גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיול לשבת | 669 בכוננות: המטיילים נוהרים אל השיטפונות

מה שהיה שיגעון של בודדים, הפך בעקבות הסופות האחרונות לטרנד של ממש, עם סיורים מאורגנים וקבוצות בווטסאפ ובפייסבוק ■ זה אולי מסביר את שפע חילוצי החירום בסופה האחרונה

הסופה שפקדה את מקומותינו לאחרונה שימחה רבים. המונים יצאו אל מדבר יהודה והנגב כדי לצוד שיטפונות. מה שהיה עד לפני כמה שנים שיגעון של בודדים, הפך בשנים האחרונות לטרנד של ממש. אלפים עוקבים אחרי מכ"מ הגשם באתרים מטאורולוגיים, נפתחו קבוצות ווטסאפ ופייסבוק פעילות, ובהן עדכונים על כל זרזוף וראשיתה של זרימה.

לצד אלה, מתארגנים עוד ועוד טיולים הנמכרים כטיולי ציד שיטפונות. ההבטחה היחידה שיש בהם היא להגיע לנקודות שבהן אולי תהיה (ואולי לא תהיה) זרימה. לצד נקודות תצפית נגישות וקלות, כמו הגשר מעל הנחלים אוג, רמון, בשור ונקרות, או מרפסת התצפית המפורסמת על ערוץ נחל צין מעל עין עובדת, יש גם נקודות רבות הנגישות רק ברכב שטח או ברגל ודורשות לא אחת מיומנויות ניווט והיכרות עם השטח ועם תנאיו.

בין ציידי השיטפונות, יש מומחים המכירים את השטח היטב וחולקים את ידיעותיהם עם הציבור. לצדם, רבים שמתיימרים להיות כאלה, וגם רבים אחרים שהשיטפונות קוסמים להם למרות היעדר מוחלט של היכרות עם השטח או הבנה של המדבר וסכנותיו. חלקם מצוידים ברכב שטח, ואף מציעים טרמפ לאחרים, אבל לא תמיד ברור להם שאין די בבעלות על ג'יפ כדי לצאת לטיול כזה. נראה שבסערה האחרונה מספר החילוצים היה גבוה במיוחד, ואולי יש לזה קשר עם מספרם העולה וגואה של רכבי השטח בכבישי ארצנו.

אין ספק שמראהו של נחל מדברי אכזב השוצף פתע במים עכורים עוצמתיים, ובפרט כשהם מקפצים ממרומי מפלים יבשים שגובהם עשרות ומאות מטרים, הוא עוצמתי ומרגש, אבל אנשים נוטים לשכוח ששיטפונות הם תופעה מסוכנת. על אף כל ההתרעות החוזרות ונשנות, אנו שבים ולמדים שהמודעות בדבר כוחם של המים כמו גם עוצמתם ופתאומיותם של השיטפונות לא מחלחלות לעומק התודעה של הציבור הרחב, גם לא לקהל המטיילים.

שיטפון/ צילום:  יותם יעקובסון

בכל שנה נקלעים מטיילים לסכנה של ממש בעומק הערוצים, רכבים נסחפים ויחידות החילוץ וצוותי ההצלה נדרשים לחרף נפשם בפעולות מסוכנות שלפעמים מצליחות ולפעמים לא. הנה, בסוף השבוע שעבר, חרף כל ההתרעות על שיטפונות, רבים טיילו בערוצו הקניוני של נחל אוג, שפתע החל לשטוף (מה שכלל לא אמור היה להפתיע כל בר דעת). אפשרויות המילוט בתוך הקניון הצר מעטות מאוד והסכנה רבה.

כאשר הבחינו המטיילים במים המתקדמים לעברם בערוץ הנחל, ניסו לברוח לאחת הגדות, אך ילד החליק ונפל לתוך הזרם. הוא הצליח להיאחז בסלע עד שאפסו כוחותיו, והחל להיסחף במורד הזרם. האב - שקפץ למים לסייע לבנו - הצליח להשיגו, ויחד הם שהו קרוב לשעתיים בתוך המים, עד להגעת מתנדבי יחידת החילוץ מגילות. המחלצים, בסיוע לוחמי אש מצוות יל"מ יו"ש, הורידו פרמדיק בחבלים, והוא חילץ את הבן ואת האב והם הועברו במצב בינוני לצוותים הרפואיים. אלה פינו אותם לבית החולים הדסה הר הצופים כאשר הם סובלים מהיפותרמיה.

בנוסף, מסוק של יחידת החילוץ 669 שהוקפץ על מנת לסייע במאמצי החילוץ, איתר בתוואי הנחל לא הרחק ממיקום המחלצים, קבוצה נוספת של ארבעה מטיילים. הם הונחו להמתין במקומם, וכאשר מפלס המים ירד, חולצו רגלית והועברו למקום מבטחים. רק בנס לא נהרג אף אחד באותו יום.

בקבוצות הפייסבוק והווטסאפ של ציידי השיטפונות הביעו תרעומת גדולה על אותם מטיילים, שלא רק נהגו בחוסר אחריות אישית, אלא גם נהגו בחוסר אחריות כלפי שוחרי שיטפונות אחרים, כיוון שמעשיהם עשויים לגרום לאיסור כניסה גורף לאזורי שיטפונות. אל נקודה זו עוד נחזור.

חשוב לזכור שבימים שבהם קיים סיכוי לגשם, אין לטייל בערוצי נחלים, ובפרט לא במעוקים (קניון צר, מצוקי, בתוך ערוץ רחב יותר). אין להלך בסמוך לתהומות מחשש להחלקה או רוחות פרצים שמערערות את שיווי המשקל, וגם אין לחצות ברגל או ברכב אזורים מוצפים. פעם אחר פעם מתברר שנחל שנראה רדוד - אינו כזה, ומה שנראה כזרימה חלשה - הוא בעל כוח סחיפה עצום או כזה שמתעצם פתאום.

שיטפון/ צילום:  יותם יעקובסון

הרשויות מנסות מצדן לחסום את שטף המטיילים, אבל גם זה נעשה לא פעם בשלומיאליות. כך למשל, למאות ציידי שיטפונות שנסעו ביום שישי מערד לעבר בקעת קנאים, וממנה בדרך העפר אל עבר בריכת צפירה והתצפית על המפלים העצומים של נחל צאלים - נכונה אכזבה. שלט שהציבה רשות שמורות הטבע אסר לרדת מהכביש אל דרך העפר. חדורי המטרה החליטו שלא עוצרים באדום וחיפשו דרכים עוקפות ומסוכנות יותר כדי להיכנס בהן אל השטח. בהמשך סוף השבוע, השלט הוסר על-ידי הרשות, והמונים שעטו אל עבר נקודת התצפית, שנמצאת בתחומי שמורת טבע, וששביל לא מסומן מוביל אליה. נקודה זו, אחת מהמרהיבות שיש במדבר יהודה, מאפשרת גם תצפית אולטימטיבית על מפלי מים עצומים בעת שיטפון.

לשאלה שהפנה G בנושא, השיבה רשות הטבע והגנים: "כחלק מההיערכות לשיטפונות פרסמה רשות הטבע והגנים הנחיות וכללי התנהגות לציבור והזמנה לצפייה בשיטפונות במקומות שמאפשרים זאת בבטחה. ההתרעה בסוף השבוע האחרון הייתה לסערה חריגה בעוצמתה, לפיכך ננקטו אמצעי זהירות כדי להבטיח את שלום הציבור. כבר ביום חמישי פורסמו כללי התנהגות, הוצבו שלטים במקומות המסוכנים והוצבו פקחים בנקודות מסוכנות.

"לעניין בריכת צפירה, מדובר באתר שנמצא בשמורת טבע שבה מקננים עופות נדירים. הרשות פועלת לשמר את האיזון בין מתן נגישות בטוחה לצפייה בתופעות טבע לבין שמירה על בתי הגידול בשמורה. הירידה ברכב באזור זה מסוכנת מאוד ובעבר אירעו באזור מספר תאונות דרכים והרשות סגרה את הנקודה על המצוק שבו מקנן בז צוקי בלבד. הרשות בוחנת בימים אלה פתיחת נקודת תצפית טובה באזור שתאפשר תצפית מבלי לסכן את הקינון. הרשות פונה לציבור לנהוג בזהירות ולפי כללי הבטיחות ולהימנע מכניסה לאזורי שיטפונות מסוכנים שיכולים לפגוע בנפש כדוגמת אירוע החילוץ המורכב שארע בסוף השבוע בנחל אוג".

ולסיום - עוד אחד מהצדדים השתוקים של השיטפונות הוא כמות האשפה שנסחפת בהם. בסופה האחרונה פרסמו תושבים בדואים בנגב סרטונים שבהם נראה השיטפון הלילי האדיר בנחל באר שבע. למעשה, מה שנראה לאור פנסי הרכב שכוונו אל המים, היה געש בלתי נתפס ומבחיל של בקבוקי פלסטיק, שקיות ניילון ופסולת מכמה סוגים.

את סחופת האשפה אפשר למצוא גם לאורך נחלים אחרים ששטפו, ובפרט באזור מוצאם לים התיכון או לים המלח. המראות המחרידים הללו, שבהם מוצבת מולנו מראה שמציגה את כמויות האשפה המושלכות כך סתם אל הטבע, מעלים תהיות גדולות באשר לאופן שבו אנו, תושבי הארץ הזו, דואגים לארץ חמדת אבות.

"עושים שבת", אחרת

בית אבי חי, המוסד הירושלמי לתרבות יהודית, פותח לראשונה את שעריו בשבת לסדרת אירועים ייחודית. המטרה היא ליצור מקום מפגש לקהל רחב - חילוני, מסורתי ודתי - שמתעניין במפגשים איכותיים, מוזיקליים, פיוטיים, בסעודות משותפות ובהפקות מקוריות. הקהל מוזמן להגיע ולהכיר שבת אחרת, עם פעילות איכותית לכל המשפחה. לפרטים: www.bac.org.il טל' 02-6215300

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם