גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהלך החדש של שקד ולוין: ריח עז של פוליטיזיציה

אחרי שקידמו מהלך למינוי יועצים משפטיים למשרד הממשלה שלא באמצעות מכרז, השרים איילת שקד יריב לוין מקדמים מהלך נוסף - והפעם שינוי הליך המינוי של דירקטורים בחברות הממשלתיות

איילת שקד / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
איילת שקד / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

אחרי שקידמו מהלך למינוי יועצים משפטיים למשרד הממשלה שלא באמצעות מכרז (שעבר השבוע בקריאה ראשונה בכנסת), שרת המשפטים, איילת שקד, ושר התיירות, יריב לוין, מקדמים מהלך נוסף - והפעם שינוי הליך המינוי של דירקטורים בחברות הממשלתיות. אף שתזכיר החוק עדיין לא הוכן על-ידי משרד המשפטים, מנוסח הודעת השרה שקד נראה שמדובר במהלך לעקיפת נבחרת הדירקטורים - הן במינוי יו"ר דירקטוריון והן במינוי חברי הדירקטוריון. המהלך מדיף ריח עז של פוליטיזיציה וחזרה לימי מינוי מקורבים ממרכז המפלגה.

דוח מבקר המדינה מדצמבר 2017 שבדק את סוגיית מינוי דירקטורים לחברות ממשלתיות, המליץ לקבל את שיטת "נבחרת הדירקטורים" שכוננה בתקופת יאיר לפיד במשרד האוצר, ולהכניס אותה לחקיקה מחייבת. במקום זאת, שרת המשפטים איילת שקד ושר התיירות יריב לוין, העומדים בראש ועדה למינוי בכירים בשירות הציבורי, החליטו לתקן את חוק החברות הממשלתיות כך שראשי הדירקטוריונים וגם חברי דירקטוריון ימונו על-ידי השרים.

בחודשים האחרונים כאמור, הובילו שקד ולוין כמה מהלכים, ביניהם: מינויים פוליטיים של משנים למנכ"לי משרדי הממשלה (חוק הג'ובים); הקלות במבנה של ועדות איתור לשירות המדינה כך שניתן יהיה לכנסן באופן תכוף יותר ועם פחות חברים (כלומר פחות התנגדויות); דחיפת מינויה של עפרה ברכה לנציבת שירות המדינה, כך שהדמות הבכירה ביותר בתחום כוח-האדם בישראל תהיה זוטרה יחסית ומקורבת למשרד ראש הממשלה.

בחודשים האחרונים הציעו גם חברי הכנסת דוד ביטן ודוד אמסלם (הליכוד) שינויים, בהם ביטול מוחלט של נבחרת הדירקטורים והוספת ניסיון פוליטי כרלוונטי לדרישות תפקיד הדירקטור בהגדרות החוק. שתי ההצעות לא התקדמו, אך לאור המגמה של שקד ולוין, לא נתפלא אם הממשלה תחזור לקדמן.

בהודעה ששלחו שקד ולוין בראשית השבוע בנושא המבנה החדש של הליך מינוי דירקטורים לחברות הממשלתיות, נכתב "ניתן יהיה למנות דירקטורים מקצועיים במסלול תואם נבחרת, והנבחרת תישאר", כלומר שיטת המינויים שהנהיג שר האוצר הקודם תיוותר, ובמקביל אליה תצמח שיטה של מינויים פוליטיים על-ידי השרים.

שקד ולוין הודיעו שיקצרו גם את מועדי הכהונה של הדירקטורים, יכנסו את הוועדה למינוי דירקטורים לעתים תכופות יותר (פעם בשבועיים או שלושה), יקצבו זמן לטיפול במועמדויות של דירקטורים ויגבירו את השקיפות של בחינת המועמדים. לדבריהם, ועדת המינויים לבחינת דירקטורים תפרסם את מועד ישיבותיה מראש באתר רשות החברות הממשלתיות, תעדכן בדבר המינויים שנמצאים על סדר היום ותפרסם את שמות המועמדים שאושרו.

שקד אמרה ביום ראשון כי זה "אך טבעי ששר רלוונטי יוכל למנות את יו"ר הדירקטוריון. השר הוא נציג הציבור הבכיר, והחברה צריכה לפעול לפי המדיניות שהוא מתווה".

היוזמה הראשונה של קוינט

באוקטובר 2017 מונה עו"ד יעקב קוינט לעמוד בראש החברות הממשלתיות. קוינט הובא לתפקיד על-ידי שר האוצר, משה כחלון. קודם לכן, הוא כיהן כיועץ המשפטי של רשות מקרקעי ישראל כנציגו של שר האוצר במועצה הארצית לתכנון ובנייה, וכנציגו בוועדת סל התרופות ב-2016-2017.

המהלך הזה, של שינוי הליך מינוי הדירקטורים ועקיפת נבחרת הדירקטורים, הוא היוזמה הראשונה שמוביל קוינט. יש מי שטוען שהשר כחלון דוחף מאחור כדי לאפשר מקסימום מינויים פוליטיים לדירקטוריונים, וזאת ככל שהמדינה צועדת לכיוון של מערכת בחירות.

אחת הדוגמאות הבולטות מהשנה האחרונה להדיפת מינוי פוליטי היה מקרה יאיר שמיר. שמיר רצה לשבת כיו"ר דירקטוריון התעשייה האווירית במקביל לניהול עסקיו הפרטיים. בעקבות ביקורת ציבורית חריפה נאלצו שר הביטחון, אביגדור ליברמן, והממשלה לסגת מההחלטה למנותו. שמיר, שהיה שר בכיר בממשלה הקודמת מטעם מפלגת ישראל ביתנו, לא עבר את אישורה של ועדת המינויים, בראשות השופטת בלהה גלאור. הוא לא הסכים לוותר והמשיך לכהן כיו"ר ושותף מנהל של קרנות קטליסט, שהוקמו על-ידו לפני 18 שנים. שמיר גם לא מסר לוועדת המינויים את מלוא המידע בנוגע להשקעותיו בקרן. בשל התעקשות הממשלה להתקדם עם המינוי שלו, התעשייה האווירית נותרה ללא יו"ר מספטמבר 2016 עד סוף 2017.

בישראל יש כ-80 חברות ממשלתיות העוסקות בתחומי המים, חשמל, דיור, נמלים, תשתיות, תחבורה ותרבות. חברת החשמל, התעשייה האווירית, רפאל, רכבת ישראל, מקורות (מים) ודואר ישראל הן מן החברות הגדולות ביותר במשק. בחברות מועסקים מעל 65 אלף עובדים, שווי הנכסים של החברות הממשלתיות מוערך ב-178 מיליארד שקל ושווי ההכנסות שלהן הוא כ-67 מיליארד שקל. בנובמבר 2013, החליט שר האוצר דאז לפיד, על הקמת מאגר דירקטורים שממנו יוכלו השרים לבחור את המועמדים שלהם לדירקטוריונים של החברות הנמצאות בתחום אחריותם. המהלך כונה אז "נבחרת הדירקטורים". רשות החברות הממשלתיות הכינה אז מאגר ראשוני, ובהמשך עודכן המאגר פעמיים.

מבקר המדינה, השופט יוסף שפירא, בחן את הקמת המאגר, ובדצמבר 2017 כאמור, פרסם המלצותיו. הוא קרא להסדיר את הנושא בחוק וגם שיגר הערות לתיקון מבנה המאגר. לדבריו, השיטה לבחירת המאגר צריכה להיות מעוגנת בחוק כך שתנאי הסף והניקוד של המועמדים יהיו יותר ברורים. שפירא ציין כי מינוי של מועמד לדירקטוריון, במסלול מקביל "תואם נבחרת", נעשה באופן לא שקוף.

עוד העיר המבקר לראש רשות החברות הממשלתיות על כך שאין נוהלים מסודרים לכתיבת חוות דעת על דירקטורים שיש לחדש את כהונתם. "חוות הדעת הן סובייקטיביות, לא אחידות, לא מבוססות דיין", כתב שפירא והוסיף כי "רשות החברות הממשלתיות לא עוקבת באופן רציף אחר השתתפות הדירקטורים בישיבות ואינה פועלת לפיטורי דירקטור שנעדר מן הישיבות". עוד ציין המבקר, כי בחלק מהמקרים הליך בחירת דירקטורים נעשה שלא בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה. שפירא המליץ אז "לעגן את שיטת הנבחרת שתכליתה בחירת מועמדים טובים ואיכותיים, תוך שמירה על שוויון הזדמנויות והיעדר משוא פנים, תוך ניתוק הבחירה משיקולים בלתי עניינים ומהקשרים פוליטיים, לרבות אינטרסים פוליטיים-מפלגתיים - כפי שנעשה בעבר".

שקד ולוין בחרו כאמור ללכת לכיוון ההפוך בדיוק. הם, ככל הנראה, קראו את דוח המבקר וראו בו המלצה הפוכה. כל הצעותיו נדחו והממשלה חוזרת לשיטות של פעם. כזה ראה וקדש, אך ב-180 מעלות בדיוק.

הגישה הפייסנית של קוינט עלולה להגביר את הלחץ למינויים פוליטיים | עמירם ברקת

ההערכות שנפוצו לקראת מינויו של עו"ד יעקב (ינקי) קוינט למנהל רשות החברות היו כי שר האוצר, משה כחלון, מינה אותו במטרה לחסל את נבחרת הדירקטורים שהקים המנהל הקודם, אורי יוגב. כחלון עצמו, שהיה מסוכסך עם יוגב, כמעט ולא התבטא בנושא, אך בפועל נקט גישה פרגמטית ומינה מועמדים מתוך הנבחרת.

קוינט, הנחשב מקורב לשר האוצר, המשיך בקו הזהיר של כחלון ולא התבטא בפומבי על תמיכתו או אי-תמיכתו בהמשך קיומה של הנבחרת. בישיבת ועדת השרים שקד-לוין בתחילת השבוע, הציג קוינט את ה'אני מאמין' שלו לגבי מינוי דירקטורים, ואמר כי הוא "אדיש" לשאלה האם המועמד לדירקטור הוא איש נבחרת או שהגיע במסלול של "תואם נבחרת", היות ובשני המקרים נדרש המועמד להציג כישורים זהים.

כזכור, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אבי ליכט, קבע כי שרים יוכלו למנות לדירקטוריונים גם מועמדים מחוץ לנבחרת הדירקטורים (שמעמדה לא עוגן עד כה בחקיקה למרות המלצת מבקר המדינה), ובתנאי שיעברו את ציוני הסף במבחני מיון זהים לאלה של חברי הנבחרת.

יוגב הואשם לא פעם כי הוא מעכב מינויים של תואמי נבחרת בתרגילים ביורוקרטיים שונים, וקוינט ביקש להבהיר כי עיכובים כאלה לא יהיו אצלו.

השאלה שנשארה בינתיים פתוחה היא האם הגישה הפייסנית הזו תצליח להסיר את הלחץ של השרים - או אולי דווקא תגרום להגברתו.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו