גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה יוצאת דופן: האם גוגל מפלה לרעה גברים לבנים?

כתב התביעה מביא את דבריה של מנהלת בגוגל, שכתבה: "אני מתחזקת רשימה שחורה של אנשים שלא ארשה להם להצטרף לצוות שלי, בהתבסס על דעותיהם ויחסם לאחרים" ■ לפי התובעים, העובדים האלה הופלו לרעה בדיוני שכר ובהזדמנויות קידום, ובנוסף חשו מאוימים

מטה גוגל בקליפורניה / צילום: שאטרסטוק
מטה גוגל בקליפורניה / צילום: שאטרסטוק

תיק מספר 18CV321529, שהוגש אתמול (ב') לבית המשפט בסנטה קלרה שבקליפורניה, נראה במבט ראשון כתביעה קנטרנית, כמעט בדיחה לא מצחיקה. ג'יימס דמור ודייויד גודמן, עובדי גוגל לשעבר, טוענים לקיפוח, אפליה והתנכלות אליהם על רקע מוצאם ודעותיהם הפוליטיות, בתקופה שבה היו מועסקים בענקית הרשת. הם גם מבקשים להכיר בתביעה שלהם כייצוגית. הטוויסט? שניהם גברים לבנים.

ג'יימס דמור הוא המוכר יותר מבין השניים. הוא פוטר מגוגל באוגוסט 2017 אחרי שפרסם מסמך ברשת הפנימית של החברה, ובו תקף את תרבות ההעדפה המתקנת הנהוגה בגוגל (או אפליה מתקנת, בשמה הרווח), המכוונת לשיפור מעמדן של נשים ומתן הזדמנות שווה למיעוטים כמו אפרו-אמריקאים או עובדים ממוצא לטיני. "אנחנו תמיד שואלים את עצמנו מדוע איננו רואים יותר נשים בעמדות ההנהלה הבכירות, אבל איננו שואלים מדוע אנחנו רואים שם כל-כך הרבה גברים. התפקידים האלה דורשים לרוב שעות ארוכות ותובעניות, והן לא תמיד זמינים למי שרוצים חיים שלווים ומאוזנים", כתב דמור, וטען שהפער הזה קשור להבדלים ביולוגיים בין גברים לנשים.

דמור גם כתב על כך שעובדים בעלי דעות פוליטיות שמרניות, כמו תומכי הנשיא טראמפ, נמצאים בתחושה של מגננה והם מופלים לרעה, בניגוד להגנה שעובדי גוגל זוכים לה מפני אפליה על רקע דת, גיל, גזע, מגדר, מצב משפחתי או גופני. המסמך הפנימי של דמור עורר סערה לא קטנה בתוך גוגל והודלף מהר מאוד לעולם החיצון. ימים ספורים לאחר מכן הוא קיבל את מכתב הפיטורים שלו, והחברה הודיעה רשמית שלא תגלה סובלנות כלפי עובדים שיפעלו נגד מדיניות ההעדפה המתקנת ושוויון ההזדמנויות. "גיוון והכלה הם חלק בסיס מהערכים והתרבות שלנו, ומרכיב הכרחי להצלחה שלנו כחברה", נמסר.

הסיפור של דייויד גודמן מוכר קצת פחות. הוא פוטר מגוגל בדצמבר 2016, אחרי שלטענת החברה הוא האשים עובד מוסלמי בקשר אפשרי לאירגוני טרור. לטענת גודמן, המפורטת בכתב התביעה, זו לא הייתה העילה האמיתית לפיטוריו. גוגל, הוא סבור, רדפה אותו בשל העובדה שיצא בהזדמנויות שונות להגנת הנשיא טראמפ, שנבחר לנשיאות חודש קודם לכן ושזכה לקיתונות של ביקורת בכל רחבי עמק הסיליקון, בין היתר בשל מדיניותו המוצהרת נגד מהגרים.

השניים חברו יחד לתביעה המשתרעת על פני 161 עמודים, 279 סעיפים ונספחים שונים המציגים בעיקר תכתובות פנימיות שונות בגוגל. לטענת התובעים התכתבויות אלה מוכיחות כי הם הופלו לרעה בשל היותם גברים לבנים, כי תומכי טראמפ סובלים בגוגל מהתנכלות מכוונות, וכי עובדים המחזיקים בדעות שמרניות מותקפים ומאוימים. כדוגמה לכך הם כותבים שגוגל מעודדת דיון חופשי ופתוח באורחות חיים שונים, מבחינה רומנטית או מינית: משפחות חד-הוריות, ריבוי בני ובנות זוג וזהויות מגדריות מגוונות. ואולם, לטענתם, החברה מוציאה מחוץ לשיח את אורח החיים "הרגיל": מונוגמיה הטרוסקסואלית.

באחד מהדיונים הפתוחים בנושא הורות כתב עובד של גוגל ש"אילו היה לי ילד, הייתי מלמד אותו או אותה את תפקידי המגדר המסורתיים מגיל מוקדם ביותר. זהו הדבר שהכי קשה לתקן מאוחר יותר, והחברה המידרדרת שלנו מעבירה את המסר הלא נכון באופן קבוע". קולגה שקרא את הדברים האלה התלונן עליהם במחלקת כוח האדם בגוגל, שהגיבה כך לעובד השמרן: "לא מצאנו שעל פניו יש בדבריך פגיעה במדיניות של גוגל, אבל בחירת המילים שלך עלולה להעיד על כך שאתה תומך בשיטה שבה גברים עובדים מחוץ לבית ונשים לא, או שאתה תומך בהיצמדות קשיחה לזהות מינית מולדת. אנחנו מאמינים שלא התכוונת לאף אחת מהאפשרויות האלה".

כתב התביעה מביא את הדברים האלה כדוגמה אחת מני רבות ל"משטרת המחשבות" של גוגל, הבוחנת את דעותיהם האישיות של עובדיה ומביעה את עמדותיה באשר לכשרותן. עשרות הדוגמאות המובאות במסמך שהוגש לבית המשפט מלמדות על תרבות שמצד אחד מעודדת שיח פתוח בין העובדים על כל נושא שעולה על דעתם, מהורות דרך זהות מינית ועד למדיניות ההגירה של הממשל, אך מצד שני מקדשת את מעמד מחלקת כוח האדם בגוגל כמעין שופט נייטרלי המוודא שהשיח מתנהל בהתאם לכללים המקובלים בחברה ובכפוף למדיניותה, גם זו הרשמית וגם זו הלא-מוצהרת.

אחד מסעיפי התביעה אף מאשים את גוגל ביצירתן של "רשימות שחורות" שכללו אנשים בעלי דיעות פוליטיות שמרניות, שאין לגייסם לעבודה בגוגל. לטענת התובעים, היו גם מקרים שבהם עובדי גוגל קראו לסמן קולגות בעלי דעות שמרניות, המקשות על מדיניות הגיוון וההכלה של החברה. הם מביאים לדוגמה פוסט פנימי של עובדת שקראה לבצע מעין שימוע או הליך משפטי פנימי לעובדים שכאלה. בדוגמה אחרת מביא כתב התביעה את דבריה של מנהלת בדרג ביניים שכתבה: "אני מתחזקת רשימה שחורה של אנשים שלעולם לא ארשה להם להצטרף לצוות שלי או להיות על-ידינו, בהתבסס על הדעות שלהם ועל היחס שלהם לעובדים אחרים". העובדים האלה, כך התובעים, לא זכו להגנה מטעם החברה, הופלו לרעה בדיוני שכר ובהזדמנויות קידום, ובנוסף הרגישו מאוימים. כתב התביעה טוען שתלונות סביב נושאים אלה הופנו שוב ושוב לדרגים הבכירים ביותר בגוגל, אך לא זכו למענה ראוי.

כתב התביעה גם עוסק באופן רחב יותר במדיניות ההעדפה המתקנת. התובעים מביאים דוגמאות רבות לגברים לבנים שהיו ראויים לכאורה לקידום, אך נאלצו לפנות את מקומם לעובדים אחרים בשל המדיניות הזאת. לטענת התובעים עובדים שנהנו מחוות דעת מצוינות, ותק מספיק וניסיון רלוונטי לא זכו לקבל הזדמנויות שוות למי שכן התאימו לקריטריונים של מדיניות הגיוון וההכלה. גם כאן מביאים התובעים ציטוטים של התכתבויות בין מנהלים לבין עובדיהם, המצביעות לכאורה על הקיפוח של עובדים אלה ואפלייתם לרעה. גוגל מסרה בתגובה כי תתגונן מפני התביעה בבית המשפט.

יכול לקרות בישראל? לא בטוח

קשה להעריך בשלב הזה כיצד תתגלגל התביעה המתוקשרת הזאת. דמור וגודמן מנסים לטעון שהתביעה מייצגת אלפי עובדים בגוגל, בעבר ובהווה, המופלים לרעה בגלל מוצאם, בגלל דעותיהם הפוליטיות, בגלל הזדהותם המגדרית ובגלל מעמדם החברתי. מה שמיוחד בה, כמובן, הוא השימוש בטענות דומות לאלה שלרוב מושמעות נגד הקבוצה החברתית שאליה משתייכים התובעים.

שנים רבות הורגלנו לראות את מאבקם ההירואי והמוצדק של בני אוכלוסיות מודרות, מיעוטים ונשים, נגד מדיניות של קיפוח ואפליה ונגד רדיפה על רקע דעות פוליטיות. והנה, מגיעים שני גברים לבנים, משכילים, שיכולים להשתכר יפה למחייתם ואף עבדו במקום עבודה מכובד ביותר, ומגישים תביעה בטענה לקיפוחם בדיוק על הרקע הזה. הדעות שלהם, לפחות על-פי תוצאות הבחירות האחרונות בארצות-הברית, משקפות את אלה של חלקים נרחבים באוכלוסייה האמריקאית.

גוגל עדיין לא הגיבה לכתב התביעה, אך היא מן הסתם תעשה זאת, כמו שגוגל יודעת ויכולה להגיב. אחרי הכל, מדובר במכונה ענקית, עתירה במשאבים ובמזומנים. ולמען האמת, גם עתירה בהוכחות לכוונות טובות ולעידוד מתן הזדמנויות שוות בהרבה מאוד מובנים ואופנים. בלי להיכנס לטענות עצמן, עצם הדיון חשוב בעיניי. אני מקווה שהתביעה הזו, בגלל ההיבטים הציבוריים המרתקים שלה, אכן תטופל באופן פומבי ויסודי, ולא תסתיים בהסכם פשרה סודי מאחורי הקלעים. הסדר כזה יעשיר את התובעים בכמה מליוני דולרים, אך ימנע מהציבור את הזכות להשתתף בדיון עקרוני וחשוב ביותר.

האם תביעה כזאת יכולה להתנהל גם בארץ? ננסה לדמיין שני מתכנתים מוכשרים, בוגרי 8200 ממוצא אשכנזי וממעמד סוציו-אקונומי גבוה. הם עבדו בענקית הייטק ישראלית, צ'ק פוינט שכזו, וראו אישה חרדית ומתכנת ערבי מתקדמים לתפקידי ניהול, בעוד הם דורכים במקום למרות שהצליחו בעבודתם. הם הצהירו שוב ושוב על תמיכתם בבנימין נתניהו ובחנינה לאלאור אזריה, מתחו ביקורת קשה על נישואים חד-מיניים, וכתוצאה מכך מעמדם בחברה נפגע ולבסוף הם פוטרו. האם תיתכן טענה לקיפוח שכזה אצלנו, במדינה שרחוקה עדיין מרחק רב ממדיניות ההכלה והגיוון הנהוגה בגוגל העולמית? או שאנחנו עדיין שקועים עמוק מדי בקיפוח "האמיתי" של אוכלוסיות מודרות, כאלה שזקוקות לתיקון משמעותי ומדיניות אגרסיבית של מתן הזדמנויות שוות? תגידו אתם.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם