גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטארבורד מעבירה הילוך: דורשת מהפכה בדירקטוריון מלאנוקס

הקרן האמריקאית דורשת להחליף את כל הדירקטורים במלאנוקס ומציעה מועמדים מטעמה ■ מלאנוקס: הדירקטוריון שלנו מחויב, מנוסה ומתאים ■ גל הקרנות האקטיביסטיות בישראל

אייל ולדמן / צלם: תמר מצפי
אייל ולדמן / צלם: תמר מצפי

המאבק של קרן סטארבורד בהנהלת מלאנוקס  עולה מדרגה: הקרן האמריקאית, שמחזיקה ב-10.7% מהון המניות של חברת הטכנולוגיה הישראלית, שלחה אתמול מכתב לבעלי המניות של מלאנוקס ובו הציגה דרישה למנות לא פחות מ-9 דירקטורים מטעמה בדירקטוריון מלאנוקס - קרי נסיון להשתלט על החברה.

אם המהלך של סטארבורד יצליח, ובאסיפה השנתית הקרובה של בעלי המניות היא תקבל תמיכה לכל מועמדיה, הרי שמדובר למעשה על החלפת כל הדירקטורים המכהנים כיום. עם זאת, הקרן מציינת שבכוונתה להביא להגדלת הדירקטוריון ולכלול בו שניים מהדירקטורים המכהנים כעת, במטרה לשמור על המשכיות. האסיפה השנתית נערכת בדרך כלל באפריל-מאי.

מלאנוקס, בניהולו של המייסד איל וולדמן (המשמש גם כדירקטור בחברה) מפתחת ומשווקת ציוד תקשורת להעברת נתונים מהירה ונסחרת בנאסד"ק בשווי 3.3 מיליארד דולר לאחר שמנייתה עלתה ב-26% מאז הודיעה סטארבורד על השקעתה לפני כחודשיים. הקרן, שהפכה לבעלת המניות הגדולה בחברה, הביעה בעבר אי-שביעות רצון משולי הרווח התפעולי הנמוכים של מלאנוקס ומההוצאות הכבדות בחברה. עם זאת, כעת זו הפעם הראשונה שהיא מעלה דרישות קונקרטיות.

בעקבות המכתב, פרסמה מלאנוקס תגובה ובה היא למעשה דוחה את הדרישות ומצהירה כי הדירקטורים המכהנים הם "בעלי ידע, כשירות וניסיון מקצועי גבוהים, כשלכולם מחויבות ברורה ליצירת ערך עבור בעלי המניות של מלאנוקס". נראה שבכך נפתחת מלחמת-פרוקסי שתימשך עד האסיפה, ואולי גם אחריה. ייתכן שמדובר בצעד ראשון שאחריו יגיע צעד נוסף, של הדחת ההנהלה, בראשות המייסד וולדמן; הקרן כבר הובילה בעבר להדחת מנכ"לים ודירקטורים בחברות בהן היא השקיעה. עם זאת, המגעים בין הצדדים נמשכים ולא מן הנמנע שלבסוף יסתיימו בפשרה, ובמסגרתה למשל יוחלפו רק חלק מהדירקטורים.

סטארבורד נכנסה להשקעה במלאנוקס כשאספה מניות באוקטובר-נובמבר, ולפני כחודשיים הודיעה רשמית על החזקתה במניות ודרשה מהחברה לבחון ביצוע שיפורים תפעוליים או חלופות אסטרטגיות. במכתב אמש חזר פיטר פלד (Feld), מנהל בקרן, על הערכת הקרן שמניית מלאנוקס מוערכת בחסר רב וכי יש מה לעשות על מנת לשפר זאת. בקרן מדגישים בפנייתם לבעלי המניות שהאינטרסים של הקרן זהים לשל כלל המשקיעים בחברה: "המטרה שלנו היא לסייע לייצר ערך משמעותי לטובת כלל בעלי המניות", כתב פלד. "אנחנו מאמינים שנדרש שינוי משמעותי לאחר שנים של ביצועים חלשים".פלד הוסיף כי האחריות המרכזית של הדירקטוריון היא להתוות אסטרטגיה לחברה, לבחור צוות הנהלה ולפקח את הפעילות, ואילו במלאנוקס מחיר המניה והביצועים התפעוליים ירודים לדבריו, בזמן שניתן תגמול הוני מופרז והדירקטוריון לא מסוגל לגרום להנהלה לקחת אחריות על כישלונותיה. פלד ציין שהחברה לא עמדה ביעדיה אף שלדבריו היעדים היו נמוכים, וזאת לאורך תקופה כאשר הדירקטוריון לא נקט בצעדים הנדרשים. "אנחנו מאמינים שנדרשת פרספקטיבה חדשה", הוא כותב. לדבריו, סטארבורד בחנה 100 מועמדים פוטנציאליים ומתוכם נבחרו ה-9 שהיא מציעה, שהם "מרשימים במיוחד ובעלי רקע מגוון, מתחומי התפעול, פיננסים, הנדסה, שיווק, מיזוגים ורכישות, רה-ארגון ועוד". רשימת המועמדים כוללת את פלד וג'פרי סמית מסטארבורד, וכן את הישראלית אפרת מקוב, לשעבר סמנכ"לית הכספים באלווריון ואלדין. במועמדים הנוספים נכללים ג'ונתן קאזאם, לשעבר בכיר באינטל, תומס לייסי שניהל את Tessera וג'ון אולסון שהיה סמנכ"ל כספים ב-Xilinx.

מלאנוקס: "הצלחת החברה תחת ההנהגה הנוכחית מוכחת בביצועים הפיננסיים המוצקים"

כאמור, במלאנוקס דוחים למעשה את דרישות הקרן. החברה מסרה כי "אנו מקיימים דיאלוג פתוח עם כל בעלי המניות שלנו ומקדמים בברכה הצעות קונסטרוקטיביות לקידום מטרתנו המשותפת - הגדלת הערך עבור בעלי המניות שלנו". ממלאנוקס נמסר כי דירקטורים ובכירים בחברה ערכו פגישות ודיונים עם סטארבורד, כולל מפגש במשרדי החברה בישראל בשבוע שעבר. "למרות הדיונים המתמשכים והשיח הפתוח שלנו, סטארבורד לא ניסו לדון אתנו בנושא המועמדים שלהם לפני שהציעו את רשימת המועמדים מצדם, עליה שמענו היום לראשונה בתקשורת".

במלאנוקס ציינו שהדירקטורים הנוכחיים הם בעלי ידע, כשירות וניסיון מקצועי גבוהים, כשלכולם מחויבות ברורה ליצירת ערך לבעלי המניות, וכן כי הדירקטוריון כולל מגוון רחב של מיומנויות, מומחיות ופרספקטיבות מקצועיות ורלוונטיות הן להובלת ביצועי החברה והן לפיקוח אפקטיבי עליה. הדירקטוריון בראשות אירווין פדרמן כולל גם את דב בהרב, דדי פרלמוטר וגלנדה דורצ'ק, וכן את וולדמן.

"מלאנוקס מחויבת ברמה הגבוהה ביותר לכללי הממשל התאגידי ומוכרת על ידי דירוג ISS בנושא ממשל תאגידי כבעלת הפרופיל התאגידי הטוב ביותר, כולל הציון הגבוה ביותר עבור מבנה דירקטוריון מקצועי ואיכותי", נכתב בתגובת מלאנוקס. החברה הוסיפה כי חברי הדירקטוריון "לוקחים את חובת הנאמנות ברצינות רבה, מחויבים לשיפור הערך עבור בעלי המניות וימשיכו לפעול לטובת החברה ולטובת כל בעלי המניות. תחת הנהגת מועצת המנהלים וחברי ההנהלה שלנו, ובתמיכתם של 2,900 העובדים המוכשרים שלנו בכל רחבי העולם, מלאנוקס הפכה למובילה בפתרונות קצה-לקצה חדשניים לחיבור שרתים ופלטפורמות אחסון.

"הצלחת החברה תחת ההנהגה הנוכחית מוכחת גם בביצועים הפיננסיים המוצקים. מועצת המנהלים של מלאנוקס בטוחה באסטרטגיית החברה להאצת קצב הצמיחה, הפיתוח העסקי והגדלת השווי לבעלי המניות". מלאנוקס תפרסם הלילה את דוחות 2017, ואין ספק שבשיחת הוועידה נושא סטארבורד יהיה אחד הבולטים. בסטארבורד הוסיפה הערה גם בנושא זה וכתבו שהם מצפים לדוחות ומקווים שישקפו ביצועים משופרים, "אך חשוב לזכור שרבעון או שניים של שיפור, במיוחד תחת לחץ חיצוני עצום, לא מפצה על שנים של פספוס תחזיות".

ולדמן נחלץ מהמוסדיים בישראל ומוצא את עצמו מול קרן אמריקאית אגרסיבית

בשנת 2013 רעש שוק ההון הישראלי כשמלאנוקס הודיעה על מחיקת המניה שלה ממסחר בבורסה בת"א, ו-וולדמן האשים את הרגולציה הכבדה. מה ששבר את קש הגמל היה מבחינתו העובדה שבהתאם לרגולציה, מלאנוקס נדרשה לקבל את אישור בעלי המניות שלה להמשיך את כפל התפקידים של וולדמן כיו"ר ומנכ"ל החברה. בהמלצת חברת הייעוץ אנטרופי, גופים מוסדיים מישראל הצביעו נגד, וההצעה לא אושרה.

ישנה מידה מסוימת של אירוניה בכך ש-וולדמן הוביל את מחיקת מלאנוקס ממסחר בת"א על רקע התנגדות המוסדיים המקומיים למינוי שלו כיו"ר, וכעת צריך להתמודד לא עם התנגדות ספציפית של מוסדיים מישראל, אלא עם קרן אקטיביסטית אמריקאית גדולה ואגרסיבית שמבקשת להחליף כמעט את כל חברי הדירקטוריון.

במוקד הביקורת של וולדמן עמדה אז אנטרופי, ולדוגמה הוא אמר כי "עם כל הכבוד, אנטרופי לא יכולה להבין את האתגרים שעומדים בפני ההנהלה, ולקבוע מהם היעדים". אם אכן תתחמם מלחמת הפרוקסי בין מלאנוקס לסטארבורד, חברות הייעוץ למוסדיים יידרשו להמליץ באילו מהמועמדים לדירקטוריון כדאי לבחור. הפעם, משקלה של אנטרופי בהמלצה לא יהיה גדול. חברת הייעוץ הבולטת היא ISS האמריקאית שהשפעתה על ההצבעה מהותית בהרבה. נראה שלא בכדי מלאנוקס הזכירה בהודעת התגובה שלה למכתב של סטארבורד את הציון הגבוה לו זוכה הדירקטוריון שלה בתחום הממשל התאגידי מצד ISS.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הגיע הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