גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השקעה בטויוטה, פולקסווגן ו-GM עדיפה על החזקה בטסלה"

עמית ביליה, אנליסט ומנהל השקעות בבית ההשקעות יצירה: "לגבי השקעה בטסלה קיים סימן שאלה גדול, תזרים בעייתי והפסדים שהולכים וגדלים ובכך מסכנים את החברה בטווח הארוך"

עמית ביליה/ צילום: מקס מורון
עמית ביליה/ צילום: מקס מורון

שנת 2018 מסתמנת כשנה בה טכנולוגיית הרכב החשמלי תגיע להבשלה. ההתקדמות הטכנולוגית וירידת מחירי הסוללות הגדילו באופן משמעותי את המכירות ב-2017 ועם כמות הדגמים שהולכת לצאת ב-2018 הגידול במכירות הולך להיות משמעותי. עד סוף אוקטובר נמכרו ברחבי העולם כ-888 אלף רכבים חשמליים כאשר המכירות צפויות לחצות את המיליון יחידות עוד השנה והשאלה היא רק בכמה ומה שיביא לכך שהזינוק במכירות צפוי להסתכם בכ-55% מול שנת 2016.

בשנה הקרובה עלות הכוללת של רכב חשמלי (רכישה, דלק וטיפולים) צפויה להיות זולה משמעותית בהשוואה לעלות של רכב "מסורתי" עם מנוע בערה פנימית. זאת במידה ונוסיף לזה את הסובסידיות הממשלתיות בסין, אירופה ובארה"ב - כך שמבחינה כלכלית במדינות בהן קיימת סובסידיה אין ספק שיותר משתלם לקנות רכב חשמלי.

בניגוד לדגמים של 2017 שהציבו שתי ברירות - או לקנות רכב פרמיום ב-80,000 דולר וצפונה או להתפשר על רכב עם טווח נסיעה של מתחת ל-200 ק"מ שכרוך בזמן הטענה של לילה שלם במקרה הטוב (גם כאשר הביצועים של רכבים אלו נחותים משמעותית מרכבי מנוע בערה פנימית) - בדגמי 2018 העממיים חל שיפור ניכר בטווח הנסיעה ובמהירות ההטענה ולזה מתווספת גם פריסת רשת תחנות הטענה, כך שרכישה של רכב חשמלי הופכת לנוחה יותר. לדוגמא, ניתן לראות את הדגם העממי של טסלה שכ-300 אלף יחידות נמכרו במכירה מוקדמת וזאת במחיר של 35,000 דולר. אותו הדגם (MODEL3) מספק טווח נסיעה של 360 ק"מ וטעינה מהירה של חצי שעה בדגם הבסיסי, כאשר ניתן לשדרג את הסוללה בעלות של 9 אלף דולר ולהגדיל את טווח הנסיעה באופן משמעותי לכדי 496 ק"מ.

עם זאת, התחרות גוברת, וטסלה כבר לא לבד בתמונה, חברות הרכב הבינו שאם לא ירימו את הכפפה הם יישארו מאחור וכך למשל וולוו הכריזה שבשנת 2019 כל דגמי החברה יהיו חשמליים או היברידים. דוגמה נוספת ניתן למצוא ביצרנית הרכב 'ניסן' שהשיקה את דגם 'לייף' שמגיעה לטווח של עד 240 ק"מ עם זמן טעינה של 4 שעות בלבד - בעלות כוללת של כ-30 אלף דולר. כמו כן, דגם 2018 של רנו ZOE מגיע לטווח של 290 ק"מ והמחיר - 25,000 דולר. עם זאת, המתחרה היותר משמעותית של טסלה 3 M היא השברולט 'בולט' שמגיעה לטווח של 370 ק"מ עם 200 כוחות סוס, זמן טעינה של 4 שעות ומחיר נוח יחסית של 37,000 דולר (לפני סובסידיות).

כמובן שיש עוד מספר רב של דגמים אך הרעיון הוא שטווח הנסיעה ומהירות הטעינה השתפרו משמעותית כך שרכב חשמלי לא גורע מהתפקוד והנוחות. ניתן לדמות את זה לטלפונים הניידים שלנו, קשה לתפקד עם נייד שצריך הטענה כל 3 שעות אבל 9 שעות בין הטענה להטענה זה כבר סיפור אחר. בכנס האחרון של טסלה מלבד משאית חשמלית ומכונית רודסטאר הציגה טסלה את הסוללה שתורכב ברודסטאר שמגיעה לטווח של 1000 ק"מ, כלומר סוללה שמפיגה את כל החששות של היכן ומתי נטעין את הרכב.

אז מה הדרך הטובה ביותר להיחשף למהפכה?

עמית ביליה, אנליסט ומנהל השקעות בבית ההשקעות יצירה, מציין כי "במעגל הראשון עומדות כמובן חברות הרכב. טסלה  היא מצד אחד המובילה הטכנולוגית, אך חברות הרכב הבינו שאם הן לא ירימו את הכפפה הן עלולות להישאר הרחק מאחור בשעת השין. חברות שיעבירו תקציבי ענק לטובת מחקר ופיתוח יוכלו להדביק את הפער ולתפוס נתחי שוק. לכן לגבי השקעה בטסלה קיים סימן שאלה גדול, תזרים בעייתי והפסדים שהולכים וגדלים ובכך מסכנים את החברה בטווח הארוך. מצד שני, ישנן חברות רכב רווחיות עם תקציבי ענק להשקעה במחקר ופיתוח ובהן כדאי להתמקד. דוגמה אחת היא ענקית הרכב טויוטה ששולטת בשוק המשפחתיות ההיברידיות ועומלת על פיתוח סוללת 'סולייד-סטייט' שכנראה תוצג רק בסוף העשור. GM ופורד גם שינו את הגישה לגבי רכבים חשמליים וכנראה בדומה לוולוו יעבירו את המיקוד לרכבים החשמליים - כמוהם גם פולקסווגן, אאודי, דיימלר וחברת BMW .

חברות רכב נוספות שצפויות לצמיחה מהירה הן חברות הרכב הסיניות, ביניהן BYD ,GEELY, BAIC, ZHIDOU, SAIC . סין היא כאמור המובילה במכירות רכבים חשמליים בשנת 2017 כשמספר הרכבים החשמליים שנמכרו במדינה חצה את רף ה-400 אלף, בעיקר בעזרת הסובסידיות והמודעות הגוברת לזיהום אוויר בערים הגדולות. הרכבים הסינים לא נופלים בשום פרמטר מהמכוניות החשמליות המערביות ומיקומם בתוך שוק היעד החם ביותר בהחלט עוזר להגברת המכירות (נכון לסוף אוקטובר).

בתוך כך, אומר ביליה, חשיפה למניות הסיניות אפשרית דרך הבורסות בהונג-קונג. חשיפה לתעשיית הרכב ניתן להשיג גם דרך ה-ETF CARZ . "להערכתנו בשלב זה השקעה בטויוטה, קבוצת פולקסווגן, GM ו-BYD עדיפה על החזקה בטסלה". 

במעגל השני, הוא מציין, ניתן לבחון השקעה בחברות שאמונות על שינוי, השבחה והתאמת קו הייצור במפעלי הרכב דוגמת רוקוואל (סימול: ROK ) שמתמחה באוטומציה למפעלים בעיקר בשוק הרכב ( ABB ) שגם מספקת אוטומציה למפעלים ובנוסף מקימה רשתות הטענה מהירה לרכבים חשמליים בכל העולם. חברה נוספת שכדי לבחון היא LEAR (סימול: LEA ), ספקית מובילה של מערכות אלקטרוניות, מערכות חשמל, מערכות ישיבה חכמות, מערכות טעינה לרכב ועוד מספר רב של מוצרים. החברה צפויה להנות בשנים הקרובות מצמיחה בשוק הרכב החשמלי והאוטונומי. "נציין כי לאחרונה רכשה LEAR את EXO הישראלית במטרה לאמץ את טכנולוגיית ה- GPS לרכב האוטונומי של החברה. להערכתנו ROK ,ABB ,LEA יציגו שיפור בהכנסות בשנה הקרובה".

במעגל השלישי ניתן לבחון השקעה בספקי חומרי הגלם. המהפכה החשמלית בתחום הרכב (גם בעזרת מהפכת האנרגיה הסולרית) הגבירו את הדרישה לליתיום, שהינו החומר העיקרי לבניית הסוללה. "בשנים הקרובות הביקוש לליתיום צפוי לשלש עצמו ולכן השקעה במכרות ליתיום עשויה להיות מניבה לטווח הארוך. ניתן לקנות ETF בשם LIT שמאגד בתוכו חברות ליתיום וגם יצרניות סוללות. להערכתנו, המגמה החיובית בביקושים לליתיום תמשיך גם ב-2018".

בשורה התחתונה, אומר ביליה, אין ספק שכמות מכירות הרכבים החשמליים הולכת לטפס ב-2018. הרכב החשמלי נכנס לראש סדר העדיפויות של חברות הרכב ואנו צפויים לראות בשנה הבאה מבול של פיתוחים בדגמי הרכב, הסוללות והמערכות שמותקנות ברכבים. כמו כן אנו עדים לכך שעוד ועוד מדינות מאמצות תקנות למניעת זיהום אוויר מכלי הרכב ע"י עידוד יצרניות הרכב לייצר רכבים ידידותיים לסביבה, Zero Emission Vehicle (ZEV) Program . 

■ אין באמור לעיל משום המלצה כלשהי להשקיע בנייר ערך כזה או אחר. כל המשקיע בניירות הערך המוזכרים בכתבה עושה זאת על דעתו בלבד. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

עידן קרבט / צילום: פרטי

"לא איזה מאסטר AI": הצעיר משדרות שרוצה להוזיל לכם את סל הפארם

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?