גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפה: יחידת המכס הסודית של משרד הביטחון

כך עוברות סחורות אזרחיות ביחידת מכס שכפופה ישירות למשרד הביטחון ■ המשרד אישר את קיום היחידה, אך סירב למסור ל"גלובס" את רשימת הגופים האזרחיים הממשלתיים שעוברים דרכה

מכס נתבג / צילום: איל יצהר
מכס נתבג / צילום: איל יצהר

1. הציבור הישראלי מכיר את המכס הישראלי דרך היבוא האישי, דרך מסלולי המכס בנתב"ג, או במקרה של תאגידים העוסקים ביבוא, דרך המכלול של שחרור סחורה תוך קבלת האישורים המתאימים מהרשויות המוסמכות ותשלום המסים. זאת, בהתאם לסוג הסחורה ולרמת המס. אלא, שהיום חושף "גלובס" סוג של "מסלול VIP" של המכס.

מדובר ביחידה עצמאית של מכס בנתב"ג שאינה כפופה לרשות המסים ולמשרד האוצר, כמו כל יחידות המכס, אלא כפופה ישירות למשרד הביטחון ולמנכ"ל המשרד ועוסקת לכאורה ביבוא ביטחוני. לכן, לכאורה, עניין היחידה העצמאית נראה הגיוני: אין שום סיבה שיבוא של משרד הביטחון, הכולל ציוד ביטחוני מגוון ומסווג, יעבור דרך המסלול הבירוקרטיים הרגילים של המכס. אלא של"גלובס" נודע שהיחידה העצמאית אינה עוסקת ביבוא ביטחוני בלבד, וכי חלק מהסחורות שעוברות בה הן אזרחיות לכל עניין ודבר, בין היתר, של חברות כמו התעשייה האווירית ורפאל, שחלק לא קטן מפעילותן הוא אזרחי.

זאת ואף זאת, יש גופים ממשלתיים שכלל לא קשורים למשרד הביטחון, שעל-פי הערכות מעבירים את הסחורות המיובאות דרך היחידה הזו. כך למשל, שראל, חברה ממשלתית ליבוא תרופות וציוד רפואי, העבירה את היבוא שלה דרך יחידת המכס של משרד הביטחון. בנוסף, על-פי הערכות, כל אנשי משלחות הרכש של משרד הביטחון עוברים גם הם דרך אותו מסלול VIP.

מכס

כל הגורמים שאיתם שוחחנו בנוגע ליחידה הזו העדיפו לשמור על עמימות ("מדובר בענייני ביטחון המדינה"), והדגישו שמבחינה כלכלית אין פה שום הפסד לקופת המדינה. אלא, שקיום היחידה הזו מעלה כמה וכמה שאלות ותהיות. העובדה שהוקמה יחידת מכס שבאופן היסטורי שחררה נשק זה ברור ומובן. מה שלא ברור ולא מובן הוא שברבות השנים הדבר גלש גם לחברות ממשלתיות ביטחוניות בעלות פעילות אזרחית, לבתי חולים ממשלתיים ולגופים נוספים.

התוצאה היא, שבפועל, כל הגופים הללו שעוברים דרך יחידת המכס של משרד הביטחון נהנים מחוסר פיקוח ומחוסר אכיפה שאופייניים ל"ללקוחות" הרגילים של המכס. ככל הנראה, רשות המסים והמכס אינם מסוגלים להתמודד עם העוצמה של משרד הביטחון, והעיוות ההיסטורי שנמשך כבר שנים ארוכות הוא סוד גלוי לכל מי שמצוי בענייני מכס, אך לחלוטין לא שקוף לציבור.

גם רשות המסים וגם משרד הביטחון אישרו את קיומה של היחידה הזו. גורמים ברשות המסים מסרו בתגובה ל"גלובס" כי "אכן יש שלוחה של המכס במשרד הביטחון הכפופה מקצועית למכס, ומכסה, בפיקוח המכס, גם חלק מהתעשיות הביטחוניות". ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "1. יחידת המכס קיימת באישור רשות המסים ומינהל המכס, והיא נמצאת באגף מינהל הרכש של משרד הביטחון וכפופה לראש מינהל הרכש; 2. משרד הביטחון לא מטפל במתן שירותי מכס לחברת 'שראל' מאז שאיננה חלק ממשרד הבריאות כבר למעלה מ-15 שנה; 3. משרד הביטחון נותן שירותי מכס לתעשייה האווירית, בהיותה חברה ממשלתית-ביטחונית, על ששת חטיבותיה, לרבות חטיבת בדק מטוסים שעוסקת בתחזקות מטוסים צבאיים ואזרחיים כאחד".

לשאלה האם אפשר לקבל את רשימת הגופים הממשלתיים, לבד ממשרד הביטחון, שעוברת דרך יחידת המכס הזו, והאם גם עובדי משלחות הרכש עוברים דרך היחידה, נמסר ממשרד הביטחון: "הגופים הממשלתיים המקבלים שירותים מתחנת המכס במשרד הביטחון הינם: התעשיות הביטחוניות תעש, רפאל והתעשייה האווירית, משרדי הממשלה ויחידות סמך וגופים ממשלתיים נוספים. עובדי משלחות הרכש של משרד הביטחון, בכל הקשור לשינוע מטעניהם האישיים בדרך הים והאוויר בדרכם לחו"ל ובחזרתם ארצה, אינם עוברים דרך תחנת המכס של משרד הביטחון ומטופלים באמצעות משלחים בינלאומיים וסוכני מכס אזרחיים".

גורמים בתעשייה האווירית אישרו ל"גלובס" שכל היבוא של התעשייה האווירית, כולל האזרחי, עובר דרך היחידה העצמאית של המכס במשרד הביטחון: "היחידה קיימת ופועלת שנים רבות. היא משחררת מטענים עבור התעשייה האווירית בנוהל מקוצר ומזורז, תוך תיאום עם רשות המסים, משרד הביטחון והארגונים השונים בתעשייה האווירית".

2. הסבר בקליפת אגוז על פעילות המכס: מינהל המכס שברשות המסים, בהגדרתו, הוא זה שאחראי להבטחת חוקיות היבוא והיצוא בתחנות המכס ולמניעת הברחות, בין אם של סחורות, סמים, נשק וכד'. המכס פועל באמצעות יחידותיו בנמלי האוויר, הים והמעברים היבשתיים. תפקידו לאכוף את החוק הן לגבי יבוא ויצוא מסחרי והן לגבי יבוא אישי, בין היתר, סחורות המצויות במיטלטליהם של הנוסעים הנוחתים בנתב"ג.

יבוא אישי מוגדר בחקיקה כיבוא על-ידי יחיד שלא באמצעות עוסק, שאינו מיועד לאספקה, ייצור או מתן שירותים, והוא מיובא בכמות סבירה לשימושו האישי או המשפחתי של המייבא. היבוא האישי מתבצע על-ידי הצרכן שמבצע הזמנה מול ספק כלשהו בחו"ל - ולרוב זה באמצעות רכישה באינטרנט. הסחורה המוזמנת מגיעה לארץ בדרך כלל על-ידי דואר ישראל, או באמצעות חברות בלדרות אשר מספקות את העברת המשלוח עד ללקוח.

על-פי המלצות הוועדה שבחנה את היבוא האישי, קיימות הערכות שונות לגבי היקף הקניות במסחר המקוון בישראל, אבל אין ספק שהוא צומח במהירות ומשפיע על כל שוק הקמעונאות. על פני נתוני חברת eBay, היקף הקניות במסחר מקוון בישראל בשנת 2016 מוערך בכ-12 מיליארד שקל. יחד עם זאת, בבדיקה שנעשתה עבור משרד הכלכלה והתעשייה עלה כי היקף שוק הקמעונאות המקוונת באותה שנה (2016) עמד על כ-7 מיליארד שקל, מתוכו היבוא האישי בישראל מוערך בכ-2.9 מיליארד שקל והתבצע על-ידי 3.7 מיליון רוכשים. בהשוואה לשנת 2013 מדובר בשיעור צמיחה שנתי משמעותי של 22% ובגידול של כ-5% בכמות הקונים. על-פי אותה בדיקה, ישראל היא בין 15 המדינות המובילות מבחינת כמות הקונים והמוכרים ביבוא האישי נכון לשנת 2017. בנוסף, הישראלי רוכש בממוצע 36 פעמים בשנה, שזו כמות גבוהה באופן יחסי, לצורך ההשוואה, מהכמות בארה"ב עומדת על 43 ובבריטניה על 32.

הדבר החשוב ביותר בנוגע ליבוא אישי, בניגוד ליבוא מסחרי, הוא שיבוא אישי אינו צריך לעמוד בדרישות חוקיות היבוא ו/או בצורך להמציא אישורים על עמידה בהם, בין אם אישורים ממכון התקנים, משרד הבריאות או משרד התקשורת, או כל משרד ממשלתי אחר. התמונה הזו משתנה, באופן טבעי, כשמדובר ביבוא מסחרי הכפוף לדרישות מחמירות הרבה יותר. בנוסף, כדי לשחרר את הסחורה המיובאת מהמכס, היבואנים משתמשים בשירותי עמילות מכס. השירותים הללו כוללים את כל מערך הבירוקרטיה בשחרור מהמכס, בין היתר, של הניירת מהספק עם ייפוי כוח בהתאם לדרישות החוקיות. למעשה, זהו מעין "צינור" בין היבואן לבין רשויות המכס, המוסמך לייצג את היבואנים בסיווג הסחורה המיובאת (מזון, הלבשה וכד') ובהתאם את גביית תשלום המסים.

3. היתרון המשמעותי של מסלול ה-VIP שנמצא תחת אחריותו של משרד הפיקוח, הוא שהוא מדלג על כל התהליך הזה של אישורים ממשלתיים, וכמובן על כל התהליך הזה של עמילות מכס. הוא בוודאי מדלג על האפשרות של בדיקה מדגמית כפי שכולנו חשופים אליה כשאנחנו עוברים במסלולי המכס בנתב"ג. וכאן צריך להבהיר נקודה מאוד משמעותית: אחוזי הדגימה של המכס מגיעים לכ-4%-5%, כפי שהמכס מודה בעצמו - אחוזי דגימה מעטים - אבל הם לפחות מייצרים הרתעה.

זאת ואף זאת: על-פני נתוני המכס, סך "רשימוני היבוא", כלומר מסמכי המכס המאפשרים את שחרור הסחורה מהמכס, עומד על קרוב לכ-1.7 מיליון בשנת 2016, מתוכם נבדקו פיזית רק כ-76 אלף - כ-4.5%. אחוזי הדגימה הנמוכים "מזמינים", באופן טבעי, את כל הרמאים, המבריחים והמתחמקים במס או מאישורים רגולטוריים.

שימו לב מה נחשף רק מתחילת השנה במכס: יבואן פלסטיני ייבא לארץ אלפי מצברים לרכב הדורשים אישור של מכון התקנים ומשרד התחבורה, בעוד הוא מצהיר כי המשלוח המיועד אליו כולל סוללות למצברי אל-פסק כדי להתחמק מהאישורים וגם ממסים בהיקף של כ-300 אלף שקל; סבל ועמיל מכס באשדוד נעצרו ושוחררו בערבות בחשד כי ניסו להעלים ארגז מבדיקת המכס בשל העובדה שהחומר בתוכו הצריך אישורים מיוחדים ממכון התקנים; במכולה שהתקבלה באשדוד ויועדה לעזה, נמצא ציוד צבאי בהיקף גדול ביותר הכולל אלפי אפודים צבאיים שהגיעו לסין; במכס מעברי הגבול נתפסה משאית בעלת דופן כפולה שהובילה אלפי חפיסות סיגריות מוברחות וטבק מוברח לנרגילות בסמוך לעיר חריש בשווי של מאות אלפי שקלים; והיו עוד עשרות דוגמאות כאלו לנסיונות הברחה, התחמקות ממס והתחמקות מאישורים של מכון התקנים ומשרדים ממשלתיים אחרים ב-2016.

אין בדברים האלה כדי לרמז על מה שקורה במסלול המכס של משרד הביטחון, אבל העובדה שהמסלול שינה את ייעודו והפך גם למעבר משמעותי של סחורות אזרחיות שאינן קשורות כלל לביטחון המדינה - והכול בחוסר פיקוח, שקיפות ואכיפה (גם אם מדגמית) - צריכה להדליק נורות אדומות. משרד הביטחון אינו יכול להיות מדינה בפני עצמה שעושה את מה שהיא עושה במכס בכסות של ביטחון המדינה ובכסות של הטיעון שמדובר ב"עניינים שהשתיקה יפה להם". 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב