גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צלו הכבד של נתניהו: מנדלבליט נמצא בין הפטיש לסדן

גורלו המקצועי של אביחי מנדלבליט תלוי במידה רבה בגורל חקירתו של ראש הממשלה: אם היועמ"ש לא יקבל את המלצת המשטרה הצפויה - הוא יחטוף מטחים של ביקורת וייחשב כמי שחטא לתפקידו ■ אנשי השנה של "גלובס"

אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף
אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

דרכו של ד"ר אביחי מנדלבליט לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה לא הייתה קלה. מנדלבליט (54) נאלץ להתמודד עם כמה עתירות נגד המינוי שלו. רק בינואר 2016, נסללה דרכו סופית לתפקיד הנכסף לאחר שבג"ץ דחה פה־אחד את העתירות שהוגשו נגד המינוי על־ידי תנועת אומ"ץ והתנועה לאיכות השלטון. זאת, בין היתר בשל מעורבותו של מנדלבליט ב"פרשת הרפז", היעדר תקופת צינון אחרי תפקידו כמזכיר הממשלה, וטענות כי הוא מקורב לראש הממשלה, בנימין נתניהו.

מנדלבליט לא יכול היה לשער שפחות משנה אחרי כניסתו לתפקיד הוא באמת יצטרך להתמודד עם הצל שמלווה את המינוי שלו - הטענה כי הוא מקורב לנתניהו ו"חייב לו" לאחר שדחף למינויו. כשפרצו החשדות לפלילים נגד נתניהו לעולם, מנדלבליט נראה היה לעיתים כמי שכפאו שד. התקופה שבה נוהלה בדיקה בנוגע לחשדות לשחיתות נגד ראש הממשלה לבין היום שבו הוחלט שהבדיקה תהפוך לחקירה פלילית הייתה ארוכה מדי. אולם בסופו של דבר מנדלבליט הורה על חקירה, והחל מינואר 2017 הוא הממונה העליון על חקירתו של נתניהו באזהרה במשטרה בתיקים 1000 (תיק המתנות) ו-2000 (תיק נתניהו-מוזס).

גורלו המקצועי של מנדלבליט תלוי במידה רבה, בגורל חקירת נתניהו. אם היועמ"ש לא יקבל את המלצת המשטרה הצפויה על העמדה לדין של נתניהו, הוא יקבל מטח של ביקורת מצד גורמים בתקשורת ובציבור, ולעד ייחשב על ידם כמי שחטא לתפקידו הציבורי החשוב. מנגד, אם מנדלבליט יחליט להעמיד לדין את נתניהו, הוא יירדף על-ידי גורמים בימין שיראו בו "משת"פ" של השמאל וכמי שנכנע להפגנות במוצאי שבת מול ביתו בפתח-תקווה. אכן, קשים חייו של היועץ המשפטי לממשלה.

אביחי מנדלבליט / איור: גיל ג'יבלי

אצבע בסכר יוזמות החקיקה

לא רק עם ההפגנות מול ביתו ועם חוסר אמון גובר מצד חלק מהציבור צריך היה להתמודד השנה מנדלבליט, אלא גם עם הצעות חוק מצד הממשלה וחברי כנסת מהליכוד שחלקן מנוגדות לעמדתו וחלקן ממש בזויות בעיניו. היועץ הודיע כי לא יגן על "חוק ההסדרה" שמקדמת הממשלה להסדרת מעמדן של התנחלויות שהוקמו על אדמות פלסטיניות פרטיות, ומתח ביקורת על "חוק ההמלצות", האוסר על המשטרה לפרסם המלצות להגשת כתבי אישום, ועל הצעת החוק שלא עברה, שקבעה שאין לחקור ראש ממשלה מכהן.

"מקבץ הצעות חוק אלו חייבות להטריד את מנוחתו של כל אחד, ובוודאי מטריד את מנוחתי שלי", אמר מנדלבליט. "התוצאה של הצעות החוק הללו עלולה להיות קשה: מדובר בהחלשה של ההגנה על זכויות האדם, בפגיעה קשה במנגנוני ההגנה על מינהל תקין ומניעת שחיתות שלטונית ובפריצת עיקרון היסוד של שוויון בפני החוק", הוא הוסיף.

האמירות הללו לא ממש עזרו לו. לקראת סוף שנת 2017 צצו ועלו יוזמות חקיקה קיצוניות נוספות שמנדלבליט לא יוכל להגן עליהן, ובראשן ההצעה להטיל עונש מוות על מחבלים של יו"ר ישראל ביתנו ושר הביטחון, אביגדור ליברמן, המכונה "חוק המוות". ההצעה מנוגד לעמדת מנדלבליט בסוגיית עונש המוות, מנוגדת להשקפה של מרבית אומות העולם, והיא עלולה לסכן את מעמדה הבינלאומי של ישראל. אבל מעל הכול, היועץ המשפטי לממשלה סבור כי בהצעת ליברמן להטיל עונש מוות על מחבלים, אין שום היגיון, שכן אותם מחבלים ממילא מבקשים את מותם.

אם בעבר עוד היה סיכוי שעונש מוות למחבלים יביא להרתעה, היום אנחנו חיים למרבה הצער, בעידן שבו המפגעים והמחבלים הם שהידים. הם נוהגים "לטהר" את עצמם, להיפרד מקרוביהם, לשלם את החוב האחרון במכולת לפני שהם יוצאים לפיגוע. הם יודעים שרוב הסיכויים שימותו במהלכו, ואפילו מעוניינים בכך. לכן, הטלת עונש מוות במדינת ישראל, על מחבלים שלא הצליחו להפוך לשהידים, היא במידה רבה מילוי המשאלה האחרונה שלהם. מה עוד שמאות מחקרים בעולם מראים כי עונש מוות לא מביא להרתעה של רוצחים או מפגעים פוטנציאליים.

תמרור עצור להסתה מימין

מנדלבליט עשה את מרבית הקריירה המשפטית שלו בצבא. למרות זאת, ואולי דווקא בגלל זה, הוא מיעט להתבטא בנוגע למשפט הסוער והמתוקשר ביותר שהתרחש השנה בישראל - משפטו של החייל היורה, אלאור אזריה, שהסתיים בהרשעתו בהריגה ובשליחתו למאסר קצר יחסית.

עם זאת, מנדלבליט, לא היסס להורות על פתיחת חקירה בחשד לעבירות הסתה לאלימות בעקבות הפגנות תמיכה באזריה שהתקיימו לאחר הרשעתו של החייל, שבמהלכן נשמעו קריאות הסתה, בין היתר, כלפי הרמטכ"ל גדי אייזנקוט, כגון: "גדי תיזהר, רבין מחפש חבר". מנדלבליט הבהיר בצורה המיידית והנחרצת ביותר כי המדינה לא תשלים עם התבטאויות מסיתות, לא כלפי שופטים, לא כלפי קצינים בצה"ל, ולא כלפי כל גורם אחר במערכת אכיפת החוק ובכלל. "מערכת אכיפת החוק תפעל בצורה נחושה ובלתי מתפשרת ביחס לקריאות של הסתה לאלימות וגזענות", הוא אמר.

בפן הכלכלי השאיר מנדלבליט את מרבית העבודה לעוזריו, ובראשם המשנים ליועמ"ש לעניינים פיסקליים - הקודם, אבי ליכט, והנוכחי מאיר לוין. באמצעות הפרקליטים הכפופים לו התערב היועמ"ש לא אחת בהליכים משפטיים כלכליים שלהם השפעה מרחיקת לכת.

התערבות בהליכים משפטיים כלכליים

אחד המקרים הבולטים להתערבות בהליכים משפטיים כלכליים מצד היועמ"ש עסק בתביעה הנגזרת שהוגשה בשל פרשת רכישת עיתון "מעריב" על-ידי קונצרן אי.די.בי ב-2011. מקרה זה מהווה דוגמה לאופן שבו דירקטוריון חברה פעל באופן רשלני, שלא לטובת החברה ובעלי המניות שלה מקרב הציבור ולא פיקח כמצופה על בעל השליטה.

ב-24 במארס 2011 התבקש דירקטוריון דסק"ש לאשר את הצעת בעל השליטה דאז בחברה, נוחי דנקנר, להתקשר בעסקה לרכישת השליטה ב"מעריב החזקות". הדירקטוריון קיים דיון של כשעה וחצי בלבד בעסקה, ובסופו אישר פה-אחד את ההתקשרות, בהתאם להצעה שהונחה לפניו. בעקבות החלטה זו השקיעה דסק"ש ב"מעריב" במהלך השנה וחצי שלאחר מכן סכום של כ-360 מיליון שקל - שרובו ככולו ירד לטמיון.

בתביעה נגזרת שהוגשה מאוחר יותר נגד חברי הדירקטוריון נטען כי החלטת דירקטוריון דסק"ש בדבר רכישת "מעריב", כמו גם החלטות שהתקבלו לאחר מכן שהביאו להגדלת ההשקעה ב"מעריב", התקבלו באופן רשלני ופזיז. לטענת התובע הייצוגי, לדירקטורים שקיבלו החלטות אלה יש אחריות כלפי החברה בגין ההפסד שנגרם לה.

ביולי האחרון התגבשה פשרה בין הצדדים, שלפיה דנקנר והדירקטורים בדסק"ש ישלמו 100 מיליון שקל - מתוכם 4 מיליון דולר מכיסם הפרטי - לטובת סגירת התביעה הנגזרת. אולם, בנובמבר האחרון התערב היועמ"ש מנדלבליט ומתח ביקורת חריפה על כך שהחברה הפקיעה לדבריו את זכותו של התובע הייצוגי לנהל את ההליך ו"נטלה על דעת עצמה את המושכות" להגעה לפשרה ללא אישור מביהמ"ש.

מאוחר יותר נחשף ב"גלובס" כי במשרד המשפטים הוקם צוות בראשות מאיר לוין שבוחן את הדרכים לחזק את עצמאות הדירקטוריונים בחברות הציבוריות כדי לנסות ולנוע בעתיד מקרים כמו זה שקרה בעסקת רכישת "מעריב", שבהם הדירקטוריון צועד בעיניים עיוורות אחרי בעל השליטה.

שנת 2017 הייתה שנה קשה ומורכבת עבור היועמ"ש והוא נאלץ להתמודד עם התקפות מכל עבר, ועם הפגנות בסמוך לביתו. אבל זה לא אומר ששנת 2018 תהיה פשוטה יותר. תפקיד היועמ"ש הוא תמיד תפקיד קשה, ולעיתים גם כפוי טובה. ודאי כאשר הקריירה של ראש הממשלה ועתיד הממשלה המכהנת כולה נמצאים על כף המאזניים.

מקורביו של מנדלבליט אומרים שהעובדה שהוא מותקף מכיוונים שונים, מימין ומשמאל, רק מוכיחה כי הוא תמיד יקבל את ההחלטה הנכונה מקצועית ומשפטית מבחינתו ולעולם לא יקבל החלטות ממניעים לא ענייניים. לדבריהם, האיש שגדל כחילוני וחזר בתשובה, שמעריץ את נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, מאיר שמגר, וששיחק בעברו הרחוק ככדורגלן מקצועי במכבי ת"א, הוא לא אחד שיפר את כללי המשחק ויסטה מהוראות שלטון החוק או יפר את הכללים בשל לחץ חיצוני.

עוד כתבות

פרופילים מזויפים ואזהרות מנוכלים. ההונאות ברשת לא מפסיקות להשתכלל

המהלך של רשות ניירות ערך למאבק בתופעת ההונאות הפיננסיות ברשת

הונאות ההשקעה תפסו תאוצה בשנה האחרונה, כאשר מתחזים לשמות כמו אמיר ירון וגילעד אלטשולר שטפו את הרשתות ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע בדרך לקידום חקיקה שתקנה לה סמכות להסיר תכנים כוזבים ● החשש: המהלך עלול להיתקע עם הכניסה לשנת בחירות

בכיר בסמסונג מציג בכנס את מהפכת ה-AI של החברה / צילום: סמסונג

תערוכת CES: בינה מלאכותית בכל דבר, רובוטים לכל מטרה והתחומים שנפגעו

מעל 4,000 חברות הציגו חידושים טכנולוגיים בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, ובין אלה בלטו הרובוטים ההומינואידים (דמויי אדם) שמסוגלים לקפל כביסה או לשחק בלאק ג'ק ● שימושי ה–AI הביתיים ובחיי היומיום במגמת עלייה, והרכבים האוטונומיים משתכללים

תחנת טוטו / צילום: שלומי יוסף

הציבור שילם, הטוטו גזר קופון: שנת שיא למועצה להסדר ההימורים

בטוטו רשמו בשנת 2025 עלייה של כ-5% ברווח והכנסותיו הסתכמו ביותר מ-4 מיליארד שקל ● ההערכה היא שבשנה הבאה השיא יישבר פעם נוספת, הודות למונדיאל שייערך בקיץ

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

הקואליציה מקדמת: עבירת המרמה והפרת אמונים בה מואשם נתניהו - תבוטל

ועדת השרים לחקיקה תדון בהצעת חוק חדשה לביטול העבירה הפלילית בה מואשם ראש הממשלה ● יוזמי הצעת החוק שמחה רוטמן, אופיר כץ ומישל בוסקילה טוענים לפגיעה בעיקרון החוקיות ולאכיפה בררנית: "מערכת אכיפת החוק משתמשת בעבירה הזו בשביל למשטר את נבחרי הציבור"

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאותת לישראל: ויתור על הסיוע האמריקאי בתמורה להקלה במכסים

נתניהו הפתיע השבוע כשהכריז על שאיפה לוויתור הדרגתי על הסיוע הביטחוני האמריקאי ● באפריל האחרון, טראמפ כבר רמז על קשר בין הסיוע להקלות בהיקף המכסים בין ישראל לארה"ב ● ההכרזה התקבלה ללא עבודת מטה באוצר, ושם מזהירים: "המהלך יוביל להעלאת מסים או הפחתת הוצאה ציבורית במקום אחר"

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כמעט שמונה שנים, דחה ביהמ"ש בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה נגד אל על, במסגרתה נטען כי החברה גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו תל אביב-מומבאי

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

"ביזוי הכנסת , מחטף", דרמה בוועדת הבריאות: הדיון פוצץ אחרי שמשרד הבריאות הודה שעקף את הוועדה

נציג משרד הבריאות הודה בדיון כי המשרד ושר הבריאות "כבר חתמו" על שינוי התקנות בנושא הוצאת טיפולים בתחום התפתחות הילד וסיוע לנשים יולדות מפוליסת ביטוחי השב"ן, וזאת בניגוד להחלטה קודמת ● בתגובה, זעמו חברי הכנסת וקראו "מחטף" וגם "חוסר שקיפות, ביזוי הכנסת וניצול ציני"

המומחה שמזהיר: המהלך שיהיה "מכתב התאבדות של איראן"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טראמפ הצהיר כי לא יסבול יותר אנטישמים בקואליציה שלו, בעיני מומחים רבים ההכרה של ישראל בסומלילנד עלולה לגרור את אפריקה למאבקי המזרח התיכון, ובישראל עוקבים אחר ההשלכות של המחאות הנרחבות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

ארה"ב קראה לאזרחיה לעזוב את איראן: "סיכון משמעותי"

עיני העולם כולו נשואות לנשיא ארה"ב בתהייה אם אכן יגיב על הרג המפגינים בידי משטר האייתולות ●  הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת החוק שמסדירה את הההעמדה לדין של מחבלי 7 באוקטובר ●  טראמפ: כל מדינה שעושה עסקים עם איראן תשלם מכס של 25% על כל פעילות עסקית שהיא מקיימת עם ארה"ב ● עדכונים שוטפים

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

למרות איומי ארגנטינה: נאוויטס מחפשים עוד נפט באיי פוקלנד

חברת נאוויטס חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם חברת JHI, שהינה הבעלים של רישיון חיפוש הסמוך למאגר סי ליון ● אם אכן יתגלה עוד מאגר נפט - יהיה ניתן לחבר אותו לתשתית שנאוויטס בונה בסי ליון הסמוך, מה שיהפוך אותו לרווחי במיוחד

זוהר לוי וזוהרן ממדאני / צילום: יח''צ, AP/Yuki Iwamura

למרות ממדאני: חברת הנדל"ן הישראלית זכתה במכרז בניו יורק

סאמיט, חברת הנדל"ן של זוהר לוי, זכתה במכרז לרכישת חלק מפורטפוליו הנכסים של חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי שנקלעה למשבר חוב ● ברקע, בעיריית ניו יורק הערימו קשיים על השלמת המהלך, אך בית המשפט סלל את הדרך לרכישת הנכסים

בניין WIX. בעיגול: הנשיא ניר זהר / צילום: איל יצהר, שלומי יוסף

סערת וויקס: מודל העבודה מהבית עומד למבחן

ההחלטה הדרמטית של וויקס מסמנת מפנה אפשרי בשוק המעסיקים, כשיש מי שצופים שחברות נוספות יאמצו את המודל כדי לשקם את הפרודוקטיביות והתרבות הארגונית ● מנגד, מומחים מזהירים כי מדובר בפגיעה באיכות החיים של העובדים, שתקשה על גיוס טאלנטים ועלולה להוביל לגל עזיבות ● מה קורה בשאר חברות ההייטק בארץ?

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות שהפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

הדמיית מלון LUMINA / צילום: יח''צ ברקליס

ריזורט תיירות מרפא: ההשקעה החדשה של קבוצת ברקליס בים המלח

קבוצת ברקליס בשליטת מוטי גרין נכנסת לזירת תיירות המרפא העולמית: תשקיע כ-350 מיליון שקל בהקמת ריזורט לונג'ביטי (אריכות ימים) ורפואה מונעת בים המלח, שייקרא LUMINA ● מיהם שרי הממשלה שהגיעו לאירוע הפרישה של מנכ"ל רמ"י ינקי קוינט, והמינוי החדש בסוכנות ארלו דיגיטל של קבוצת ראובני-פרידן ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

טראמפ שולף ״נשק״ חדש נגד איראן

הנשיא איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

7.3 מיליארד שקל ''היטלים חלוטים'' נצברו בקרן העושר מתמלוגים והיטלים בגין רווחי יתר של שותפויות הגז / צילום: Shutterstock

הכנסות "קרן העושר" ממיסוי רווחי יתר: 8.8 מיליארד שקל

עד ה-31 לדצמבר 2025 נצברו בקרן לאזרחי ישראל, המוכרת כ"קרן העושר", סך של כ-8.8 מיליארד שקל מתמלוגים והיטלים בגין רווחי יתר של שותפויות הגז ● שותפויות הגז המקומיות משלמות מספר סוגי מסים למדינה על הכנסותיהן והפקת הגז: תמלוגים, מס חברות, ומס רווחי היתר ממשאבי טבע ("מס ששינסקי") ● רשות המיסים מעבירה את כספי ההיטלים הנגבים לחשכ"ל, שמעבירם לקרן לאזרחי ישראל אחת לרבעון