גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הברוטו שמאחורי הנטו: משה כחלון מחלק הטבות לכולם

רפורמה רודפת רפורמה, נטו רודף נטו, תקציב הולך ותקציב בא - ושר האוצר ממשיך לתת עבודה, עד ששעון החול יאזל ויהיו בחירות. אז מה אם הכלכלנים לא מעריכים אותו - זה הדדי ■ אנשי השנה של "גלובס"

משה כחלון / צילום: מארק ניימן, לע"מ
משה כחלון / צילום: מארק ניימן, לע"מ

"אשתי אומרת לי", נוהג לספר שר האוצר, "שבבוקר, כשאני מתארגן לצאת לעבודה, אני מתרגש כמו תלמיד כיתה א' שמסדר את התיק שלו לקראת היום החדש". כן, כן, כחלון מאוהב במקום העבודה שלו ברחוב קפלן בירושלים. לעתים נדמה שהוא יהיה מוכן לעשות הכל כדי למצות את הקדנציה עד לרגע האחרון ממש, או לפחות עד שמחירי הדירות ירדו. איך תסבירו אחרת את ההתעקשות שלו להעביר תקציב לשנת הבחירות 2019? את מאמציו לשמר את קואליציית נתניהו, בברית חצי גלויה עם המפלגות החרדיות?

לעתים נדמה שכחלון אחוז אמוק להספיק כמה שיותר לפני שייגמר הזמן. רפורמה רודפת רפורמה, תוכנית אחרי תוכנית, תקציב הולך ותקציב בא. השעון המתקתק של הבחירות רק מגביר את הלחץ שלו והוא מלחיץ את המערכת שמתחתיו. סוחט ממנה עוד טיפה של עבודה כי, כמו שאומרים, כל רגע שחלף לא יחזור שוב לעולם.

על איכות העבודה שלו יש מחלוקת, אבל על הכמות וההספק של כחלון ופקידיו - אין. תראו מה הספיקו לעשות באוצר בשנתיים וחצי שכחלון יושב בלשכה: ארבעה תקציבי מדינה (תקציב מספר חמש צפוי לעבור עד פרסום הכתבה), רפורמה בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי, חוק הסדרים שקם לתחייה, רשות שוק הון חדשה, מתווה לרפורמה בחברת החשמל, מתווה רב-שנתי לתקציב ביטחון, צעדי מיסוי נגד משקיעי הנדל"ן ומיזמי מחיר למשתכן בכל הארץ. וזה באמת רק חלק מהרשימה.

מבחינת כחלון הוא נמצא שם באוצר מטעם הבוחרים כדי לעזור. מי לא קיבל הטבות מקרן השפע של שר האוצר? הזוגות הצעירים, החיילים, המגזר הערבי, הילדים, ההורים במשפחות העובדות, המבוטחים בביטוח סיעודי, הקשישים והנכים - אלה נחשבים אולי "החלשים", אבל גם את החזקים כחלון לא קיפח. התעשיינים קיבלו ויקבלו, וכמותם גם חברות ההייטק. אצל כולם הנטו גדל, כולל אצל העשירונים העליונים. כחלון אולי לא מתגאה בכך, אבל הוא עזר לא מעט לעשירים ביותר כשריווח את מדרגות מס ההכנסה בשנה שעברה והגדיל להם את הנטו בכמה עשרות אלפי שקלים לשנה.

משה כחלון / איור: גיל ג'יבלי

רעידות בכל הגוף

רק עם מגזר אחד, קטן אבל קולני, יש לכחלון מחלוקת שנראית בלתי פתירה: הכלכלנים. אפשר לומר שחוסר ההערכה שלו אליהם, שני רק לחוסר ההערכה שלהם אליו.

זה מתחיל בהבדלי שפה. המקרו-כלכלה נשמעת לכחלון כמו מנדרינית עתיקה. בשנים האחרונות לא היה שר אוצר שהתעניין פחות ממנו בנושאי מקרו. לא היה שר אוצר שחזר פחות ממנו על המילה "צמיחה". ספק רב אם היה לפניו שר אוצר שלא טרח להגיע ולו פעם אחת לוועידה השנתית של קרן המטבע והבנק העולמי בוושינגטון. זה לא בגלל הנסיעות או חרדת טיסה, גם בכנסי הכלכלנים בישראל כחלון מקפיד לא להופיע.

מה יש לכחלון נגד הכלכלנים? ראשית, הוא מרגיש ביניהם אאוטסיידר. הכי רחוק מהאליטות של בוגרי הפקולטות לכלכלה. לשר האוצר הזה אין יועצים כלכליים, אם לא שמתם לב. אין לו קבוצת כלכלנים שהוא מקפיד בפומבי להתייעץ איתם. יש לא מעטים שמגיעים לכחלון להתייעצויות, אבל תמיד באוף-רקורד. תמיד הרחק מעדשות המצלמה.

שנית, כחלון מדבר כלכלה, אבל במיקרו. כמה כסף נשאר לאזרח בסוף החודש בכיס - זה הנתון הכלכלי היחיד שבאמת מעניין אותו. איזה נתון מקרו-כלכלי ריגש את כחלון השנה? לא הירידה ביחס החוב-תוצר, לא העלייה בהשקעות הישירות או העלאת תחזית דירוג האשראי, אפילו לא נתוני המשרות הפנויות והאבטלה. נתון המקרו היחיד שהצליח לגרום לכחלון התרגשות היה הגידול בהכנסה הפנויה של משקי הבית מעוטי ההכנסה. העובדה שלמשפחות בעשירונים הנמוכים נשאר בסוף החודש יותר כסף גרמה לכחלון לרעוד בכל הגוף, לדבריו.

אבל חוץ מהבדלי שפה, רקע ותחומי עניין, עשה כחלון גם לא מעט דברים שקוממו עליו את אנשי הכלכלה. את הכלכלנים מהאגף הניאו-ליברלי כחלון הרתיח עם תוכנית מחיר למשתכן. "מפעל הגרלות מטורף" הם מכנים אותה, ומציינים שהיא עולה למדינה מיליארדים רבים ושאיננה מסייעת כלל להגדלת היצע הדירות ולהוזלתן. גם היחסים החמים של כחלון עם ההסתדרות ומערכת הביטחון מרתיחים את הכלכלנים באגף הימני, שמייחלים לרפורמות "האיש השמן" של נתניהו 2003.

הכלכלנים מהאגף החברתי, לעומתם, לא סולחים לכחלון על הפחתות המס. ההסבר שלו "זה כסף של הציבור שצריך לחזור אליו" נשמע להם פופוליזם זול במיוחד. איך ייתכן ששר אוצר שמדבר על שוויון וצמצום פערים יכול לתמוך בצמצום המיסוי, הכלי העיקרי לחלוקה מחדש של ההכנסות במדינה?

כי אצל כחלון השיקול הפוליטי תמיד קודם לכל. קחו למשל את המע"מ - כחלון בעצמו הגדיר אותו כמס "הכי לא שוויוני והכי לא צודק". אבל אם יש הפחתת מס אחת שכחלון מצטער עליה זו הורדת המע"מ באחוז ב-2015. האחוז הזה גילח 4.5 מיליארד שקל בהכנסות המדינה, והציבור הרחב לא הרגיש בכיס את ההפחתה. בראייה של כחלון, במחיר של הפחתת אחוז במע"מ הוא היה יכול לקבל שתי "נטו משפחה", תוכנית שמצ'פרת את הבייס שלו ושנכנסת ישר לתלוש המשכורת בצורת נקודות זיכוי, או לחשבון הצהרון בצורת סבסוד. כך עובד תהליך קבלת ההחלטות של שר האוצר.

"לכל פועלו של כחלון בשנה החולפת יש מכנה משותף אחד", כתב בנובמבר פרופ' עומר מואב ממבקריו החריפים והבוטים של שר האוצר, "כולן פעולות שמגדילות את ההוצאה הציבורית או פוגעות בהכנסות המדינה. מה המשמעות? שאנחנו חיים היום עוד קצת יותר על חשבון הדור הבא. כמעט כלום בתחום של הגדלת העוגה וצמצום עושק הציבור. כי להגדיל הוצאה זה קל והציבור בחלקו מרוצה, ולעשות באמת למען הציבור, זה כבר קשה ולא מתגמל. וכל זה עוד בלי להתייחס למפעל ההגרלות המטורף בדיור".

ומה חושב שר האוצר על הכלכלנים? כאמור, דעתו עליהם אינה טובה מדעתם עליו. הם מנותקים, יאמר השר, לא רק מהציבור אלא אפילו מהמציאות הכלכלית שאותה הם אמורים להכיר ולנתח. התחזיות שלהם לגבי ההכנסות ממסים, הגירעון ושאר הפרמטרים הפיסקאליים מדויקות כמו תחזיות של חזאי מזג אוויר, יטען השר. "תנו לו לעשות תחזיות על העבר במקום על העתיד, ואז אולי הוא יפגע", אמר פעם על אחד מבכירי הכלכלנים באוצר. "אתם מאשימים אותי שאני מגדיל את הגירעון?", יגיד כחלון למואב וחבריו, "אז תסבירו לי בבקשה איך זה ששלוש שנים רצופות אתם מזהירים אותי מגירעון של 3% ומעלה, ושלוש שנים רצוף הגירעון נגמר בפחות מ-2%, ועוד אחרי הורדות המס?".

נטו כישורים

ובכל זאת, יש גם כמה דברים טובים שהכלכלנים היו אומרים על שר האוצר (אבל רק אם נבטיח שלא נצטט אותם). ראשית, כחלון לא מתנהל בחוסר אחריות והפקרות מוחלטים. הוא יודע לשמור על מסגרות התקציב ולא ממהר לחלק כל שקל עודף בקופה. תראו למשל את עודפי הגבייה הגדולים של 2017 - 16 מיליארד שקל שהופנו ברובם להקטנת החוב הממשלתי, כפי שהמליצה הנגידה. גם מהעץ של הפחתות מס נוספות כחלון ירד, כשראה את הבור שמחכה לו בתקציב 2019 וכשהבין שאי אפשר להוריד הכנסות באופן קבוע בגלל עודף חד-פעמי בקופה.

שנית, לצד צעדים פופוליסטיים היו לכחלון גם לא מעט מהלכים ראויים לפי כל קנה מידה. "נטו משפחה" למשל זכתה לשבחים מקיר לקיר. שלישית, כחלון יודע לתת גיבוי לדרג המקצועי באוצר ולא חובט בו בראש חוצות, כמו קודמו למשל. כחלון השכיל לעבוד עם כל בעלי התפקידים שהשאיר לו לפיד, למעט אחד. הוא הצליח להביא אדם בעל שיעור קומה לתפקיד החשב הכללי, ושאר מינויי הבכירים שביצע היו ראויים לפי כל קנה מידה. בממשלת נתניהו הנוכחית, מתן גיבוי לדרג המקצועי ומינוי אנשים על-בסיס כישורים הם ממש לא דבר מובן מאליו. ונקודה אחרונה חביבה: מצב המשק, שנראה איתן ויציב מאי-פעם. הצמיחה הבריאה, השיאים השליליים ביחס החוב ובאבטלה, עליית השכר ושיעורי התעסוקה, השיא בהכנסות גבייה.

מבקריו יאמרו שלשר האוצר אין באמת השפעה על המצב הכלכלי במדינה. לכחלון פשוט היה את המזל להיכנס בצד הנכון של המעגל הכלכלי ולקצור את פירות עמלם של קודמיו - אבל אתם יודעים מה? גם מזל היא תכונה חשובה ומאוד נדרשת אצל שר אוצר.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד