גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קץ הפופוליזם בארה"ב? טראמפ לדאבוס, בנון הפופוליסט - לפח

כמה שעות לאחר שסטיב בנון, שהעלה את טראמפ על הגל הפופוליסטי, הודח ממוקד הכוח שלו, האתר ברייטבארט, הודיע הבית הלבן כי טראמפ ישתתף בפורום הכלכלי בדאבוס ■ התעלומה הגדולה: האם טראמפ יטיל פצצת סירחון בפורום הגלובליזציה או יישר קו עם קברניטיה ■ פרשנות

סטיב בנון / צילום: Jonathan Bachman, רויטרס
סטיב בנון / צילום: Jonathan Bachman, רויטרס

גל פופוליזם הניף את דונלד טראמפ לבית הלבן לפני שנה. ייתכן ששתי התפתחויות דרמטיות, שמטלטלות עתה את וושינגטון, מצביעות על כך שהגל הזה מתחיל לאבד גובה.

אתמול (ג'), כמה שעות לאחר שסטיב בנון, שהעלה את טראמפ על גל הפופוליזם ב-2016, נבעט ממוקד הכוח האחרון שלו, אתר הלאומנות הלבנה ברייטבאט, הודיע הבית הלבן, שטראמפ יישתתף בפורום הכלכלי בדאבוס, הכנס השנתי של קברניטי הכלכלה הגלובלית ומליצי היושר שלה.

אלה בדיוק האנשים שטראמפ הוקיע כמכשולים בדרך ליישום רעיון "אמריקה תחילה"; ואלה בדיוק האנשים שסולדים מהנשיא הנוכחי ורואים בו ובנשיאותו איום של ממש על שלום כדור-הארץ ורווחתו. את האבסורד לכאורה בנסיעת טראמפ לדאבוס אפשר אולי להמשיל להשתתפותו של שליט קוריאה הצפונית, קים ג'ונג און, בכנס קרן המטבע בוושינגטון.

אחד מסרטוני הבחירות הזכורים ביותר של קמפיין טראמפ הראה את המיליארדר היהודי ג'ורג' סורוס, דמות שהימין האמריקאי אוהב לשנוא, נואם באחת מההתכנסויות בדאבוס, ואת טראמפ משתלח נגד מה שהוא כינה "מבנה הכוח הגלובלי" שמוחץ תחתיו את מעמד העובדים בארה"ב. ברוב העצרות שלו גינה טראמפ הסכמי סחר חופשי, הגירה ומוסדות בינלאומיים, שמשמשים כיסודות הכלכלה הגלובלית.

מדוע, אפוא, נוסע טראמפ לדאבוס? על פי תיאוריה אחת, הוא יישתתף בפורום כדי לכתוש ככל יכולתו את הרעיונות שבבסיס הכלכלה הגלובלית ולהגן על רעיון "אמריקה תחילה", ששימש מטרה להתקפות חריפות של מנהיגים ודוברים אחרים בפורום דאבוס ב-2017. הודעה של הבית הלבן מאששת תיאוריה זו: "הנשיא מקדם בברכה הזדמנויות לקדם את האג'נדה של 'אמריקה תחילה' לפני מנהיגי מדינות זרות. הנשיא מצפה לקדם את מדיניותו כדי לחזק עסקים אמריקאים, תעשיות אמריקאיות ועובדים אמריקאים". הוא יוכל להצביע בגאווה על חוק המיסים החדש שמפחית את שיעור המס התאגידי ל-21%.

על פי כמה פרשנויות, טוענים יועצי הנשיא, שהכנס בדאבוס ייתן לטראמפ את ההזדמנות הטובה ביותר להטיל פצצת סרחון שתבאיש ריחם של רעיונות שיקרים לליבן של אליטות הכלכלה הגלובלית - מרגולציות להגנה על איכות הסביבה ועד הסכמים רב-מדינתיים. פצצה כזו עשויה להיות מכשיר יעיל לשמור על נאמנות הבייס, תומכיו הנאמנים של טראמפ, לקראת בחירות הביניים לשני בתי הקונגרס בנובמבר השנה.

פקיד ממשל אמר ל"פוליטיקו", כי הופעה של טראמפ בדאבוס עשויה להיות כמו "הופעה של ניקי היילי באו"ם". הכוונה לנאום של השגרירה האמריקאית באו"ם שבו איימה לקצץ את הסיוע האמריקאי לארגון בעקבות החלטת העצרת הכללית לגנות את ההכרה בירושלים כבירת ישראל. אחרים מזכירים, כי בתחילת נשיאותו השתתף טראמפ בוועידת נאט"ו לא היסס להכריז שחברות הברית אינן תורמות מספיק לצרכיה.

אך תיאוריה אחרת גורסת, כי טראמפ ינצל את השתתפותו בכנס דאבוס כדי לשפר את היחסים המתוחים בין ממשלו למדינות הגדולות במערב אירופה. הוא עשוי להדגיש שרעיון "אמריקה תחילה" לא נועד לנעוץ סכין בגבן של כלכלות אחרות, אלא להפך - לתמרץ שיתוף-פעולה כדי להשיג תועלת מרבית לכל המדינות. הסכנה בגישה כזו היא, שבוחרי עלול לראות בה דילול התפיסה של "אמריקה תחילה" ופגיעה במסד הפופוליסטי של הממשל הנוכחי.

סטיב בנון, לשעבר "האסטרטג הראשי" בממשל טראמפ, היה משתתף, ללא ספק בתכנון הגיחה לדאבוס, אלמלא פוטר באוגוסט אשתקד. למרות פיטוריו הוא שמר על נאמנות לטראמפ והוסיף להפגין נוכחות בוושינגטון לאחר שחזר לנהל את אתר ברייטבארט. בנון ראה את עצמו - ואמר זאת בפומבי - כממליך מלכים, או, לפחות, משיק קריירות של מחוקקים. הוא העצים את מלחמתו בממסד הרפובליקאי והתחייב להעמיד מועמדים "טראמפאיים" באזורי בחירה של מחוקקים שלא יצהירו על תמיכה בטראמפ ובאג'נדה שלו. אבל תחושת החשיבות העצמית שלו הייתה בעוכריו.

הברית בינו לבין טראמפ התפוררה בעקבות פרסום הספר "האש והזעם - בתוך הבית הלבן של טראמפ" מאת העיתונאי מייקל וולף, בשבוע שעבר. הספר הפיח ספקות חדשים לגבי יכולתו של נשיא ארה"ב להתמודד בהצלחה עם המטלות הכרוכות בביצוע תפקידו. בנון הוא שפתח לפני וולף את שערי הבית הלבן ואפשר לו לשבת שעות רבות במרכז העצבים של הפעילות הנשיאותית. יתר על כן, בנון אמר, על פי ציטוטים בספר, שפגישה עם נציגים רוסיים, שבה השתתף גם דונלד טראמפ ג'וניור, בנו של הנשיא, במהלך מסע הבחירות, הייתה מהלך "בוגדני" ו"בלתי פטריוטי". את בתו של טראמפ, איוונקה, הוא תיאר כ"מטומטמת כמו בלטה". זה היה יותר מדי.

טראמפ יצא מכליו והשתלח בו בחריפות ובגסות שנחשבות יוצאות דופן אפילו באמות המידה שמקובלות בממשל הנוכחי. הוא אפילו מטיל ספק בשפיות דעתו של יועצו לשעבר.

"לסטיב בנון אין שום קשר אליי או אל נשיאותי", נאמר בהודעה של טראמפ שפורסמה בעקבות יציאת הספר לאור. "כאשר הוא פוטר, הוא איבד לא רק את מקום עבודתו אלא גם את שפיות דעתו. סטיב היה חבר בצוות שעבד בשבילי לאחר שכבר זכיתי במינוי של המפלגה הרפובליקאית לנשיאות והבסתי 17 מועמדים, שמתוארים לעיתים קרובות כקבוצת המתמודדים המוכשרת ביותר שהתמודדה אי פעם בפריימריס של המפלגה".

"סטיב מציג את עצמו כאחד שנמצא במצב מלחמה עם המדיה", אמר עוד טראמפ. "הוא מכנה את התקשורת כמפלגת האופוזיציה. בכל זאת, את זמנו בבית הבן הוא בילה בהדלפות לתקשורת כדי להעצים את חשיבותו. זה הדבר היחיד שהוא יודע לעשות. רק לעיתים נדירות ישבתי עם סטיב לפגישה בארבע עיניים. הוא רק מתחזה ומציג עצמו כבעל השפעה כדי להרשים אנשים שאין להם מושג מה קורה, אנשים שאין להם גישה (לבית הלבן). לאנשים כאלה הוא מסייע לכתוב ספרי כזב".

הגינוי הנשיאותי נתן אור ירוק לגורמים אחרים במפלגה הרפובליקאית אור ירוק להתנער מבנון. בנון התנצל, אך זה היה מאוחר מדי. בסופו של דבר, אפילו הפטרונית הראשית של בנון, משפחת המיליארדרים מרסר, בעלת השליטה בברייבארט, החליטה שבן חסותה הגדיש את הסאה. אתמול הודיע האתר על הפסקת עבודתו של בנון. הוא נותר, לפחות בשלב זה, ללא בסיסי כוח, אם כי לא צריך לדאוג לפרנסתו. חלק מהכנסתו הם התמלוגים החודשיים שהוא מקבל משידורים חוזרים של הסיטקום סיינפלד. האם העדרו מהבית הלבן יצנן את הלהט הפופוליסטי של טראמפ? ימים יגידו. 

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת