גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעה: בתי הדין להגבלים עסקיים ידונו בעובדי המונופולים

הכירו את הפשרה שתאפשר להעביר את הרפורמה בחברת החשמל

חברת חשמל / צילום: שאטרסטוק
חברת חשמל / צילום: שאטרסטוק

הימור החשמל הגדול יגיע לשיא בשבוע הבא. עם חזרת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מהודו, באחת מהפגישות שכבר נקבעו עם שר האוצר, משה כחלון, תבוא השאלה שאי-אפשר יהיה עוד להתחמק ממנה: מה עושים עם הסיפור הקרוי "רפורמה בחשמל" - איך פותרים את ה"פלונטר" שעלול לזעזע אפילו את הממשלה, עד כדי הפלתה. לצורך כך החל מסתובב בשבועות האחרונים רעיון חדש-ישן שיאפשר לצדדים לקבל אותו, ולו רק מפני שאף צד לא ייצא לגמרי מנצח או לגמרי מפסיד. כל צד יצטרך לבלוע משהו ולהשיג משהו.

כמה קודקודים למלכוד: נתניהו, ששב וחזר רק לפני פחות משבוע בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", על דימוי השמן (השירות הציבורי) הרוכב על הרזה (הציבור), שכבר שנים מבקש לעשות סדר חדש בכוחנות חסרת המגבלות של עובדי המונופולים, שהמכבידים מביניהם הם ממשלתיים, הבהיר כי יסכים לבקשת כחלון ויאשר את הרפורמה - רק בתנאי שהמדינה, כלומר כחלון, לא תמשוך את העתירה לבג"ץ לעניין מגבלות, או איסור, על עובדי מונופולים לשבות רק במטרה למנוע רפורמות מבניות במשק.

קודקוד שני: אבי ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות, שהבהיר באופן חד-משמעי שלא יסכים להגבלת "זכות השביתה", ואם הממשלה תעמוד על זה - הוא ימחק את הרפורמה.

קודקוד שלישי: משה כחלון: מצד אחד הוא מגדיר את עצמו לוחם הכלכלה התחרותית, והוא עצמו, ביוזמת מנכ"ל משרדו, שי באב"ד, פנה לבג"ץ בעניין ההחלטות התמוהות של בית הדין הארצי לעבודה שנתן בפועל לעובדי מונופול חברת החשמל אישור אוטומטי ובלתי מוגבל להשבתה, מתי שירצו, ככל שירצו. מצד שני, הוא הרי החבר, המזדהה והמבין של ניסנקורן, ובדרך-כלל, אם לא תמיד, נוטה להסכים לדרישותיו ועמדותיו ה"חברתיות". אבל לכחלון עוד כמה פנים: הוא לא רוצה לפרק את הממשלה, בטח לא בגלל הרפורמה בחשמל שהולכת להטיל על הציבור עול כספי כבד, מיליארדים רבים לאורך שנים, בלי שתצא ממנה תועלת תחרותית.

כחלון מכיר בעובדה שהרפורמה הזו נכפתה בלחץ ניסנקורן ועובדי חברת החשמל, שמבינים שהם נדחקים אט-אט לקיר; שיש לחברה 3,000 עובדים ותיקים ויקרים אך חסרי מעש, שהמדינה נאלצת לממן את פרישתם; ובהזדמנות הזו גם את "דמי ההסכמה" הכבדים של האלפים שיישארו וימשיכו לקבל משכורות מסודרות. ובעיקר: הוא צריך את נתניהו כי רק יחד יוכלו להעביר בכנסת את תקציב 2019, מה שיאפשר לו המשך מאמץ בכתר הבחירה שלו - מחירי הדירות.

מעל השלישייה הזו מרחפת רוחה האניגמטית של נשיאת העליון אסתר חיות, היושבת בדין העתירה לבג"ץ ולוחצת על המדינה לגבש את עמדתה כבר במהלך החודש. כזכור, באמצע יולי האחרון סימנו הנשיאה (אז המשנה לנשיאה) ועמיתיה להרכב עמדה שמשמעותה צורך בהתערבות בג"ץ במה שקורה בבתי הדין לעבודה, מה שמתפרש כאפשרות, כסיכוי, לתמיכה בעמדת המדינה. מצד שני, אי-אפשר לדעת מה יקרה עד לרגע שבו תצטרך הנשיאה לחתום על ההחלטה. זה הופך את עמדות כל הצדדים להימור ענק.

וכך קרה שלתוך כל זה שבה וחוזרת ההצעה הוותיקה, שאפשר גם לראות אותה, להתייחס אליה, כסוג של פשרה שתאפשר לצדדים לקבל אותה. הצעה לסדר משפטי, שכבר עבר כמה פעמים את מהלכי השלטון במשרדי הממשלה - גם במשרד המשפטים וגם אצל כמה יועצים משפטיים לממשלה - ובשבועות האחרונים חזר להסתובב במסדרונות כהצעה לפתרון. מדובר בהענקת סמכות לבית הדין להגבלים עסקיים לדון גם בענייני התנהלות עובדי מונופולים כאשר יש חשש לפגיעה בתחרות. במילים אחרות: לראות בעובדי המונופול - כחלק מישות המונופול. בתי הדין לעבודה ימשיכו כמובן לטפל בכל חשד וחשש לפגיעה בזכויות העובד עצמו, אבל בית הדין להגבלים יקבל סמכות לדון בכל מקרה של התנגדות לשינוי שיפתח או ירחיב את התחרות בשירותים חיוניים שהם מונופולים. בכך גם יישמרו זכויות עובדים וגם תישמר ההגנה על הציבור מפני כוחם של מונופולים חזקים.

לא רצו לעורר מהומות

היתרון: הסדר טוב, אבל לא מושלם לאף אחד מהצדדים. הוא לא "סוגר" את ההזדמנויות של אף אחד מהצדדים, כל צד יכול לראות את עצמו מנצח ולדעת שהוא גם הפסיד מעט מכוחו. והעיקר - האגו של כולם יישמר. ההסדר לא פוגע ב"זכות השביתה", אבל גם לא פוגע ביכולת המדינה לבצע שינוי מבני לטובת המשק והציבור, וככל הנראה זה אפילו איננו מחייב תיקון חקיקה - אירוע שעלול היה לגרור את כל הרפורמה בחשמל לאין סוף ולכפות הכרעה בבג"ץ.

בסיס העמדה הזו, שכאמור כבר נידונה במהלך השנים, גם משפטית על-ידי כמה יועצים משפטיים, נשען על פסק דין מדצמבר 2009 שניתן על-ידי השופטת יהודית צור, אז סגנית נשיא בית הדין להגבלים עסקיים. בפני בית הדין עמד ערר שהגישה אז חברת בזק נגד הממונה על ההגבלים העסקיים באותה עת, רונית קן, לעניין עמדתה שלפיה בזק ניצלה לרעה את מעמדה המונופוליסטי כאשר עובדיה הכריזו על עיצומים וסירבו, ב-2006, לתקן תקלה בחיבור הרשת לחברת הוט.

כך כתבה השופטת בהחלטתה: "טענתה העיקרונית המרכזית של בזק היא כי יש לבחון את התנהלותה בפרשה זו על-פי דיני משפט העבודה, ולא על-פי משפט ההגבלים העסקיים שעליו, כך לטענתה, לסגת מפני דיני העבודה בנסיבותיו של מקרה זה. לאחר שבחנתי את טענות הצדדים ואת המצב החוקי והמשפטי, באתי לכלל מסקנה כי יש לדחות טענה זו. אין כל צידוק ענייני או הלכה משפטית שלפיה יש לתת עדיפות לדיני עבודה על פני דיני ההגבלים העסקיים, או להיפך. מדובר בשתי מערכות דינים הנמצאות זו לצד זו, וכל אחת מהן נועדה למטרות שונות, תוך מתן פתרונות שונים, כל אחת בתחומה... על שתיהן לחיות בהרמוניה זו לצד זו. יש להביא בחשבון עובדה בסיסית אחת והיא שבזק היא בעלת מעמד של מונופולין. ברי כי אין לבחון את התנהלותה של בזק במנותק מעובדה משמעותית זו...

"משפט העבודה לא נועד להתמודד עם שאלות וסוגיות הנוגעות לתחום ההגבלים העסקיים. עם זאת, מעסיק שהינו מונופולין אינו יכול להתעלם ממעמדו זה בהתנהלותו מול עובדיו. העיקר הוא כי החלטת הממונה (על ההגבלים העסקיים) קובעת נורמות התנהגות ראויות המתחייבות מהמעמד המיוחד המוקנה לבעלי מונופולין, ויש בהן כדי להגן על האינטרס הציבורי בשמירה על הערך החשוב של התחרות החופשית ובמניעת ניצול לרעה של בעל מונופולין בשוק".

הצעת הסדר של השופטת צור עלתה לדיון כמה פעמים במשרד המשפטים, אבל בכל פעם מחדש נדחה גיבוש העמדה, בעיקר כדי לא לעורר מהומות ועימותים מול ההסתדרות, ובתירוץ ש"אין כרגע מקרה קונקרטי הדורש נקיטת עמדה". אז עכשיו, אומרים מי שאומרים למשרד המשפטים - הנה, יש מקרה קונקרטי.

העליון קבע: הדיון בזכות השביתה של עובדי חברת החשמל במארס

נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, הודיעה אתמול העתירה נגד זכות השביתה של עובדי חברת החשמל תתקיים בחודש מארס. מאז יולי הצדדים נמצאים בסאגה מתמשכת של בקשות האורכה.

לפי החלטת חיות, על ההסתדרות והמזכירות הארצית של הוועד להגיש את תגובותיהן עד ה-4 בפברואר. "הגשת בקשה האורכה על-ידי המדינה בשל המשא ומתן המתנהל אינה מובנת, ומכל מקום ניתן לצפות כי בחלוף כ-6 חודשים מאז הדיון שהתקיים בעתירות תוגש תשובת המשיבות ולא תתבקשנה על-ידן או בשמן בקשות אורכה נוספות", כתבה.

משמעות ההחלטה היא שלשופטי בג"ץ נמאס מהסאגה והם מאלצים את הצדדים להתכנס להחלטה. גם נחישות ראש הממשלה נתניהו להחזיר את הצדדים לבג"ץ כדי לקבל פסק דין תקדימי המגביל את זכות השביתה של המונופולים, קיבלה מעין רוח גבית מנשיאת בית המשפט העליון שהחליטה לקבוע דיון בנושא.

ברקע - התמהמהות מצד הממשלה בנושא אישור עקרונות הרפורמה. הרפורמה הוצגה לראשונה לרה"מ לפני כשבוע בפגישת רבת-משתתפים מצד המדינה, ממנה, אגב, נעדר שר האוצר כחלון. הפגישה הסתיימה ללא תוצאות רצויות לצוותי המו"מ, לאחר שהממשלה טרם אישרה את עקרונות הרפורמה שהסכמותיה הושגו בעזרת "הדיל" עם ההסתדרות - הבטחת המדינה למשוך את העתירה מבג"ץ.

גם אם הרפורמה תאושר על-ידי הממשלה ויושגו כל ההסכמות הנדרשות בין הצדדים כדי לחתום על הרפורמה ההיסטורית במשק החשמל, והמדינה אכן תמשוך העתירה - הרי שהעתירה עדיין לא תימחק.

עותר אחד - פורום יצרני חשמל פרטיים לא יזוז ממקומו. ב"כ הפורום, עו"ד אהרון מיכאלי, שהביע התנגדות נחרצת לכל בקשות אורכה שהוגשו על ידי העובדים עד כה, כותב בתגובה: "המדובר בשאלות עקרוניות שהועלו בין היתר על ידי הפורום בעתירתו (זכות עובדי מונופול לנקוט בעיצומים הפוגעים בגופים המתחרים - ס.ג.), ומשלא נטען כי שאלות אלו הן חלק מסדר היום של "ההיוועצות" שמקיימת המדינה, ברור כי אין בה כדי לייתר את בירור עתירתו של הפורום".

השאלה הנשאלת היא איזה סיכוי משפטי יהיה לעתירה,אם רק פורום יצרני החשמל הפרטיים יישאר בתור עותר בתיק. יצרני החשמל הפרטיים, נזכיר היו הראשונים להגיש את העתירה לבג"ץ, זאת לאחר שבמסגרת העיצומים בהם נקטו עובדי חח"י בקיץ, הופסקו בין היתר התשלומים לספקים, בהם יצרני חשמל פרטיים.

היועץ המשפטי לממשלה אמר לפני כשבוע כי להערכתו במקרה שייחתם הסכם הרפורמה בחברת החשמל, קיים סיכוי נמוך ששופטי בג"ץ יחליטו להמשיך ולדון בשאלה העקרונית - אם יש לעובדי חברה זכות לשבות במקרה של שינוי מבני בענף.

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה