גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנון מכרה את השליטה בקורוס; המניה זינקה ב-27%

לקנון יש אופציית מכר המאפשרת לה למכור את יתרת ההחזקה (24%) בקורוס לבאוננג בתמורה לסכום של כ-480 מיליון דולר בשתי פעימות

בשנים האחרונות זכה המיליארדר עידן עופר לקיתונות של ביקורת ולגלוג על סדרה של השקעות לא מוצלחות שביצעו החברות שבשליטתו. הללו התמקדו בעיקר בכישלונותיו של עופר בתחום הרכב: מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שנסגר לאחר ש"שרף" כ-3 מיליארד שקל מכספי המשקיעים וההשקעה השאפתנית של מיליארדי שקלים נוספים בהקמת חברת הרכב קורוס בסין, שהוקמה לפני 6 שנים והציגה תוצאות מאכזבות עד היום.

אלא שבחודשים האחרונים התמונה השתנתה לטובתו של עופר. לאחר אקזיט מרשים בעסקי תחנות הכוח שלה באמריקה הלטינית, חברת ההחזקות קנון  שבשליטתו דיווחה היום (ג') כי השלימה מהלך עסקי מוצלח נוסף, במסגרתו מכרה את השליטה בקורוס (בה החזיקה 50% מהמניות) לידי קבוצת באוננג הסינית (Baoneng Group).

באוננג, חברת החזקות שבבעלות המיליארדר יאו זנאוהה, שדורג לאחרונה במקום הרביעי ברשימת עשירי סין, תזרים כ-6.6 מיליארד יואן (מיליארד דולר) כנגד הקצאה של 51% מההון של קורוס.

לצד הזרמת ההון לתוך קורוס, תחזיר באוננג את הלוואות הבעלים שחייבת קורוס למייסדיה - קנון והחברה הסינית צ'רי (145 מיליון דולר כ"א), כך שהעסקה משקפת שווי של 650 מיליון דולר לחלקה של קנון בקורוס. בנוסף, לקנון ניתנה אופציית מכר שתאפשר לה למכור את החזקתה המדוללת בקורוס (24%) לבאוננג בתמורה לסכום של כ-480 מיליון דולר בשתי פעימות (12% בתוך 3 שנים והיתרה בהמשך).

קנון והחברה לישראל (שממנה פוצלה קנון לפני שלוש שנים) השקיעו בסך הכל בקורוס סכום עתק של כ-850 מיליון דולר, סכום שכמעט כולו הופחת בדוחותיהן בעבר. נכון להיום רשומה קורוס בספרי קנון בשווי של פחות מ-100 מיליון דולר.

קורוס

מניית קנון הגיבה בזינוק של 27%

מאחר שהעברת השליטה בקורוס צפויה להניב לקנון בסופו של דבר לפחות 650 מיליון דולר, הרי שהרווח הטמון בעסקה עומד כ-550 מיליון דולר. המשקיעים בבורסה אהבו מאוד את העסקה והזניקו את מניית קנון היום ב-27%. בכך השלימה המניה התקדמות של 125% בשנה האחרונה, שמעמידה את שוויה של קנון על 5.3 מיליארד שקל.

קנון תקבל מבאוננג בשלב ראשון של העסקה כ-20 מיליון דולר במזומן ותישאר עם 24% ממניות קורוס (יתרת ההשקעה של באוננג תוזרם לתוך קופתה של קורוס עצמה). בנוסף, קנון תקבל משותפתה צ'רי, כתוצאה ממחיקת ערבויות, כ-20 מיליון דולר נוספים באופן מיידי ועוד 20 מיליון דולר במידה וקנון תחליט לממש את אופציית הפוט. לקנון יש גם ערבות של כ-45 מיליון דולר שתבוטל במקרה שהחברה תחליט לממש את האופציה. קנון מתכוונת להשתמש בחלק מהכספים שיזרמו לקופתה להחזר הלוואה שקיבלה מחברת ההחזקות הפרטית של עופר, אנסוניה, בהיקף של כ-69 מיליון דולר.

גורם משמעותי נוסף בעסקה הוא ההתחייבות של באוננג לרכוש מקורוס כ-100 אלף מכוניות בשנה לטובת החברות שבשליטתה בשלוש השנים הקרובות (לעומת קצב מכירות נוכחי של כ-15 אלף מכוניות בשנה) - התחייבות שמשמעותה לדברי מקורבים לעסקה היא הכנסות מובטחות לקורוס של כ-1.5 מיליארד דולר בשנה.

באוננג, שמרכזה בעיר שנזן, נוסדה ב-1992 וכיום בבעלותה כ-40 חברות בתחומי הנדל"ן והמסחר, לוגיסטיקה, מימון, חינוך והשכלה, ביטוח ובריאות. על רקע ההתפתחות המואצת של שוק הרכבים החשמליים בסין, בכוונתה להשתמש בקורוס כפלטפורמה לכניסה לתחום.

קורוס, שהקימו קנון וצ'רי בסין, עסקה בתחילת דרכה בפיתוח ובשיווק מכוניות בעלי מנועים רגילים, ולאחר מספר שנים לא מוצלחות, נכנסה לפעילות בתחום הרכבים ההיברידיים והחשמליים בשוק הסיני ובעולם. החברה צברה עד היום הפסדים בהיקף קרוב ל-1.6 מיליארד דולר. זאת, למרות מספר ניסיונות של "שינוי כיוון" עסקי בשנים האחרונות, הצגת דגמים חדשים וכניסה לתחומי פעילות נוספים, כמו פיתוח, ייצור ושיווק רכב חשמלי.

נזכיר כי בתחילת החודש קנון השלימה מכירה מוצלחת מאוד של פעילות תחנות הכוח שלה באמריקה הלטינית שהיו בבעלות החברה הבת איי.סי פאואר (ICP) לידי קרן התשתיות הבינלאומית I Squared Capital, תמורת כ-1.3 מיליארד דולר. לאחר החזר הלוואות, תשלומי מס והוצאות עסקה, יישאר בידי קנון סכום נטו של 619 מיליון דולר, שאמור לשמש בחלקו לתשלום דיבידנד מיוחד לבעלי מניותיה.

כעת, לאחר השלמת עסקאות ICP וקורוס, נותרה קנון עם החזקה של 32% בחברת הספנות צים, שרשמה שיפור ניכר בעסקיה בשנה האחרונה, והחזקה של 75.8% מההון של חברת או.פי.סי אנרגיה, שנסחרת בבורסה בתל אביב לפי שווי של כ-2.5 מיליארד שקל.

העלאת דירוג והמלצת "קנייה"

בתגובה להודעת קנון מהיום העלה האנליסט נעם פינקו מפסגות את המלצתו למניית קנון מ"החזק" ל"קנייה" ומקפיץ את מחיר היעד למניה מ-78 ל-112 שקל, גבוה ב-13% ממחיר המניה לאחר הקפיצה היום.

לדבריו, "הרוכש הסיני אמנם עשה את הונו בתחום הנדל"ן, אך נכנס בשנים האחרונות חזק מאוד לתחום הרכב והוא רואה בקורוס רכישה אסטרטגית. ייתכן ובקורוס כן יש, בסופו של דבר, פוטנציאל צמיחה והצלחה. עם רמות מכירות כאלה, היא אמורה להערכתנו לעבור לראשונה לפסים של רווחיות ואולי באמת לייצר ערך נוסף בעתיד". בשורה התחתונה, אומר פינקו, "מדובר בעסקה מדהימה לקנון, בעיקר כשלוקחים בחשבון את ההיסטוריה של קורוס ואת חוסר היכולת שלה להגדיל מכירות. העסקה יוצרת גם אפסייד נוסף בעתיד, בנוסף לערך המיידי.

עוד כתבות

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן הגידור שחשף: אני בשורט על השוק האמריקאי

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין