גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חטיף אנרגיה מאירופה: 2018 פותחת חזק

תחזית לקפיצה ברווחי החברות דחפה את העליות בשווקים ■ איפה תהיה העלייה החדה יותר, לאיזה סקטור כדאי לשים לב, ומי עלול לאכזב?

חטיף אנרגיה מאירופה
חטיף אנרגיה מאירופה

שנת 2018 נפתחה במגמה חיובית חזקה בשוקי המניות, כאשר משקיעים בכל העולם ממהרים להביע אופטימיות לגבי מצב החברות, גם אחרי העליות המרשימות בשווקים ב-2017. נתונים כלכליים מצוינים, ריבית שצפויה להישאר נמוכה יחסית לאורך זמן רב וחלופות השקעה לא מספקות, הם מהגורמים המרכזיים התורמים לכך שיותר ויותר משקיעים הגדילו את החשיפה שלהם למניות עם פתיחת השנה.

עונת הדוחות הכספיים לסיכום הרבעון הרביעי של 2017, שהחלה בעולם בשבוע האחרון, יחד עם תחזיות החברות לשנה הקרובה, הן גורם מרכזי נוסף לגל העליות הנוכחי בשווקים הפיננסים. לפי תחזיות האנליסטים, ברבעון הקרוב צפויה צמיחה דו-ספרתית גבוהה ברווחי החברות בכל העולם - מה שתרם לכך שבשבועיים הראשונים של 2018 ראינו עליות של מעל 4% במדדים S&P 500 ונאסד"ק, עליות של כ-3% באירופה (כמעט 4% בצרפת) ומעל 4% ביפן, הונג קונג וסין.

אירופה מככבת

בעונת הדוחות הנוכחית צפויה להימשך המגמה שהחלה ברבעון הקודם, כאשר לראשונה מזה שנים החברות מחוץ לארה"ב הפגינו צמיחה גבוהה, בדומה לחברות האמריקאיות. מגמה זו צפויה לבלוט בכל 2018. החברות באירופה צפויות להציג ב-2018 צמיחה חזקה במיוחד ברווחים, של כ-40%, לעומת כ-24% ברווחי החברות האמריקאיות, לפי ריכוז תחזיות אנליסטים של בלומברג.

מי שתוביל את הצמיחה באירופה, היא גרמניה, שבה צפויה הרווחיות של החברות במדד דאקס לזנק ברבעון הקרוב בכ-50% ובשנה הקרובה כולה בכ-40%. במידה רבה, זו תולדה של הרכב המדד והחברות המובילות בבורסה בגרמניה, שמעניקות משקל גדול יחסית לחברות מתחומי התעשייה וחומרי הגלם, שנהנים מהתאוששות בכלכלה הגלובלית, וכן מהבולטות של חברות הרכב, שנהנות מהשיפור בכלכלה האירופית, הגידול באשראי ובצריכה הפרטית.

בהתחשב בתחזיות האלה, התמחור של שוק המניות הגרמני ממשיך להיראות אטרקטיבי בהשוואה לארה"ב וגם למדינות אחרות באירופה. מכפיל הרווח העתידי ל-12 החודשים הקרובים של הדאקס הוא 13.7, לעומת 15.2 במדד סטוקס 600 האירופי או 18.5 ב-S&P 500. גם מכפילי הרווח, ההון והמכירות בשוק הגרמני אטרקטיביים יותר.

מבחן אמריקאי

כמו ב-2017, גם כעת התמחור של S&P 500 נראה באופן יחסי יקר יותר משווקים אחרים, אבל נמוך יותר מכפי שהיה למשל בתחילת השנה שעברה. בשנה החולפת הצליחו החברות להפגין צמיחה חזקה מספיק שהצדיקה את המכפילים הגבוהים ואף יותר מכך - מה שהוביל לתשואה נאה של כ-20% במדד בשנה החולפת.

עם זאת, יש להביא בחשבון כי המכפיל של S&P 500 ל-12 החודשים הקרובים (18.5) מוטה כרגע כלפי מטה, וזאת בשל ההשלכות של רפורמת המס של טראמפ, שתוריד את מיסי החברות. השפעת הרפורמה היא חד-פעמית, דבר שלא בא לידי ביטוי במכפילים.

הסקטורים שבהם צפויה הצמיחה החזקה ביותר ברבעון הנוכחי ובשנה הקרובה בשוק האמריקאי, הם חברות האנרגיה שצפויות לצמוח בכ-50% ב-2018 וחברות חומרי הגלם שיצמחו בכ-20%. אלה סקטורים שבאופן מסורתי המשקיע הישראלי פחות נוטה להיחשף אליהם, אולי לאור התנודתיות הגדולה שמאפיינת אותם. ב-2018 עליית מחירי הנפט וחומרי הגלם אמורה לבוא היטב לידי ביטוי ברווחיהן.

