גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח מיוחד: למה טייקונים אוהבים להחזיק בנקים?

אחרי צדיק בינו: גם משפחות ורטהיים ועופר מעדיפות את השליטה בבנק על פני חברות ריאליות ■ למה?

בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר
בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

עסקת מיזוג מזרחי-טפחות-בנק אגוד מאלצת את בעלי השליטה בבנק - משפחות עופר וורטהיים - "לעשות סדר" בהחזקותיהן הכוללות פעילות ריאלית משמעותית והחזקה בגוף פיננסי משמעותי (מזרחי-טפחות), זאת בשל חוק הריכוזיות שאינו מאפשר החזקה צולבת בשני גופים כאלה.

הדד-ליין לעמידה במגבלות החוק הוא בסוף שנת 2019, ולכאורה יש זמן רב להחליט בהתאם למצב השוק, אלא שכאמור מזרחי-טפחות מקדם בימים אלה את העסקה לרכישת אגוד, והתנאי להשלמתה הוא ששתי המשפחות יציגו מתווה כיצד בכוונתן לעמוד במגבלות החוק לפני שיאושר להן להרחיב את הצד הפיננסי של השקעותיהן.

בינתיים הצדדים מקפידים לשמור את הקלפים קרוב לחזה ולשדר שכל האופציות פתוחות. הסיבה לכך היא שכל עוד לא התקבל אישור רשמי מרשות ההגבלים לרכישת בנק אגוד, אין בכוונתם לחשוף את תוכניותיהם. אם עסקת אגוד בסופו של דבר לא תצא אל הפועל, סביר כי המהלכים להפרדת ההחזקות הריאליות והפיננסיות יוקפאו.

בכל אופן, מה שמסתמן הוא ששני הצדדים לא מתכוונים להיפרד מהשליטה במזרחי-טפחות - הבנק השלישי בגודלו בישראל. מדובר בבחירה דומה לזו שעשה צדיק בינו, שחרג גם הוא מהמגבלות של חוק הריכוזיות ובסופו של דבר בחר במכירת חברת האנרגיה פז ונשאר עם השליטה בבנק הבינלאומי.

מה האופציות שעומדות בפני הצדדים, ואיך ייתכן שאחרי שהתריעו בפנינו שהרגולציה הורגת את הבנקים, אנשי העסקים מעדיפים שליטה בבנק מאשר בחברה ריאלית? 

בעלי המניות במזרחי טפחות

1. מה משפחת עופר תעשה

משפחת עופר הכוללת את ליאורה ואחיה דורון, ואת בן-דודם אייל עופר, מחזיקה בכ-22.5% ממניות מזרחי-טפחות וב-60.8% ממניות חברת הנדל"ן מליסרון. אחת האופציות שנבחנו במשפחה על מנת לעמוד בחוק הריכוזיות, היא לבצע הפרדה בתוך המשפחה של הנכסים כך שליאורה עופר תישאר עם השליטה במליסרון (שם היא גם מכהנת כיו"ר), ואילו אייל עופר יישאר עם ההחזקה בבנק.

אפשרות זו אמנם עדיין נמצאת על הפרק, אלא שמדובר בעסקה מורכבת למדי וכלל לא בטוח שהיא משתלמת.

ראשית, למרות שמדובר בעיקר בעסקת מניות, היא עשויה לכלול רכיב מס לא מבוטל. אמנם גם במכירת מליסרון יש לשלם מס, אך לפחות במימוש כזה הצדדים נפגשים עם מזומן שממנו ניתן לשלם מס, בעוד שבהפרדת ההחזקות הצדדים נותרים עם מניות.

כמו כן, ההחזקות של המשפחה במליסרון שוות כיום קרוב ל-4.3 מיליארד שקל לעומת כ-3.5 מיליארד שקל במזרחי-טפחות, כך שבהפרדה כזו תצטרך ליאורה עופר, ככל הנראה, גם לשלם את ההפרש בשווי המניות במזומן - השקעה לא מבוטלת של כמה מאות מיליוני שקלים. לכן כרגע נראה שהאופציה הסבירה יותר היא מכירת חברת הנדל"ן מליסרון. מה עוד שמליסרון נמצאת כיום במצב טוב וזו תקופה טובה לממש את ההחזקה, זאת על-אף שבעופר השקעות הודיעו אתמול לבורסה שכל האופציות נבחנות.

2. מה משפחת ורטהיים תעשה

למשפחת ורטהיים 3 החזקות מרכזיות: החברה המרכזית למשקאות (קוקה-קולה); החזקה של 19.3% ממניות אלוני חץ בשווי של 1.25 מיליארד שקל; והחזקה של 21.9% ממניות מזרחי-טפחות בשווי של כ-3.4 מיליארד שקל. החברה המרכזית למשקאות יוצאת מחוץ למשוואה, שכן היא אינה נחשבת תאגיד ריאלי משמעותי (מחזור המכירות והחוב שלה נמוכים מ-6 מיליארד שקל).

דודי ורטהיים צפוי גם כן להעדיף את ההחזקה במזרחי-טפחות. כעת ישנן שתי אופציות מרכזיות: למכור את החזקותיו באלוני חץ, או לחלופין לפעול לכך שאלוני חץ לא תוגדר כתאגיד ריאלי משמעותי. כדי שדבר שכזה יקרה על אלוני חץ להקטין משמעותית את היקף החוב שלה בישראל כך שיהיה נמוך מ-6 מיליארד שקל. כיום סך החוב של הקבוצה עומד על כ-8.6 מיליארד שקל. אמנם טכנית ניתן להוביל פתרון כזה, אבל יש לכך מחיר. העברת חוב מישראל לחו"ל משמעותה לקיחת אשראי יקר יותר, מה שיביא לעלייה בהוצאות המימון של החברה.

זאת ועוד, חברת אמות, שהיא החזקה מרכזית של הקבוצה, פעילה רק בישראל והיא בעלת חוב של כ-5 מיליארד שקל. נטילת חוב מחו"ל של חברה הפעילה רק בשוק המקומי אינה ממש הגיונית, וספק אם באלוני חץ ירצו לבצע מהלך כזה. מצד שני, השותפות בין ורטהיים לחץ נחשבת למוצלחת וותיקה ולא יהיה קל לצדדים להיפרד. בשורה התחתונה, אם לא יצוץ פתרון יצירתי, מסתמן שהאפשרות הריאלית יותר היא מכירת ההחזקות של ורטהיים בחברת הנדל"ן.

3. מי אמר שבנק לא אטרקטיבי?

ההשקעה של משפחות עופר וורטהיים במזרחי-טפחות נחשבת למוצלחת במיוחד. השליטה בבנק נרכשה לפני 23 שנים תמורת פחות ממיליארד שקל (הרכישה התבצעה בשני שלבים: הראשון, בנובמבר 1994; והשני, שלוש שנים לאחר מכן). לאורך השנים אמנם נמכרו בשוק חלק מהמניות וחלק מההחזקות גם דוללו בעקבות מימוש אופציות, אבל בשורה התחתונה היום שוות ההחזקות של שתי המשפחות בבנק קרוב ל-7 מיליארד שקל. בנוסף, לאורך השנים חילק הבנק דיבידנד בהיקף של כ-2 מיליארד שקל, כך שבעלי השליטה נהנו מתוך זה מכ-900 מיליון שקל.

אבל, עם כל הכבוד לתוצאות העבר, לא זו הסיבה היחידה שבהם במשפחות עופר וורטהיים נוטים להעדיף להמשיך ולהחזיק בשליטה בבנק. נראה כי למרות כל האזהרות שהרגולציה הורגת את הבנקים ומרחיקה משקיעים, מדובר עדיין בהשקעה אטרקטיבית בכלל ובפרט כשמדובר במזרחי-טפחות.

הבנק, בניהולו של אלדד פרשר, מניב לאורך השנים (למעט רבעונים חריגים) את התשואה על ההון הגבוהה ביותר מבין הבנקים העומדת על 10%-13%. בנוסף, הבנק מחלק לבעלי המניות שלו 30% מרווחיו כדיבידנד. כמו כן, לפי הערכות, במהלך 2018 שיעור חלוקת הדיבידנד בבנק יגדל ל-40% - בדומה לזה של בנק הפועלים ולאומי.

בפני מזרחי-טפחות אמנם עומדים לא מעט אתגרים כגון התמודדות עם האטה בשוק המשכנתאות (הבנק הוא השחקן הגדול ביותר בתחום), חקירת הרשויות בארה"ב וגם אתגרים בתחום המחשוב. ועדיין, קיים בבנק גם פוטנציאל לאפסייד לא מבוטל. ראשית, העסקה למיזוג עם בנק אגוד (בהנחה שתצא אל הפועל) צפויה להניב רווח הון של מאות מיליוני שקלים ולתת לבנק עוד "דלק" למימון הצמיחה בתיק האשראי. כמו כן, עליית הריבית לכשתגיע תסייע לכל הבנקים לשפר את הכנסות המימון והרווחיות.

בנוסף, למרות כל הביקורת והעליהום שיש כנגד הבנקים, החזקה בשליטה בבנק נחשבת עדיין ליוקרתית ולבעלת עוצמה ומעמד. מצד שני, היא אינה כרוכה בהשקעה מרובה של משאבים ניהוליים מצד הבעלים, וזאת בניגוד לשליטה בחברה תפעולית. הבנק יודע להתנהל באופן עצמאי, ולמעט משברים כלכליים חריפים הוא מניב רווחים ודיבידנדים כמו שעון.

גם בינו הבין זאת, ובחר בסופו של דבר למכור את פז ולהישאר עם הבנק הבינלאומי. כעת מסתמן שגם במשפחות עופר וורטהיים חושבים כך. 

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

אילוסטרציה: shutterstock

הסעיף "הקטן" בעסקת נדל"ן שיתחיל לסבך אתכם עם רשות המסים

באילו מקרים השחקנים בשוק הנדל"ן "בני חורין" מהקשר שנכפה עליהם ככלל עם רשות המסים? ● גלובס עושה סדר בזכויות החוזיות והתנאים שמשחררים אתכם מחובת הדיווח לרשויות המס, לפחות בשלב עריכת החוזה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

כרזת ''הצרעה הירוקה'' של ברוס לי. דיאלוגים שנונים מסרטי קונג פו / צילום: Reuters, ARCHIVIO GBB / CONTRASTO

על הספר החדש של טרנטינו וההערצה שלו לאלימות פרועה

הבמאי האמריקאי האייקוני קוונטין טרנטינו, הוציא לאחרונה ממואר בו הוא מדביק את הקורא בתשוקתו לקולנוע ולתרבות הפופ של שנות ה-70 שמלווה אותו מגיל צעיר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מחירי הזהב יורדים בכ-1%

המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות