גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איילת שקד לא עוצרת: עלתה בפופולריות וגם במספר האויבים

תוקפת את מערכת המשפט, ממנה שופטים, מקדמת רפורמות, מחוקקת חוקים ■ הפוליטיקאית האמביציוזית איילת שקד לא עוצרת ■ אנשי השנה של "גלובס"

איילת שקד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: איל יצהר
איילת שקד בוועידת ישראל לעסקים / צילום: איל יצהר

שרת המשפטים, איילת שקד, 41, לא עוצרת. הפוליטיקאית המוכשרת והאמביציוזית המשיכה גם בשנה האחרונה לטפס מעלה ברמת החשיפה והפופולריות שלה, וניכר עליה שהיא כבר נכונה לאתגרים חדשים. באותה נשימה, היא המשיכה "לגייס" לה מתנגדים ואויבים מקרב הפוליטיקאים החוששים מקידומה, ומקרב השמאל וראשי מערכת המשפט, שמתנגדים נחרצות ליוזמות החקיקה ולרפורמות ששקד מנסה להוביל.

בזמן שחקירת ראש הממשלה בנימין נתניהו מקרבת את מועד הבחירות הבאות לכנסת, ביחס כמעט ישיר להתקרבות הזאת, שקד הגבירה את ההתקפות על מערכת המשפט. בספטמבר השנה, נשאה שקד נאום שבו הכריזה על "מהפכה מוסרית ופוליטית", שתכליתה להעצים את כוחם של ערכים לאומיים על-חשבון זכויות פרט אוניברסליות.

בעקבות הנאום הזה, השווה אותה עיתונאי "הארץ", רוגל אלפר, לשליט הפשיסט מוסוליני. כמה ימים מאוחר יותר יצאו שקד ומנהיג מפלגתה, השר נפתלי בנט, במה שהם מכנים "התוכנית החקיקתית", שתכליתה לחוקק את חוק יסוד: החקיקה, שיצמצם את התערבות בית-המשפט העליון בעבודת הכנסת והממשלה.

בחודש שעבר, ב-21 בדצמבר, נשאה שקד נאום חריף בכנס "העמותה למשפט ציבורי" בזכרון יעקב, שבו המשיכה לתקוף את בית המשפט העליון. "הדמוקרטיה הישראלית בורחת מהעם", אמרה שקד וטענה כי "הדבר נובע מפחד עמוק וקמאי מהעם, ומריחוקן של חלק מהאליטות הישנות ממציאות החיים".

שקד רמזה בדבריה לפסילת "חוק המסתננים" על-ידי בג"ץ, ואמרה כי "השיטה שלנו רואה לנגד עיניה בבירור את 'ירושלים של מעלה', אבל לא מצליחה להבחין בדרום תל-אביב של מטה". עוד אמרה השרה, כי "ההתייחסות (של ביהמ"ש העליון, ח"מ) להכרעת הרוב כאל עניין הליכי בלבד, כקליפת הדמוקרטיה, היא זלזול בציבור וזלזול במוסד הדמוקרטי היחיד שהציבור בוחר בו באופן ישיר".

איילת שקד / איור: גיל ג`יבלי

205 שופטים חדשים בתוך שנה

לפני מספר חודשים הצליחה שקד למנות ארבע שופטים לביהמ"ש העליון. השופטים - ד"ר דוד מינץ, יעל וילנר, יוסף אלרון, וג'ורג' קרא - שהיא רואה בהם כמי שיגדילו את ה"איזון" בין שופטים "אקטיביסטים" לשופטים "שמרנים" בעליון. קודם לכן השרה שקד עוררה במהלך השנה דיון פומבי ראשון מסוגו בכנסת, בשאלת המשכיות הנוהג שלפיו נשיא ביהמ"ש העליון ממונה על-פי "שיטת הסניוריטי" - השופט בעל הוותק הרב ביותר ממונה לתפקיד.

למרות כל אלה, שקד טוענת שהיא לא מנהלת מאבק מול ונגד בית המשפט העליון. בראיון שנתנה ל"גלובס" ב-11 באוקטובר אשתקד, טענה השרה כי יש ניסיון למתג אותה כמי שמנהלת מאבק מול העליון. "יש לי אג'נדה מסוימת, ויש לי מחלוקת איתם על מידת ההתערבות של בית-המשפט במהלכים של הרשות המבצעת והמחוקקת", היא אמרה.

לדבריה, "זו מחלוקת אידיאולוגית אמיתית. אני לא חושבת שאני מתויגת כאויבת של בית-המשפט העליון, וזה גם באמת לא נכון. יש לי ביקורת על פסקי-דין, ובמדינה דמוקרטית בית המשפט לא צריך להיות חסין מביקורת. בית המשפט העליון מתערב באופן מוגזם בענייני הכנסת והממשלה, וזה לא בא לידי ביטוי בעיקר בביטול חוקים, אלא בעצם זה שכל עתירה נדונה, והמדינה צריכה להשיב, ויש הליך משפטי. זה מאוד מסרבל ומקשה".

אבל מעבר לעיסוק הבעייתי של שקד בסוגיות החוקתיות, היא עשתה עוד הרבה מאוד דברים במסגרת תפקידה כשרת משפטים.

בין היתר, היא דחפה למינוי 205 שופטים חדשים לבתי-המשפט המחוזיים, השלום העבודה, המשפחה, והתעבורה; בהם שתי שופטות ראשונות ממוצא אתיופי. שקד קידמה חוקים שונים, שגם הם שנויים מאוד במחלוקת, ובמרכזם "החוק לבחירת יועץ-משפטי של שר" על-ידי ועדת איתור ולא על-ידי מכרז. חוק שמעורר חשש גדול לגל של מינויים פוליטיים ולא מקצועיים לתפקיד החשוב.

בנוסף, הביאה שקד לקידום הצעת החוק להטלת אגרות ביהמ"ש כתנאי להגשת בקשות לתביעות ייצוגיות. גם כאן היא חוטפת ביקורת מצד מי שטוען כי הטלת האגרות תפגע במהות של הליך התביעה הייצוגית, שנועד לאזרח הקטן לבוא חשבון עם גופים גדולים במשק כשהם פועלים בדרכים לא ישרות.

לזוז למרכז-ימין כדי לרכוש עוד קולות

בתחום המאבק בטרור והסרת תכנים מהרשת, קידמה שקד את "חוק הפייסבוק". על-פי הצעת החוק, בית המשפט לעניינים מנהליים יהיה רשאי, לבקשת המדינה, לתת צו לספקית אינטרנט, כדוגמת פייסבוק או גוגל, להסרת תכנים מסיתים מהרשת.

בכובעה כפוליטיקאית התנהלה השנה שקד בין שני קטבים: מצד אחד, היא טענה פעם אחר פעם שראש-הממשלה, בנימין נתניהו, לא צריך להתפטר מתפקידו בשל החקירה הפלילית נגדו, ולפחות לא עד הגשת כתב אישום, אם יוגש.

מצד שני, שקד החלה לרמוז בשיחות סגורות יותר וסגורות פחות, כי היא מתכוונת להתמודד יום אחד על התפקיד שממלא היום נתניהו. אך הדרך לשם, מבחינתה, עוד ארוכה.

בשנה הקרובה ינסו השרה שקד ושותפה הפוליטי והאידיאולוגי, השר נפתלי בנט, למצוא את הנתיב מהימין הכמעט קיצוני של המפה הפוליטית, אל המרכז-ימין של המפה. זאת, בניסיון לרכוש עוד קולות ולהמשיך לטפס במעלה הפירמידה השלטונית.

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"