גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צלו הכבד של נתניהו: מנדלבליט נמצא בין הפטיש לסדן

גורלו המקצועי של אביחי מנדלבליט תלוי במידה רבה בגורל חקירתו של ראש הממשלה: אם היועמ"ש לא יקבל את המלצת המשטרה הצפויה - הוא יחטוף מטחים של ביקורת וייחשב כמי שחטא לתפקידו ■ אנשי השנה של "גלובס"

אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף
אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

דרכו של ד"ר אביחי מנדלבליט לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה לא הייתה קלה. מנדלבליט (54) נאלץ להתמודד עם כמה עתירות נגד המינוי שלו. רק בינואר 2016, נסללה דרכו סופית לתפקיד הנכסף לאחר שבג"ץ דחה פה־אחד את העתירות שהוגשו נגד המינוי על־ידי תנועת אומ"ץ והתנועה לאיכות השלטון. זאת, בין היתר בשל מעורבותו של מנדלבליט ב"פרשת הרפז", היעדר תקופת צינון אחרי תפקידו כמזכיר הממשלה, וטענות כי הוא מקורב לראש הממשלה, בנימין נתניהו.

מנדלבליט לא יכול היה לשער שפחות משנה אחרי כניסתו לתפקיד הוא באמת יצטרך להתמודד עם הצל שמלווה את המינוי שלו - הטענה כי הוא מקורב לנתניהו ו"חייב לו" לאחר שדחף למינויו. כשפרצו החשדות לפלילים נגד נתניהו לעולם, מנדלבליט נראה היה לעיתים כמי שכפאו שד. התקופה שבה נוהלה בדיקה בנוגע לחשדות לשחיתות נגד ראש הממשלה לבין היום שבו הוחלט שהבדיקה תהפוך לחקירה פלילית הייתה ארוכה מדי. אולם בסופו של דבר מנדלבליט הורה על חקירה, והחל מינואר 2017 הוא הממונה העליון על חקירתו של נתניהו באזהרה במשטרה בתיקים 1000 (תיק המתנות) ו-2000 (תיק נתניהו-מוזס).

גורלו המקצועי של מנדלבליט תלוי במידה רבה, בגורל חקירת נתניהו. אם היועמ"ש לא יקבל את המלצת המשטרה הצפויה על העמדה לדין של נתניהו, הוא יקבל מטח של ביקורת מצד גורמים בתקשורת ובציבור, ולעד ייחשב על ידם כמי שחטא לתפקידו הציבורי החשוב. מנגד, אם מנדלבליט יחליט להעמיד לדין את נתניהו, הוא יירדף על-ידי גורמים בימין שיראו בו "משת"פ" של השמאל וכמי שנכנע להפגנות במוצאי שבת מול ביתו בפתח-תקווה. אכן, קשים חייו של היועץ המשפטי לממשלה.

אביחי מנדלבליט / איור: גיל ג'יבלי

אצבע בסכר יוזמות החקיקה

לא רק עם ההפגנות מול ביתו ועם חוסר אמון גובר מצד חלק מהציבור צריך היה להתמודד השנה מנדלבליט, אלא גם עם הצעות חוק מצד הממשלה וחברי כנסת מהליכוד שחלקן מנוגדות לעמדתו וחלקן ממש בזויות בעיניו. היועץ הודיע כי לא יגן על "חוק ההסדרה" שמקדמת הממשלה להסדרת מעמדן של התנחלויות שהוקמו על אדמות פלסטיניות פרטיות, ומתח ביקורת על "חוק ההמלצות", האוסר על המשטרה לפרסם המלצות להגשת כתבי אישום, ועל הצעת החוק שלא עברה, שקבעה שאין לחקור ראש ממשלה מכהן.

"מקבץ הצעות חוק אלו חייבות להטריד את מנוחתו של כל אחד, ובוודאי מטריד את מנוחתי שלי", אמר מנדלבליט. "התוצאה של הצעות החוק הללו עלולה להיות קשה: מדובר בהחלשה של ההגנה על זכויות האדם, בפגיעה קשה במנגנוני ההגנה על מינהל תקין ומניעת שחיתות שלטונית ובפריצת עיקרון היסוד של שוויון בפני החוק", הוא הוסיף.

האמירות הללו לא ממש עזרו לו. לקראת סוף שנת 2017 צצו ועלו יוזמות חקיקה קיצוניות נוספות שמנדלבליט לא יוכל להגן עליהן, ובראשן ההצעה להטיל עונש מוות על מחבלים של יו"ר ישראל ביתנו ושר הביטחון, אביגדור ליברמן, המכונה "חוק המוות". ההצעה מנוגד לעמדת מנדלבליט בסוגיית עונש המוות, מנוגדת להשקפה של מרבית אומות העולם, והיא עלולה לסכן את מעמדה הבינלאומי של ישראל. אבל מעל הכול, היועץ המשפטי לממשלה סבור כי בהצעת ליברמן להטיל עונש מוות על מחבלים, אין שום היגיון, שכן אותם מחבלים ממילא מבקשים את מותם.

אם בעבר עוד היה סיכוי שעונש מוות למחבלים יביא להרתעה, היום אנחנו חיים למרבה הצער, בעידן שבו המפגעים והמחבלים הם שהידים. הם נוהגים "לטהר" את עצמם, להיפרד מקרוביהם, לשלם את החוב האחרון במכולת לפני שהם יוצאים לפיגוע. הם יודעים שרוב הסיכויים שימותו במהלכו, ואפילו מעוניינים בכך. לכן, הטלת עונש מוות במדינת ישראל, על מחבלים שלא הצליחו להפוך לשהידים, היא במידה רבה מילוי המשאלה האחרונה שלהם. מה עוד שמאות מחקרים בעולם מראים כי עונש מוות לא מביא להרתעה של רוצחים או מפגעים פוטנציאליים.

תמרור עצור להסתה מימין

מנדלבליט עשה את מרבית הקריירה המשפטית שלו בצבא. למרות זאת, ואולי דווקא בגלל זה, הוא מיעט להתבטא בנוגע למשפט הסוער והמתוקשר ביותר שהתרחש השנה בישראל - משפטו של החייל היורה, אלאור אזריה, שהסתיים בהרשעתו בהריגה ובשליחתו למאסר קצר יחסית.

עם זאת, מנדלבליט, לא היסס להורות על פתיחת חקירה בחשד לעבירות הסתה לאלימות בעקבות הפגנות תמיכה באזריה שהתקיימו לאחר הרשעתו של החייל, שבמהלכן נשמעו קריאות הסתה, בין היתר, כלפי הרמטכ"ל גדי אייזנקוט, כגון: "גדי תיזהר, רבין מחפש חבר". מנדלבליט הבהיר בצורה המיידית והנחרצת ביותר כי המדינה לא תשלים עם התבטאויות מסיתות, לא כלפי שופטים, לא כלפי קצינים בצה"ל, ולא כלפי כל גורם אחר במערכת אכיפת החוק ובכלל. "מערכת אכיפת החוק תפעל בצורה נחושה ובלתי מתפשרת ביחס לקריאות של הסתה לאלימות וגזענות", הוא אמר.

בפן הכלכלי השאיר מנדלבליט את מרבית העבודה לעוזריו, ובראשם המשנים ליועמ"ש לעניינים פיסקליים - הקודם, אבי ליכט, והנוכחי מאיר לוין. באמצעות הפרקליטים הכפופים לו התערב היועמ"ש לא אחת בהליכים משפטיים כלכליים שלהם השפעה מרחיקת לכת.

התערבות בהליכים משפטיים כלכליים

אחד המקרים הבולטים להתערבות בהליכים משפטיים כלכליים מצד היועמ"ש עסק בתביעה הנגזרת שהוגשה בשל פרשת רכישת עיתון "מעריב" על-ידי קונצרן אי.די.בי ב-2011. מקרה זה מהווה דוגמה לאופן שבו דירקטוריון חברה פעל באופן רשלני, שלא לטובת החברה ובעלי המניות שלה מקרב הציבור ולא פיקח כמצופה על בעל השליטה.

ב-24 במארס 2011 התבקש דירקטוריון דסק"ש לאשר את הצעת בעל השליטה דאז בחברה, נוחי דנקנר, להתקשר בעסקה לרכישת השליטה ב"מעריב החזקות". הדירקטוריון קיים דיון של כשעה וחצי בלבד בעסקה, ובסופו אישר פה-אחד את ההתקשרות, בהתאם להצעה שהונחה לפניו. בעקבות החלטה זו השקיעה דסק"ש ב"מעריב" במהלך השנה וחצי שלאחר מכן סכום של כ-360 מיליון שקל - שרובו ככולו ירד לטמיון.

בתביעה נגזרת שהוגשה מאוחר יותר נגד חברי הדירקטוריון נטען כי החלטת דירקטוריון דסק"ש בדבר רכישת "מעריב", כמו גם החלטות שהתקבלו לאחר מכן שהביאו להגדלת ההשקעה ב"מעריב", התקבלו באופן רשלני ופזיז. לטענת התובע הייצוגי, לדירקטורים שקיבלו החלטות אלה יש אחריות כלפי החברה בגין ההפסד שנגרם לה.

ביולי האחרון התגבשה פשרה בין הצדדים, שלפיה דנקנר והדירקטורים בדסק"ש ישלמו 100 מיליון שקל - מתוכם 4 מיליון דולר מכיסם הפרטי - לטובת סגירת התביעה הנגזרת. אולם, בנובמבר האחרון התערב היועמ"ש מנדלבליט ומתח ביקורת חריפה על כך שהחברה הפקיעה לדבריו את זכותו של התובע הייצוגי לנהל את ההליך ו"נטלה על דעת עצמה את המושכות" להגעה לפשרה ללא אישור מביהמ"ש.

מאוחר יותר נחשף ב"גלובס" כי במשרד המשפטים הוקם צוות בראשות מאיר לוין שבוחן את הדרכים לחזק את עצמאות הדירקטוריונים בחברות הציבוריות כדי לנסות ולנוע בעתיד מקרים כמו זה שקרה בעסקת רכישת "מעריב", שבהם הדירקטוריון צועד בעיניים עיוורות אחרי בעל השליטה.

שנת 2017 הייתה שנה קשה ומורכבת עבור היועמ"ש והוא נאלץ להתמודד עם התקפות מכל עבר, ועם הפגנות בסמוך לביתו. אבל זה לא אומר ששנת 2018 תהיה פשוטה יותר. תפקיד היועמ"ש הוא תמיד תפקיד קשה, ולעיתים גם כפוי טובה. ודאי כאשר הקריירה של ראש הממשלה ועתיד הממשלה המכהנת כולה נמצאים על כף המאזניים.

מקורביו של מנדלבליט אומרים שהעובדה שהוא מותקף מכיוונים שונים, מימין ומשמאל, רק מוכיחה כי הוא תמיד יקבל את ההחלטה הנכונה מקצועית ומשפטית מבחינתו ולעולם לא יקבל החלטות ממניעים לא ענייניים. לדבריהם, האיש שגדל כחילוני וחזר בתשובה, שמעריץ את נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, מאיר שמגר, וששיחק בעברו הרחוק ככדורגלן מקצועי במכבי ת"א, הוא לא אחד שיפר את כללי המשחק ויסטה מהוראות שלטון החוק או יפר את הכללים בשל לחץ חיצוני.

עוד כתבות

עצות פרקטיות מכתבות חזית המדע / צילום: Shutterstock

איך להישאר חדים בגיל 80 ומה כדאי להכניס לחוזים: 15 עצות שקיבלנו מחוקרים השנה

חוקר המוח שהסביר מה מכשיל בני אדם במלחמות, המומחית שהזהירה מקבלת החלטות תחת לחץ, החוקרת שגילתה מה נותן לנו משמעות בחיים, זוכה הנובל שרוצה לשנות את כללי המשחק בכלכלה, והתובנה האופטימית שכדאי להפנים ● אלה העצות שאספנו השנה מהמרואיינים שלנו במדור "חזית המדע"

מכוניות סיניות נפרקות ממכולות בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

לקראת ביקורו של מאסק? המהלכים החדשים של משרד התחבורה

המעבר לשוק "סיני" שינה את מתווה היבוא הימי של כלי רכב לישראל ● הובלת רכב במכולות מזנקת ונמלי חיפה והמפרץ רושמים גידול משמעותי בפריקה ● והאם הביקור של מאסק יקדם רכב אוטונומי בישראל? ● השבוע בענף הרכב

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה פתחה את השנה בעליות; ת"א 125 עלה ב-1.9%, מדד הבנקים ב-3.6%

מדד ת"א 35 עלה בכ־1.8%, ת"א 90 ב-2.4% וקבע שיא ● בכירים בנייקי שרכשו מניות הקפיצו את מניית ריטיילורס ● פרטנר וניו-מד אנרג'י נדרשות לשלם תוספת מס במאות אלפי שקלים ● נקסט ויז'ן זינקה לאחר שדיווחה על הזמנה חדשה בגובה של כ-22 מיליון דולר ● היום לא יתקיים מסחר בשווקים בחו"ל, בשל ציון השנה האזרחית החדשה

ניר בר-דעה

התשואה הגבוהה בתולדותיה: קרן ברידג'ווטר מסכמת שנה

ברידג'ווטר שוברת שיא ומסכמת את 2025 עם תשואה של 33% בקרן המרכזית שלה, Pure Alpha ● הקרן שמנוהלת ע"י ניר בר-דעה נהנתה מהעליות במניות הקשורות לתחום ה-AI וגם מהתנודתיות שנוצרה כשהנשיא טראמפ הטיל מכסים ● מייסד הקרן, ריי דליו מכר השנה את מניותיו בקרן ונפרד, "זה היה מסע מדהים"

דיפאל S05 חשמלית / צילום: יח''צ

דיפאל S05 חשמלית: מפרט מרשים במחיר צנוע

לקרוס־אובר החשמלי החדש מבית שנגאן הסינית יש ממדים של רכב עם מיצוב ותמחור הרבה יותר גבוהים ● הוא מרווח, זריז ומאובזר היטב בגרסה הבכירה - אבל יש בפלח מכוניות עם התנהגות כביש יותר מלוטשת

מה עומד מאחורי נסיקתו / צילום: Shutterstock

צבי סטפק לא מתרשם מהזינוק בכסף: "לא אתפלא אם זו ספקולציה"

מבין שלושה אפיקי השקעה אלטרנטיביים למניות - שכוללים גם את הזהב והביטקוין, הכסף הוא זה שנצץ בשנה החולפת ● השאלה מה עומד מאחורי נסיקתו החזירה אותי 46 שנים אחורה, למקרה של האחים האנט ● הזהב "כרגיל" לא איכזב את המשקיעים, ומי דווקא כן?

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

מינהל התכנון רשם שיא באישור יחידות דיור, אך רובן יישארו על הנייר

מינהל התכנון פרסם את נתוני השנה החולפת, בו מוצגים הפעילות בתחומי הדיור, התשתיות, התחבורה והשטחים הפתוחים ● מהנתונים בתחום הדיור, עולה כי מוסדות התכנון הציגו ביצועים שגבוהים ב-80% מהיעד הממשלתי שעמד על אישור 125 אלף דירות ● פער זה מתקרב כבר למיליון דירות, שלפי קצב הבנייה הנוכחי מספיק ל-15 שנים

מנהלי השקעות בת''א בוחרים את הפתעת השנה / צילום: Shutterstock

מהראלי בביטוח ועד זינוק השקל: מנהלי השקעות בת"א בוחרים את הפתעת השנה

שנת 2025 שברה כל שיא אפשרי בשוק המניות המקומי, כאשר מדד הדגל של ת"א הניב למשקיעים תשואה פנטסטית של 52% - הגבוהה בבורסות המערב ● מספר השיאים החדשים ששבר המדד היה הגבוה ביותר מאז 1992 (63 השנה), מחזורי המסחר בבורסה זינקו ושוק ההנפקות התעורר לחיים ● ביקשנו ממנהלי השקעות בכירים לסמן את המהלך המפתיע של השנה, ואלה היו הבחירות שלהם

מוריס קאהן / צילום: איל יצהר

בגיל 96: מוריס קאהן, ממייסדי אמדוקס, הלך לעולמו

קאהן היה אחד ממייסדי חברת אמדוקס, שנסחרת כיום בוול סטריט לפי שווי של 8.7 מיליארד דולר ונחשבת לאחר החברות הוותיקות בהייטק הישראלי ● בשנים האחרונות היה בין התורמים והרוח החיה של פרויקט Space IL, שהוביל להנחתת חללית פרטית ראשונה על הירח

טהרן, דצמבר 2025 / צילום: ap, Vahid Salemi

המהומות באיראן מסלימות; הנסיונות להפנות אש לישראל

ההסלמה באיראן: המהומות התפשטו כבר ל-27 מוקדים ומתרחשות גם באור יום ● ראש ממשלת לבנון נואף סלאם התייחס לסוגיית פירוק חיזבאללה מנשקו: "הנשק צריך להיות של כל הלבנונים ועל פי החלטת הממשלה" ● נתניהו ופמלייתו המריאו אמש מפלורידה לישראל ● דיווחים שוטפים

צילום: ננו בננה AI

סקר מנהלי השיווק: משקיעים יותר בכלי AI, פחות בטלוויזיה

קהילת "מנהלי שיווק מצייצים" ערכה סקר בקרב כ-400 מבכירי ענף השיווק, ממנו עולה כי כ-75% משוכנעים שהבינה המלאכותית תעשה עד מחצית מעבודתם בשנת 2026 ● הדיגיטל מתחזק כזירת הפרסום המבוקשת ביותר, ולמשפיעני ה-AI עוד יש דרך ארוכה לעשות

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

ויכוח על 185 מיליון שקל: הדרישה של רשות המסים והתגובה של פרטנר

בדיווח של החברה לבורסה, צוין כי רשות המסים דורשת מפרטנר מס בשיעור של 185 מיליון שקל, בגין מחלוקת סביב דיווח החברה בנוגע לציוד החברה ● להערכת פרטנר, לא צפויות לשומות אלו השלכות מהותיות על דוח רווח והפסד

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקל הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

ביהמ"ש העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקל למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה משה גפני זעם: "ביהמ"ש הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חנוך מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקות בג"ץ: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

יו''ר רב-בריח, שמואל דונרשטיין, והמנכ''ל לשעבר עידן זו-ארץ / צילום: אייל טואג

המלכוד של התביעות הייצוגיות: המוסדיים נותרים בחוץ, וההליך נכשל

ביהמ"ש הכלכלי דחה בקשה לאישור תביעה ייצוגית שהגישה עמותה בעקבות הנפקת רב-בריח, בנימוק כי המוסדיים שהשתתפו בהנפקה בחרו שלא לתבוע את החברה ● מומחים מצביעים על שוק רווי ניגודי עניינים ועל חסמים כלכליים שמרתיעים את המוסדיים מלפעול

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט סוגרת שנה שלישית של עליות: מדד S&P 500 זינק בכ-17%

נאסד"ק עלה השנה ב-20% וב-120% בשלוש השנים האחרונות ● המניות המנצחות והמפסידות השנה ● היום הוא יומו האחרון של וורן באפט כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי, והוא לא הבכיר היחיד שמפנה את מקומו בצמרת ● הדולר צפוי לסיים את השנה בירידה השנתית החדה ביותר שלו מאז 2017 ● מחירי הזהב והכסף רשמו את העלייה השנתית החדה ביותר זה ארבעה עשורים

טהרן, דצמבר 2025 / צילום: ap, Vahid Salemi

איראן באובדן שליטה: הרוגים ופצועים בהפגנות, תחנת משטרה הוצתה

צה"ל מעדכן שבמהלך הלילה כוח מיחידה 636 חיסל מחבל ופגע בשניים נוספים מכיוון שיידו לעברם אבנים בזמן מארב בחטיבת שומרון - אין נפגעים לכוחותינו ● גורם ישראלי בכיר על המחאות באיראן: "אנחנו מזהים אירוע פנימי דרמטי באיראן. עוד מוקדם לדעת את השלכותיו" ● דיווחים שוטפים

נמל אילת / צילום: שלומי יוסף

המדינה דוחה את בקשת נמל אילת להארכת תקופת ההפעלה

מנכ"לי משרדי התחבורה והאוצר שלחו מכתב תגובה להנהלת נמל אילת, ובו דחו את בקשתה להארכת תקופת ההסמכה להפעלה פרטית - בשל אי-עמידה ביעדי הפעילות ● המכתב מנגיעה בעקבות הפנייה אתמול של הנהלת נמל אילת, בה נטען כי המדינה מתעלמת מנסיבות חריגות של הנמל כגון משבר השיט בים האדום ותקיפות החות'ים

שגיא דקל חן בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

איש לא נותר אדיש לשגיא דקל חן, והפרסומת של מזרחי טפחות היא הזכורה ביותר

הפרסומת האהובה ביותר זה השבוע השני ברציפות שייכת לפרטנר, שלישיית "מה קשור" וסטטיק, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● לפי נתוני יפעת בקרת פרסום, ההשקעה הגדולה ביותר שייכת ל–HOT, כ–3 מיליון שקל

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בית ההשקעות הגדול בעולם: תשכחו כל מה שידעתם על פיזור

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד