גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מצלאוי: "הוכחנו בנקודות הקריטיות עמידה בתחזיות"

חברת הנדל"ן, שנקלעה בשנים האחרונות למצוקה פיננסית, השלימה בתוך כשבועיים החזרי חוב בהיקף של כ-100 מיליון שקל - לבעלי האג"ח ולבנקים ■ המנכ"ל ערן מזור: "אחרי הפעולות שביצענו, החברה נמצאת כיום ביחסים פיננסיים סולידיים"

סמי מצלאווי / צילום: יונתן בלום
סמי מצלאווי / צילום: יונתן בלום

אחרי תקופה ממושכת שבמהלכה ריחפו סימני שאלה סביב יכולתה של חברת הנדל"ן מצלאוי לפרוע את חובותיה, נראה כי היא יוצאת כעת לדרך חדשה. השבוע עדכנה החברה, שבשליטת היו"ר סמי מצלאוי ואליהו קנפלר, על פירעון מוקדם של סדרת אג"ח פרטית בהיקף של כ-40 מיליון שקל, ובכך היא משלימה תוך כשבועיים החזרי חוב בהיקף של כ-100 מיליון שקל, לבעלי האג"ח ולבנקים.

הפירעון הנוכחי נעשה לסדרת אג"ח 1 הפרטית, כשלושה חודשים לפני מועד הפירעון המקורי של הסדרה, בסוף חודש מארס.

תשלום זה התאפשר למצלאוי לאחר שבימים האחרונים היא השלימה מכירת נכס בגבעתיים לידי החברות צמח המרמן ואורקום אסטרטגיות, בהיקף כולל של כ-84 מיליון שקל. הקדמת התשלום של סדרת האג"ח הפרטית מצטרף להחזר בהיקף דומה (כ-40 מיליון שקל) שביצעה בימים האחרונים לבנק הפועלים, ולהחזר נוסף בהיקף של כ-20 מיליון שקל למחזיקי סדרה ד' - ובסך הכול, כאמור, כ-100 מיליון שקל.

לאחר פירעונות האג"ח האחרונים, נותרו למצלאוי שלוש סדרות אג"ח בהיקף כולל של כ-100 מיליון שקל, והן נסחרות כיום בתשואות בטווח של כ-3%-8%. מצלאוי נסחרת בבורסה לפי שווי המתקרב לכ-100 מיליון שקל, לאחר שמנייתה נחלשה בשנה האחרונה בכ-15%.

מלבד מימוש הנכס בגבעתיים, החזרי החובות של מצלאוי נעשים לצד מהלכים חיוביים נוספים בפעילותה, ובהם קבלת אישור הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה במחוז תל אביב למתן תוקף לתוכנית פינוי בינוי גדול בבת ים, וכן סיום הסכסוך בין צמד בעלי השליטה - מצלאוי וקנפלר.

רצף אירועים זה מגיע לאחר כמה שנים של מצוקה פיננסית שממנה סבלה מצלאוי, אשר באה לידי ביטוי בין היתר באי-עמידה בחלק מאמות המידה הפיננסיות למחזיקי האג"ח, הפסדים שהצטברו תוך שלוש שנים (2014-2016) ליותר מ-80 מיליון שקל והפניית תשומת לב המשקיעים בדוחות, על-ידי רואי החשבון, ליכולתה לעמוד בהתחייבויותיה.

כעת, לאחר פירעונות החוב האחרונים, ההתחייבויות הפיננסיות של מצלאוי צפויות להסתכם בכ-150 מיליון שקל, לעומת כ-250 מיליון שקל שהציגה בדוחותיה הכספיים האחרונים, לרבעון השלישי של 2017, שפורסמו בחודש ספטמבר.

על רקע ההתפתחויות האחרונות אומר מנכ"ל מצלאוי, ערן מזור, כי "לשמחתי, בחודש האחרון נרשמה התקדמות בכמה אירועים משמעותיים לחברה, גם בכל הנוגע לפיתוח עסקיה בהמשך, וכעת אנחנו מכוונים לצאת לדרך חדשה.

"עד עכשיו התרכזנו בפעולות שהיינו צריכים לסיים. מצלאוי השקיעה את רוב זמנה בטיפול בחוב שלה - תשלומים במועד ובאופן מלא, והתמודדות עם אתגרים תזרימיים. במצבנו הנוכחי, יש מקורות די ברורים לחוב שנותר לנו, ואחרי כל הפעולות שהשלמנו, אנחנו בוחנים אפשרות גם לגיוס חוב חדש, למרות שבשלב הנוכחי אין משהו קונקרטי שנעשה בעניין".

עוד מוסיף מזור, כי "נכון להיום אנחנו יודעים 'לצבוע' את המקורות לתשלומים ולחובות שלנו. אחרי כל הפעולות שביצענו, החברה נמצאת כיום ביחסים פיננסיים סולידיים ביחס לחברות דומות. לאחר שבשנים האחרונות יחס הון למאזן עמד על כ-12%, היום הוא עומד על כ-25% - מה שמעיד על השיפור המשמעותי ביחסים הפיננסיים, ועל ירידה במינוף ובסיכון".

מזור, שנמצא בחברה מאז אוקטובר 2012, מתייחס למערכת היחסים של ההנהלה מול מחזיקי האג"ח, ואומר כי "המחזיקים שלנו בדרך כלל מחזיקים את החוב עד לפדיון, ומלווים את החברה בפעילותה. אנחנו איתם בקשר, ובשנים האחרונות היו רגעים שבהם נשאלו שאלות קשות מצדם, שלהן סיפקנו תשובות שבחלקן הגדול התבססו על תחזיות. לאורך השנים הוכחנו בנקודות הקריטיות עמידה בתחזיות, מה שמאוד עזר לנו, כי הצלחנו לשמור על אמונם".

קנפלר נכנס לגרעין השליטה

בעקבות המצוקה הפיננסית שאליה נקלעה מצלאוי, נאלץ מייסד החברה, סמי מצלאוי, לדלל משמעותית את החזקותיו בחברה ולהכניס בשנת 2016 את קנפלר כשותף לגרעין השליטה תמורת הזרמת כ-44 מיליון שקל לחיזוק ההון העצמי. כיום מחזיק מצלאוי (יחד עם בת זוגו קלרה) כ-53% מההון, וקנפלר כ-37%.

כשנה וחצי לאחר כניסתו של קנפלר לשותפות בחברה, התגלע בחודשי הקיץ האחרון סכסוך בינו לבין מצלאוי, שהעיב גם הוא על הפעילות, אולם נפתר לאחרונה בתיווכו של מזור. בעניין זה אומר מזור, כי "אחרי הליך גישור, שני בעלי המניות החליטו לוותר על האגו שלהם לטובת החברה והסדירו את מערכת היחסים ביניהם - מה שמאפשר את התפתחותה של מצלאוי קדימה. מאז שהבעיות ביניהם נפתרו, קנפלר, שיש לו קשרים וידע עסקי, הרבה יותר פעיל בחברה, והוא יסייע לנו בעתיד בפיתוחה".

מזור מספר על השפעת מצבה הפיננסי הלא פשוט בשנים האחרונות של מצלאוי על המייסד, ואומר כי "לשמחתי לאורך כל התקופה סמי מצלאוי היה חדור מוטיבציה. הוא איש מפתח בחברה, ולאורך כל הדרך הוא היה חזק. בחודשים האחרונים אני מרגיש שהוא קיבל זריקת מרץ, כי כשהדברים מתחברים ומסתדרים זה מעודד".

את שלל האירועים שנרשמו במצלאוי באחרונה ליוותה גם דרמה בכל הנוגע לעתידו המקצועי של מזור, שבחודש ספטמבר האחרון סיים את תפקידו כסמנכ"ל הכספים של החברה, לטובת תפקיד דומה בחברת חנן מור, אולם שבועות ספורים לאחר מכן שינה את החלטתו וקיבל את הצעת מצלאוי להתמנות למנכ"ל החברה.

מזור מספר: "רציתי לעשות שינוי, אבל רגע לפני שהייתי אמור להתחיל את התפקיד בחנן מור, מצלאוי הציע לי קידום, ואחרי לילה של מחשבות החלטתי לקבל את ההצעה שלו. עכשיו אנחנו יוצאים יחד לדרך חדשה, עם רצון לפתח את עסקיה של מצלאוי".

מניית מצלאוי איבדה

עוד כתבות

ראש האופוזיציה יאיר לפיד שבע תשע, ,103FM י02.12.25 / צילום: כדיה לוי

יאיר לפיד התגאה בגיוס חרדים. האם הוא צודק?

במאבק על גיוס החרדים לצבא, ראש האופוזיציה לפיד טוען שכבר יש לו הצלחה מוכחת ● אבל כשמרחיבים קצת את הפריזמה, מגלים שהנתונים של לפיד הרבה פחות מרשימים ● המשרוקית של גלובס

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

מגרש רכבים / צילום: Shutterstock

ישראל עיכבה חידוש זיכיונות יבוא רכב, וסין דורשת הבהרות

סין פנתה רשמית לישראל בדרישה להבהרות אחרי שעיכוב בחידוש רישיונות יבוא, לרבות של מותגים בבעלות ממשלתית סינית, יצר חשש לפגיעה בפעילותם ● רשות התחרות בוחנת הגבלות נוספות על יבואנים גדולים, בעוד המתיחות בין המדינות כבר מתרחבת לזירת הביטחון

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תאסוף דאטה על עובדים ישירות מהמעסיקים. כך זה יעבוד

לפי סעיף חדש בחוק ההסדרים, לטופס 100 שהמעסיקים מגישים למדינה מדי חודש יתווסף סעיף חדש - עיסוק העובד ● לפיכך, המדינה תחזיק לראשונה בנתוני אמת על כל המועסקים במשק ● הוספת הסעיף נועדה לאפשר קבלת החלטות מבוססות יותר ולפתח מענים תעסוקתיים מדויקים ומותאמים לצרכים בשגרה ובמשבר

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הג'יהאד האיסלאמי: "מסרנו את כל החטופים שהיו בידינו"

ארגון הטרור חמאס מגייס מחדש פעילים, מחזיר נוכחות חמושה למרחבים הציבוריים ומבסס מחדש שליטה באמצעות סחיטה, מעצרים והפחדה ● מקורות בחמאס: מתקיימות שיחות רציניות לסלילת הדרך למו"מ על השלב השני ● חיל האוויר תקף במרכז הרצועה מחבל שתכנן פיגוע מיידי נגד כוחות צה"ל ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● עדכונים שוטפים

משטרת ישראל מפתחת מערכת אכיפה מתקדמת / צילום: Shutterstock, trekandshoot

המדינה מקצה עשרות מיליונים למערכות למדידת מהירות. איך זה יעבוד?

המשטרה יצאה במכרז למצלמות חדשות שמודדות מהירות לאורך מקטעי כביש שלמים, כך שלא יתאפשר להאט לפני שמגיעים אליהן ● כ–80% מהאכיפה בכבישי ישראל היא ידנית ורק כ־20% דיגיטלית, ההפך משאר מדינות ה–OECD ● עלות הפרויקט: 14.4 מיליון שקל

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

אלקטרה זכתה במכרז להקמת מערך מס הגודש בגוש דן

הפרויקט נועד לעודד מעבר לתחבורה ציבורית ולצמצם את עומסי התנועה בכניסה לתל אביב ובצירים המרכזיים ● הטמעת מס הגודש בישראל צפויה להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, ומיועדת למימון פרויקטים של תחבורה ציבורית, כולל פרויקט המטרו

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

פקקים / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

ה-OECD החמיא על התוכניות לצמצום הפקקים. הבעיה: הקידום תקוע

דוח חדש של ה־OECD על ישראל מדגיש את הבעיה של עומס התנועה, ומשבח את הממשלה על כוונתה להטיל אגרת גודש ומס נסועה ● אלא שהרפורמות נתקלות בשורת התנגדויות ומחלוקות בין המשרדים השונים ● בינתיים, אין להכנסות משני המהלכים זכר בתקציב 2026

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יציבות בחוזים בוול סטריט

הדאקס עולה בכ-0.4%, הקאק יורד בכ-0.6% ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● הביטקוין יורד שוב מתחת לרף ה-90 אלף דולר

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מדד הביטוח זינק בכ-3.5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● השקל התחזק מול הדולר ● מנורה הופכת לבעלת עניין בקבוצת לוזון ● שתי מניות החלו להיסחר היום בבורסה: אוריון זינקה בכ-17% ביום המסחר הראשון שלה, סוגת עלתה בכ-2% ● מיטב: חוץ מישראל - כמעט בכל המדינות שהורידו ריבית, תשואות האג"ח זינקו ● לראשונה מזה עשור, אין מתאם בין שוק המניות לביטקוין ● בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

ביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

החברה הקטנה שרוצה לממן למנכ"ל לימודים במעל 100 אלף שקל לשנה

אולמד סולושנס מעוניינת לממן למנכ"ל החברה, פרופסור עוז שפירא, לימודי תואר שני באוניברסיטה רייכמן ● עלות שכרו השנתית צפויה להגיע לכ-1.5 מיליון שקל

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון