גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם כל בלוקצ'יין שווה זהב? בקצרה - ממש ממש לא

לפני שמצמידים תג מחיר מנופח לכל פעילות מבוססת בלוקצ'יין, יש לזכור ש"התואר" הזה כלל אינו סינרגטי לפעילותן של רבות מהחברות שמצמידות אותו לשמן - ולכן הוא אינו ערובה לשיפור העסקים או להנבת ערך

בלוקצ'יין / איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
בלוקצ'יין / איור: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשיא בועת הדוט.קום נהרו משקיעים לחברות טכנולוגיה שהוסיפו "com." או "e-" לשמן, תוך התעלמות מנתונים בסיסיים, כגון היעדר רווחים או אפילו הכנסות, והביאו לזינוקים של מאות אחוזים בשוויין. התפוצצות הבועה בשנת 2001 מחקה 5 טריליון דולר מהשווקים.

בחודשים האחרונים, התופעה חוזרת במלוא הדרה: עשרות חברות שהוסיפו "בלוקצ'יין" לשמן או הכריזו על כניסה לפעילות בתחום, נוסקות מיידית. מרבית הזינוקים מתרחשים למרות שלמרביתן אין כוונה להטמיע בלוקצ'יין בעסקיהן הקיימים, אלא בעיקר כוונות עתידיות, ברובן עמומות, להיכנס להשקעות בתחום המטבעות הקריפטוגרפיים.

דוגמה בולטת היא Long Island Ice Tea, יצרנית תה קר, שמאז 2011 צברה רק הפסדים. שינוי שמה ל-Long Blockchain הביא לזינוק של 500% ביום מסחר, שהסתיים ב-183% בסופו. מיותר לציין שהבלוקצ'יין לא צפוי לשפר את טעם המשקאות או להגביר מכירות, אינו סינרגטי לפעילות החברה או לתחום התמחותה, וכניסה להשקעות בו כפעילות נוספת אינה מבטיחה דבר למשקיעים.

עם השם "בלוקצ'יין" מגיעה גם התנודתיות למניות החברות, וברוב המקרים הן חוות לאחר הזינוק תיקון מסיבי. לראיה, מניית Long Blockchain איבדה בשבוע כמעט מחצית מהעלייה שהשיגה. ייתכן שעצם ההכרזה על כניסה לבלוקצ'יין גוררת ביקושים ממכונות המזהות את הטרנד, ומוכרות לאחר העליות למשקיעים שנכנסו מאוחר.

בלוקצ'יין אינו "תרופת פלא" לשיפור עסקים ולהנבת ערך למשקיעים. אך כיצד ניתן לזהות חברות שבאמת מתאימות ליישום בלוקצ'יין, ולהבדילן מחברות ש"רוכבות על הגל" ללא ביסוס עסקי?

כדי שבלוקצ'יין יהווה פתרון אפקטיבי לחברות, צריכים להתקיים בעסקיהן - או בחלק רלוונטי מהם - המאפיינים המרכזיים המובאים להלן.

1) צדדים רבים משתפים ומעדכנים מידע, ויכולים ליהנות משקיפות מלאה (בבלוקצ'יין ציבורי) או חלקית (בבלוקצ'יין פרטי) במערכת. שרשרת אחת יכולה לשמש מספר חלקים בארגון או מספר ארגונים במקביל, ללא שליטה של אף צד.

2) המשתתפים זקוקים לאמון ולאימות שהפעולות תועדו ואושרו, אך אינם זקוקים לגורם מרכזי אחראי (בדרך יתקיים במערכות סגורות של ארגונים). ביטול הגורם המתווך מאפשר להפחית מורכבות, לקצר תהליכים ולמזער עלויות.

3) קיצור זמני עסקאות: מרכיב התלוי בפרוטוקולים בבסיס הבלוקצ'יין. בעוד שלביטקוין זמני המתנה יחסית ארוכים כיום, טכנולוגיות בלוקצ'יין חדשות יוכלו לאפשר אישור עסקאות מהיר.

4) צורך ברישום קבוע ובלתי הפיך - בניגוד לפלטפורמות קיימות שבהן המשתמשים מחזיקים בעותקים קשיחים, בלוקצ'יין מייתר זאת כמערכת דיגיטלית מבוזרת ומוצפנת, ויכול להועיל בהפחתת תהליכים בירוקרטיים גוזלי זמן ומשאבים.

5) אפשרות לעיבוד מידע רב באופן מתוחכם ויעיל, כגון שימוש בחוזים חכמים.

המרוויחים הפוטנציאליים

לצד הצורך בהתאמה ספציפית של עסקים לבלוקצ'יין, הסיכון העיקרי לחברה שלא תשכיל לאמץ בלוקצ'יין במקום שבו הוא מתאים ומייעל תהליכים, הוא שתמצא עצמה נדחקת על-ידי חברות שכן יעשו זאת.

סביבתו הטבעית ביותר של הבלוקצ'יין היא התעשייה הפיננסית. מעבר ליישומים במערכת הבנקאית, ישנן אפשרויות יישום עצומות נוספות שקורמות כיום עור וגידים. לדוגמה, בדצמבר הפכה בורסת ASX האוסטרלית לבורסה הגדולה הראשונה שאימצה בלוקצ'יין לצורכי סליקה ורישום החזקות בניירות ערך.

תעשיות נוספות שעשויות להרוויח ממעבר לבלוקצ'יין הן שירותים ממשלתיים, בריאות, נדל"ן, אנרגיה, מסחר קמעוני, תיירות וחקלאות. לדוגמה, שירותים שבהם יש צורך במרשם ציבורי או פרטי למניעת הונאות או כפילויות של בעלות, כגון הרישום בטאבו. בעוד שכיום התהליך מצריך ניירת מרובה, בירוקרטיה מייגעת ועלויות גבוהות - העברת רישומי הבעלות על גבי בלוקצ'יין, נוסף על נטרול הבעיות לעיל, יכולה להועיל גם במניעת רישום כפול או אי-רישום. מדינות רבות כבר נמצאות בתהליכי פיתוח מתקדמים של העברת רישומי מקרקעין לבלוקצ'יין.

דוגמה רלוונטית נוספת היא תעשיות החשופות להלבנת הון ומימון טרור, כגון תעשיית היהלומים. חברת Everledger פועלת בתחום ומאבטחת למעלה ממיליון יהלומים תוך פחות משנתיים מהקמתה, תוך יצירת "דרכון דיגיטלי" לכל יהלום, העוקב אחר הבעלות עליו ומבטיח מסחר נקי מהונאות ומכסף שחור.

תהליך רלוונטי נוסף הוא בחירות. כמעט 100 שנים אחרי המשפט האלמותי של סטלין ש"הבוחרים לא מחליטים, אלא סופרי הקולות", חברת Follow my Vote מתכננת הקמת פלטפורמת בלוקצ'יין לספירת קולות, שתסייע במניעת זיופים, ותאפשר תוצאות מהירות ומדויקות יותר, תוך חיסכון משמעותי בעלויות.

שירותים הדורשים זיהוי פיזי גם כן עשויים לעבור לבלוקצ'יין, כדי לאפשר הוכחת זהות ללא פנים.

אתגרים באימוץ בלוקצ'יין

עם זאת, עצם המעבר לבלוקצ'יין עשוי לטמון בחובו אתגרים משמעותיים. ראשית, יש צורך בהוכחה ובהבטחה של רמת אבטחה גבוהה במערכת, במיוחד בעידן של מתקפות סייבר מתוחכמות, תוך שימור יעילות ומהירות המערכת. מאידך, הצפנת הנתונים טרם אחסון על גבי הפלטפורמה עשויה להגביר אבטחה ומהימנות, אך לפגוע בשקיפות ובמהירות השלמת העסקאות. נדרש למצוא את האיזון הנכון בתכנון המערכת.

שנית, אין כרגע כל מסגרת רגולטורית מוסדרת כדי לקבוע מהם הסטנדרטים המקובלים בעסקאות אלו. תהליך ההטמעה ידרוש תמימות דעים בין מקימי הפלטפורמה בנוגע ליצירת כללים מוסכמים ללא גורם חיצוני המסדיר זאת.

שלישית, יש לבחון את האינטגרציה של טכנולוגיית הבלוקצ'יין עם טכנולוגיות ומערכות קיימות בחברה, כשדרוג, תחליף או תוסף משמעותי. מהפכת בלוקצ'יין מוצלחת כרוכה בסינרגיה רבה ככל הניתן עם המערכות הקיימות.

לבסוף, כיום הבלוקצ'יין הנפוץ ביותר, שבבסיס הביטקוין, גוזל רמות אסטרונומיות של חשמל, בעיקר בשל פרוטוקולים ישנים המחייבים "Proof of Work", קרי הוכחה שהועמדו משאבים לפתרון משוואות מסובכות. מה גם, שרוב החשמל "מתבזבז", שכן הבלוק שייווצר לבסוף הוא של הכורה שפתר ראשון את המשוואה, והשקעת האחרים ירדה לטמיון. כיום יש מנגנונים אחרים במקום ה-POW, חסכוניים יותר בחשמל.

לצד השימושים הפוטנציאליים הרבים, "לא כל הבלוקצ'יין זהב". בחלק מהמקרים הטכנולוגיה מאפשרת ייעול וקיצור תהליכים בתחומים צרים וצדדיים בכלכלה, שאינם טומנים בחובם מקורות הכנסות ורווח משמעותיים. גם כאשר בלוקצ'יין יכול לשמש "בליבת הפעילות", בחלק ניכר מהמקרים יהיה מדובר בשיפור או בייעול תהליכים, אך לא בהכרח במקור רווח משמעותי נוסף. ראוי להביא זאת בחשבון לפני שמצמידים תג מחיר מנופח לכל פעילות מבוססת בלוקצ'יין.

נקודה נוספת נוגעת לפרקטיות הטמעת הבלוקצ'יין בתעשיות הרלוונטיות, כעשר שנים לאחר המצאתו. יש הטוענים שתהליך כה משמעותי עשוי לקחת עשרות שנים, ושהמהפכה רק בראשיתה. מאידך, ניתן היה לצפות לשימושים פרקטיים רבים יותר בבלוקצ'יין בתעשיות הרלוונטיות, דבר המעיב על ישימות הטכנולוגיה בקנה מידה נרחב ועל הפוטנציאל המקווה.

כיום, למרות יישומים מוגבלים במערכות סגורות של ארגונים מסוימים, וניסיונות לשתף פעולה ביישומים מערכתיים וחוצי-ארגונים, הטכנולוגיה טרם יושמה באופן נרחב בין גופים שונים ובכמויות נתונים גדולות. להערכתנו, הר הבלוקצ'יין לא יוליד עכבר, אך הר הציפיות כיום כנראה גבוה מדי.

הכותבים הם, בהתאמה, שותף ומתמחה ב-PwC ישראל. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בני"ע ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

בלוקצ'יין הוא "יומן" דיגיטלי וביזורי, שבו מתועדות עסקאות שבוצעו בשרשרת בלוקים. בכל בלוק חותמת זמן ולינק לבלוק הקודם, ולא ניתן לשנותם בדיעבד. בלוק נבדק ומאושר על-ידי המשתתפים במערכת, תהליך המייתר את הצורך בגורם מרכזי שיאשר את העסקאות

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: גוגל קופצת ביותר מ-9%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?