גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פייק ניוז? אני מודאג מזה שמנפחים את זה יותר מדי"

כך אמר היום פרופ' קאס מודי בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" ■ לדבריו, מחקרים הראו שכאשר אנשים נחשפים לפייק ניוז, ההשפעה של המידע הזה עליהם נתון במחלוקת ■ הזהיר מניסיונות אגרסיביים מדי להילחם בתופעה: "התרופה עלולה להיות יותר גרועה מהמחלה"

רובין קורנו , פיטר קנלוס , ריצ'רד וולף , פרופ' אנג'לה סטאנט , פרופ' קאס מודי , ד"ר תהילה שוורץ-אלטשו
רובין קורנו , פיטר קנלוס , ריצ'רד וולף , פרופ' אנג'לה סטאנט , פרופ' קאס מודי , ד"ר תהילה שוורץ-אלטשו

"אנשים צעירים לא מנויים היום על עיתון, והם למעשה חולקים סיפורים ביניהם, עם החברים שלהם, באמצעות הרשתות החברתיות, כמו שהם חולקים שיר או תוכנית טלוויזיה אהובה" - כך אמר היום (ה') פיטר קנלוס, עורך פוליטיקו, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", בפאנל בנושא פייק ניוז וכיצד בכל זאת ניתן להתמודד עם התופעה, תחת הכותרת: "זה צוקרברג? זה טראמפ? או שהבאנו את זה על עצמנו". את הפאנל הנחתה רובין קורנו, מגישה בכירה ומנחת "הדסק הבינלאומי" ב-CNN. 

לדברי קנלוס, "כשאנשים כאלה מוצאים משהו שהוא סיפור חדש, או נראה להם כזה, הם מפיצים אותו בינם לבין עצמם. מה שמסוכן בזה הוא שהאמינות של הסיפור אינה מתבססת על זה שהוא פורסם בכלי תקשורת מסוים, אלא על זה שהוא בא מהחבר הכי טוב שלך. כשסיפור כזה - שנראה כמו פיסת חדשות אבל הוא כוזב - מתפשט ותופס ברשתות החברתיות, מאוד קשה לרפות את ידיהם של אנשים בהקשר הזה. הדברים הופכים להיות אמוציונליים (כמו למשל, הקשר האישי שלנו עם החברים שלנו), וזה מסבך את הדברים".

תהילה אלטשולר-שוורץ מהמכון הישראלי לדמוקרטיה התריעה כי הסכנה לפייק ניוז לא נובעת דווקא מהרשתות החברתיות: "הפרדוקס הוא שאנחנו עלולים להגיע למצב שדווקא אמצעי התקשורת המסורתיים יהפכו לאמצעי תקשורת של פייק ניוז. שמענו כאן את ראש הממשלה נתניהו אומר שהחלשים לא יכולים לשרוד. אמצעי תקשורת חלשים לא יכולים לשרוד. הם לא יכולים לבצע תחקירים אמיתיים ולהתמודד עם צנזורה פנימית. אז כשאנחנו מדברים על אתיקה באמצעי התקשורת, הדבר החשוב ביותר זה שהיא תמשיך להיות כלב שמירה, ושכל התקשורת לא יהפכו לכלבלבים, כמו שאני חושבת שממשלת ישראל מכוונת אותם לכך".

עוד הוסיפה אלטשולר-שוורץ: "הדאגה העיקרית עכשיו היא מה שאנחנו קוראים פיקוח עצמי. כלי תקשורת שפשוט אומרים לממשלות: 'אתם יודעים מה, אל תחוקקו (בעניינו); אם אתם צריכים משהו, בואו אלינו ונסגור את זה מתחת לשולחן".

ריצ'ארד וולף מה"גרדיאן" חזר לעניין הבעייתיות שבמידע שמופץ באמצעות פייסבוק: "פייסבוק למעשה פיתחה תרבות מסוימת, כשכרגע כל אייטם שמשותף בה נראה אותו דבר, לא משנה אם הוא מגיע מה'ניו-יורק טיימס' או מאיזשהו אתר. פייסבוק בעצם מתחבאת מאחורי הפיקציה שהיא לא מו"ל, אבל זה לא נכון. מה הסיבה שהמו"לים של העיתונים הרבה יותר אחראיים? כי תבעו אותם לאורך השנים. פייסבוק נמלטה מזה, אבל לא ירחק היום שבו בתי המחוקקים בארצות השונות ייצרו את השינויים הנדרשים בעניין הזה".

מנגד, פרופ' קאס מודי מאוניברסיטת ג'ורג'יה הפחית במידת מה בהשפעת תופעת הפייק ניוז. "אני מודאג מזה שמנפחים את זה קצת יותר מדי", הוא אמר, והזכיר מחקר שהראה שגם כאשר אנשים נחשפים לפייק ניוז, ההשפעה של המידע הזה עליהם נתון במחלוקת. "יש תמימות-דעים שההשפעה היא קטנה יחסית", הוא הוסיף.

פרופסור מודי גם הזהיר מניסיונות אגרסיביים מדי להילחם בתופעה, וטען כי "התרופה עלולה להיות יותר גרועה מהמחלה". לדבריו, "בגרמניה, שיש לה כבר רגולציה בעניין, מגבילים היום את זכות הדיבור ברשתות החברתיות שלהם. כיום זה נוגע בעיקר לפוליטיקאים מהימין הקיצוני, אבל זה יכול לעבור ממקרה מאוד ברור של ניאו-נאצי להגיע למקומות אחרים, גם לשמאל ואחר-כך גם למרכז. אז לפני שאנחנו מתחילים לפקח על כל דבר, צריך להטיל מגבלות על עצמנו".

פרופסור אנג'לה סטאנט מאוניברסיטת ג'ורג'טאון התייחסה בהקשר זה להתערבות הרוסית בבחירות בארה"ב ואמרה: "אנחנו יודעים שבארה"ב ההתערבות עדיין מתרחשת. יש עוד מעט את הבחירות לקונגרס, והרוסים ינסו לעשות מניפולציות על המידע ולהגביר את התמיכה במפלגות מסוימות. אבל אסור להגזים בשפעה של הרוסים, טראמפ לא ניצח בגלל התערבות רוסית, למרות שיש דמוקרטים שרוצים להאמין בכך. ועדיין, אנחנו צריכים להיות צעד אחד קדימה בעניין הזה, ובבחירות 2016 לא היינו צעד אחד קדימה".

בהמשך נשאלו העיתונאים בפאנל על תפקודם בעידן שבו התקשורת הפכה להיות מותקפת. הכתבת הפוליטית והמדינית של "גלובס", טל שניידר, השיבה: "אנחנו בישראל מרגישים שמאשימים אותנו מדי יום ביומו. למשל ראש הממשלה שלנו שנוסע רבות בעולם טוען שהתקשורת הישראלית לא מסקרת את הנסיעות שלו. ואנחנו (הכתבים המדיניים) מגרדים בראש שלנו ולא מבינים למה הוא טוען כך. נתניהו גם טוען שהתקשורת ממציאה נושאים שקשורים בחקירות שלו. באירועים פוליטיים פומביים הוא אומר שאמצעי התקשורת הישראלים יוצרים פייק ניוז, מנפחים את הדברים, לא מדייקים בעובדות, ומאוד קשה להיות עיתונאי בסביבה כזאת, בעיקר לאותו חלק מאיתנו שגם צריכים להיות איתו בקשר כחלק מהעבודה שלנו. זאת לא סביבה נעימה לעבודה".

קנלוס התייחס לקשיים שעומדים בפני אמצעי התקשורת ומה שיכול להשתנות בעתיד: "יש את המדיה החברתית, ואנשים משווים אותה לכיכר העיר, אבל תמיד הייתה תקשורת ממסדית שיש לה ערכים, ואותם ערוצי תקשורת עומדים היום בפני מגוון אתגרים. כמו שראש הממשלה אמר אי-אפשר להרוויח כסף מלכרות עצים ולשפוך עליהם דיו. הרבה אמצעי תקשורת הוחלפו על-ידי הרשתות החברתיות, ושם רואים הרבה מאוד פייק ניוז. יהיו אפשריות להרוויח כסף (בתקשורת המסורתית), ואז, אחרי שאנשים יסמכו עליה שוב, יהיה הרבה יותר קשה לטראמפ להכריז שכל התקשורת היא פייק. היום כשטראמפ אומר: 'כן, החדשות הן כוזבות', אנשים מהנהנים בראשם. ברור שהוא עושה את זה כי הוא רוצה להטיל ספק באותם סיפורים שמטילים בו רפש. אנחנו בפוליטיקו היינו מטרה ברורה שלו".

גם אלטשולר-שוורץ נתנה סיבה לאופטימיות, או לניצני שינוי, כשאמרה כי "לפי הסקרים האחרונים, אחרי ירידה באמון של הציבור בעשור האחרון, נראה כי המגמה קצת התהפכה. חוסר האמון נבלם, והשאלה היא למה. אני רוצה להציע שאולי הציבור אכן מבין היטב שטראמפ ונתניהו משתמשים ברשתות החברתיות ועוקפים את התקשורת המסורתית, כדי ליצור לעצמם תועלת פוליטית. הציבור מתחיל להבין את זה".

ומה צריכים לעשות העיתונאים בינתיים עד שיחלוף או ידעך הגל העכור? "אני עיתונאית שטח הרבה שנים, ואני חושבת שהעבודה העיקרית שלי לא השתנתה", אמרה שניידר. "לא משנה אם אני כותבת בפייסבוק או בטוויטר או מאמר לעיתון, זה חייב להיות ישר ולעניין. אני לא חושבת ששיניתי את אופן העבודה שלי בגלל התקופה הסבוכה הזאת. להרחיק את כל הרעש, להתעלם ממנו ולעשות את אותה עבודה שעשינו קודם - זה האתגר הגדול. לתת לכל הטרולים של הפייסבוק והטוויטר לעשות את מה שהם עושים ופשוט להמשיך לעשות את שלנו".

מהקהל עלתה שאלה לגבי אחריות העיתונות עצמה למצב שאליו היא נקלעה, והובעה גם ביקורת על כך שכל הדוברים שעל הבמה הם מאותו מחנה ומאותה אסכולה.

פרופסור קאס מודי השיב וסיכם בדברים שעיקר חשיבותם היה בכך שהוא תחם את מסגרת הדיון ונתן הגדרה להו בעצם פייק ניוז. "אני האחרון שצריך להגן על התקשורת, כי אני מבקר אותה 20 שנה, ויש לי הרבה ממנה. צריך גם לזכור שכלי התקשורת הפופולריים ברוב המדינות הם צהובונים, אולי עם נטייה ימינה, ולא דווקא מי שאתה (השואל מהקהל) הזכרת. צריך גם להבין שברור שאפשר לטעות, כולם טועים, אבל לא כל טעות היא פייק ניוז. מה שחשוב הוא שברגע שמגלים את הטעות אז מתקנים את הדיווח - לעומת פייק ניוז, ששם דוחפים שוב ושוב סיפור כוזב".

מודי הזכיר אירוע שהתרחש לאחרונה: "למשל בפיגוע שהיה בנורבגיה, בהתחלה דווח ב-CNN שהמפגע היה מוסלמי, אבל כשכעבור כמה שעות התברר שהוא לא היה מוסלמי, אז הם דאגו להבהיר את זה היטב, וזה ההבדל. אולי מה שקרה ל-CNN במקרה הזה היה סיקור לא מוצלח, אבל זה לא מקרה של פייק ניוז".

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש