גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעבדי הזכוכית נגד מפעל פניציה, שר הכלכלה וחסמי היבוא

לקראת הדיון בוועדת הכספים של הכנסת מחר בנושא, הפיצו כמה חברות מכתב לחברי הוועדה, בו הזהירו מפגיעה בפעילות עיבוד הזכוכית בישראל, באלפי העובדים המועסקים בענף ובאינטרס הציבורי ■ עתירה לחשיפת חוו"ד שהתגבשה באוצר המתנגדת להארכת היטל ההיצף

מפעל פניציה בנצרת /צילום: איל הצפון
מפעל פניציה בנצרת /צילום: איל הצפון

דאגה בקרב מעבדי הזכוכיות בישראל מהארכת צו שמגביל את היבוא של זכוכית מטורקיה, עליו חתם באחרונה שר הכלכלה, אלי כהן, בניסיון להגן על יצרנית הזכוכית היחידה בארץ, פניציה מנצרת עילית. הצו שמאפשר גביית היטל היצף מוצא בעת שחברה מייצאת את מוצריה לשווקים אחרים ומוכרת אותם במחיר נמוך מהמחיר שבו היא מוכרת את אותו המוצר בשוק המוצא שלה. מצב זה עשוי להעמיד את הייצור המקומי החשוף ליבוא במצב של תנאי סחר לא הוגנים.

הצו הראשון, שמורה על גביית היטל היצף בגובה של 26.5% על זכוכית מיובאת מטורקיה, הוצא כבר לפני כשנה בעקבות המלצה של הממונה על היטלי הסחר במשרד התעשייה והכלכלה, דני טל, וזאת לבקשת פניציה. בשבועות האחרונים השר כהן נעתר לבקשה להאריך את הצו עד חודש דצמבר 2019, וטרם כניסתו לתוקף תקיים מחר (ב') ועדת הכספים של הכנסת דיון בטענות של מעבדי הזכוכית. אלה טוענים כי הארכת הצו תסכן את המשך פעילותם בישראל, באופן שיפגע בכ-2,500 עובדים שמועסקים בענף.

כהן חתם על הארכת הצו בניגוד לעמדת הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין. בחוות-דעת שהלפרין הגישה בנובמבר לכהן ולשר האוצר נכתב כי "עמדתנו היא כי המשך הטלת היטל ההיצף צפוי להותיר את השוק המקומי שבוי בידיה של פניציה, שביכולתה לפעול בדרכים שונות להשאת רווחיה על חשבון מעבדי הזכוכית, ולשלוט בכמות הזכוכית הצפה שקיימת בישראל".

עוד נכתב בחוות-הדעת, כי עוד בטרם הוטל היטל היצף כזה, פניציה נהנתה מנתח שוק של יותר מ-70%, וממילא היא מייצאת את רוב מוצריה, ומרבית הכנסותיה נובעות מפעילותה ביצוא ולא בשוק המקומי, ו"נדמה כי גם בכך יש כדי לשלול את הצדקת הארכת היטל ההיצף".

בהודעה ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, בדבר החלטתו להאריך את היטל ההיצף על יבוא זכוכית מטורקיה, כתב השר כהן כי הצו יחול על זכוכית צפה, למען זכוכית שמידות האורך או הרוחב שלה עולות על 4.5 מטר (זכוכית ג'מבו).

כהן נימק את החלטתו בכך שהתבסס על ממצאי חקירה שעשה הממונה על היטלי הסחר במשרדו, דני טל, ולאחר שקיבל את המלצות הוועדה המייעצת בנושא ולפיהן פקיעת הצו שנחתם ב-2016 "עלולה להביא להימשכות או להישנות של יבוא בהיצף ולנזק ממשי לענף היצרני המקומי".

על פי חוק היטלי הסחר, כניסתו של היטל ההיצף לתוקף כרוכה בהסכמתם של שר הכלכלה והתעשייה ושל שר האוצר, ובאישור ועדת הכספים של הכנסת. בהודעתו של כהן לגפני על החלטתו להאריך את הצו, נכתב כי שר האוצר לא הודיע לו במניין הימים שעומדים לרשותו בנושא זה, על התנגדותו להארכת הצו.

"רמת התחרותיות בשוק נפגעה משמעותית"

לקראת הדיון מחר בוועדת הכספים, החברות לעיבוד זכוכית מפעילות לחץ כבד על חברי הכנסת בניסיון לשכנע אותם לבטל את הצו להארכת ההיטל. במכתב ששיגרו נציגיהן של חברות בענף לחברי הכנסת נטען כי ממילא מחירי היבוא של זכוכית מהודו התייקרו בכ-20%, בין השאר בשל הפרשי שער ההמרה מאירו לדולר, כך שמחירי הזכוכית שעליהם התבסס הממונה על היטלי הסחר בבואו להמליץ על הארכת הצו - לא היו עדכניים. "כיום קיים מחסור בזכוכית בטורקיה, מחירי תשומות הייצור עלו ולכן גם מחירי הזכוכית עלו בהתאם, ועניין זה לא נבחן כלל על ידי הממונה על היטלי הסחר ולא נבחנה משמעות הפרשי שערי ההמרה", נטען במכתב ארוך שהופץ היום בקרב חברי הוועדה.

בין החברות לעיבוד זכוכית שנאבקות בהארכת ההיטל נמצאות חברת אריאל תעשיות זכוכית, אלומיניום ורד, דומאר תעשיות פיתוח, גלאסטק, נגב זכוכית, גלסקו תעשיות זכוכית ונוספות. בפנייתם לח"כים טענו נציגי החברות כי "הממצאים האובייקטיביים שנאספו בידי רשות ההגבלים העסקיים תומכים בטענותינו נגד הארכת ההיטל, ולפיהן רמת התחרותיות בשוק נפגעה משמעותית, מפעלי עיבוד זכוכית נסגרו, תנאי האשראי של המעבדים בענף נפגעו, ועוד".

בהליך מקביל, היום (א') הגישה אחת מחברות עיבוד הזכוכית, גלסקו מחסני זכוכית, עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים בדרישה שיורה למשרד האוצר ולממונה מטעמו על חופש המידע לחשוף חוות-דעת שהתגבשה באחרונה באגף התקציבים, חוות-דעת המתנגדת להארכת היטל ההיצף. החברה טענה כי בהחלטת שר הכלכלה כהן לא הוזכרה כלל העמדה המקצועית של משרד האוצר בנושא. "משרד האוצר מסרב למסור את חוות-הדעת בנושא, באופן שמעלה חששות מפני שיקולים זרים וטעמים פוליטיים", נטען בעתירה, "כל זאת כשעתידם של מאות מעבדי זכוכית מונח על הכף בימים אלה".

משרד האוצר לא מסר תגובה בנושא.

משרד הכלכלכה: "חוו"ד רשות ההגבלים חסרה בנתונים"

לטענת נציגי מעבדי הזכוכית, שהובאה במכתב שהופץ בקרב חברי הכנסת לקראת הדיון מחר, "סיפקנו ראיה חותכת וחד משמעית כי ביטול הצו לא יביא להישנות יבוא בהיצף, ואם יהיה כזה בעתיד - הממונה על היטלי הסחר יוכל לפתוח מחדש בהליכים להטלת היטל כאמור". הם הוסיפו וציינו כי "קבלת החלטה להאריך את תוקף ההיטל לא תעמוד במבחני המשפט המינהלי ותפגע באינטרס הציבורי, מעבר ובנוסף לפגיעתה בזכויות היסוד של החברות שעוסקות בענף זה".

גורמים ממשלתיים טענו מנגד, כי באופן מסורתי רשות ההגבלים ואגף התקציבים מתנגדים להיטלים שמגבילים יבוא, שעמדותיהם נלקחו בחשבון על ידי השרים, וכי בשל העובדה שקיימת בנושא תמימות דעים בין שר האוצר והכלכלה - הרי שלחוות-הדעת שחוברו בנושא לא אמור להיות משקל מהותי בדיון שיתקיים מחר בכנסת. עוד טענו הגורמים כי "כפי שהדברים נראים, ועדת הכספים נוטה לאשר את הארכת ההיטל".

גורם מקצועי במשרד הכלכלה טען בשיחה עם "גלובס", בהתייחס לחוות-הדעת של הרשות להגבלים עסקיים, כי היא גובשה בתוך זמן קצר, התבססה על עדויות ועל נתונים של יבואנים והיתה חסרה בנתונים מהותיים על מצב ענף הזכוכית בארץ ובעולם.

עוד טען הגורם כי במהלך השנה האחרונה, שבה היה היטל שהגביל יבוא של זכוכית מטורקיה, פניציה לא העלתה מחירים בשוק המקומי - וזאת בהתאם להתחייבות שהיא נתנה למדינה בנושא זה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן