גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היכן משקיעים את שלושת אפיקי החיסכון לטווח ארוך שלכם?

שלושת אפיקי החיסכון לטווח ארוך בישראל - ביטוחי המנהלים, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל - מתאפיינים אמנם בדמיון רב, אך נבדלים זה מזה בכמה היבטים, שאחד החשובים בהם הוא הרכב תיקי ההשקעות שלהם ■ מדריך קופת גמל להשקעה

ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מאז העשור הקודם, החיסכון הפנסיוני בישראל, או בשמו האחר החיסכון לטווח ארוך, הוא תחום אחד שמורכב משלושה אפיקים שונים, אך במידה רבה חלופיים זה לזה: ביטוחי המנהלים המנוהלים בשוקי ההון, הנקראים הפוליסות המשתתפות ברווחים ומסלולי ההשקעה; קרנות הפנסיה החדשות; וקופות הגמל לתגמולים. בשלושת האפיקים הללו מנוהלים יחד נכסים בהיקף מצרפי של כ-811 מיליארד שקל. אולם אף שמדובר במוצרים חלופיים זה לזה במידה רבה כיום, עדיין יש ביניהם הבדלים ניכרים, שנובעים מכך שבשוק, לאורך שנים רבות כלל לא ראו בהם שוק אחד.

אם כך מדובר אמנם בשלושה אפיקים דומים, אך גם שונים מאוד, וזאת מהיבטי רגולציה, מבנה התקנון או הפוליסה, מאפייני הלקוח, דמי הניהול ולא פחות חשוב - הרכב תיק ההשקעות. בנוגע לאחרון נציין, כי הוא אחד מההיבטים החשובים ביותר בתחום זה, היות שמדובר בעולם של פנסיה צוברת, שבה החוסך מקבל לידיו את מה שהפקיד, ואת התשואה שנצברה בגין הפקדות אלה. לכן בודק "גלובס" את תיקי האפיקים השונים בשוק החיסכון לטווח ארוך, כדי להציג תמונה המתארת היכן חונה הכסף של הציבור, ולהאיר את ההבדלים בין האפיקים השונים.

10.4% זהו שיעור המזומנים, שווי המזומנים והפיקדונות, מתוך תיקי הפוליסות שמנהלות חברות הביטוח. לחברות הביטוח תיקי פוליסות משתתפות ברווחים ומסלולי השקעה, שהן הפוליסות של החיסכון הפנסיוני שמנוהלות בשוקי ההון. בשקלים מדובר בסך מצרפי של כ-31.3 מיליארד שקל שמחכים להשקעה מיידית או לתשלום למבוטחים.

מדובר בסכום גבוה בהרבה מזה שבתיקי קרנות הפנסיה החדשות, שם היקף הרכיב הזה מסתכם בכ-24.9 מיליארד שקל, ומהווה כ-8.5% מהתיק, וגם מזה שבתיקי קופות הגמל לתגמולים, שם מדובר בכ-14 מיליארד שקל "בלבד", שמהווים כ-6.5% "בלבד" מהתיק הכולל.

המשמעות של השורה הזו נובעת מכך שבהשקעה במזומנים ובפיקדונות במציאות של ריביות אפסיות, מנהלי ההשקעות מוותרים למעשה על תשואה, ובעצם מסתפקים בשמירה על ערך הכסף.

29.8% זהו שיעור האג"ח המיועדות שמדינת ישראל מנפיקה במיוחד עבור קרנות הפנסיה החדשות המקיפות, ושמעניקות לעמיתים בקרנות הללו ריבית שנתית ריאלית קבועה של 4.86%. מדובר ברכיב סופר-סולידי, שמעניק תשואה גבוהה במיוחד, ושבמציאות הריביות הנמוכות השוררת בארץ ובעולם מהווה יתרון של ממש לחוסכים בקרנות הפנסיה המקיפות. בשקלים מדובר על רכיב בהיקף של כ-87 מיליארד שקל, שנעדר מהגמל ומהביטוח.

כך, בשקלול אג"ח ממשלתיות סחירות, קרנות הפנסיה החדשות מחזיקות כיום כ-36.7% מהתיק שלהן באג"ח ממשלתיות - כמעט הכול בישראל, בעוד שקופות הגמל לתגמולים מחזיקות באג"ח ממשלתיות כ-33.9% מהתיק. ומה קורה בפוליסות המשתתפות ברווחים ומסלולי ההשקעה? שם האג"ח הממשלתיות מהוות כמעט 20% מהתיק הכולל.

82 מיליארד שקל - זהו ההיקף המינימלי של תיק החוב החוץ-בנקאי, לא כולל אג"ח ממשלתיות, שמחזיקות חברות הביטוח בתיקי הפוליסות המשתתפות ברווחים ומסלולי ההשקעה שלהן, והוא מהווה כ-27.1% מהתיק באפיק המצרפי של חיסכון זה. מדובר בשקלול של אג"ח קונצרניות סחירות, אג"ח קונצרניות לא סחירות והלוואות (28.2 מיליארד שקל).

למול זאת, היקף תיק החוב הלא-ממשלתי בתיקי קרנות הפנסיה החדשות עומד על 53.5 מיליארד שקל לפחות, שמהווים כ-18.2% מהתיק המצרפי של הקרנות, בעוד שבקופות הגמל לתגמולים מדובר על 56.3 מיליארד שקל לפחות, שמהווים כ-26.1% מהתיק המצרפי.

בשקלול היקפי ההשקעה של שלושת התיקים הללו של החיסכון לטווח ארוך בקרנות נאמנות ובתעודות סל אג"חיות (קונצרניות וממשלתיות), מתרחב רכיב החוב ב-5.6% נוספים בפוליסות, בכ-2.3% בפנסיה וב-3.2% נוספים בגמל.

213 מיליארד שקל - זהו היקף תיק המניות הכולל, לא כולל חשיפה למניות דרך אופציות, שיש בתיק הפנסיוני החדש של הפנסיה הצוברת, והוא מהווה יותר מרבע מהתיק הכולל (26.2%). מדובר בהיקף גבוה של מניות, שנחשבות לרכיב סיכון שנועד להביא תשואה גבוהה.

נכון להיום, למעלה ממחצית מתיק המניות הוא מניות בחו"ל. מדובר בסך כולל של יותר מ-114 מיליארד שקל שמושקעים במניות בחו"ל, באמצעות החזקה ישירה או באמצעות השקעה דרך קרנות נאמנות המשקיעות במניות בחו"ל, או בתעודות סל שעוקבות אחר מדדי מניות בחו"ל.

שיעור המניות הגבוה ביותר נמצא בתיק של פוליסות הביטוח, שככלל מציגות יותר חשיפה לאפיקי סיכון, שנועדו להביא תשואה גבוהה יותר לאורך זמן.

שם מדובר בשיעור של 27.7% מהתיק, וברמה שקלית - כמעט 84 מיליארד שקל.

כמו כן, שיעור המניות בחו"ל בביטוחי המנהלים, שהם פוליסות החיסכון הפנסיוני של חברות, הוא הגבוה ביותר מבין שלושת מכשירי החיסכון השונים בשוק בחיסכון לטווח ארוך. כיום מדובר על כך שמניות בחו"ל מהוות כ-15.5% מתיק ההשקעות הכולל של חברות הביטוח בתחום זה.

בקרנות הפנסיה מדובר על תיק מניות כולל בהיקף של כ-75.5 מיליארד שקל, שמהווה כ-25.7% מהתיק, בעוד שהמניות בחו"ל מהוות כ-13.3% מהתיק הכולל. בגמל לתגמולים שיעור המניות בחו"ל דומה לזה שבקרנות הפנסיה החדשות, אך סך תיק המניות מהווה "רק" 24.9% מהתיק הכולל.

32.5 מיליארד שקל - זהו היקף הכספים של עמיתי ומבוטחי הפוליסות המשתתפות ברווחים ומסלולי ההשקעה, קרנות הפנסיה החדשות וקופות הגמל לתגמולים, שמושקעים באמצעות מנהלי השקעות חיצוניים הנקראים קרנות השקעה.

מדובר באפיק השקעה אלטרנטיבי, שהולך וגדל עם השנים, ושמנוהל באמצעות קרנות השקעה חיצוניות כגון קרנות פרייבט אקוויטי, קרנות גידור, קרנות הון סיכון ועוד. רכיב זה מהווה כיום כ-4% מהתיק הכולל של החיסכון הפנסיוני החדש.

ההשקעה הגדולה ביותר בקרנות השקעה - הן כשיעור מהתיק הכולל והן מבחינה שקלית - מבוצעת בפוליסות המשתתפות ברווחים ומסלולי ההשקעה.

כך, נכון להיום עומד בפוליסות אלה סך הנכסים של המבוטחים שמושקעים על-ידי קרנות השקעה מתמחות, על יותר מ-14 מיליארד שקל, ומהווה כ-4.7% מהתיק הכולל. בקרנות הפנסיה החדשות ובקופות הגמל לתגמולים, לעומת זאת, מדובר בהיקפי השקעה שקליים של כ-9.2 מיליארד שקל בכל תיק, המהווים כ-3.1% ו-4.3%, בהתאמה.

4.5% זהו שיעור ההחזקה הישירה בנכסי מקרקעין מניבים, וגם באמצעות קרנות השקעה בנדל"ן בישראל ובחו"ל, והשקעה ישירה במקרקעין - כלומר בנדל"ן להשקעה - שבתיקי הפוליסות המשתתפות ברווחים ומסלולי ההשקעה. מדובר בסך של כ-14 מיליארד שקל, שממחיש עד כמה קבוצות הביטוח הפכו בעשור ומשהו האחרונים לשחקניות משמעותיות בשוק הנדל"ן, ולמעשה הקימו בתיקי העמיתים והמבוטחים שלהן תיקי השקעה של השקעות ישירות בנדל"ן שלא היו מביישות חברות נדל"ן "אמיתיות".

אגב, נתון זה חלקי מאוד, מאחר שחלק ניכר מההשקעה בנדל"ן, בעיקר בחו"ל, נעשית דרך מניות לא סחירות, ומשום שלמכשירי החיסכון הפנסיוני חשיפה גדולה לני"ע של חברות נדל"ן (מניות וחוב).

בקרנות הפנסיה החדשות, שרובן המכריע (במונחי נכסים) מנוהלות באמצעות קבוצות הביטוח הגדולות יחד עם פעילות הביטוח, מדובר על שיעור החזקה ישירה בנדל"ן להשקעה של כ-1.5% (ובשקלים מדובר בקצת פחות מ-5 מיליארד שקל).

בקופות הגמל לתגמולים, שמאופיינות בתיק עם דרישות נזילות גבוהות יותר, ושחלק גבוה מהן מנוהל על-ידי בתי ההשקעות, מדובר בשיעור של כ-1% "בלבד" (כ-2.1 מיליארד שקל).

איזה אפיק פנסיוני נמצא יותר במניות

עוד כתבות

צילומים: גיא יחיאלי, Shutterstock

המבחן של הבורסה לא ייעצר בחברה אחת

בבורסה שמחים בהגעת פאלו אלטו ● הגילוי שמטיל כתם על פרויקטים ● והאם לציבור נותר רק לחסום כבישים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יאיר בקייר ומנות של ''בואו''. ''רצינו מקום עכשווי'' / צילומים: עמית נעים וחיים יוסף

"מסעדן טוב יודע לחיות את הקושי הגדול והסיזיפיות, וגם לייצר שואו כל יום מחדש"

יאיר בקייר פועל כבר 30 שנה בסצנה הקולינרית הישראלית כמסעדן, יזם, יועץ ומפיק ● אחרי עשור מחוץ למסעדנות הממוסדת, הוא חוזר עם "בואו", המסעדה החדשה שלו ושל השף תומר טל בתל אביב ● בראיון לגלובס הוא מדבר על הכישלונות ("צברתי חוב של חצי מיליון שקל"), על חיי המסעדן ("זה להיות סטורי טלר"), ואיך הוא שוב מצא את עצמו בפלור: "בסוף אני איש של אנשים"

המשלחת הישראלית באולימפיאדת החורף / צילום: Hassan Ammar, AP

מה משותף ללברון ג'יימס, ג'ורג' קלוני וג'סטין טימברלייק?

איזו מדינה הודיעה לאחרונה על יוזמה להנפקת דרכונים לגמלים שבשטחה, באיזה ענף באולימפיאדת החורף מתחרה השנה לראשונה נבחרת ישראלית, ואיך נקראת הרשת החברתית לבוטים של בינה מלאכותית? ● הטריוויה השבועית

הילה ויסברג בשיחה עם תמיר מנדובסקי / צילום: ניר סלקמן

"מכרתי הכול בפאניקה": מהטעות הגדולה בתחילת הדרך ועד לפנטהאוז ב-20 מיליון שקל

שיחה עם תמיר מנדובסקי, מחבר רב־המכר "השקעות לעצלנים" ● על ההתחלה הקשה, נקודת המפנה בקריירה, הדרך הכי בטוחה להתעשר ומה הוא בחיים לא יעשה

פתיחת המסחר לשנת 2026 בבורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Matrix Images/Jung Ui-Chel

"אנחנו בשוק שורי עולמי": המרדף של משקיעים בוול סטריט אחר מניות זולות יותר נעשה גלובלי

תמחורים גבוהים והיחלשות הדולר מניעים את ההימורים על כך שהיתרון של ארה"ב על פני שווקים גלובליים אחרים יצטמצם ● הדבר מוביל מנהלי השקעות לחפש תשואות במזרח הרחוק ובאירופה ● עם זאת, רובם לא ממהרים להספיד את השוק האמריקאי

נוטרילון של חברת טבע / צילום: יח''צ

תינוק בן 4 שבועות נפטר. משרד הבריאות מקים ועדת בדיקה בנושא צריכת נוטרילון

תינוק מת מכשל נשימתי לאחר שצרך נוטרילון מאצווה שבוצע עליה ריקול; משרד הבריאות: לא רואים קשר, אך נמשיך לבדוק ● בתוך כך, 5,000 הורים דורשים ממשרד הבריאות ועדת בדיקה לפרשת הנוטרילון

צילומים: AP, רויטרס-KCNA

"תרגיעו": המדינה המפתיעה ששולחת מסר מאיים לסין

אחרי שטבחו באלפים, המשטר האיראני יוצא למלחמה נגד העסקים הקטנים ● הבת של שליט קוריאה הצפונית רק בת 12 וקרובה יותר מתמיד לרשת את השלטון ● וגם: מה גרם למשבר הדיפלומטי בין הסינים לפיליפינים? ● זום גלובלי, מדור חדש

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"אנשים מחכים לירידת מחיר נוספת": בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בצפת?

דירת 5 חדרים בצפת, בשטח של 120 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־20 מ"ר נמכרה תמורת 1.96 מיליון שקל ● המוכרים הם משפחה חרדית שגרה בדירה והקונים הם משפחה חרדית מהאזור ● "אנשים חושבים שהמחירים עוד לא הגיעו לתחתית. הם ראו שהמחירים ירדו והם מחכים לירידה נוספת" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ירושלים / צילום: Shutterstock

עקפה את תל אביב: העיר שהובילה בהיקף המכירות ב-2025, וגם במספר הדירות על המדף

שוק הדיור בשפל כבד: לפי הלמ"ס, ב-2025 בוצעו בישראל כ-91 אלף עסקאות נדל"ן - ירידה של כ-12% לעומת 2024 ● בעוד שמספר הדירות החדשות שנרכשו אשתקד היה נמוך ב-26% לעומת השנה הקודמת, הירידה ברכישת דירות יד שנייה הייתה מינורית ● ירושלים ות"א ריכזו כרבע מכלל היצע הדירות בארץ, כאשר בדצמבר ירושלים עקפה את ת"א בכמות הדירות החדשות הלא מכורות

מגרשים באוניברסיטת תל אביב. הראשונים שנפתחו בישראל / צילום: רומן גרוניך

עומר אדם ועומרי כספי כבר התמכרו: המספרים מאחורי שיגעון הפאדל החדש

150 מגרשים, השקעה של כ־2 מיליון שקל בהקמת מתחם, הכנסות של עשרות אלפי שקלים בחודש למועדון ומפורסמים שמזוהים עם הספורט ● הישראלים התמכרו למשחק הפאדל - והיזמים נוהרים ● האם מדובר בטרנד חולף? בשוודיה הבועה כבר התפוצצה להם בפנים

שי אביבי ב''ברנינג מן''. סוגים של ישראליות / צילום: עופר ינוב

על הורות בקולנוע הישראלי אחרי 7 באוקטובר

מ"ברנינג מן" של איל חלפון, ועד "חמצן" של נטעלי בראון שורה של סרטים שיצאו אחרי 7 באוקטובר בוחנים את מחיר ההורות בחברה שבה הילדות מובילה כמעט בהכרח למדים

פול סינגר. תורם ל-SNC / צילום: ap, Kevin Hagen

סטארט-אפ ניישן סנטרל מפטרת את רוב העובדים

לגלובס נודע כי העמותה, שהוקמה לפני כ-13 שנה ונתמכת ע"י פילנתרופים רבים, זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-65 מתוך 80 עובדיה ● הסיבה: בחינה מחדש של פעילותה לקידום ענף ההייטק הישראלי ● לפי ההערכה, התורמים, שמחזיקים בעמדות פרו-ישראליות ומזרימים מיליוני שקלים מדי שנה לעמותות בארץ, ימשיכו להשקיע כסף בישראל בדרכים אחרות

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ על השאלה אם יש דד ליין לאיראן: "כן, בראש שלי, יש לי"

טראמפ:  "אני חושב שהמו"מ יהיה מוצלח, ואם לא זה יהיה רע לאיראן" ● איראן דורשת מארה"ב: תגיעו "ללא דרישות מופרזות" ● אחרי האיומים של טראמפ: נושאת המטוסים "ג'רלד פורד" תעזוב את הים הקריבי - ותגיע לאזור ● כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי הצבא האמריקאי יפנה בימים הקרובים בסיס גדול במזרח סוריה ● רויטרס: טראמפ עומד להודיע על תוכנית בשווי מיליארדי דולרים עבור עזה בפגישת מועצת השלום הראשונה בשבוע הבא ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נאסד"ק צנח בחדות בהובלת מניות הטכנולוגיה; הכסף נפל ביותר מ-10%

נאסד"ק ירד ב-2% ● פאלו אלטו החלה בפיטורים של מאות מעובדי CyberArk ● נובוקיור זינקה לאחר שמינהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מוצר Optune Pax ● קרוקס זינקה לאחר שחברת ההנעלה דיווחה על עונת חגים מוצלחת מהצפוי ● מחשש למיתון, ביקושים גבוהים במכירת אג"ח ל-30 שנה בהיקף של 25 מיליארד דולר

שכר של שש ספרות'': שובם של הפחחים והשרברבים / צילום: GEMINI-AI

שכר של שש ספרות: גלובס בעקבות המקצועות שהביקוש להם עומד לקפוץ, ובגדול

מנכ"ל אנבידיה הפתיע לפני שבוע כשהצביע על אנשי המקצוע המסורתיים כמרוויחים הגדולים ממהפכת ה־AI ● האם שכרם של שרברבים, פחחים וחשמלאים בישראל צפוי להשתוות למשרות יוקרתיות בהייטק? ● גלובס יצא למסע בין חוות השרתים המתהוות כדי להבין עד כמה חמור המחסור, ולמה למרות ההכנסה המובטחת העובדים לא ששים לבוא

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

משהו רע עובר על המניות הביטחוניות. אלו הסיבות

הסקטור הביטחוני שפתח את השנה בזינוק סובל מחולשה מאז תחילת פברואר עם ירידה של 4.5% ● אנליסטים מונים סיבות מגוונות, בלידר שוקי הון אומרים ש"התנודתיות האחרונה בסקטור קשורה בעיקר לגורמים טכניים" ● מתן פסטרנק, מנכ"ל קרנות VAR קפיטל צופה ש"תתבצע 'ברירה טבעית' שתחשוף את הפערים בין חברות הערך לבין אלו הנסחרות בתמחור יתר"

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם גם בת''א / צילום: שלומי יוסף (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

צוואר הבקבוק שמונע ממובילאיי, איטורו ופאגאיה להירשם בבורסת ת"א

לגלובס נודע כי מספר חברות טכנולוגיה ישראליות שנסחרות בוול סטריט מעוניינות להצטרף לבורסה ולהפוך לדואליות, אך מה שעומד בינן ובין הרישום הכפול הוא חסם רגולטורי: לחברות עם שני סוגי מניות אסור להירשם למסחר בבורסה המקומית ● הרגולטור מקדם שינוי, אך החקיקה "תקועה" לכאורה בוועדת הכספים של הכנסת

נתב''ג. המחירים רק ימשיכו לעלות / צילום: טלי בוגדנובסקי

מהרו להזמין כרטיסים: בעוד פחות מעשור נתגעגע למונופול של אל על

בעוד שנתב"ג מתקרב לקצה גבול הקיבולת, המדינה נכנעת לוועדים ובולמת את שילוב המגזר הפרטי בהקמת שדה חדש ● הסחבת התכנונית והמאבקים סביב המיקום הם רק הסחת דעת מהבעיה האמיתית: ללא תחרות למונופול של רשות שדות התעופה, מחירי הטיסות ימשיכו להמריא

חדר להימלט אליו מהמסך / צילום: GEMINI-AI

חדר להימלט אליו: הטרנד שהסעיר את טיקטוק - ואז את מעצבי הבתים

קיר טיפוס, במת קריוקי, אוספים נדירים, פסנתר וינטג' ותא טלפון כמו של פעם ● מעצבי החדרים האנלוגיים יעשו הכול כדי שתרגישו שהחיים ללא מסכים טובים יותר, ואפילו הילדים שלכם ירצו לברוח לשם ● הביקוש להם גדל יותר ויותר ● איך תוכלו לעצב את ביתכם בהתאם?

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מגייסת 30 מיליארד דולר לפי שווי של 380 מיליארד דולר

החברה שמאחורי הצ'אטבוט קלוד מדווחת על קצב הכנסות שנתי של 14 מיליארד דולר ומושכת ענקיות השקעה לסבב הגיוס הגדול בתולדותיה ● לדברי החברה, יותר מ-500 ארגונים משלמים מעל מיליון דולר בשנה עבור שימוש במודלים ובמוצרים שלה