גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקריסה של שאול אלוביץ, בעל השליטה בבזק, הייתה על הקיר

שאול אלוביץ' דאג לעצמו קצת יותר מדי על חשבון יורוקום ובזק ■ הוא חטא ביוהרה, בכירי הקבוצה התקרנפו - ועכשיו כולם ישלמו את המחיר ■  אנשי השנה של "גלובס"

שאול אלוביץ' / צילום: איל יצהר
שאול אלוביץ' / צילום: איל יצהר

לפני כשנה שלח מנכ"ל משרד התקשורת דאז, שלמה פילבר, מכתב שמצביע על כוונת המשרד לבטל את ההפרדה המבנית בבזק. המכתב, שעליו דיווחה בזק לבורסה, טמן בחובו זרע פורענות וספק אם בעלי השליטה בבזק הבינו עד הסוף מה הם מביאים על עצמם, וגם פילבר.

במכתב המפורסם ניסה פילבר, בתיאום עם בזק, לגבש מתווה לביטול ההפרדה המבנית וזאת במטרה לקדם תשלומים שיורוקום, בעלת השליטה בבזק, אמורה הייתה לקבל בעסקת בזק-yes.

בניגוד למה שחושבים, חקירת הרשות לניירות ערך לא החלה בשלב הזה. היא החלה הרבה קודם לכן. אבל ללא ספק המכתב ומה שקרה בעקבותיו היו אבני דרך חשובות ביותר בהליך החקירתי.

מאז, כאמור, החלה להתגלגל פרשה שאת תוצאותיה רואים היום.

מיד לאחר חשיפת אותו מכתב, פנה "גלובס" למשרד התקשורת בבקשות הבהרה, שכן המשרד התחייב שלא לפעול לביטול ההפרדה עקב בקשת מבקר המדינה שלא לעשות שינויים רגולטוריים. בעקבות כך ניסה פילבר למזער נזקים: הלחץ והפרסומים עשו את שלהם ואילצו את החברה לתקן את הדיווחים, כך שביטול ההפרדה המבנית ייערך לאחר שימוע. פילבר תיקן את הודעתו, ובהבהרה שהוציא ציין כי טרם תבוטל ההפרדה המבנית, ייערך שימוע ציבורי בנושא.

אבל מבחינת יורוקום - ובכן, אותה כבר לא עניין כלום.

יורוקום נלחמה על כל שקל (היום אפשר גם להבין מדוע - הלחצים של הבנקים הנושים כבדים מאוד וכל ממון שיכלה לגייס היה יכול לעזור). ולכן, למרות ההסתייגות של המשרד ואי הוודאות לגבי ביטול ההפרדה המבנית, המשיכה יורוקום לקדם את ביטול ההפרדה מול חברת yes בכל הכוח מבחינה משפטית, וכל זאת כאשר הדירקטוריון של החברה יודע ומבין שהוא הולך על חבל דק וקיים סיכון שיורוקום חותרת לקבל סכומים שלא מגיעים לה. למרות זאת, התמורה המותנית השנייה בעסקה - בסך 57 מיליון שקל (מתוך 170 מותנים בסך-הכול) - אושרה.

זו תמצית של סיפור שהפך להיות חקירת דגל ברשות לניירות ערך וללא כל ספק אחד מהאירועים הכלכליים המשמעותיים ביותר של 2017 - אירועים שיובילו לכך ששאול אלוביץ' ייאלץ להיפרד מיורוקום.

שאול אלוביץ / איור: גיל ג'יבלי

החמיץ וטעה

אלוביץ' של השנים האחרונות לא החמיץ אף הזדמנות להחמיץ הזדמנות. במסגרת עסקאות בעלי העניין, אפשר להגיד שאלוביץ' ניצל את בזק ועשה בה כבתוך שלו לטובת האינטרסים הפרטיים שלו. במצוקותיו האישיות הוא ניצל את בזק היכן שנקרתה לו ההזדמנות. הוא מכר לבזק, בעסקאות בעלי עניין, מכסים לבורות תקשורת, טלוויזיות, ראוטרים, ואף ניסה לדחוף לחברה ציוד של יצרנים לליבת הרשת שלא עברו את סף הבדיקות הטכנולוגיות. עד כדי כך. הוא לא דאג לרווחיות בזק, הוא דאג לעצמו ולעסקיו. הוא היה מוכן למכור לבזק ציוד פחות טוב שיאפשר לו לגזור עמלה.

למרבה הצער מבחינתו, מצבה של יורוקום הורע והוא נאלץ לעשות דברים שלא ייעשו. חברי הדירקטוריון, מלבד הדירקטור מטעם העובדים, רמי נומקין, שמרו לו אמונים באופן אישי במקום לחברה, ושירתו את האינטרסים של יורוקום. גם בכירים בחברה ובקבוצה חטאו בחטא ההתקרנפות. כולם מלבד שניים: אלון רווה ודודו מזרחי, סמנכ"לי הכספים של בזק שפרשו לאחר שראו שכלו כל הקיצים וכי העסקאות נגועות באי סדרים.

איך אלוביץ' לא הבין שהתפטרותם היא דגל אדום? הרי הכול היה כתוב בעיתונים ובאתרים, מדוע אם כך הוא לא עצר? מה חשב כשהתקבלו הטלפונים מהרשות לניירות ערך שביקשו הבהרות?

התשובה לכך היא שהוא חי בתפיסה שאם עסקה עברה את כל האישורים, של הדירקטוריון והאסיפה הכללית, היא מקבלת חותמת כשרות. רשמית, הוא צודק. אם עסקת בזק-yes הייתה נחתכת בפעם אחת, ללא הצורך בתשלומים המותנים בסך 170 מיליון שקל התלויים בביצועי yes או בביטול ההפרדה המבנית, סביר להניח שאלוביץ' היה היום במקום אחר. הצירוף של הקשיים בקבלת התמורה המותנית ביחד עם נפילות הלוויינים בחברת חלל, יצרו משבר קשה ואלוביץ' נאלץ לעגל פינות באופן מסוכן.

גם הלקחים של הבנקים מקריסת חברו אליעזר פישמן עשו את שלהם. כאשר נגד פישמן רוצים להקים ועדת בדיקה מיוחדת כדי לחקור כיצד הבנקים נתנו לו אשראי, אי-אפשר באותה הזדמנות לתת לאלוביץ' לחמוק ולהציל את עצמו. הבנקים כבר הריחו את הלחץ הציבורי שהיו מפעילים עליהם אם חלילה הציבור היה נאלץ שוב לסבסד חובות אבודים של טייקונים.

גם עכשיו ייאלצו הבנקים למחוק חובות ליורוקום. אמנם בהיקפים פחות גדולים מאשר לפישמן, אבל עדיין מאות מיליוני שקלים ישולמו מכספי החוסכים. לכן הם חייבים (בעיקר בנק הפועלים) להראות, ולו למראית עין, כי למדו את הלקח.

סד של לחצים

אלוביץ' חטא גם בחטא היוהרה. אותו חטא שגרם לו לחשוב כי הוא יכול לנצל את הידידות שלו עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, כדי שיקל ברגולציה על עסקיו. האם באמת הוא היה כה תמים לחשוב ששיתוף הפעולה הקצר עם אתר וואלה שבשליטתו יפעל באהדה כלפי נתניהו ומשפחתו ואיש לא ירגיש?

לזכותו של אלוביץ' ייאמר שהוא היה נתון בסד של לחצים רגולטוריים מטורף תחת כהונתו של שר התקשורת הקודם גלעד ארדן. האחרון שם לו למטרה להחמיר עם בזק כדי לאפשר את התחרות בשוק הקווי, דרך הרחבת התחרות בטלוויזיה. ארדן השתמש בביטויים קשים ביותר כלפיו בשיחות בארבע עיניים והדבר השפיע על אלוביץ'. לכן, כשארדן עזב ונתניהו בא במקומו, אלוביץ' הרגיש כאילו שבע השנים הרעות חלפו. גם המינוי של שלמה פילבר לתפקיד מנכ"ל המשרד במקומו של אבי ברגר היה מבחינת בזק "לשתות משהו קר בלב מדבר".

מי זוכר היום בכלל שאלוביץ' יכול היה לקבל את ביטול ההפרדה המבנית ב-2015/16 אילו רק היה מוכן לקבל ביטול הדרגתי קודם כל של בזק בינלאומי ואחר כך מול yes. מי זוכר בכלל שהצעה כזו עמדה על הפרק והוא דחה אותה רק משום שלא האמין שמשרד התקשורת יעמוד בהבטחתו ולא יבטל את המיזוג עם yes? והרי הדבר שהכי חשוב היה לו, לכאורה, הצורך האישי שלו בביטול ההפרדה מול yes, ולכן דחה את ההצעה שהייתה מצוינת לבזק וגם לו בסופו של דבר.

ובכל זאת משהו מכל התסבוכת הזאת שיכול מעט להאיר את פניו של אלוביץ'. ייתכן שהסיטואציה שבה הוא נפרד מיורוקום תסייע לו בחקירה הפלילית. יש הבדל גדול כאשר הוא מגיע להליך הפלילי נטול יורוקום על כל הפירמידה שלה, לבין מצב שבו היה מגיע כמי שממשיך לנסות ולהיאחז בה בכל כוחו.

עוד כתבות

"הזדמנויות כלכליות חדשות": למה נשיא בואינג גלובל ביקר בטכניון?

ד"ר ברנדון נלסון, נשיא בואינג גלובל, השיק את מרכז החדשנות של בואינג והטכניון לדלק סילוני בר קיימא ● סוכנות C, מקבוצת פובליסיס, הוכרזה כאחת משלוש סוכנויות התוכן הטובות בעולם לשנת 2025 ● ושורדת השבי נועה ארגמני התארחה בכנס Cybertech Global 2026 ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות, פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

"עוף מרוט" ו"פאול" של 50 מיליון שקל: דנקנר מתייחס לפרשה ששלחה אותו לכלא

בעל השליטה לשעבר באי.די.בי, שריצה בעבר עונש מאסר על הרצת מניות, העיד בתביעה הייצוגית שהוגשה נגדו בפרשה ● לדבריו, הוא "נגרר" אליה על ידי שותפו לשעבר, איתי שטרום ● עוד טען דנקנר כי העונש שספג היה חמור יותר משטרום רק כי היה "דג שמן"

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

במתכונת חריגה: חברת התעופה שמודיעה על חידוש הטיסות לישראל

חברות התעופה הזרות מוצאות את הדרך להמשיך לפעול בישראל חרף המצב הביטחוני שמעלה חששות בקרב צוותי האוויר ● כך, KLM מחדשת את טיסותיה לישראל החל ממחר - אבל עם עצירת ביניים בקפריסין

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

מימין: אודי בלום, שאולי לוטן, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

שלושת המנכ"לים שמצטרפים לתחרות בשדה דב: "בעתיד לא יהיה מחיר של 100 אלף שקל למ"ר במרחק 5 דקות מהים"

החברות מבנה, לוינשטיין ומטרופוליס קנו יחד מגרש בשדה דב כבר ב–2021, ועכשיו יוצאים לשיווק ● בראיון משותף מספרים המנכ"לים עוזי לוי, שאולי לוטן ואודי בלום על המאמץ לבדל את הפרויקט מכל האחרים ברובע המדובר ("בחרנו לא לבנות מגדלים") ועל המחירים הצפויים ("מתחילים ב־70 אלף שקל למ"ר")

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

המשחק של מון אקטיב -  Coin Master / צילום: יחצ

גל פיטורים שני במון אקטיב: 110 יפוטרו, גם בישראל

חברת המשחקים, שצמחה בזכות המשחק הפופולרי Coin Master, יוצאת לסבב פיטורים המקיף 110 איש ברחבי העולם, מהם 30 בישראל ועוד 80 בעולם ● סבב הפיטורים נערך כחלק משינוי ארגוני באחת החברות הפרטיות הרווחיות ביותר בישראל

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

דרור ברגר / צילום: אסף בן עמי

מנהל ההשקעות שמסמן את 5 המניות המפתיעות לשנה הקרובה

דרור ברגר, מנהל השקעות באלטשולר שחם, מציע לפזר את ההשקעות בחו"ל גם מחוץ לארה"ב, ואופטימי לגבי השווקים בשנה הקרובה בשל ירידת הריבית בעולם וגם ההחלפה הצפויה של יו"ר הפד ● וגם: אלה הסקטורים ה"מדוכאים" של 2025 שעשויים לפרוח השנה

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

משרד הכלכלה מקצץ בתקציבי התוכנית להכשרות מקצועיות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, AP ,Sutterstock

רוקן ממשאבים: צמצום פרויקט התעסוקה של משרד הכלכלה

לגלובס נודע כי התקציב שמשרד הכלכלה השקיע בפרויקט "מנהלת המעסיקים" צפוי להצטמצם משמעותית ● כמות העובדים תיחתך בחצי, והמנהלת תיאלץ למצוא מימון ממקורות אחרים ● אלו המשמעויות

מונית של חברת Uber / צילום: Shutterstock

התחרות תגדל, ומה עם המחירים? סימני השאלה סביב הכניסה האפשרית של אובר

מליאת הכנסת נתנה אור ירוק ראשוני לחוק התחבורה השיתופית, אך הדרך להפעלת השירות בישראל עוד ארוכה ● סימני השאלה לגבי המודל רבים, כשהמבחן יהיה בהורדת מחירי הנסיעה ● עוד על הסוגיה - בכנס "תשתיות לעתיד" של גלובס שייערך ביום ד'

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (נאום במליאת הכנסת, 05.01.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025 – כמה מהם ילידי הארץ?

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025, והנתון עורר סערה במערכת הפוליטית ● יאיר לפיד קבע שאי־אפשר לתרץ את זה באוקראינים שחזרו לארצם - האם הוא צודק? ● המשרוקית של גלובס