספיק טובה של נתונים, מה גם שהמדד הנוכחי נותן משקל יתר לנפות תל אביב (21%) וירושלים (16%), בגלל נוסחה שנועדה לחשב את השינוי הכללי בשווי הנדל"ן למגורים במדינה. כך או כך, כל עוד רוב הנתונים מעידים על עלייה, המחיר הממוצע שואף מעלה. הלמ"ס גם לא מפרסמת מחיר חציוני, והעובדה שהיא המפרסמת הרשמית היחידה מקשה על קבלת תמונה מפורטת ואמיתית.

אי ודאות כבר אמרנו?

כמה דירות חדשות נמכרו?

אוגוסט 2017 - משרד האוצר: 2,400, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה : 1,866

ספטמבר 2017 - משרד האוצר: 2,100, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: 1,990

עוד כתבות

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים