גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"קריפטו-מאניה" - התופעה הסוחפת חברות ללא מודל עסקי

שערי המטבעות הדיגיטליים קרסו היום, והם תמיד תנודתיים ■ ובכל זאת, עד היום הונפקו כמעט 2,000 מטבעות שונים ■ באמצעותן חברות, לרוב קטנות וחדשות, גייסו במצטבר כ-4 מיליארד דולר

בלוקצ'יין / צילום: שאטרסטוק
בלוקצ'יין / צילום: שאטרסטוק

הביטקוין היה רק ההתחלה של התופעה שזכתה לכינוי "קריפטו־מניה". בסוף 2017 היו קרוב ל-2,000 מטבעות דיגיטליים שונים וכמעט 4 מיליארד דולר גויסו באמצעות הנפקות ICO באותה שנה. ICO הוא השם המקוצר להנפקה הראשונית של מטבע מבוזר - מעין שילוב של הנפקה מסורתית וגיוס המונים. חברות מוכרות אחוז מהמטבעות לתומכים הראשונים, ומממנות תהליכים בעזרת הכסף שנאסף, כשהציבור מקווה לתשואה גבוהה בטווח הרחוק, בעיקר אחרי הרווחים להם זכו המשקיעים הראשונים בביטקוין ואת'ריום, שהיום דווקא רושמים ירידות חדות.

ההליך מאפשר לגייס סכומים גבוהים במהירות, אך הוא גם פרוץ וחסר רגולציה וההשקעה בו נחשבת בסיכון גבוה. ב-ICO בניגוד ל-IPO המגייסים אינם מחויבים לפרסם תשקיף, אלא רק "White Paper" שלעתים מכיל מידע בסיסי וחסר. הנפקות ICO אסורות היום במדינות מסוימות כמו סין, שקבעה שהן משבשות את היציבות הכלכלית, ומדינות אחרות מתחילות להבין כי נדרשת רגולציה בתחום. בימים הקרובים צפויה רשות ניירות ערך הישראלית לפרסם את המלצותיה למסגרת רגולטורית ביחס ל-ICO. החששות הם מפני הונאות (שכבר קרו) וממימון פעילות עבריינית וטרוריסטית.

ובכל זאת, הקריפטו-מניה רחוקה מלהיעצר, כשבכל יום מתפרסמות שמות של חברות נוספות שמשיקות שירותי בלוקצ'יין או מטבעות מבוזרים למטרות מגוונות, והתגובות הקיצוניות בבורסה לא מאחרות להגיע. הנה כמה אירועים בולטים שנרשמו בתחום הקריפטו בתקופה האחרונה.

צוקרברג פוטין מאדורו מצלמת קודאק דורב ודוגקוין / צילומים : רויטרס ואתרי החברות

המבוססות - פייסבוק מגלה עניין

מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, העלה החודש פוסט שבו כתב כי השנה בכוונתו לחקור את הצדדים החיוביים והשליליים של הבלוקצ'יין והמטבעות המבוזרים וללמוד איך ניתן להשתמש בהם בפייסבוק. הוא כתב שבעוד שחברות גדולות וממשלות עושות שימוש בטכנולוגיה כמערכת ניטור, יש לה פוטנציאל לשים יותר עוצמה בידי ההמונים - ושדרך בלוקצ'יין ומטבעות דיגיטליים ניתן לחתור לאותו ביזור של עוצמה. לפייסבוק כ-2 מיליארד משתמשים פעילים בחודש ולמטבע מבוזר המקושר איתה יהיה פוטנציאל עצום. בינתיים, בחודש שעבר דיוויד מרקוס, שעומד בראש פייסבוק מסנג'ר הצטרף לוועד המנהל של בורסת המטבעות המבוזרים coinbase.

ענקית טכנולוגיה אחרת שלפי דיווחים תשיק פלטפורמת בלוקצ'יין ומטבע מבוזר בהמשך השנה היא אפליקציית המסרים המוצפנת טלגרם. למטבע יקראו גרם והחברה מצפה ש-180 מיליון המשתמשים באפליקציה, שכבר היום היא ערוץ התקשורת המרכזי של קהילת הקריפטו, יסייעו למטבעות המבוזרים להגיע לקהל הרחב. הפלטפורמה תאפשר ביצוע תשלומים דרך האפליקציה, מבלי להישען על בנקים, או תהליכים שעוברים בדיקה ממשלתית.

טכנולוגיית הבלוקצ'יין תשלב תשתיות מבוזרות (decentralized) וממורכזות (centralized) כדי לספק מהירות וגם אבטחה, תצרוך פחות חשמל לכריית מטבעות לעומת שיטת הביטקוין והטענה היא שתוכל להתמודד עם כמיליון עסקאות לשנייה. מכירה מוקדמת של הגרמים תתרחש בתחילת 2018 במטרה למשוך משקיעים גדולים לפני השלב הציבורי של ה-ICO ולגייס עד 500 מיליון דולר עבור מטבעות בשווי 3-5 מיליארד דולר. ייתכן שהמשקיעים במכירה המוקדמת יצטרכו להשקיע לפחות 20 מיליון דולר ולשלם בכסף מסורתי ולא במטבעות דיגיטליים.

פורצות הדרך - מטבע תמורת DNA

חברת לונה DNA המורכבת ממדענים ומהנדסים, מפתחת מטבע מבוזר בשם לונה קוין שישלם לאנשים על תוצאות בדיקות DNA. מיליוני אנשים עוברים בדיקות דנא באמצעות דגימת רוק פשוטה, שלה ערך עצום לחקר מחלות ותרופות. החברה מעוניינת לתת תמריץ כלכלי לנבדקים לשתף בתוצאותיהם, והחל מהרבעון הראשון של 2018 הם יוכלו לקבל לונה קוין בתמורה לכך.

מהנדסים מגוגל, אובר ופייסבוק הקימו סטארט-אפ לשוק השכירות לטווח קצר המתבסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין. אפליקציית Beenest תציע חוזים חכמים ותשלום ישיר בין האורח למארח כמעט ללא עמלה. לחוזים החכמים יהיה ניתן לגשת דרך אפליקציות קיימות כמו אייר בי אן בי. שלב המכירה המוקדמת של ה-ICO למטבע המבוזר של החברה, בי טוקן, גייס 5 מיליון דולר תוך 3 דקות.

הסטארט-אפ DigitalTown השיק מטבע בשם CityShares שמעודד את תושבי אוסטין, טקסס להשקיע בכלכלה המקומית. החברה הקימה אתר שמרכז פעולות כמו הזמנת משלוחי אוכל וקנייה מאומנים מקומיים על ידי שימוש במטבע במטרה ליצור ערוץ תשלום ישיר בין העסקים לבין הלקוחות.

דרך לא קונבנציונלית נוספת לשימוש במטבעות דיגיטליים מובלת על ידי מדינות מסוימות. נשיא ונצואלה, ניקולס מדורו, מקדם הנפקת 100 מיליון מטבעות בשווי 6 מיליארד דולר של מטבע מבוזר בשם פטרו, בניסיון להתחמק מהסנקציות שהמערב כפה על המדינה. כל מטבע יגובה באמצעות חבית של עתודות נפט. האם זה יצליח? המומחים ספקנים מאוד. גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוקל לפי דיווחים להנפיק מטבע דיגיטלי - קריפטו-רובל כדי להתחמק מסנקציות. בורסת הבלוקצ'יין שנמצאת בגיברלטר, שנחשבת לאחד המרכזים הפיננסיים הגדולים בעולם להנפקות ICO, מתכננת לגייס 6 מיליון דולר במכירת עד 60 מיליון rock tockens - מטבע מבוזר משלה. החברה גייסה כבר 21 מיליון דולר תמורת 210 מיליון אסימונים במכירה פרטית מוקדמת בדצמבר.

 

המתקמבקות - קודאק מחפשת מודל

בשבוע שעבר חברת הצילום בת ה-130 קודאק שערך מנייתה היה כ-3.10 דולר הודיעה על ייצור מטבע בשם "קודאקוין" וערך מנייתה עלה ב-345%. ה-ICO ייפתח ב-31 בינואר. החברה תשיק גם פלטפורמת בלוקצ'יין בשם "קודאקוואן" לניהול זכויות יוצרים בה צלמים יוכלו לרשום תמונות ולקבל עליהן תשלום באמצעות המטבע ואף תאתר תמונות שנעשה בהן שימוש ללא רישיון ותשלם לצלמים עבורן. הקונספט מורכב ולא בטוח שיצליח. לא ברור איך קודאק תרוויח כסף מהרעיון ואם צלמים יסכימו לקבל תשלום במטבע דיגיטלי. בנוסף החברה הודיעה שתחכיר כורי ביטקוין בשם "KashMiner". לקוחות ישלמו 3,400 דולר מראש, ויקבלו חצי ממה שהמכונות ייצרו בשנתיים שאחרי התשלום.

חברת Western Union להעברת כספים ושירותי תשלום טיפסה החודש ב-6.1% ביום בו דיווח אתר בשם "ריפל ניוז" על קשר בינה לבין המטבע הדיגיטלי ריפל. זו העלייה הגדולה ביותר שרשמה מניית החברה מאז 2015.

הטרמפיסטיות - הספקולנטים חוגגים

לא מעט חברות ללא קשר אמיתי לבלוקצ'יין מנסות לרכב על הגל. המקרה המפורסם ביותר כנראה הוא של חברת "Long Island Iced Tea" ששינתה את שמה בצדמבר ל-"Long Blockchain" וחוותה עלייה של 400% בערך המנייה. החברה תכננה למכור מעל 1.6 מיליון מניות כדי לגייס 8.4 מיליון דולר לקניית 10,000 מכונות לכריית ביטקוין (עם עודף של 5.69 מיליון דולר שלא הסבירה מה תכניותיה לגביו) אך לאחרונה חזרה בה ואמרה שהיא עדיין מתכננת לקנות את המכונות, אך אינה יכולה להתחייב שתוכל לממן אותן.

חברה בריטית בשם Online PLC שינתה את שמה ל-Online Blockchain ומניותיה קפצו ב-394%, העלייה היומית הגדולה ביותר שלה מאז הנפקתה ב-1996. החברה טענה בצורה מעורפלת שהיא עוסקת בתחום הבלוקצ'יין והמטבעות הדיגיטלים ושינוי השם בא לשקף את הישגיה.

חברת UBI Blockchain, לשעבר JE energy מהונג קונג, שינתה את שמה עוד ב-2016 ומנייתה זינקה ב-900% בדצמבר האחרון עד ה-SEC, הרגולטור האמריקאי, עצר את המסחר בה בשל "פעילות שוק חריגה" וחשש שאינה מדייקת במידע שהיא מספקת למשקיעים. שווי השוק של החברה עלה על 800 מיליון דולר למרות שלא פרסמה את הכנסותיה ושמספר הטלפון שלה היה מנותק. היא הצהירה שמטרתה להשתמש בבלוקצ'יין על מנת לאפשר את איתור המקור של מוצרי מזון ותרופות.

הסטארט-אפ block.one גייס מעל 700 מיליון דולר ב-ICO הגדול עד היום. לו אמנם יש מטבע מבוזר - EOS - אך הוא הצהירה באופן גלוי שאין לו מטרה. שווי השוק של החברה עומד על 4.5 מיליארד דולר. החברה רשומה באיי קיימן ואין לה משרד מרכזי ובכוונתה להמשיך את ה-ICO עד יוני כדי לגייס מיליארד דולר לפחות.

ויש טרמפיסטים שאפילו לא ידעו שהם כאלה. ה-Dogecoin שנוצר ב-2014 כפארודיה על מטבעות דיגיטליים בהשראת המים האינטרנטי המפורסם Doge הגיע בסוף השבוע הקודם לשווי מוערך של מעל 2 מיליארד דולר ומחיר המטבע עלה בכ-800% מתחילת דצמבר. יוצרו, ג'קסון פאלמר, לא שמח מהעלייה הזו, אלא דווקא הביע דאגה ומתח ביקורת על מצב המסחר בקריפטו שעולה מן מהמקרה.

הישראליות - היהלומנים מצטרפים

הסטארט-אפ הישראלי Colu יצא ב-ICO למטבע CLN במטרה לגייס 50 מיליון דולר. החברה גייסה בין היתר 14.5 מיליון דולר מקבוצת ההשקעות IDB - כשחצי מההשקעה במניות וחצי באסימונים של המטבע החדש. החברה מייצרת נכון להיום מטבעות מקומיים בתל-אביב, חיפה, ליברפול ולונדון הצמודים לשקל ולליש"ט במטרה לעודד קנייה בעסקים מקומיים. לפי החברה אלף בתי עסק משתמשים במטבעות ונעשות 50 אלף עסקאות בחודש בארץ. המטבע החדש ייוצר על גבי רשת אתריום. בין היתר הוא יציע שירותים לבנקים כגון המרת מטבעות, תשלומים ושירותי הלוואות.

מנכ"ל בורסת היהלומים הישראלית אלי אבידר הצהיר בשבוע שעבר במהלך דיון בכנסת בנושא מטבעות מבוזרים, על כוונת הבורסה להנפיק מטבע דיגיטלי שיגובה ב-25% ברכישות יהלומים בשוק והתנודתיות שלו תהיה מבוססת על אינדקס של שוק היהלומים. הוא אמר כי המטבע יבטל את הצורך לעשות שימוש בכסף מזומן.

חברת סירין לאבס של משה חוגג גייסה בחודש שעבר כ-157 מיליון דולר בהנפקת ICO למטבע SRN, כך לפי הצהרת החברה.

עוד כתבות

פרויקט של אאורה בנתניה. שיתוף פעולה עם מועדון חבר / צילום: evolve media

מבצעי הקבלנים בלמו את קריסת הביקוש, אך ההאטה בשוק המגורים מחריפה

מבט לעומק על התוצאות של חברות הבנייה למגורים מגלה שהגידול במכירות של חלק מהחברות מטעה ● איך השפיעו מגבלות בנק ישראל על מבצעי ה־80/20, ולמה מבצע הטרייד־אין של אב־גד לא הביא כמעט קונים? ● שלוש נקודות על מצב השוק

מערכת החץ / צילום: דוברות משרד הביטחון

בעלות של 2 מיליון דולר ליירוט: ישראל מתגברת את ייצור טילי החץ

ועדת השרים להצטיידות ביטחונית אישרה האצה משמעותית של ייצור המיירטים של מערכת החץ ● במשרד הביטחון מדגישים: אין מחסור, אך נדרש "אורך נשימה" להמשך הלחימה ● עלות העסקה עם התעשייה האווירית עשויה להגיע למיליארדי שקלים שיגבירו את הלחצים לפריצת מסגרות תקציב 2026

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות קלות בוול סטריט; מחירי הנפט חזרו לטפס בעקבות דברי טראמפ

מדד ה-S&P 500 עולה בכ-0.4% ● הנשיא טראמפ: "אפשר להשמיד את איראן בלילה אחד, והלילה הזה עלול להיות מחר בלילה" ● בסוכנות הידיעות הממשלית של איראן דווח כי היא דוחה את הצעת ארה"ב להפסקת אש זמנית ● מחירי הנפט עולים; נפט מסוג ברנט נסחר במחיר של 110 דולר לחבית ● באירופה, בסין ובהונג קונג לא התקיים היום מסחר לרגל חג הפסחא

רחוב ארנון 22 בשכונת הוורדים בקריית שמונה / צילום: דוברות עיריית קרית שמונה

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקריית שמונה?

דירת 3 חדרים בשטח של 100 מ"ר בקריית שמונה נמכרה תמורת 700 אלף שקל – בשבוע השני למלחמה ובמחיר קרוב לעסקאות דומות ● המבנה הספציפי כולל מקלט לתושבי הבית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

עם תאריך ושעה: טראמפ פרסם את הדד-ליין המדויק לאיראן

נשיא ארה"ב נקב במועד פקיעת האולטימטום לאיראן, ויו"ר הפרלמנט האיראני מוחמד באקר קאליבאף השיב: "כל האזור שלנו הולך להישרף כי אתה מתעקש לציית לפקודותיו של נתניהו" ● בכיר איראני: "מצר הורמוז יפתח רק אחרי הפיצוי על הנזקים"

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

מרוץ התרופות נגד השמנה מעלה הילוך: איך הגיבה נובו נורדיסק לגלולה החדשה של המתחרה?

הגלולה של אלי לילי אושרה לשיווק מהר מהצפוי ● המפיצה של חברת מדיוונד הישראלית, שפיתחה מוצר לטיפול בכוויות, חתמה על הסכם של 193 מיליון דולר עם הממשל האמריקאי ● והחברה שהקימו שלושה חוקרים ממכון ויצמן גייסה 16 מיליון דולר במטרה להרחיב את פעילותה בארה"ב ובאירופה ● השבוע בביומד

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

שני רק לדצמבר: מה מאיים על הפוטנציאל של אפריל בשווקים?

עליית האינפלציה והחשש מהעלאות ריבית מצד הפד עלולים לקלקל את החגיגה המסורתית של אפריל ● אך רווחי החברות הצפויים להתפרסם בקרוב וההיסטוריה של המלחמות עשויים לשמור על שמו הטוב

הגבלות על שימוש בדלק בבריטניה / צילום: Reuters, Jacob Hughes/Sipa USA

בעולם ערים מוחשכות ומכוניות מושבתות. איך חומקת ישראל ממשבר אנרגיה?

שורת ממשלות מזהירות ממחסור בדלק ובגז בעקבות סגירת הורמוז: "עלינו להתכונן לגרוע ולקוות לטוב" ● הנפגעות המרכזיות הן מדינות אסיה, אך אירופה צפויה להיכנס לסחרור מחירים ● בשטח החלו להיערך: באוסטרליה מציעים נסיעה חינם באוטובוסים כדי לצמצם שימוש ברכב, ובאירופה דורשים להטיל מס על רווחי חברות האנרגיה

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

הרוויחו יותר מ־200 אלף שקל בממוצע על ערך הדירה וייהנו מסבסוד משכנתאות

הממשלה אישרה עקרונית את החוק לסבסוד משכנתאות למשך חמש שנים, בניגוד לעמדה המקצועית של האוצר ובנק ישראל ● מה כוללת ההצעה, איך יחושב הסיוע ללווים, מי האוכלוסייה שתיהנה מההטבה במלואה, ומה הביקורת על המהלך?

הקלישאה הגדולה מכולן: גלידת שוקולד / צילום: Shutterstock

כמה מתוק זה יותר מדי? מחקר חדש מערער על המלצה מרכזית בתזונה

מחקר חדש חושף כי בניגוד לגישה של גורמים מסוימים בבריאות הציבור, לא נראה כי הטעם המתוק ממכר, או שהחשיפה למתוק מובילה לצריכה עודפת של מזון ובפרט מזון פחות בריא בהמשך ● בנוסף, לא נמצאה השפעה משמעותית על סוכרת או בריאות הלב

נתב''ג בזמן המלחמה / צילום: מיכל אלוני

הקלה נוספת בנתב"ג: החל מחצות – עד 100 נוסעים בטיסות יוצאות

ההחלטה התקבלה בהערכת מצב ביטחונית שנערכה היום במשרד התחבורה ובגורמי הביטחון ● מדובר בהקלה נוספת לעומת ההחלטה מסוף השבוע, אז הוגדלה המכסה ל-80 נוסעים לכל טיסה יוצאת

הפגיעה במפעל אירוסול בפ''ת. בעיגול: רועי ברגיל, מנכ''ל הרוכשת, ולוריקס / צילום: AP- Zwigenberg Ohad, התעשייה האווירית

המנכ"ל שקנה את מפעל הרחפנים רגע לפני שנפגע מטיל: "מעז יכול לצאת מתוק"

ולוריקס הבורסאית דיווחה בשבוע שעבר על רכישת השליטה באירוסול הפרטית ● שיגור מאיראן שפגע במפעל זירז מבחינתה את המהלכים לקדם את האופרציה שתציע "מוצר ישראלי מקצה לקצה" ● מנכ"ל ולוריקס: "מרוץ החימוש האמיתי יחל עם תום המלחמות באיראן ובאוקראינה"

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ במסיבת העיתונאים: "אפשר לחסל את איראן בלילה אחד, והלילה הזה יכול להיות מחר"

הותרו לפרסום שמות ארבעת ההרוגים בפגיעה בחיפה: ולדמיר ולנה גרשוביץ', בנם דימה ובת זוגו לוסיל-ג'ין ● לפי דיווח איראני, הועברה לפקיסטן תגובה להצעת ארה"ב ● איראן דורשת סיום קבוע של המלחמה - "תוך התחשבות בשיקולי איראן", בין היתר הסרת הסנקציות ● טראמפ על ההצעה האיראנית: "צעד חשוב, אבל לא מספיק טוב. המלחמה היא על דבר אחד - הגרעין" ● עדכונים שוטפים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

הפתעה: מנכ"ל התעשייה האווירית ימונה ליו"ר

אחרי הפארסה במינוי יו"ר לתעשייה האווירית ופרישתו של המועמד האחרון סילבן שלום, סיכמו השרים ישראל כ"ץ ודוד אמסלם על המינוי המפתיע

פיקוד העורף סורק בניין בפתח תקווה שנפגע מטיל איראני, 4 באפריל / צילום: ap, Maya Levin

איך הפכו פתח תקווה ורמת גן לנפגעות העיקריות של הטילים?

בשבועות האחרונים יותר ויותר טילים ושברי טילים נופלים בערי המרכז הסמוכות לת"א ● ראש עיריית רמת גן אף הכריז בשבת כי "האיראנים לצערנו לא יודעים לכוון", אך המציאות קצת יותר מורכבת ● וגם: למה למשטר האיראני יש אינטרס לכוון דווקא לבני ברק? ● שאלת השעה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי היום במסחר, והאם הגיע הזמן למכור את הלהיט של וול סטריט?

השווקים בדריכות שיא לקראת תפוגת האולטימטום של טראמפ לאיראן ● וול סטריט סגרה שבוע ירוק ראשון מאז פרוץ המלחמה, אך אי־הוודאות נותרה גבוהה, ומחירי הנפט קפצו ● האינפלציה בארה"ב צפויה לרשום את הקפיצה החודשית הגדולה מאז 2022 ● וגם: אחרי שהמריאו במאות אחוזים בשנה האחרונה, האנליסט הוותיק שמעריך - הגיע הזמן למכור את מניות שבבי הזיכרון ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

קרנות נאמנות / צילום: Shutterstock

הלהיט של קרנות הנאמנות מגלה: המשקיעים מהמרים על השקל

לפי ניתוח זרימת הכספים של מיטב, הציבור בורח מהתנודתיות אל האפיקים הסולידיים: קרנות כספיות ואג"ח מדינה ● פדיונות גדולים נרשמו בקרנות הסל על חו"ל לטובת קרנות מחקות על נכסים בישראל

ג'יימי דיימון, מנכ''ל גיי פי מורגן / צילום: ap, Alex Brandon

נביא הזעם של השווקים פרסם את המכתב השנתי. מה מטריד אותו?

מנכ"ל בנק השקעות הגדול בעולם כתב כי הטלטלות בזירה הגאו־פוליטית הן הסיכון המרכזי העומד בפני הכלכלה העולמית כעת ● דיימון כתב כי התפרצות אינפלציונית עלולה להיות "בואש במסיבה" בשנה הקרובה וציין כי נותרה אי־ודאות גבוהה באשר להשפעות המכסים ● ובאשר ל-AI: "בזכותו אנשים יחיו חיים ארוכים ובטוחים יותר"

לוגו ביט / צילום: יח''צ

ביט מקפיצה מחירים: זו העמלה החדשה ללקוחות

העמלה על קבלת כספים בביט תעלה מ־0.6% ל־0.8% החל ממאי, ותחול על משתמשים שמקבלים מעל 25 אלף שקל בשנה ● בבנק הפועלים מציינים כי הדבר רלוונטי לכ־7% בלבד מכלל המשתמשים באפליקציה

צילום: Shutterstock

לא רק הבנזין: גם בלון הגז לבישול מתייקר

בלוני הגז מתייקרים בעד 20% בשל עליית מחירי הנפט והשיבושים בשרשראות האספקה ● וגם: קניון קריית אתא משלים שדרוג רחב־היקף עם כניסת רשתות נוספות והקמת מתחם הסעדה חדש ● אירועים ומינויים