גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אומרים שהביטקוין הוא מהפכני, אבל הוא לא"

חנן שטיינהרט, מייסד שותף בקרן פאלו אלטו בלוקצ'יין, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס": "הביטקוין זאת טכנולוגיה מהפכנית שמחזירה לכסף את התכונות שהיו לו לאורך כל ההיסטוריה" ■ ג'ון מדבד, נשיא ומייסד OurCrowd: "מימון המונים – שינוי כללי המשחק בעולם החדשנות הפיננסית"

חנן שטיינהרט  / צילום שלומי יוסף
חנן שטיינהרט / צילום שלומי יוסף

חנן שטיינהרט, מייסד שותף בקרן פאלו אלטו בלוקצ'יין, דיבר היום (ה') במסגרת ההרצאה "האם הביטקוין יעשה לבנקים מה שהאינטרנט עשה לחברות המדיה?" בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס". "התשובה היא כן", אומר שטיינהרט ומדגים בעזרת תפוח: "הנה תפוח ומה יש בו? 140 קלוריות ומה הערך האמיתי של תפוח? 140 קלוריות, גם כאן וגם בסן פרנסיסקו. ערך התפוח יהיה אותו דבר גם בסין, יפן ובכל מקום. ומה זאת אותה חתיכת נייר צבעונית, שטר, שאני מחזיק עם חתימה של גברת פלוג וציור של רחל המשוררת? כתוב עליו 20, ואם ארד לבית קפה, יתנו לי שתי כוסות קפה אבל אם אקח את הנייר הצבעוני לסן פרנסיסקו, במקרה הטוב אקבל בעיטה באחוריים.

"ההבדל הוא שלכסף אין ערך פנימי אלא ערך שנובע מהסכמה חברתית. וזה לא מקרה, מאז שהמציאו את הכסף לפני 6,000 שנה במספוטמיה, כסף היה חומר גלם, או זהב או כסף שאנשים יוצקים לתוכו ערכים וזאת ההמצאה הגדולה של כסף כי אין לו ערך בפני עצמו. כך אנחנו יכולים גם להפוך את זה לסחר כי יודעים מה הערך של זה בהסכמה שלנו.

"בשנות ה-80 קרה מהפך היסטורי טוטאלי בזהות של הכסף. החלק הראשון היה ביטול ההסכמים לאחר מלחמת העולם השנייה אז בוטל הקשר בין הזהב לכסף ובעצם אפשר לייצר כמות בלתי מוגבלת של כסף. כיום, יחידות מטבע מייצרים במנגנון חוב, וזה מין תרגיל של הבנקים המרכזיים. כשמגדילים את החוב מגדילים את המהות של הכסף, כי כסף חדש, ונקרא לו מעכשיו פייק מאני, הוא מתייחס לעתיד שלנו בעוד שהכסף הישן מתייחס לחוב ישן שכבר קיים, וזה הבדל גדול.

"הדבר השני שקרה זה הדיגיטזציה של המערכת המוניטרית. פעם הלכתי עם שטר דולר שצמוד לזהב או מטבע זהב - נתתי את המטבע קיבלתי סוודר. לא היה סוכן אמון באמצע. אבל ברגע שעשינו דיגיטציה של הכסף, באמצעות אשראי, למשל, העמדנו מישהו במרכז - נקרא לו סוכן אמון.

"המעבר כיום לכסף דיגיטלי יוצר אופנה בעולם שנקראת 'מלחמה על מזומן'. אומרים לנו שאנחנו צריכים להעלים את המזומן כי הוא משמש לסמים, טרור ודברים רעים. אבל בארה"ב מי המשתמשים הגדולים במזומן? העניים. הם משתמשים במזומן כי הם הרבה פעמים מודרים מהמערכת הבנקאית, הם בעיקר קונים איתו אוכל ומתקנים מכוניות. זאת לא תופעה רק בכלכלות הגדולות אלא חוצה מדינות. יש בערך 2.4 ביליון אנשים בעולם, חמישים אחוז מהאכולוסייה הבוגרת בעולם, שהם ללא גישה למערכת הבנקאית הדיגיטלית או בכלל.

"בשעה שהעברנו את הסמכויות לסוכן אמון בעצם אנחנו איבדנו הרבה מאוד דברים ועשינו נזק עצום לחברה. איבדנו את החרויות כי ברגע שסוכן האמן התחיל לגדול הוא הפך מסוכן אמון לשומר במחסום שמחליט מי יעבור ומי לא יעבור. ציטוט ידוע הוא שמוסדות בנקאים יותר מסוכנים לחרויות שלנו מצבאות אויב. אנחנו נתנו לבנקאים כוח שבמקור שייך לאלוהים והוא קובע אם יש לך אשראי או לא, זאת השפעה פוליטית מטורפת.

"כסף לאורך ההיסטוריה היה מהיר, זול וללא מתווך וזה בדיוק הקונספט מאחורי הביטקוין. כדי לפתור את הבעיות ממציא הביטקוין היה צריך לפתור אתגרים טכנולוגים כמו דאבל ספנדינג ואיך להעביר קובץ דיגיטלי כמו שמעבירים שטר. אתגר נוסף הוא איך לממן את המערכת הזאת, ההמצאה שהביאה לפתרון היא הבלוקצ'ין. מדובר במערכת מבוזרת ולא במחשב אחד של סוכן אמון אחד, כמו בנק, אלא במאה אלף מחשבים, למשל, שלא מנוהלים על ידי אף אחד אלא על ידי הפרוטוקול ויש מכניזם שמוודא שכל האינפורמציה ביומן המבוזר הזה תעודכן בדרך שכולם מסכימים עליה.

"אומרים שהביטקוין הוא מהפכני, אבל הוא לא - זאת טכנולוגיה מהפכנית שמחזירה לכסף את התכונות שהיו לו לאורך כל ההיסטוריה האנושית. הכסף חוזר בצורה דיגיטלית למה שהיה לאורך ההיסטוריה.

"בשנת 2014 נוצרו החוזים החכמים האוטומטים שמאפשרים לייצר תנאים לכסף הזה, סביבו יש אפשרות להתנות ערכים לכסף בלי סוכן אמון. זה נשמע מסובך ולא את הכל אנחנו חייבם להבין. אני ממליץ לכם לראות ראיון של דיויד לטרמן משנת 95 עם ביל גייטס שמנסה להבין מה זה האינטרנט ומה שמדהים הוא שביל גייטס שהוא מר טכנולוגיה לא מצליח להסביר לו מה זה אינטרנט ומה זה אמאזון. אנחנו בעצם לא לגמרי מבינים עד הסוף את העומק והעוצמה של המהפכה שהבלוקצ'ין תביא לעולם, הטכנולוגיה רק בתחילתה.

"תשומת-הלב הציבורית שהיבטקוין משך סביב השאלה אם זה עלה או ירד לא מעניין, אולי רק למי שהשקיע, התמונה הגדולה היא השינויים הגדולים שיכולים לקרות בעולם המסחרי בגלל הטכנולוגיה של הביטקוין והבלוקצ'ין. אחרי שהתהליך יעבור סוג של התבגרות זה ישנה גם את הדרך שבה אנשים מגייסים כסף. הכסף הדיגיטלי והחוזים החכמים יהיו כלי להעברת ערך באינטרנט ויאפשרו לעשות דיגיטציה של כל סכום, אפילו 25 סנט.

"ההצלחה של הביטקוין היא כשהוא יהפוך בסופו של דבר לכלי בתוך הכלכלה שבה נקבל תשלומים ונשלם תשלומים בביטקוין. הבנצ' מרק יהיה דיגיטלי והדולר יהיה כמו שאנחנו מתייחסים היום לזהב. כשאתם חושבים על ביטקוין תחשבו רענן. תנתקו את המחשבה משאלת הבועה, אז מה גם אמאמזון הייתה בועה והמניה שלה עלתה וירדה שוב ושוב. אבל הטכנולוגיה שאמאזון מייצגת לא ירדה אף פעם".

ג'ון מדבד נשיא ומייסד OurCrowd: מימון המונים - שינוי כללי המשחק בעולם החדשנות הפיננסית

עוד השתתף במושב ג'ון מדבד, נשיא ומייסד OurCrowd. "עד היום מגייסים כסף מקבוצת אליטה של כמה אלפי אנשים וזה הדרך בה הדברים נעשים. הקבוצה האליטה הקטנה היא זאת שמחליטה מי יקבל את הכסף לעשות את מיזם החדשנות הבא. אני מסתכל על זה ומה שיש לי להגיד הוא: בולשיט. זה לא הולך לעבוד כך יותר בעתיד.

"הדרך שבה אנשים יכולים לקבל כסף עבור המיזמים שלהם והדרך שבה אנחנו יכולים להשקיע באחרים משתנה. כלכלת החדשנות בישראל מתפוצצת בשנה האחרונה ונמצאת בגידול מתמיד, יש גם התפוצצות של פלטפורמות למימון המונים כמו הדסטארט או קיק סטארטר אבל כשאתה משקיע שם כנראה לא תקבל לעולם את התשורה, הרבה מהם מנסים לגייס כספים ולא הולך.

"הרעיון שלנו אחר והוא הוא שאם למישהו בקהל יש חברה מדהימה, אנחנו כמשקיע לא רוצים רק את הגאדג'ט שלך אלא גם להשקיע וליהנות מהרווחים העתידיים ואת זה אנחנו פותחים גם למימון המונים. התחלנו לפעול בישראל לפני 5 שנים וגדלנו להיות מספר אחד או שתיים תלוי איך סופרים, בפלטפורמות מימון המונים בעולם ואנחנו עושים את זה מירושלים.

"אנחנו גייסנו כבר 600 מיליון דולר ומימנו 130 סטארטאפים במודל שפיתחנו שהוא היבריד של ונטור קאפיטל ומימון המונים. אנחנו ממיינים מבין אלפי חברות את הטובות ביותר ואז פותחים את האפשרות למימון המונים. אנחנו עושים את זה בצורה דמוקרטית יותר ואצלנו אתה יכול לבחור את החברה שלך רק בלהשקיע לפחות 10 אלף דולר. אנחנו מאפשרים לאנשים דרכים אחרות להשקיע, אנחנו מאפשרים את אותם תנאים שהמשקיעים הגדולים מקבלים בקרנות הגדולות, אנחנו גאים בכך שהיו לנו 18 אקזיטים עד כה והפרוטפוליו שלנו מונה 130 חברות בכל תחומי התעשייה הטכנולוגית. אנחנו מביאים את החברות המובילות ביותר למשקיע מהישוב".

עוד כתבות

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; דרופבוקס מטפסת במסחר המקדים

מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● עליות במסחר בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים