גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לצאת מהבועה: ההייטק הישראלי חייב לפתוח את שעריו

המסקנה מסקר "גלובס": ההייטק הישראלי חייב לפתוח את שעריו ■ הנשאלים חושבים שהתעשייה סגורה בבועה, לחוצת אקזיטים ולא נותנת הזדמנות לפריפריה ■ הנשים חשות שמדירים אותן

הבלתי מחוברים / איור: ליאו אטלמן
הבלתי מחוברים / איור: ליאו אטלמן

כשבוחנים את סקר דעת הקהל של "גלובס" בנוגע להייטק הישראלי, אחד הנתונים המעניינים והמטרידים ביותר לא מתייחס לדעה, אלא לקהל עצמו. רק שיעור נמוך של ישראלים - 12% מתוך 770 משתתפי הסקר - מעידים שהם עובדים בהייטק, או מישהו ממשפחתם הגרעינית (הורים, אחים, בני זוג וילדים). בקרב בעלי ההשכלה הגבוהה, וכן תושבי המרכז והשרון, הנתון הזה עולה לאזור ה-15%. כך נראה במספרים הפער בין מיעוט אזרחי הסטארט-אפ ניישן, ששכרם הממוצע עומד על 21 אלף שקל, לבין הרוב הגדול של אזרחי ישראל, שמרוויחים פחות מחצי מזה בממוצע.

כשזה המצב, קצת מפתיע לגלות שכמעט מחצית מהציבור הישראלי עוקב אחר המתרחש בהייטק המקומי - מפתיע יותר מאשר לגלות שהחצי השני לא. זאת נראית כמו סוג של אנומליה. קל להבין מה גורם לאנשים להתעניין בתחום הנדל"ן, למשל, גם אם אינם מתווכי דירות - הוא משפיע באופן גלוי לעין, קל להבנה, על חייהם. אבל איזו השפעה גלויה מקבילה יש לאקזיט כמו של מובילאיי?

את התשובה לשאלה הזאת, להערכתנו, אפשר לסכם במילה אחת: סיפור. הסטארט-אפ ניישן, ביטוי שחוק מרוב שימוש, הוא עדיין אחד הסיפורים העוצמתיים ביותר של הכלכלה הישראלית. קשה להתעלם מתחושות הגאווה, ההתלהבות, וגם הקנאה, שמתעוררות כשעוד סטארט-אפ ישראלי עושה את זה בגדול. גם אם ביומיום אנחנו נוטים לבקר חברות ענק כמו אפל, פייסבוק, או אמזון, כשהן שמות עין על ההייטק הישראלי - זה מרגש.

סקר הבלתי מחוברים

ובכל זאת, יש מי שמתחברים לסיפור הזה יותר: מי שמרגישים שהם חלק ממנו, או לפחות יכולים להיות. לא מדובר רק על עובדי ההייטק ובני משפחותיהם (65% מהם העידו שהם עוקבים אחר המתרחש בענף), אלא על הקבוצות שלחבריהן יש סיכוי גבוה יותר לפתח את הטכנולוגיה פורצת הדרך הבאה. 60% מהגברים העידו שהם עוקבים אחר המתרחש בתעשיית הטכנולוגיה הישראלית, לעומת 38% בלבד מהנשים, שסובלות בה מייצוג נמוך. התעניינות מוגברת נרשמה גם בקרב בעלי הכנסה גבוהה (58%) והשכלה גבוהה (55%).

תמרורי אזהרה חשובים ומהבהבים

הסטארט-אפ ניישן רחוק מלספוג את הביקורת הקשה שעמק הסיליקון חוטף בשנה האחרונה. כמעט קשה לתפוס את זה כאן, אבל האנשים שמנווטים את תעשיית הטכנולוגיה העולמית הפכו השנה מגיבורי תרבות לשנויים במחלוקת במקרה הטוב, ושנואים במקרה הרע. התחושה הגוברת היא שבזמן שהיזמים מבטיחים להפוך את העולם למקום טוב יותר, הם מתעלמים לחלוטין מהכוח שנצבר בידיהם ומההשלכות החברתיות של פיתוחיהם. ועוד לא הזכרנו פרקטיקות עסקיות נכלוליות, פרשות הטרדה מינית ודיווחים על תרבות ארגונית רעילה ואגרסיבית. וול סטריט החדשה, אם תרצו.

"יזם שאל אותי אם מישהו יכתוב שוב ידיעה חיובית על סטארט-אפ אי פעם", כתבה בחודש שעבר ארין גריפית, עורכת בכירה ב-Wired, בטור נוקב במיוחד. "אמרתי שנראה שלא. נכווינו. זה סיפור גדול יותר מכל סקנדל בודד. תרבות הסטארט-אפים כבר לא מתאימה לפרודיות עדינות על פינג-פונג וקפוצ'ונים, התחושה היא שזו תרבות רקובה ומכוערת. העולם לא מתעניין יותר בסיפורים (החיוביים) של פעם, וכל דבר שלא מעלה את השאלות הנוקבות העומדות בפני תעשיית הטכנולוגיה נתפס כלא רלוונטי".

הסיפור של הסטארט-אפ ניישן עדיין לא קיבל את התפנית הזאת, אולי גם לא יקבל. ובכל זאת, הסקר שערכנו מציב תמרורי אזהרה מהבהבים שחשוב לשים לב אליהם. כמעט מחצית מהנשאלים הסכימו, או הסכימו מאוד, עם הטענה שמבחינה כלכלית ההייטק מתנהל כבועה מנותקת, לעומת 34% בלבד שדחו את הטענה. 58% מהערבים חשבו שזה המצב, לעומת 48% מהיהודים. והנה נתון מעניין במיוחד: עובדי ההייטק ובני משפחותיהם הסכימו עם הטענה הזאת בשיעור דומה לאוכלוסיה הכללית, וגם בשאר השאלות בסקר תשובותיהם היו דומות. במילים אחרות, הביקורת היא גם ביקורת עצמית.

פמיניסטי או לא פמיניסטי

לבועה המדוברת יש מאפיינים גיאוגרפיים ברורים. 48% מהמשיבים אמרו שבעיניהם תושבי הפריפריה לא מקבלים הזדמנות שווה בהייטק ביחס לתושבי המרכז, לעומת 39% שחשבו שכן. קל ללמוד מהנתון הזה על מצבן של מגוון אוכלוסיות, שלא תואמות את סטריאוטיפ היזם שיצא מ-8200: מזרחים, ערבים, חרדים, אתיופים. מעניין במיוחד לגלות שבמקרה הזה לא נמצאו הבדלים גדולים בתשובות בין תושבי המרכז לפריפריה. הדעה שלפיה אין שוויון הזדמנויות אמיתי משותפת לשתי הקבוצות.

נשים

ומה בנוגע לנשים? על פניו, בהקשר הזה המצב טוב יותר: 52% מהנשאלים הסכימו או הסכימו מאוד שהן מקבלות הזדמנות שווה, ורק 35% חשבו אחרת. אלא שכשצוללים לנתונים, מגלים שמי שלא חושבות שההייטק הישראלי כל כך פמיניסטי הן, ובכן, הנשים עצמן.

רק 45% מהנשים סבורות שהן מקבלות הזדמנות שווה, לעומת 61% מהגברים. הפער מחריף כשבודקים בני 50 ומעלה וגברים בעלי הכנסה גבוהה, ששני שלישים מהם סבורים שאין כל בעיה.

ואי אפשר בלי מילה על תרבות האקזיטים. ההתייחסות לסוגיה הניבה תשובות נחרצות הרבה יותר מאלה על הסוגיות האחרות. 22% מהנשאלים הסכימו מאוד לטענה שהיעד המרכזי בהייטק הישראלי הוא לעשות אקזיט, ו-38% די הסכימו עם הטענה. 21% לא כל כך הסכימו, ורק 3% התנגדו לה נחרצות. זה הפער הגדול ביותר שנתקלנו בו בסקר זה.

במקרה הזה חוכמת ההמונים עובדת

במבט-על נראה שחוכמת ההמונים אכן עובדת, לפחות במקרה הזה. סקר עמדות הציבור בנוגע להייטק משקף בדיוק רב את החולשות והחוזקות של הענף: העובדה שמעגל המשתתפים בו קטן מאוד, וכמעט שלא גדל בעשור האחרון; העובדה שמדובר בכלכלה חזקה מאוד כשלעצמה, שתרומתה למשק בכללותו יכולה להיות גדולה אף יותר מאשר כיום; מיעוט תושבי הפריפריה והערבים בקרב ההייטקיסטים; הפער בין רוב הגברים, שמשוכנעים שנשים נהנות משוויון הזדמנויות בענף, לנשים עצמן שממש לא מרגישות כך.

גם את עמדות הציבור לגבי תרבות האקזיטים אפשר להבין, אם כי בניגוד לתחושת המועדון הסגור - בהקשר הזה נראה שהביקורת הופנמה. ההייטק הישראלי עובר בימים אלה אבולוציה חשובה: היא מתבטאת בדור של יזמים מנוסים ובשלים יותר, שמקימים את החברה השנייה והשלישית שלהם שלא למטרת אקזיט מהיר. בצד הכספי, היא מתבטאת בהשקעה גדולה יותר בחברות בשלב הצמיחה, הן מצד קרנות פרטיות והן מצד רשות החדשנות, ובעלייה במספר ההנפקות. ובכל זאת, מגמת ההתבגרות הזאת עדיין בראשיתה, וייקח זמן עד שהיא תחלחל לתודעה הציבורית.

האתגר הגדול ביותר לשנים הקרובות הוא הגדלה דרמטית של שיעור עובדי ההייטק, ממגוון רחב של אוכלוסיות, והממשלה מודעת לכך היטב. הסוכנות הממשלתית שלקחה על עצמה את מימוש היעד הזה היא רשות החדשנות, השואפת להגדיל את מספר העובדים בענף בכ-20 אלף בשנה, כך שבתוך עשור הוא יוכפל ויגיע לכחצי מיליון.

אלא שלמרות האופטימיות והכוונות הטובות של הרשות, ספק גדול אם התוכניות הנוכחיות שלה ייתנו מענה מלא לבעיית מספר העובדים ולשילוב של מגזרים נוספים. המשק וההייטק הישראלי זקוקים לתוכניות מקיפות הרבה יותר, מתוך הבנה שההחזר הכלכלי והחברתי יהיה גבוה במיוחד. הסיפור של הסטארט-אפ ניישן צריך להיות הסיפור של כולם.

עוקבים

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס