גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הברוטו שמאחורי הנטו: משה כחלון מחלק הטבות לכולם

רפורמה רודפת רפורמה, נטו רודף נטו, תקציב הולך ותקציב בא - ושר האוצר ממשיך לתת עבודה, עד ששעון החול יאזל ויהיו בחירות. אז מה אם הכלכלנים לא מעריכים אותו - זה הדדי ■ אנשי השנה של "גלובס"

משה כחלון / צילום: מארק ניימן, לע"מ
משה כחלון / צילום: מארק ניימן, לע"מ

"אשתי אומרת לי", נוהג לספר שר האוצר, "שבבוקר, כשאני מתארגן לצאת לעבודה, אני מתרגש כמו תלמיד כיתה א' שמסדר את התיק שלו לקראת היום החדש". כן, כן, כחלון מאוהב במקום העבודה שלו ברחוב קפלן בירושלים. לעתים נדמה שהוא יהיה מוכן לעשות הכל כדי למצות את הקדנציה עד לרגע האחרון ממש, או לפחות עד שמחירי הדירות ירדו. איך תסבירו אחרת את ההתעקשות שלו להעביר תקציב לשנת הבחירות 2019? את מאמציו לשמר את קואליציית נתניהו, בברית חצי גלויה עם המפלגות החרדיות?

לעתים נדמה שכחלון אחוז אמוק להספיק כמה שיותר לפני שייגמר הזמן. רפורמה רודפת רפורמה, תוכנית אחרי תוכנית, תקציב הולך ותקציב בא. השעון המתקתק של הבחירות רק מגביר את הלחץ שלו והוא מלחיץ את המערכת שמתחתיו. סוחט ממנה עוד טיפה של עבודה כי, כמו שאומרים, כל רגע שחלף לא יחזור שוב לעולם.

על איכות העבודה שלו יש מחלוקת, אבל על הכמות וההספק של כחלון ופקידיו - אין. תראו מה הספיקו לעשות באוצר בשנתיים וחצי שכחלון יושב בלשכה: ארבעה תקציבי מדינה (תקציב מספר חמש צפוי לעבור עד פרסום הכתבה), רפורמה בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי, חוק הסדרים שקם לתחייה, רשות שוק הון חדשה, מתווה לרפורמה בחברת החשמל, מתווה רב-שנתי לתקציב ביטחון, צעדי מיסוי נגד משקיעי הנדל"ן ומיזמי מחיר למשתכן בכל הארץ. וזה באמת רק חלק מהרשימה.

מבחינת כחלון הוא נמצא שם באוצר מטעם הבוחרים כדי לעזור. מי לא קיבל הטבות מקרן השפע של שר האוצר? הזוגות הצעירים, החיילים, המגזר הערבי, הילדים, ההורים במשפחות העובדות, המבוטחים בביטוח סיעודי, הקשישים והנכים - אלה נחשבים אולי "החלשים", אבל גם את החזקים כחלון לא קיפח. התעשיינים קיבלו ויקבלו, וכמותם גם חברות ההייטק. אצל כולם הנטו גדל, כולל אצל העשירונים העליונים. כחלון אולי לא מתגאה בכך, אבל הוא עזר לא מעט לעשירים ביותר כשריווח את מדרגות מס ההכנסה בשנה שעברה והגדיל להם את הנטו בכמה עשרות אלפי שקלים לשנה.

משה כחלון / איור: גיל ג'יבלי

רעידות בכל הגוף

רק עם מגזר אחד, קטן אבל קולני, יש לכחלון מחלוקת שנראית בלתי פתירה: הכלכלנים. אפשר לומר שחוסר ההערכה שלו אליהם, שני רק לחוסר ההערכה שלהם אליו.

זה מתחיל בהבדלי שפה. המקרו-כלכלה נשמעת לכחלון כמו מנדרינית עתיקה. בשנים האחרונות לא היה שר אוצר שהתעניין פחות ממנו בנושאי מקרו. לא היה שר אוצר שחזר פחות ממנו על המילה "צמיחה". ספק רב אם היה לפניו שר אוצר שלא טרח להגיע ולו פעם אחת לוועידה השנתית של קרן המטבע והבנק העולמי בוושינגטון. זה לא בגלל הנסיעות או חרדת טיסה, גם בכנסי הכלכלנים בישראל כחלון מקפיד לא להופיע.

מה יש לכחלון נגד הכלכלנים? ראשית, הוא מרגיש ביניהם אאוטסיידר. הכי רחוק מהאליטות של בוגרי הפקולטות לכלכלה. לשר האוצר הזה אין יועצים כלכליים, אם לא שמתם לב. אין לו קבוצת כלכלנים שהוא מקפיד בפומבי להתייעץ איתם. יש לא מעטים שמגיעים לכחלון להתייעצויות, אבל תמיד באוף-רקורד. תמיד הרחק מעדשות המצלמה.

שנית, כחלון מדבר כלכלה, אבל במיקרו. כמה כסף נשאר לאזרח בסוף החודש בכיס - זה הנתון הכלכלי היחיד שבאמת מעניין אותו. איזה נתון מקרו-כלכלי ריגש את כחלון השנה? לא הירידה ביחס החוב-תוצר, לא העלייה בהשקעות הישירות או העלאת תחזית דירוג האשראי, אפילו לא נתוני המשרות הפנויות והאבטלה. נתון המקרו היחיד שהצליח לגרום לכחלון התרגשות היה הגידול בהכנסה הפנויה של משקי הבית מעוטי ההכנסה. העובדה שלמשפחות בעשירונים הנמוכים נשאר בסוף החודש יותר כסף גרמה לכחלון לרעוד בכל הגוף, לדבריו.

אבל חוץ מהבדלי שפה, רקע ותחומי עניין, עשה כחלון גם לא מעט דברים שקוממו עליו את אנשי הכלכלה. את הכלכלנים מהאגף הניאו-ליברלי כחלון הרתיח עם תוכנית מחיר למשתכן. "מפעל הגרלות מטורף" הם מכנים אותה, ומציינים שהיא עולה למדינה מיליארדים רבים ושאיננה מסייעת כלל להגדלת היצע הדירות ולהוזלתן. גם היחסים החמים של כחלון עם ההסתדרות ומערכת הביטחון מרתיחים את הכלכלנים באגף הימני, שמייחלים לרפורמות "האיש השמן" של נתניהו 2003.

הכלכלנים מהאגף החברתי, לעומתם, לא סולחים לכחלון על הפחתות המס. ההסבר שלו "זה כסף של הציבור שצריך לחזור אליו" נשמע להם פופוליזם זול במיוחד. איך ייתכן ששר אוצר שמדבר על שוויון וצמצום פערים יכול לתמוך בצמצום המיסוי, הכלי העיקרי לחלוקה מחדש של ההכנסות במדינה?

כי אצל כחלון השיקול הפוליטי תמיד קודם לכל. קחו למשל את המע"מ - כחלון בעצמו הגדיר אותו כמס "הכי לא שוויוני והכי לא צודק". אבל אם יש הפחתת מס אחת שכחלון מצטער עליה זו הורדת המע"מ באחוז ב-2015. האחוז הזה גילח 4.5 מיליארד שקל בהכנסות המדינה, והציבור הרחב לא הרגיש בכיס את ההפחתה. בראייה של כחלון, במחיר של הפחתת אחוז במע"מ הוא היה יכול לקבל שתי "נטו משפחה", תוכנית שמצ'פרת את הבייס שלו ושנכנסת ישר לתלוש המשכורת בצורת נקודות זיכוי, או לחשבון הצהרון בצורת סבסוד. כך עובד תהליך קבלת ההחלטות של שר האוצר.

"לכל פועלו של כחלון בשנה החולפת יש מכנה משותף אחד", כתב בנובמבר פרופ' עומר מואב ממבקריו החריפים והבוטים של שר האוצר, "כולן פעולות שמגדילות את ההוצאה הציבורית או פוגעות בהכנסות המדינה. מה המשמעות? שאנחנו חיים היום עוד קצת יותר על חשבון הדור הבא. כמעט כלום בתחום של הגדלת העוגה וצמצום עושק הציבור. כי להגדיל הוצאה זה קל והציבור בחלקו מרוצה, ולעשות באמת למען הציבור, זה כבר קשה ולא מתגמל. וכל זה עוד בלי להתייחס למפעל ההגרלות המטורף בדיור".

ומה חושב שר האוצר על הכלכלנים? כאמור, דעתו עליהם אינה טובה מדעתם עליו. הם מנותקים, יאמר השר, לא רק מהציבור אלא אפילו מהמציאות הכלכלית שאותה הם אמורים להכיר ולנתח. התחזיות שלהם לגבי ההכנסות ממסים, הגירעון ושאר הפרמטרים הפיסקאליים מדויקות כמו תחזיות של חזאי מזג אוויר, יטען השר. "תנו לו לעשות תחזיות על העבר במקום על העתיד, ואז אולי הוא יפגע", אמר פעם על אחד מבכירי הכלכלנים באוצר. "אתם מאשימים אותי שאני מגדיל את הגירעון?", יגיד כחלון למואב וחבריו, "אז תסבירו לי בבקשה איך זה ששלוש שנים רצופות אתם מזהירים אותי מגירעון של 3% ומעלה, ושלוש שנים רצוף הגירעון נגמר בפחות מ-2%, ועוד אחרי הורדות המס?".

נטו כישורים

ובכל זאת, יש גם כמה דברים טובים שהכלכלנים היו אומרים על שר האוצר (אבל רק אם נבטיח שלא נצטט אותם). ראשית, כחלון לא מתנהל בחוסר אחריות והפקרות מוחלטים. הוא יודע לשמור על מסגרות התקציב ולא ממהר לחלק כל שקל עודף בקופה. תראו למשל את עודפי הגבייה הגדולים של 2017 - 16 מיליארד שקל שהופנו ברובם להקטנת החוב הממשלתי, כפי שהמליצה הנגידה. גם מהעץ של הפחתות מס נוספות כחלון ירד, כשראה את הבור שמחכה לו בתקציב 2019 וכשהבין שאי אפשר להוריד הכנסות באופן קבוע בגלל עודף חד-פעמי בקופה.

שנית, לצד צעדים פופוליסטיים היו לכחלון גם לא מעט מהלכים ראויים לפי כל קנה מידה. "נטו משפחה" למשל זכתה לשבחים מקיר לקיר. שלישית, כחלון יודע לתת גיבוי לדרג המקצועי באוצר ולא חובט בו בראש חוצות, כמו קודמו למשל. כחלון השכיל לעבוד עם כל בעלי התפקידים שהשאיר לו לפיד, למעט אחד. הוא הצליח להביא אדם בעל שיעור קומה לתפקיד החשב הכללי, ושאר מינויי הבכירים שביצע היו ראויים לפי כל קנה מידה. בממשלת נתניהו הנוכחית, מתן גיבוי לדרג המקצועי ומינוי אנשים על-בסיס כישורים הם ממש לא דבר מובן מאליו. ונקודה אחרונה חביבה: מצב המשק, שנראה איתן ויציב מאי-פעם. הצמיחה הבריאה, השיאים השליליים ביחס החוב ובאבטלה, עליית השכר ושיעורי התעסוקה, השיא בהכנסות גבייה.

מבקריו יאמרו שלשר האוצר אין באמת השפעה על המצב הכלכלי במדינה. לכחלון פשוט היה את המזל להיכנס בצד הנכון של המעגל הכלכלי ולקצור את פירות עמלם של קודמיו - אבל אתם יודעים מה? גם מזל היא תכונה חשובה ומאוד נדרשת אצל שר אוצר.

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים