גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כשתעשיות פרטיות יתנו גז בזול, מחיר החשמל יירד"

כך אמר היום שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" ■ "אני חושבת שלא יהיה אפשרי בכלל לישראל להביא שום גז לאירופה" ציינה ג'ינה כהן, יועצת ומרצה בנושאי גז טבעי

יובל שטייניץ / צילום: שלומי יוסף
יובל שטייניץ / צילום: שלומי יוסף

"אם תעשיות פרטיות יתנו גז יותר בזול לחברת החשמל, המחיר של החשמל ירד אוטומטית" - כך אמר היום (ד') שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" בפאנל בנושא "גז טבעי; עם מה נשארנו: יותר מתווה או יותר גז?", בו לקחו חלק גם קארלו קאלנדה, השר לפיתוח כלכלי באיטליה, וג'יורגוס סטאקיס, שר הכלכלה, התשתיות והתיירות ביוון. עוד השתתפו בפאנל עו"ד טל אייל-בוגר, שותפה במשרד פישר בכר, חן, וולך, אוריין ושות', ג'ינה כהן, יועצת ומרצה בנושאי גז טבעי, עו"ד יעל נבו, יועצת משפטית, חברת החשמל, איתמר פורמן מנהל פורום תשתיות ואנרגיה בבנק הפועלים, ואורית פרקש-הכהן, שותפה במשרד עורכי הדין גולדפרב-זליגמן. את הפאנל הנחו עמירם ברקת, כתב המאקרו של "גלובס", וסוניה גורודיסקי, כתבת תשתיות.

עמירם ברקת ביקש מיובל שטייניץ, שר הכלכלה, להתייחס לדבריו של יאיר לפיד, בראיון שהתפרסם אתמול ב"גלובס", שאמר שהישגים שלו כשר אוצר צריכים להימדד לפי הירושה שהוא קיבל.

שטייניץ: "אני בטוח שכל הכלכלנים באולם מחייכים במבוכה. כשאני נכנסתי לתפקידי היה שיא המשבר הכלכלי. הצמיחה היתה שלילית בתחילת 2009. ב-2012, ישראל היתה מקום ראשון בצמיחה לנפש. לצערי, בתקופת לפיד איבדנו את המקום הראשון ועכשיו אנחנו במקום טוב באמצע. אני מציע ללפיד להתעמק קצת. צריך לרצות ללמוד מעבר לסיסמאות".

עמירם ברקת: "אתה הובלת את מתווה הגז. האם קיבלת מסרים מרה"מ, לגבי נושאים שהיו חשובים לו?"

שטייניץ לא מיהר לענות על השאלה וחזר והדגיש את חלקו בקידום מתווה הגז ויישומו, הוא ביטל אפשרות של לחץ מצד נתניהו: "כלום. הוא לא העביר לי שום מסרים חוץ מגיבוי פומבי. הובלנו את מתווה הגז רק עם שיקול של טובת עם ישראל".

בתגובה לטענה כי האזרח לא מרגיש את המתווה, כי זה עדיין לא מורגש במחיר החשמל, אמר שטייניץ כי: "האזרח הישראלי מרגיש ואגיד לך איפה, זיהום האוויר בגלל ה-OECD, בגלל לוויתן וכריש תנין יכולתי לבטל בנייה של תחנות. כבר לפי ה-OECD מתים כל שנה פחות 300 אנשים בישראל בגלל ירידה בזיהום האוויר. כבר יש הכנסות של בסביבות המיליארד כל שנה, אבל זה כלום כי באמת ההכנסות יגיעו לעשרות מיליארדים. לא רק שאנחנו מספקים גז לירדן אלא נוצרה ברית גז ים-תיכונית שאנחנו נחשבים למובילים שלה, זאת פעם ראשונה שהאיחוד האירופי פועל בפרויקט תשתית אדיר ביחד עם מדינת ישראל, יש לזה חשיבות גאו פוליטית וגאו אסטרטגית. כל הדברים הללו האזרח מרגיש, והילדים והנכדים שלנו יחיו במדינה הרבה יותר בריאה, כמעט בלי זיהום אוויר, בגלל ההחלפה גם לגז טבעי וגם לאנרגיות מתחדשות. זה גם כסף והכנסות וגם בריאות הציבור".

קרלו קלנדה, השר לפיתוח כלכלי האיטלקי, לא הגיע אך בירך את הנוכחים באמצעות סרטון וידאו. קלנדה הדגיש בדבריו את צינור הגז כ"אתגר חיוני" למעבר לשימוש באנרגיה חלופית באיטליה. "יש לנו ניסיון, ואנו מבינים שאסור לנו להיות תלויים במקור אחד (רוסיה). זה לא פרויקט קל, משום שהמרחק גדול, יש הרבה גבולות בין מדינות שעלינו לחצות, ואולם, מדובר בשיתוף-פעולה ים-תיכוני חשוב, וזה חשוב שהאיחוד האירופאי יתמוך בפרויקט".

ג'יורג'יוס סטאקיס, שר הכלכלה, התשתיות והתיירות של יוון התייחס לשאלה של עמירם ברקת שבירר אם אין חשש שרוסיה, הספקית הראשית באירופה, תתנגד לתחרות חדשה: "אנחנו צריכים מקורות שונים, כגישה אסטרטגית. אנו מצפים שבקפריסין, כרתים וגם ביוון ימצאו מקורות גז. מצד שני, בים הצפוני מקורות הגז בדעיכה. לכן, אנו מאמינים שמקורות האנרגיה בים התיכון יחליפו את הולנד, בריטניה ונורווגיה".

ג'ינה כהן, יועצת ומרצה בנושאי גז טבע, נשאלה האם פרויקט הנחת הצינור שיעבור מישראל דרך קפריסין ליוון ואיטליה ישים מבחינה כלכלית והנדסית. בתגובה, ענתה כי "מבחינה פוזיטיבית אני חושבת שאירופה צורכת 490BCM של גז בשנה, מתוך זה השנה סיפקה רוסיה 190, לכן אירופה מאוד תלויה ברוסיה ומאוד חשוב לה גיוון באספקה. ישראל נמצאת דווקא לא כ"כ רחוק מאירופה. אם מסתכלים על ספקים אחרים מארה"ב או קטאר אוסטרליה ישראל לא כ"כ רחוקה. אבל פה הדברים הטובים נגמרים, כי אני חושבת שלא יהיה אפשרי בכלל לישראל להביא שום גז לאירופה.

"המחירים באירופה אמורים להיות בין 5.5-6.5 דולר לשנים הקרובות. ברגע שיעלו מעל ל-7.5 הצרכנים לא יקנו, הם יעברו לסוג של דלקים אחרים כמו פחם. אם רוצים להביא גז לאירופה, וכמו שאמרתי אני לא חושבת שאפשרי, יש שלושה דרכים יותר טובות להביא את זה, הראשון להביא את זה עם צינור 300 ק"מ למצרים, שם יש מתקנים שמסוגלים לייצר 700 MBTU בשנה, ששייכים לחברה שהיא הספקית הגדולה בעולם. ומה ששני השרים פה לא דיברו זה שטורקיה ליוון, יש צינור שמזרים חצי BCM בשנה ואפשר להזרים מטורקיה לאירופה דרך יוון.

"והאופציה המועדפת שלי היא להקים מתקן הנזלה ימי, והמתקן הזה יתן לנו אפשרות להגיע לשווקים של אסיה, שם המחירים יותר גבוהים וגם נותן אפשרות להביא גז ממקומות עתידיים אם נמצא גז במקום אחר".

עלתה שאלה לאורית פרקש-הכהן: לפני שנתיים וקצת חתם רה"מ על מתווה הגז. אורית, כיהנת באותה תקופה כיו"ר רשות החשמל. אני רוצה לשאול אותך ישירות מי לדעתך המרוויחים ומי המפסידים הגדולים כתוצאה מאישור המתווה?

פרקש-הכהן הגיבה ואמרה כי  "חלפו שנתיים פלוס מאז סגירת מתווה הגז וכל האירועים הדרמטיים שנלוו אליו. המרווחים הגדולים הם בבירור חברות הגז, הבעלים והמחזיקים בחברות הגז בפרט במובן הזה שקיבלו ודאות. הפרטים נסגרו, מכסות היצוא, חישוב מיסי עודפי רווח וכו'. במובן הזה הוודאות היא גם טובה וגם תמכנו בה, אני אישית תמכתי בתהליך של יצירת הוודאות במשק. דבר אחד לא טופל במתווה עדיין, וזה המחיר שהציבור משלם על גז טבעי ישראלי שמיוצר סמוך לחופי ישראל כמשאב יקר מאוד.

"משק החשמל מבוסס ב-70% על גז, התלות על גז הולכת וגוברת, ולא מבחינת דברים עתידיים או אפשרויות ייצוב, בוא נדבר על המציאות בתחילת 2018, יש לנו את ח"ח וצרכניה שזה אני ואתה, שבפועל היא הקניינית העיקרית של גז בארץ, והיא משלמת היום 6 דולר ליח' גז, כשצרכן גז פרטי משלם קרוב ל-1.47 דולר. הדבר הזה הוא עובדה, כשיושבים ומסדרים את כל הפרמטרים של השולחן ומייצרים וודאות לגבי העשור הבא צריך לטפל גם בעניין הזה. אם מסתכלים על עלויות הדלקים בשנה החולפת, 7 מיליארד שקל עלות דלקים, אז 180 מיליון דולר זה הסכום העודף ששילמה חברת החשמל והצרכן הישראל, דולר יותר מהצרכן האירופאי.

"זאת השנה האחרונה שח"ח יכולה לדון בשינוי המחיר שלה. לדעתי לתמר אין שום אינטרס לתקן את המחירים קודם לכן,כי לפי המתווה היא צריכה למכור את המאגר שלה עד 2021, וקשה לי לחשוב על ספק שיוזיל את המאגר שלו עד 2021. ככה אני רואה את העניין הזה במובן הזה, הציבור וציבור הצרכנים במיוחד לקח על עצמו את כל הסיכון שלוקח בד"כ ספק הגז על עצמו של תנודות ועליות וירידות של מחירי גז בעולם ופה הצרכן העיקרי לקח על עצמו את הסיכון.

עו"ד יעל נבו הצטרפה לדיון, ואמרה כי "חשוב לי להגיד שהחתימה של ח"ח היתה הדבר הנכון ביותר גם לחברת החשמל וגם לצרכן הישראלי באותו זמן, וזה בעיקר עקב משבר הגז, וההסכם של חברת החשמל איפשר את פיתוח חברת תמר. ההסכם הוא הסכם עוגן, ואיפשר באופן עקיף גם את כניסת הצרכנים הפרטיים בשוק כי זה הביא למקור גז בארץ.

לגבי ההסכם עצמו, כמו שאמרה אורית, חברת החשמל התעקשה על הכנסה של סעיף MFN שזה בעצם MOST FAVORITE NATION שהיה אמור להבטיח לח"ח את המחיר הנמוך ביותר במשק, אבל לצערנו הממונה על ההגבלים סירב להכניס את החוזה הזה להסכם. החברה חזתה שהחוזה הוא ארוך טווח והוכנסו שני מועדים שבהם אפשר להכניס שינוי במחיר, אלא שלצערנו הנסיבות במשק היו שונות והפער בין המחירים שמשלמת החברה לבין אלו שמשלמים היצרנים הפרטיים הלך וגדל. לכן יו"ר הדירקטוריון של החברה וגם הדירקטוריון נתנו לחברה הנחיה חד משמעית לפעול מול שותפות תמר, ולהקדים את מועד הפתיחה של מחיר הגז. אנחנו נמצאים היום בהדברות עם השותפים בניסיון להגיע לאיזושהי הסכמה לגבי הפתיחה. אנחנו מגיעים למו"מ עם חוו"ד משפטיות הן של עו"ד מקומי והן של עו"ד זר שמתמחה בהסכמי גז. יש סיכויים טובים לפתוח מוקדם יותר את הקדמת פתיחת המחיר, ואם לא נצליח אנחנו מתכוונים לפעול בכל האמצעים האפשריים כדי לעשות את זה".

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר