גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מצלאוי: "הוכחנו בנקודות הקריטיות עמידה בתחזיות"

חברת הנדל"ן, שנקלעה בשנים האחרונות למצוקה פיננסית, השלימה בתוך כשבועיים החזרי חוב בהיקף של כ-100 מיליון שקל - לבעלי האג"ח ולבנקים ■ המנכ"ל ערן מזור: "אחרי הפעולות שביצענו, החברה נמצאת כיום ביחסים פיננסיים סולידיים"

סמי מצלאווי / צילום: יונתן בלום
סמי מצלאווי / צילום: יונתן בלום

אחרי תקופה ממושכת שבמהלכה ריחפו סימני שאלה סביב יכולתה של חברת הנדל"ן מצלאוי לפרוע את חובותיה, נראה כי היא יוצאת כעת לדרך חדשה. השבוע עדכנה החברה, שבשליטת היו"ר סמי מצלאוי ואליהו קנפלר, על פירעון מוקדם של סדרת אג"ח פרטית בהיקף של כ-40 מיליון שקל, ובכך היא משלימה תוך כשבועיים החזרי חוב בהיקף של כ-100 מיליון שקל, לבעלי האג"ח ולבנקים.

הפירעון הנוכחי נעשה לסדרת אג"ח 1 הפרטית, כשלושה חודשים לפני מועד הפירעון המקורי של הסדרה, בסוף חודש מארס.

תשלום זה התאפשר למצלאוי לאחר שבימים האחרונים היא השלימה מכירת נכס בגבעתיים לידי החברות צמח המרמן ואורקום אסטרטגיות, בהיקף כולל של כ-84 מיליון שקל. הקדמת התשלום של סדרת האג"ח הפרטית מצטרף להחזר בהיקף דומה (כ-40 מיליון שקל) שביצעה בימים האחרונים לבנק הפועלים, ולהחזר נוסף בהיקף של כ-20 מיליון שקל למחזיקי סדרה ד' - ובסך הכול, כאמור, כ-100 מיליון שקל.

לאחר פירעונות האג"ח האחרונים, נותרו למצלאוי שלוש סדרות אג"ח בהיקף כולל של כ-100 מיליון שקל, והן נסחרות כיום בתשואות בטווח של כ-3%-8%. מצלאוי נסחרת בבורסה לפי שווי המתקרב לכ-100 מיליון שקל, לאחר שמנייתה נחלשה בשנה האחרונה בכ-15%.

מלבד מימוש הנכס בגבעתיים, החזרי החובות של מצלאוי נעשים לצד מהלכים חיוביים נוספים בפעילותה, ובהם קבלת אישור הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז תל אביב למתן תוקף לתוכנית פינוי בינוי גדול בבת ים, וכן סיום הסכסוך בין צמד בעלי השליטה - מצלאוי וקנפלר.

רצף אירועים זה מגיע לאחר כמה שנים של מצוקה פיננסית שממנה סבלה מצלאוי, אשר באה לידי ביטוי בין היתר באי-עמידה בחלק מאמות המידה הפיננסיות למחזיקי האג"ח, הפסדים שהצטברו תוך שלוש שנים (2014-2016) ליותר מ-80 מיליון שקל והפניית תשומת לב המשקיעים בדוחות, על-ידי רואי החשבון, ליכולתה לעמוד בהתחייבויותיה.

כעת, לאחר פירעונות החוב האחרונים, ההתחייבויות הפיננסיות של מצלאוי צפויות להסתכם בכ-150 מיליון שקל, לעומת כ-250 מיליון שקל שהציגה בדוחותיה הכספיים האחרונים, לרבעון השלישי של 2017, שפורסמו בחודש ספטמבר.

על רקע ההתפתחויות האחרונות אומר מנכ"ל מצלאוי, ערן מזור, כי "לשמחתי, בחודש האחרון נרשמה התקדמות בכמה אירועים משמעותיים לחברה, גם בכל הנוגע לפיתוח עסקיה בהמשך, וכעת אנחנו מכוונים לצאת לדרך חדשה.

"עד עכשיו התרכזנו בפעולות שהיינו צריכים לסיים. מצלאוי השקיעה את רוב זמנה בטיפול בחוב שלה - תשלומים במועד ובאופן מלא, והתמודדות עם אתגרים תזרימיים. במצבנו הנוכחי, יש מקורות די ברורים לחוב שנותר לנו, ואחרי כל הפעולות שהשלמנו, אנחנו בוחנים אפשרות גם לגיוס חוב חדש, למרות שבשלב הנוכחי אין משהו קונקרטי שנעשה בעניין".

עוד מוסיף מזור, כי "נכון להיום אנחנו יודעים 'לצבוע' את המקורות לתשלומים ולחובות שלנו. אחרי כל הפעולות שביצענו, החברה נמצאת כיום ביחסים פיננסיים סולידיים ביחס לחברות דומות. לאחר שבשנים האחרונות יחס הון למאזן עמד על כ-12%, היום הוא עומד על כ-25% - מה שמעיד על השיפור המשמעותי ביחסים הפיננסיים, ועל ירידה במינוף ובסיכון".

מזור, שנמצא בחברה מאז אוקטובר 2012, מתייחס למערכת היחסים של ההנהלה מול מחזיקי האג"ח, ואומר כי "המחזיקים שלנו בדרך כלל מחזיקים את החוב עד לפדיון, ומלווים את החברה בפעילותה. אנחנו איתם בקשר, ובשנים האחרונות היו רגעים שבהם נשאלו שאלות קשות מצדם, שלהן סיפקנו תשובות שבחלקן הגדול התבססו על תחזיות. לאורך השנים הוכחנו בנקודות הקריטיות עמידה בתחזיות, מה שמאוד עזר לנו, כי הצלחנו לשמור על אמונם".

קנפלר נכנס לגרעין השליטה

בעקבות המצוקה הפיננסית שאליה נקלעה מצלאוי, נאלץ מייסד החברה, סמי מצלאוי, לדלל משמעותית את החזקותיו בחברה ולהכניס בשנת 2016 את קנפלר כשותף לגרעין השליטה תמורת הזרמת כ-44 מיליון שקל לחיזוק ההון העצמי. כיום מחזיק מצלאוי (יחד עם בת זוגו קלרה) כ-53% מההון, וקנפלר כ-37%.

כשנה וחצי לאחר כניסתו של קנפלר לשותפות בחברה, התגלע בחודשי הקיץ האחרון סכסוך בינו לבין מצלאוי, שהעיב גם הוא על הפעילות, אולם נפתר לאחרונה בתיווכו של מזור. בעניין זה אומר מזור, כי "אחרי הליך גישור, שני בעלי המניות החליטו לוותר על האגו שלהם לטובת החברה והסדירו את מערכת היחסים ביניהם - מה שמאפשר את התפתחותה של מצלאוי קדימה. מאז שהבעיות ביניהם נפתרו, קנפלר, שיש לו קשרים וידע עסקי, הרבה יותר פעיל בחברה, והוא יסייע לנו בעתיד בפיתוחה".

מזור מספר על השפעת מצבה הפיננסי הלא פשוט בשנים האחרונות של מצלאוי על המייסד, ואומר כי "לשמחתי לאורך כל התקופה סמי מצלאוי היה חדור מוטיבציה. הוא איש מפתח בחברה, ולאורך כל הדרך הוא היה חזק. בחודשים האחרונים אני מרגיש שהוא קיבל זריקת מרץ, כי כשהדברים מתחברים ומסתדרים זה מעודד".

את שלל האירועים שנרשמו במצלאוי באחרונה ליוותה גם דרמה בכל הנוגע לעתידו המקצועי של מזור, שבחודש ספטמבר האחרון סיים את תפקידו כסמנכ"ל הכספים של החברה, לטובת תפקיד דומה בחברת חנן מור, אולם שבועות ספורים לאחר מכן שינה את החלטתו וקיבל את הצעת מצלאוי להתמנות למנכ"ל החברה.

מזור מספר: "רציתי לעשות שינוי, אבל רגע לפני שהייתי אמור להתחיל את התפקיד בחנן מור, מצלאוי הציע לי קידום, ואחרי לילה של מחשבות החלטתי לקבל את ההצעה שלו. עכשיו אנחנו יוצאים יחד לדרך חדשה, עם רצון לפתח את עסקיה של מצלאוי".

מניית מצלאוי איבדה

עוד כתבות

מימין: אורנית רז,יעל מבורך, אלי כהן, רמי גראור / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה, באדיבות קופ''ח כללית, שלומי יוסף, EBRD

בורסת השמות מתייצבת: אלו המועמדים לתפקיד מנכ"ל בנק ישראל

בכירים ובכירות במשק ובמגזר הציבורי, בהם רמי גראור, ד"ר אורנית רז, אלי כהן ויעל מבורך, הגיעו לשלב הסופי בראיונות לתפקיד ● אילו אתגרים מחכים למנכ"ל הבא של הבנק המרכזי?

התחרות על הטסים גוברת והמחירים צונחים / צילום: Shutterstock

מפריז עד ניו יורק: התחרות על הטסים גוברת, והמחירים צונחים

חברות התעופה האירופיות חוזרות לנתב"ג, לצד ענקיות זרות שמתחילות לפעול בישראל לראשונה ולצד חברות ותיקות שמגבירות את תדירות הקווים ● העלייה בהיצע הביאה להוזלה דרסטית של הטיסות ליעדים מבוקשים ● איך מושפעות החברות הישראליות, שעד כה נהנו כמעט מבלעדיות?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בת"א; נאוויטס עולה ב-2.5%, אלביט יורדת ב-2%

מדד הבנקים יורד ב-1%, מדד נפט וגז עולה ב-1.3% ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות בעקבות ההסלמה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין ● איי.בי.איי: "הציפיות להפחתת ריבית חדה בישראל הן אופטימיות מדי" ● מחירי הנפט מזנקים בעקבות הסנקציות של טרמאפ על רוסיה

טיל שיוט מסוג Storm Shadow באוויר / צילום: Shutterstock, Sergey Dzyuba

מייצרים לחץ על רוסיה: זה הנשק בו תוכל אוקראינה להשתמש

המהלך מתרחש במקביל למאמציו של טראמפ ללחוץ על מוסקבה לנהל שיחות על סיום המלחמה, ולמנוע מקייב לשגר טילי טומהוק אמריקאים

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

היבואנים יצטרכו להיפרד ממותגים? הרפורמות שנבחנות בשוק הרכב

המלצות שגיבש משרד התחבורה להגברת התחרות בענף הרכב ונותרו עד כה חסויות, נחשפו השבוע בדוח מבקר המדינה ● ביניהן: דרישה מיבואנים גדולים להיפרד מחלק מהמותגים ומחברות ליסינג

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Yuki Iwamura

דיווח: טראמפ שוקל הגבלות חדשות על היצוא לסין. וול סטריט אדומה

מדובר על הגבלת שורה רחבה של יצוא מוצרים מבוססי תוכנה לסין, החל ממחשבים ניידים ועד מנועי סילון ● ההגבלות הן בתגובה לצעדיה האחרונים של בייג'ין לצמצם את יצוא היסודות הנדירים ● לפי אחד המקורות, ייתכן כי גורמים בממשל יכריזו על הצעד במטרה להפעיל לחץ על סין

משכן הכנסת / צילום: Shutterstock

בצל המשבר בקואליציה: ההצבעה על הרחבת המינויים הפוליטיים ירדה מסדר היום של הכנסת

הקואליציה דחתה לשבוע הבא את ההצבעה שתוכננה היום על שורה ארוכה של הצעות חוק שנועדו להרחיב את כוחה ● בין ההצעות שנדחו: אפשרות למעורבות פוליטית במינוי דירקטורים, ביטול ועדת גרוניס, פיצול תפקיד היועמ"שית וחוק שיתיר לרה"מ למנות את נציב שירות המדינה ללא מכרז

איתמר פורמן / צילום: אביב גוטליב

המנכ"ל החדש של ישראכרט: איתמר פורמן, מנהל החטיבה העסקית בבנק הפועלים

דירקטוריון ישראכרט אישר הערב את מינוי של איתמר פורמן למנכ"ל ישראכרט ● פורמן עוזב את בנק הפועלים כעבור יותר מ-20 שנה, והחל את דרכו כיועץ השקעות באגף לניירות ערך ● המינוי יחתום מעל חודשיים של חיפושים בישראכרט בוועדה מיוחדת שהקים הדירקטוריון

ראשי ביונד מיט בהנפקת החברה בוול סטריט / צילום: Reuters, BRENDAN MCDERMID

לא מפסיקה לזנק: מה הסתתר מאחורי הנסיקה של ביונד מיט?

ביונד מיט רושמת בשבוע האחרון נסיקה מרהיבה ומתקנת ירידות של מספר חודשים ● המנייה זינקה בכ-90% בפתיחת המסחר, אך עברה לירידות ● העליות הגיעו למרות תוצאות לא מרשימות בפעילותה ברבעון השני של השנה ● אז מה גרם למניה להתאושש?

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

באלטשולר שחם חיכו לחודש כזה כל השנה. ומי בית ההשקעות שבתחתית טבלת התשואות?

החוסכים הישראליים בדרך לשנה הכי טובה מאז 2009 • אלטשולר שחם מוביל את טבלת התשואות במסלול המנייתי בספטמבר עם תשואה של 4.1%, ועוקף את המתחרים בטבלה החודשית גם בקרנות הפנסיה • וגם: חברת הביטוח שהפכה החודש למצטיינת מתחילת השנה בקרנות ההשתלמות

מייסדי פיירבלוקס. מימין: פבל ברנגולץ, מיכאל שאולוב ועידן עפרת / צילום: יח''צ

אקזיט כחול־לבן בקריפטו: היוניקורן פיירבלוקס רוכש את דיינמיק ב־90 מיליון דולר

דיינמיק פיתחה תשתית המאפשרת להטמיע ארנקים דיגיטליים באפליקציות תוך ימים ספורים בלבד ● לפי פיירבלוקס, הרכישה מסמנת מהלך אסטרטגי חדש של החברה, שנכנסת מעולמות הבנקים והבורסות לעולם הצרכני והפינטק

אוטובוס של אגד

שוב על השולחן: דרישה להכניס נהגים זרים לענף האוטובוסים

בתחילת החודש הבא ידונו בכנסת על קביעת מכסת יבוא לעובדים זרים שישמשו נהגי אוטובוסים ● זאת, לאור בקשת פורום חברות התחבורה הציבורית: "חסרים כיום 2,000 נהגים. זו פגיעה קשה באיכות השירות וביכולת העמידה בלו"ז הנדרש"

דירה בהנחה

הסתיימה ההרשמה להגרלת "דירה בהנחה": מספר הנרשמים שבר שיא

עיריית תל אביב־יפו מוציאה למכרז קרקע למכירה ביד אליהו - תמורת 73 מיליון שקל לכל הפחות ● על פי נתוני משרד השיכון והבינוי, מספר הנרשמים ל"דירה בהנחה" עמד על כ-131,000 ● רנט איט ומגדל רכשו מרמי שבירו 75% מהזכויות בפרויקט להשכרה לטווח ארוך באשדוד ● חדשות השבוע בנדל"ן

מייסדי נאבן אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

ההנפקה הגדולה מאז מובילאיי יוצאת לדרך. כמה ירוויחו המייסדים?

חברת נאבן שהוקמה בידי היזמים הישראלים אריאל כהן ואילן טוויג, מתקרבת לרגע שיא בתולדותיה - הנפקה ראשונה לציבור בנאסד"ק ● לפי הדוחות האחרונים, היא נמצאת בשלב התייצבות וצמיחה מחודשת, כאשר במחצית הראשונה של 2025 רשמה הכנסות של כ-330 מיליון דולר, עלייה של כ-30% לעומת התקופה המקבילה ב-2024

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט בהובלת מניות השבבים; נאסד"ק ירד ב-1%

נעילה מעורבת באירופה ● מטא הודיעה על פיטורים של כ־ 600 עובדים ביחידת הבינה המלאכותית (AI) שלה  ● מחיר הזהב ממשיך לרדת, אחרי שאתמול רשם את הנפילה החדה ביותר מזה 12 שנה ● מחירי הנפט זינקו

מבצע מימון של קבלנים בתל אביב (לפרויקט אין קשר לכתבה) / צילום: פולי טובמן

הנתון שעולה וזה שיורד: מה באמת קורה בשוק הנדל"ן?

עפ"י נתוני הכלכלן הראשי והלמ"ס, קיימת ירידה בקצב העסקאות, בעיקר ברבעון השני של 2025 ● מנגד, שיעור המשכנתאות שנוטל הציבור דווקא הולך וגדל ● מניין נובע הפער? המומחים סבורים כי מדובר בהבשלה של מבצעי המימון ועסקאות שהתעכבו בגלל המלחמה

סניף אוטומקס / צילום: באדיבות החברה

גופי ההשקעה שהימרו במיליונים על אוטומקס רגע לפני הקריסה

חודשים ספורים לפני שנחשפו חשדות פליליים נגד יבואנית הרכב והחל הליך חדלות הפירעון שלה, אוטומקס גייסה אג"ח ● כעת, בדיקת גלובס מגלה שגופים כמו מגדל שוקי הון, מור והורייזן השקיעו בחוב, בעיקר דרך קרנות נאמנות, וכעת חלק מכספי לקוחותיהם חשוף לפרשה

שוק המשכנתאות מוסיף להיות גבוה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

עלייה של כ-60%: שוק המשכנתאות ממשיך להתנתק מעולם הנדל"ן

בחודש ספטמבר נלקחו משכנתאות בהיקף של 8.9 מיליארד שקל, עלייה של כ-60% מהתקופה המקבילה אשתקד ● במקביל, ע"פ הערכות, מספר העסקאות לרכישת דירות נמצא בירידה משמעותית ● איך אפשר להסביר את הפער הזה?

מתחם ''מומה'' / צילום: גלובס

דיירי פרויקט "מומה" בפלורנטין נותקו מחשמל; בחג'ג' מאשימים את חברת הניהול

בתחילת השבוע נותק זרם החשמל בשני הבניינים במתחם "מומה" בפלורנטין בעקבות חוב כספי שלטענת הדיירים נאמד בכ־220 אלף שקל ● בקבוצת חג'ג' מאשימים את חברת הניהול, שטוענת "קבוצת חג'ג' ואלקטרה, הקבלן המבצע, היו מחויבים לשלם חלק משמעותי מחשבונות החשמל" ● דייר: "זה בניין חדש לגמרי, שילמנו מחירים גבוהים, והגענו למצב שאין חשמל, אין מעליות, אין מים. זה בלתי מתקבל על הדעת"

מל''ט הרון tp של התעשייה האווירית / צילום: יח''צ

התעשייה האווירית חושפת רחפן חדש והחברה הישראלית ששוברת שיא

מהרחפן החמוש החדש של התעשייה האווירית, דרך הכלי הזעיר והשקט של אירו סנטינל הישראלית, ועד העסקאות של ארה”ב, ההשקעות של שבדיה והתוכניות של יפן ● תחום האמצעים הבלתי מאוישים, שהיה "עתיד הלחימה", הופך במהירות לעובדה מוגמרת