גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמי כפר הנופש פלמחים לביהמ"ש: ביטול המכרז מנוגד לחוק

המדינה ביטלה בעקבות לחץ ציבורי את האישור שניתן לתוכנית לשמירת חוף פתוח ונגיש ■ החברות שזכו במכרז ב-2004 טוענות כי השקעה של עשרות מיליוני שקלים נזרקה לים

פיני מלכה / צילום:איל יצהר
פיני מלכה / צילום:איל יצהר

עברו 14 שנים מאז שהחברות מעוז דניאל (שבבעלות פיני מלכה) ואוולון זכו במכרז לרכישת הקרקע בפלמחים לשם הקמת כפר נופש. עכשיו הגישו שתי החברות עתירה מינהלית נגד הרשויות, שבה הן מבקשות שיבטלו החלטתן להפוך את ייעוד הקרקע שנרכשה מתיירות ונופש לייעוד גן לאומי.

כזכור, מספר שנים לאחר זכיית החברות במכרז, קמה התנגדות ציבורית להקמת כפר הנופש סמוך לחוף פלמחים, ובעקבותיה, ולמרות שהקרקע נמכרה ליזמים כדין והייתה מיועדת לתיירות ונופש, הגישה רשות הטבע והגנים תוכנית חדשה לשטח - גן לאומי. תוכנית זו אושרה על-ידי הוועדה המחוזית בינואר 2016, והערעור שהגישה החברות על ההחלטה נדחה על-ידי המועצה הארצית.

בעתירה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי מרכז, בין היתר נגד רשות מקרקעי ישראל, רשות הטבע והגנים, הוועדה המחוזית והמועצה הארצית לתכנון ובנייה, מציינות החברות - באמצעות עוה"ד אייל מאמו, אבי פורטן ואבי שפרמן ממשרד אגמון ושות', רוזנברג הכהן ושות' - כי מדובר בפרשה תקדימית בישראל, שבה מוסדות התכנון החליטו "משיקולים פופוליסטיים" לבטל ייעוד שטח של 75 דונם לתיירות ונפש, למרות אישור כל הדרגים - הוועדה המחוזית, המועצה הארצית והממשלה, וזאת בחוסר סמכות, בחוסר מידתיות ובניגוד לדיני התכנון הבנייה בפרט.

בעתירה מזכירות החברות כי במסגרת תמ"א 13, שאישרה הממשלה בשנות ה-80, יועד שטח של 75 דונם בחוף פלמחים - אך לא צמוד לחוף - מדרום לקיבוץ פלמחים, לאזור נופש ותיירות וכי התוכנית הותירה רצועה של 100 מטרים לחוף ים פתוח לטובת הציבור הרחב. עוד נטען, כי בשנת 2000 אישרה הוועדה המחוזית עצמה את התוכנית שחלה על 414 דונם, 221 מהם לגן לאומי ושטח ציבורי ורק 75 דונם מתוכם לתיירות ונופש.

בעתירה מזכירות החברות כי תסקיר השפעה על הסביבה שנערך לצורך התוכנית שקבע שהחא תביא לפיתוח צנוע של האזור ולשמירה על חוף הים, ו"על סמך תכנון זה רכשו החברות את הקרקע".

עוד נטען בעתירה כי באפריל 2004 זכו החברות במכרז בתמורה ל-8.3 מיליון שקל, ובהמשך הן השקיעו עשרות מיליוני שקלים ועמל רב לצורך מימוש הזכויות וקבלת היתר בנייה. לאחר הזכייה טוענות החברות כי נדרשו לבצע עבודות תכנון ופיתוח שונות בעלות של במיליוני שקלים. עד שנת 2009 מילאו החברות את התנאים שנדרשו לצורך אישור תוכנית הבינוי וקיבלו היתר בנייה.

אלא שלטענת החברות, במהלך 2009 חל "מפנה לרעה", והנושא הועבר לבדיקת מבקר המדינה שבדוח שפרסם בנובמבר 2009 ציין פגמים לכאורה בהליך אישור התוכנית ושיווק הקרקע. מנגד, לטענתן, וביוני 2010 קבע היועץ המשפטי לממשלה שבחן את הדוח כי לא נפלו פגמים באישור התוכנית ושיווק הקרקע נעשה כדין.

למרות זאת, טוענות החברות, בלחץ של גופים שונים, החליטה הממשלה ביולי 2010 להנחות את מוסדות התכנון לבחון מחדש את הצורך במימוש התוכנית, ולמרות התנגדות משרד התיירות לביטולה החליטה הוועדה המחוזית בספטמבר 2015 להפקיד להתנגדויות את התוכנית המבטלת את הייעוד של השטח לתיירות ונופש. "במהלך התקופה והימשכות ההליכים", נטען בעתירה, "זעקו העותרות שרכשו את הקרקע בשנת 2004 על הנזקים שנגרמו להן ועל כי הן עומדות בפני קריסה כלכלית, ואין מושיע". בינואר 2016 נדחו ההתנגדויות שהגישו החברות והתוכנית אושרה. ביולי 2017 דחתה גם המועצה הארצית את הערעור שהגישו על ההחלטה.

החברות טוענות כי ההחלטה לבטל את ייעוד הקרקע לתיירות ונופש התקבלה בחוסר סמכות שכן על-פי חוק התכנון והבנייה, הוועדה המחוזית אינה יכולה לבטל הוראות של תוכנית מתאר ארצית שאושרה על-ידי הממשלה, אלא רק להמליץ על כך לממשלה. בעתירה מביאות החברות את דבריה של יו"ר הוועדה המחוזית דאז, רות יוסף, שהתריעה על ההחלטה לביטול תוכנית המהווה חלק מתמ"א 13: "על מה אנחנו דנים פה? שאנחנו סותרים תמ"אות? אנחנו נמצאים בחלום קצת. בחיים לא היה דבר כזה. בוא נאמר שזאת אפילו קצת יהירות להחליט החלטה כזאת".

החברות טוענות שעד היום הן השקיעו עשרות מיליוני שקלים בהקמת כפר הנופש, ונטלו התחייבויות נוספות בסך 260 מיליון שקל על סמך הסכמים שהמדינה חתמה עימן. הן מציינות כי על-פי חוות-דעת כלכלית שנערכה עבורן באוקטובר 2012 הרווח השנתי הצפוי מהפרויקט עמד על 43 מיליון שקל בממוצע לשנה. "מי ישלם עבור הנזקים האדירים שיגרמו למתנגדות? הציבור. כל זאת בהינף קולמוס על מנת להקים גן לאומי נוסף בחוף פלמחים, כמו יתר השטחים הרבים שסביב" צוין בעתירה. "התוכנית מסבה הפסד הכנסה חריף לרשות המקומית, מבטלת מאות מקומות עבודה פוטנציאליים בכפר הנופש, גוררת ירידת ערך כבדת משקל בקרקע, ומורידה לטמיון השקעות של עשרות מיליוני שקלים בהוצאות בפועל על-ידי החברות ולאובדן הכנסות עתידיות, שייאלצו בלית-ברירה לדרוש פיצוי".

לטענת החברות, הוועדה המחוזית לא לקחה בחשבון שיקולים אלה, ועל כן הן דורשות לבטל את ההחלטה ולהתיר את ייעוד הקרקע לתיירות ונופש.

מרשות הטבע והגנים נמסר בתגובה: "חוף פלמחים הינו מאחרוני החופים שנותרו במצבם הטבעי בישראל, ומקטע חוף פתוח ונגיש היחיד הקיים מאשדוד ועד ראשון-לציון. היזמים מבקשים להקים כפר נופש בחלקו הצפוני של החוף, מה שיהפוך אותו לנגיש רק לאלה שהממון מצוי בכיסם ויפגע באופיו הטבעי ובנוף. בעקבות החלטת ממשלה הכינה רשות הטבע והגנים תוכנית המייעדת את השטח לגן לאומי, כדי לשמור באופן הטוב ביותר על ערכי הטבע והנוף הייחודיים שבמקום... הדיון בעתירה המינהלית שהגישו היזמים יתקיים בתחילת החודש הבא ושם נציג את התייחסותנו המפורטת לנושא"

בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז תל-אביב סירבו להגיב.

עוד כתבות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות