גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה קשה לנו לשנות ולהשתנות?

למה עובדים ומנהלים מתקשים עם שינויים, ומה צריך לקרות כדי להתגבר על מכשולי השינוי המגבילים?

שינוי ושיפור / צילום: שאטרסטוק
שינוי ושיפור / צילום: שאטרסטוק

מנהלת צוות נדרשת לפתור בעיה שצוותה לא הצליח לפתור. הלקוח לחץ, ואחד מעובדיה הציע להפעיל את התותחים הכבדים ולהשתמש במערכת מתקדמת השמורה רק למקרי חירום, אולם המנהלת סירבה, ובחרה לנסות לפתור את הבעיה בעצמה. היא השקיעה בכך עוד שלושה ימי עבודה, ורק אז נכנעה לעצת העובד.

הלקוח איבד את סבלנותו והתלונן למנהליה, והיא נותרה מיואשת, מבינה ששוב כשלה בגלל נטיותיה לריכוזיות ולחוסר גמישות. מדוע זה חוזר ונשנה? למה היא לא לומדת מטעותה?

בגלל אמונה ואגו

ישנם מקרים שבהם אנשים לא מאמינים שהם באמת צריכים לשנות דבר מה בהתנהלותם. הם סבורים שזו לא משאלתם האמיתית, אלא של המנהל, השותפים או אחרים. כפי שאמרה לעצמה המנהלת: "העובד שלי הרים ידיים, ולכן מציע להשתמש במערכת החירום. לעומתו, אני לא בורחת ישר לדרך הקלה, ואוכיח שאפשר לפתור את הבעיה".

לעתים מתערב בשיקולים אלה האגו, ובמקרים אחרים יתכן שהבעיה עדיין אינה "מכאיבה" ומשמעותית מספיק בשביל שתעורר את העובד לשינוי. כפי שסברה המנהלת, כשחישבה כי העבודה הנחוצה לטובת השינוי (קבלת האישורים לשימוש במערכת החירום ולמידת הפעלתה) תהיה קשה יותר מהקושי הנוכחי.

בגלל הפחד

במקרים אחרים השינוי נתפס כמפחיד מדי. הוא כולל להליכה אל עבר דרך לא נודעת, גם אם היעד עצמו ברור. המנהלת הרי ידעה מהו יעדה - הספקת השירות ללקוח הזועם - אך הדרך ליעד באמצעות שינוי (כלומר, שימוש במערכת החירום) לא הייתה ברורה לה לגמרי, משום שהיא אינה מנוסה בהפעלתה. היא העדיפה להמשיך לנסות באמצעים המוכרים, גם כשאינם מוכיחים את עצמם, ובלבד שלא תצטרך להתמודד עם הלא נודע.

לכך מצטרף גם הפחד מכישלון, שמאפיין במיוחד עובדים צעירים, שעדיין לא חוו מספר רב של כישלונות ואינם מיומנים בצליחתם.

בגלל התחייבויות מתחרות ומשתקות

בבית הספר לעסקים של אוניברסיטת הרווארד מדברים על מחסום נוסף בדרך לשינוי: התחייבויות מתחרות. מדובר במצבים שבהם העובד רוצה לשנות ומוכן לפעול, אך בתוכו מתנגש רצון זה במחויבות אחרת, שלעתים אינה מודעת.

כך למשל קרה גם למנהלת שלנו, שלאחר מחשבה נוספת הודתה כי בתוך תוכה ידעה מלכתחילה שהמהלך העיקש שלה לא יצלח, וכי רצתה להקשיב לעובד שלה ולהעז לשנות (להשתמש במערכת החירום) - אך משהו מנע בעדה. בסיום התהליך יכלה אף לנקוב בשמו: הדחף להוכיח את מסוגלותה הייחודית.

דחף זה הוא מחויבות פנימית, שהתנגשה ברצון המנהלת להקשיב לעובד ולפתור את הבעיה בקלות. ומה היא הרוויחה ממחויבות זו? בסופו של דבר כלום, שכן מאמציה לפתור את הבעיה לא עלו יפה.

בגלל המוח שלנו (ושל מנהלינו)

לפעמים הקושי להכיל שינוי נובע מדפוסי חשיבה מקובעים, ולעתים אלה דפוסי הקיבעון של מנהלינו, שגורמים לנו להימנע בעצמנו מנקיטת שינויים. למשל, כפי שחשבה המנהלת: "לא צריך להפעיל מערכת כל-כך כבדה. אפתור את הבעיה במערכת הקיימת". בכך יצרה מספר בעיות, נוסף על הבעיה המקורית: היא לא פתרה את הכשל הטכני, היא סירסה את יצירתיותו של העובד ולפיכך גם את נכונותו להתאמץ בהמשך, היא פגעה בתדמיתה המקצועית ובשביעות רצון הלקוח, היא הפסידה ימי עבודה יקרים, וככלל, היא שכפלה את הקיבעון גם לדורות העובדים הבאים.

ואכן, כשנבחנו מנהלים בעלי חשיבה מקובעת (כאלה שלא חושבים שעובדיהם יכולים להשתנות ורואים בבעיותיהם תכונות מולדות וקבועות) למול מנהלים בעלי תפיסת צמיחה (שמאמינים שאנשים יכולים להשתנות), נמצא כי בעלי החשיבה המקובעת אינם נוטים להשקיע מאמצים לטיפוח עובדיהם. לעומתם, נמצאו המנהלים בעלי תפיסת הצמיחה ככאלה שעוסקים רבות באימון עובדיהם, במתן משוב, ובתמיכה בהתמודדות עם אתגרים, תוך ביטוי אמון ביכולת העובדים ללמוד ולהצליח.

בגלל הסביבה

לבסוף, זו הסביבה כולה שתוקעת אותנו, משום שאינה מעודדת נקיטת שינויים ואינה מספקת את המשאבים הדרושים לכך (הדבר נפוץ במיוחד במקומות עבודה ציבוריים).

"כדי להשתמש במערכת החירום", סיפרה מנהלת הצוות, ברור לי שאצטרך לעבור מדורי בירוקרטיה רבים ומייגעים, כולל פוליטיקה מעיקה שאצטרך לנקוט בה, למשל, כדי להסביר למה הצוות שלי לא הצליח לפתור את הבעיה... אז אני כבר פשוט מעדיפה להסתגר במשרד ולנסות לעשות את זה בעצמי".

להעז לשנות כיוון: השלבים

מה המטרה? התמקדו במטרתכם וחדדו אותה. זאת להבדיל מהמנהלת, שראתה לנגד עיניה רק את התקלה, ולא זו המטרה. היא לא התמקדה בצרכי הלקוח (שכן אחרת לא הייתה מאפשרת עיכוב במתן הפתרון); ביעילות שבצריכת משאבים ארגוניים (במקום זאת ביצעה את תפקיד העובד שלה ובזבזה שעות ניהול רבות); וכן בתפקידה כמפתחת ומעצימה עובדים.

מה הדרך? הגדירו דרכים שונות וחדשות להשגת המטרה, בהשראת אנשים, ארגונים ושאר מודלים לחיקוי (למשל: אילו עוד דרכים קיימות לפתרון הבעיה שלנו, לפני שבוחרים בדרך הקיצונית, מערכת החירום?).

איזו דרך עדיפה? בחנו את היתרונות והחסרונות של הדרך החדשה להשגת מטרתכם, והשוו לאלה של דרככם הישנה, כדי שתוכלו לדעת אם דרככם הקודמת באמת אפקטיבית להשגת מטרתכם? (בחינה זו אולי הייתה גוזלת זמן ממנהלת הצוות, אך הייתה חושפת כי הדרך שבה בחרה הובילה אותה פעמים רבות בעבר לאותה תוצאה בדיוק: עיכובים ועובדים מתוסכלים).

יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. לקשר עם יעל: בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים