גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותעמירם ברקת

הקאמבק של ראש הממשלה בתפקיד "שר העל הכלכלי"

אחרי שכמעט לא התבטא בנושאים כלכליים חזר נתניהו השבוע בהופעה בוועידת ישראל לעסקים להיות המנהיג הכלכלי ■ עם השקפת עולם קפיטליסטית לא מתנצלת (כאילו לא היה משבר עולמי), עם מוטו קליט (רק החזקים שורדים) ועם אסטרטגיה פשוטה (תנו לפירמות להרוויח)

בנימין נתניהו, ועידת ישראל לעסקים / צלם: איל יצהר
בנימין נתניהו, ועידת ישראל לעסקים / צלם: איל יצהר

כשנתניהו ולפיד רוצים קרדיט. יש משהו מדבק באופטימיות של שר האוצר, בתחושה הממכרת הזו שהנה אפשר לעשות הכול - גם לפזר כספים וגם להוריד מסים. גם להצטייר כחברתיים וגם לעזור לעשירים. בנק ישראל קורא לממשלה מאז 2015 להעלות מסים. כחלון הוריד מסים ב-2015 וההכנסות גדלו. כחלון הוריד מסים ב-2016 וההכנסות גדלו, וב-2017 זה עבד בפעם השלישית. אחרי שלוש פעמים רצופות הביטחון העצמי של שר האוצר בשיא. הוא מאמין שזה לא מקרי, שזה לא כחלון-מזליקו, אלא שמשהו השתנה במציאות הכלכלית. משהו שהכלכלנים מפספסים. הם לא מספיק מבינים את עוצמת ההייטק והאקזיטים. הם לא מעריכים נכון עד כמה הצליח המאבק בהון השחור של רשות המסים. התחושות האופטימיות שכחלון משדר משפיעות על הצמרת הפוליטית. ראשי המפלגות מבינים שיש כאן משהו שהולך ומצטייר כסיפור הצלחה וחייבים לתבוע עליו קרדיט.

יאיר לפיד העניק השבוע ראיון כלכלי ראשון ב"גלובס", אחרי שלוש שנות שתיקה, תחת המסר שאת הכסף שכחלון מחלק - הביא הוא-עצמו לפיד כשהיה שר אוצר לפניו. לפיד טוען שהציל את המשק ממצב של משבר עמוק. יובל שטייניץ, השר שהעביר את המקל ללפיד, טוען שהשאיר לו משק במצב מעולה, הטוב ביותר שלו בשנים האחרונות. האמת נמצאת כנראה באמצע.

אבל הקאמבק הבאמת מפתיע של השבוע הוא של ראש הממשלה עצמו בתפקיד שר העל הכלכלי. אחרי שכמעט לא התבטא בנושאים כלכליים חזר נתניהו השבוע בהופעה בוועידת ישראל לעסקים להיות המנהיג הכלכלי. עם השקפת עולם קפיטליסטית מוצקה ולא מתנצלת (כאילו לא היה משבר עולמי), עם מוטו קליט (רק החזקים שורדים) ועם אסטרטגיה פשוטה (תנו לפירמות להרוויח).

ההופעה בוועידת ישראל לעסקים כללה גם שימוש באביזרים שנתניהו אוהב במיוחד ובראשם לוח מחיק לשרטוטים וטוש ("תנו לי צ'יינה עבה", הוא דרש בקול מהעוזרים, "אני רוצה שגם האנשים שיושבים בסוף האולם יוכלו לראות"). לחלק מהנוכחים שזכו לשיחות רקע אצל נתניהו בימיו כשר אוצר, ההופעה השבוע שידרה תחושת דז'ה-וו חזקה, במיוחד כשנתניהו החל לצייר על הלוח את האיש השמן והרזה שלו.

ההופעה הזו באה על רקע התערבות מתמשכת של נתניהו בהסכם על רפורמה במשק החשמל שכחלון סגר עם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. נתניהו מעכב את החלטתו אם לאשר את ההסכם הזה בגלל חשש שהדבר יביא למשיכת עתירה לבג"צ שבה יש למדינה סיכוי לקבל פס"ד תקדימי חשוב שיגביל את זכות השביתה של העובדים. אבל באוצר משוכנעים שיש עוד מניע: רצון לתקוע טריז בין כחלון לבן בריתו אבי ניסנקורן.

דילים במקום מסים. ישיבת הממשלה לאישור תקציב המדינה תסתיים כנראה רק מחר בשעות הבוקר, אבל במשרד האוצר משוכנעים שהתקציב יעבור בקלות וגם קולות המלחמה משמיעים שרים כמו שר הפנים אריה דרעי הם רק חלק מהמשחק המכור הקבוע סביב התקציב.

הסיפור האמיתי התנהל מאחורי הקלעים בשלושת השבועות האחרונים. מנכ"ל האוצר שי באב"ד ניהל מרוץ נגד הזמן לסגור תקציב שלא יכלול אפילו העלאת מסים אחת. אפילו משהו סמלי כמו צמצום בפטור ממס על חוסכים לפנסיה בעלי שכר גבוה. כדי לחסוך לציבור את העלאות המסים האלה נסגרו כמה "דילים" עם האנשים החזקים במשק.

יו"ר ועדת עובדי רשות שדות התעופה הסכים לתת לכחלון 1.2 מיליארד שקל תמורת מענקים נדיבים לכל עובד רשות. הכסף, להזכירכם, שייך לציבור, שמשלם עליו באגרות, היטלים וגם מחירי קפה מופקעים בנתב"ג.

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הסכים לדחות לכחלון את העלאת פעימות השכר שנקבעה בהסכם הקיבוצי של המגזר הציבורי. מדובר בעצם בהלוואה שכחלון שילם עליה בהגדלת התוספת הכוללת שיקבלו העובדים ב-0.15 נקודות האחוז ובקיצור שבוע העבודה, כלומר בהעלאת שכר המינימום.

עובדי רש"ת והמגזר הציבורי יקבלו תוספות שכר שלא מגיעות להם, רק כי שר האוצר לא רוצה להעלות מסים משיקולי תדמית - העובדה שזה עובר לכחלון כל כך בקלות היא תעודת עניות לדיון הציבורי בישראל.

amiram-b@globes.co.il

עוד כתבות

שופטת ביהמ''ש המחוזי, הלית סילש / צילום: לשכת עורכי הדין

השופטת נגד יישום החוק שנועד לסייע בסכסוכי בעלי מניות: "מלבה את היצרים"

בשנים האחרונות יישמו בתי המשפט את סעיף 191 בחוק החברות שמסמיך אותם להפריד בין שותפים ובעלי מניות שהסתכסכו ● באופן חריג, שופטת בית המשפט המחוזי מרכז הלית סילש יוצאת נגד אופן השימוש בסעיף וטוענת: תורם להסלמה ופוגע בחברות

כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב חוששים: ישראל תסבך את ההסכם עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: להסכם המתגבש בין איראן לארה"ב יש עוד כמה מבחנים לעבור, והנפיץ שבהם הוא ישראל; גם חברות הספנות עדיין לא בוטחות בו; ומי באמת שולט כרגע באיראן? ● כותרות העיתונים בעולם 

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Capture One Macintosh

פרץ של שמחה אחז במנהיגי העולם וסיפק לישראל עוד סיבה לדאגה

מאוסטרליה ויפן ועד פריז, ההודעה על ההסכם עם איראן בדגש על פתיחת מצרי הורמוז זכתה לגיבוי מקיר לקיר של מנהיגי העולם ● האם אירופה תסיר סנקציות נוספות נגד טהרן?

שופט העליון בדימוס יוסף אלרון ועו''ד מיכאל ראבילו / צילום: רפי קוץ, אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

יוסף אלרון לבג"ץ: ההצבעה על מבקר המדינה לא הייתה חוקית

עו"ד מיכאל ראבילו, פרקליטו של רה"מ נתניהו, נבחר למבקר המדינה ברוב של 61 מול 57 קולות שקיבל השופט בדימוס יוסף אלרון בסבב ההצבעה השני, לאחר שחברי כנסת התבקשו עפ"י הנטען להצטלם עם פתק ההצבעה מאחורי הפרגוד - אף שהחוק קובע כי ההצבעה תהיה חשאית ● בעתירות נטען כי הליך הבחירה זוהם, וכי עיקרון חשאיות הדיון נפגע

שִי ג'ינפינג ו־ולדימיר פוטין. ירוויחו מהסרת הסנקציות על איראן / צילום: ap

נפט ונשק: האינטרסים של סין ורוסיה בהסכם בין ארה"ב לאיראן

שתי מעצמות העל יפיקו תועלת כלכלית מההסכם בין ארה"ב ואיראן ● סין זקוקה לנפט, והסרת סנקציות יקלו עליה ● רוסיה, מהצד השני, מסייעת בהקמת הגרעין וסוחרת בנשק עם איראן

אקזיט / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות Adobe firefly)

הסטארט-אפ הישראלי אפונו נרכש ב-250 מיליון דולר על ידי חברה קנדית

וואן פסוורד הקנדית רוכשת את אפונו במעל ל-250 מיליון דולר במזומן ותקים מרכז פיתוח בישראל ● בנובמבר האחרון גייסה החברה לפי שווי של 115 מיליון דולר

סיוע הומוניטרי ברצועת עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

100 מיליון שקל לעזה: הדיווח שחשף תעשיית ענק שכולם רוצים להסתיר

רשת ויקטורי של אייל רביד נדרשה לדווח על הכנסותיה הרבעוניות ממכירת סחורות לרצועת עזה, וסיפקה הצצה לתעשייה שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה: מכרזים חסויים, ספקים שמעדיפים להישאר מתחת לרדאר ועמימות גבוהה מצד רשות המכס

ערן זינמן ורועי מן, מייסדים ומנכ''לים משותפים של מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

בהיקף 200 מיליון דולר: מאנדיי מקימה זרוע השקעות בסטארט-אפים ישראליים

רועי מן, מייסד ומנכ"ל משותף: "אנחנו רוצים לתמוך ביזמים שבונים את הדור הבא של חברות ה-AI" ● מניית מאנדיי נחלשה מאוד על רקע החשש שהתפתחות ה-AI תפגע בעסקיה, אך התאוששה חלקית ועלתה מהשפל האחרון

חגיגות יום ההולדת ה-80 של דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"המופע הגדול ביותר על פני כדור הארץ": כך חגג טראמפ את יום הולדתו ה־80

עשרות אלפי צופים, מפגן אווירי והפקה בכ־60 מיליון דולר: נשיא ארה”ב חגג את יום הולדתו ה־80 באירוע UFC חסר תקדים במדשאה הדרומית של הבית הלבן ● למרות תביעה שניסתה לבלום את המופע, הקרבות התקיימו כמתוכנן, ובממשל אף הציגו את החגיגה ככלי לקידום ההשפעה האמריקאית בעולם

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה מפתיעה לטובה במאי - הקצב השנתי נותר על 1.9%; מחירי הדירות חזרו לרדת

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% במאי, מעט מתחת לציפיות הכלכלנים ● ירידות בולטות נרשמו בסעיפי ירקות טריים ותחבורה; מחירי הטיסות לחו"ל צנחו בחדות ● מחירי הדירות חזרו לרדת באפריל, מחירי השכירות קופצים

אסף בנאי / צילום: ענבל מרמרי

מייסד קבוצת הפיננסים מציג: הטוויסט בעלילה, הטעות הגדולה והתחזית להמשך השנה

אסף בנאי, מייסד פרופיט המנהלת כמאה מיליארד שקל, מנתח את התפניות שתפסו את מנהלי ההשקעות בהפתעה, ומסביר מדוע שער הדולר לא באמת צריך להטריד את החוסכים ● המסלול לצמיחה פיננסית, סדרת מפגשים בשיתוף פרופיט

תל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב הייתה המתנגדת הגדולה לקרן הארנונה, וכעת היא המרוויחה המרכזית ממנה

מבדיקת גלובס עולה כי עיריית תל אביב־יפו, שהתנגדה בחריפות לקרן הארנונה בעת הקמתה ואף העריכה כי תיפגע ממנה, דווקא נהנית ממנה בשלב זה: העירייה צפויה לקבל על שנת 2025 כ־30 מיליון שקל מהקרן ● מנגד, חיפה היא העיר הבולטת בצד המפסיד של המנגנון ● מי עוד ברשימה?

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

חיים כצמן בהתבטאות ראשונה: "אני לא הולך לשום מקום"

לאחר שהחליט למכור את השליטה בג'י סיטי, איש העסקים הוותיק חיים כצמן הודיע על כוונתו לפנות את כיסא המנכ"ל ● בשיחה עם גלובס הוא מסביר את הפרישה מתפקידו ב-8 השנים האחרונות: "לחברה יש מחויבות לספק לבעלי המניות את ההנהלה הכי טובה שאפשר"; ומספר מדוע החליט למכור את השליטה: "עדיף לאבד רגלי כדי לזכות במלכה"

תל אביב. שוק השכירות מתחמם / צילום: נוי מאיה

העיר שבה קפץ שכר הדירה ב-500 שקל לחודש

עלייה של 0.8% במדד שירותי הדיור במאי וקפיצה של כמעט 7% במחירים לשוכרים חדשים ממחישות את הלחץ הגובר בשוק השכירות ● במקביל, מדד מחירי הדירות נותר כמעט ללא שינוי וירד ב־0.3% בלבד, תוך פערים בולטים בין הערים

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"השוק לא יודע איך לעכל את זה": מה האנליסטים חושבים על ההסכם עם איראן?

התקווה הפכה לאכזבה, והבורסה ננעלה בירידות של כ-2% ● רן גולדרינג מאנליסט: "רוב הפרשנויות הן שההסכם פחות טוב לישראל ומגביל את חופש הפעולה" ● אידית מוסקוביץ מהבנק הבינלאומי: "עד כה נראה כי ההסכם אינו מסמל לישראל את סילוק האיומים הביטחוניים"

ניתוח חברה - אפקון / צילום: אתר החברה

בשקט בשקט הופכת אפקון מחברה מנומנמת למעצמת אנרגיה ותשתיות

קבוצת אפקון החזקות עשתה מהפך דרמטי בשנים האחרונות כשזנחה את הריצה אחרי פרויקטי בטון וברזל ועברה למיקוד בשוק האנרגיה, האגירה והתחבורה החכמה ● ההנהלה צופה הכפלה של הרווחים בתוך שלוש שנים, ובינתיים נראה שבשוק אופטימיים

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

זהבית כהן נגד מס' 2 שלה לשעבר: יצא למסע נקמה וזמם להחליף אותי

מנכ"לית קרן אייפקס הגישה כתב הגנה לתביעה שהגיש נגדה ארז נחום, ובו היא טוענת כי הוא פעל לפגוע בה תקשורתית אחרי שנחשפו כשליו, וכי טען בפני מנכ"ל הקרן העולמית שהיא "זקנה מדי" ושיש להחליפה ● לדברי כהן, כשהטיחה בו את הדברים, נחום "התפרץ עליה בפראות" ובהמשך התנצל ונשלח לחל"ת ● בתביעה שהגיש טען נחום כי כהן נהגה להטיח עלבונות וקללות בעובדים ● נחום בתגובה לכתב ההגנה: "טענות חסרות בסיס"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

צעד ראשון לקראת מכירת השליטה? חיים כצמן יפרוש מתפקיד מנכ"ל ג'י סיטי

על רקע ניסיונותיו למכור את השליטה בה, החליט איש העסקים חיים כצמן הוותיק לפנות את כיסא המנכ"ל בתחילת השנה הבאה ● מי שתתפוס את מקומו היא קרן כליפה, מנהלת התפעול הראשית ומנהלת חטיבת הנדל"ן בג'י סיטי

מאיר בן שבת, לשעבר ראש המל''ל / צילום: מאיר אליפור

מאיר בן שבת: "ההסכם הוא תחילת סוף המצוקה הכלכלית הקשה באיראן"

בן שבת, ראש המל"ל לשעבר, מודאג מהסכם ההבנות בין ארה"ב ואיראן, שלדבריו "מעניק לגיטימיות למשטר הקיצוני ונותן לו שרידות, תקווה ומשאבים לשיקום" ● בנוסף, לדבריו, "אם הציפייה הייתה לפרק את אחיזתה של איראן בארגוני הפרוקסי שלה, בא ההסכם הזה ודווקא מהדק אותה" ● ואיך הוא חושב שההסכם ישפיע על המערכת האזורית?

מימין: עמיחי ניידרמן, זהר אלון וארז ירקוני. מייסדי NewCore / צילום: תומאס הרננדז

הבכיר שכיהן שתי קדנציות בצ'ק פוינט חושף סטארט-אפ בשווי 300 מיליון דולר

היזם הסדרתי זהר אלון, אחד העובדים הראשונים בצ'ק פוינט ומי שמכר לה את Dome9, חושף את NewCore - חברת סייבר חדשה בתחום ניהול זהויות משתמש ● החברה חושפת היום שגייסה 66 מיליון דולר בשני סבבי גיוס בשנה שעברה