חברות האנרגיה הן גם אלה שצפויות לרשום את הצמיחה החזקה ביותר בהכנסות בשנה הקרובה, עם עלייה של 12%. אחרי האכזבה שלהן ב-2017. סקטור האנרגיה היה אחד החלשים ב-S&P 500 בשנה האחרונה עם תשואה מצטברת שלילית של 3% - הסקטור הזה מגיע מרמה נמוכה יחסית, כך שפוטנציאל ההפתעה שלו ב-2018 גבוה יותר.

צמיחה משמעותית צפויה השנה גם ברווחי סקטור הפיננסים. סקטור זה צפוי לרשום ברבעון הרביעי עלייה של 15% ברווחיות וב-2018 הוא צפוי לזנק ב-25%, הודות לתהליכי ההתייעלות בשנים האחרונות, בזכות עליית הריבית בארה"ב (זו שהייתה וזו שתהיה), על רקע הרווחים הנאים מהעלייה בהיקפי המסחר בני"ע בעולם והודות להתאוששות בתחום האשראי לצרכנים ועסקים. הבנקים בארה"ב אמנם ייפגעו מרפורמת המס של טראמפ בשל נכסי המס הנדחים הגדולים במאזנים שלהם, אך מנגד הם ירוויחו יותר מירידה של כ-8% בשיעור המיסוי עליהם.

סקטור הבנקים צפוי לבלוט להערכתנו גם מחוץ לארה"ב, בשווקים כמו אירופה וישראל, מאחר שגם אחרי שבלט בשנה האחרונה - התמחור שלו עדיין נמוך יחסית לסקטורים אחרים. מכפיל הרווח העתידי של סקטור הפיננסים האמריקאי הוא 14.2.

גם בחברות הטכנולוגיה האמריקאיות צפויה צמיחה חזקה, עם עלייה של מעל 20% ברווחים ב-2018. ב-2017 סקטור הטכנולוגיה היה החזק ביותר מבין המגזרים במדד S&P 500, עם עלייה של יותר מ-35%, אך לנוכח תחזיות הרווח של הסקטור, הוא לא יקר יחסית לעצמו. המכפיל העתידי של סקטור הטכנולוגיה הוא 18.9, כאשר בשנה האחרונה המכפיל היה גבוה מ-20. גם אם נביא בחשבון כי המכפיל האמיתי, ללא השפעות הרפורמה במס, גבוה קצת יותר, עדיין הוא לא גבוה בשיעור דרמטי מרמתו הממוצעת בשנים האחרונות.

חטיף אנרגיה מאירופה

המתעוררים יתעוררו?

השווקים המתעוררים בלטו בביצועים פנומנליים ב-2017, עם עלייה של מעל 35% במדד מניות השווקים המתפתחים של MSCI. בשנה הקרובה צפויה צמיחה חזקה של 30% ברווחיות של החברות האלה וגם התמחור שלהן נראה אטרקטיבי.

עם זאת, ההיחלשות המשמעותית של הדולר בכל העולם, ובמיוחד מול השווקים המתעוררים, כמו גם עליית התשואות הממשלתיות בארה"ב, עלולות לפגוע בביצועים של השווקים האלה. התחזקות המטבעות המקומיים פוגעת בכושר התחרות של השווקים המתעוררים ובאופן היסטורי תשואות אג"ח גבוהות יותר בארה"ב מרתיעות משקיעים אמריקאים מחשיפה לשווקים המתעוררים. לפיכך, נראה כי רמת הסיכון הטמונה בשווקים האלה גדולה יותר ב-2018 מכפי שהייתה בשנה הקודמת.

מניתוח זרימת הכספים לשוקי המניות בעולם בשבועיים הראשונים של 2018, עולה כי קרנות סל על מניות גייסו כ-30 מיליארד דולר ונראה כאן מגמה דומה לתחזיות שנגזרות מהדוחות: קצת פחות ממחצית מהסכום זרם למדדים בארה"ב וכל השאר לשווקים אחרים, שצפויים ליהנות מצמיחה חזקה יותר. הנתונים האלה מחזקים את התופעה שראינו במהלך השנה האחרונה ושבמסגרתה הגדילו משקיעים בעולם באופן משמעותי חשיפה לשוקי מניות מחוץ לארה"ב - שווקים מפותחים, בעיקר אירופה ויפן, וגם שווקים מתעוררים, תופעה שאנו מעריכים שתאפיין את 2018.

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

מה יעשו הסקטורים ב-S&P 500 ב-2018

עוד כתבות

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות