גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השורה התחתונה: אליפות כדורגל מביאה רווחים - והרבה

דוח של KMPG שבדק 11 קבוצות אירופיות שזכו בתואר, מצא כי כולן סיימו את העונה ברווח נקי, כולל ממדינות כמו רומניה, הולנד וסקוטלנד ■ האם מדובר בבשורה לבעלי ההון שמשקיעים בכדורגל הישראלי?

אצטדיון כדור-רגל / צילום: שאטרסטוק
אצטדיון כדור-רגל / צילום: שאטרסטוק

בשנים האחרונות מתפתחת תעשייה חשבונאית שעוסקת בניתוח מועדוני כדורגל. פירמות חשבונאות גדולות מחזיקות מחלקת ספורט המייעצת לארגונים ובדרך כלל ממתגת אחת לשנה דוח מיוחד ומפורט העוסק בתעשיית הכדורגל. המוכר מכולם הוא ה-Deloitte Money League של פירמת דלויט העוסק במועדוני הכדורגל המכניסים בעולם. הרעיון בגדול: לשים רגל חשבונאית במגזר עשיר וייחודי שמייצר לא רק כסף אלא גם כמות כותרות לא נגמרת.

את הדוח הכדורגלני האחרון הוציאה בימים האחרונים KMPG - אחת מהטופ-4 של הפירמות העולמיות בתחום הייעוץ החשבונאי (יחד עם דלויט, ארנסט אנד יאנג ו-PwC). הכותרת המרכזית שלו אולי מאותתת לבעלי ההון בכדורגל הישראלי: כדורגל אירופי עשוי להיות רווחי גם בליגות פחות עשירות.

אז הנה כמה מדדים חדשים על תעשיית הכדורגל האירופי כפי שמוצגים בדוח:

1. שורה תחתונה: עושים פה כסף

הדוח, שלוקח 12 קבוצות אירופיות שזכו באליפות הליגה המקומית, מראה שגם בליגות פחות זוהרות מהאנגלית והספרדית אפשר לייצר מודל רווחי. למעשה, כל האלופות (למעט ספרטק מוסקבה הרוסית שעליה לא נמסרו נתונים) שנבחנו בדוח סיימו את עונת 2016/17 ברווח אחרי מס.

בנפיקה ליסבון מובילה את הרשימה עם רווח נקי של 44.5 מיליון אירו - תוצאה של מערך מוכר המושתת על יצירת רווח בשוק ההעברות השחקנים. יובנטוס, שמגיעה מהכדורגל האיטלקי המתפורר, נשענה על עוד עונה מוצלחת בליגת האלופות כדי לסיים ברווח נקי של 42.6 מיליון אירו. באיירן מינכן זכתה באליפות גרמניה ומציגה נתון חסר תקדים - עונה 25 ברציפות שמסתיימת ברווח, הפעם של 39.2 מיליון אירו. דווקא ריאל מדריד עם עונה מצוינת על המגרש שהסתיימה בזכייה באליפות ובליגת האלופות הצליחה להשאיר בשורת הרווח רק 21.4 מיליון אירו - נתון קצת מדאיג של 3% רווח נקי בלבד ממחזור שיא של 671.1 מיליון אירו. למה? מחיר ההצלחה. הוצאות השכר הכבדות גם ככה כללו הפעם בונוסים כבדים על זכייה בתארים והביאו את סעיף השכר של המועדון ל-406 מיליון אירו.

גם במדינות הדרג השני והשלישי אליפות הביאה לרווחים: פיינורד לקחה אליפות בהולנד וסיימה ברווח של 6.2 מיליון אירו, באזל השווייצרית סיימה ברווח של 4.7 מיליון אירו, האלופה הטורקית בשיקטש סיימה בפלוס 1.3 מיליון אירו, וסלטיק שמתחרה בעצמה בליגה הסקוטית רשמה רווח נקי של 8 מיליון אירו. אפילו קונסטנצה שזכתה באליפות רומניה עם תקציב של 3.2 מיליון אירו הצליחה לרשום מאזן חיובי נקי של 400 אלף אירו.

האלופות

2. ליגת האלופות: אסון או לא?

קבוצות גדולות ביבשת מספיק חסונות כדי לא לבנות את המודל הכלכלי שלהן על הצלחה בליגת האלופות. מקורות ההכנסה שלהן מגיעים לכל יבשת וכיס אפשרי כדי להימנע מקטסטרופה כלכלית בגלל אי הופעה בליגת האלופות. ריאל מדריד רשמה ב-2016/17 עונת שיא בהכנסות, למרות שההכנסות הישירות מליגת האלופות של אופ"א עמדו על 12% בלבד מהמחזור. באיירן מינכן שגירדה הכנסה של 600 מיליון אירו נשענה על 9% בלבד מכספי ליגת האלופות. ומה אפשר להגיד על החוסן הכלכלי של צ'לסי, שסיימה עונה של 420 מיליון אירו בשורת ההכנסות ואפילו לא אירו אחד מליגת האלופות.

לא אצל כולן המצב הוא כזה. אצל חלק מהאלופות מהווה ליגת האלופות למעלה מרבע מהמחזור. כך אצל סלטיק (30% מהמחזור הגיע מכספי ליגת האלופות), בשיקטש (28%), יובנטוס (27%), באזל (26%) ובנפיקה (22%).

המצב הכי רעוע ולא יציב הוא של מונאקו (מי שרוצה להמר על הקריסה הבאה של מועדון) - האלופה הצרפתית מגיעה משוק חזק יחסית, והצליחה להגדיל את המחזור בתוך עונה ב-86% לשיא של 144 מיליון אירו. וכל זה הספיק לרווח נקי של 100 אלף אירו בלבד. כספי ליגת האלופות היו שווים למונאקו 45% מהמחזור. עם שיעור רווח של 0.7% אחרי עונת שיא על המגרש, עם אליפות וחצי גמר ליגת אלופות, ואצטדיון קטן שלא מייצר הכנסות אין פלא שהדרך היחידה של מונאקו לשרוד עוברת דרך מכירתו של קיליאן אמבפה לפ.ס.ז', שתבטיח לה חמצן של כ-160 מיליון אירו.

3. שכר שחקנים: בואו נרגיע

נגמרו הימים שבהם כמעט כל הכסף של הקבוצות הלך לשכר שחקנים. חוקי חופש העיסוק באיחוד האירופי אמנם לא מאפשרים להעביר את הרעיון של תקרת שכר, אבל הרגולציות החונקות של אופ"א הסדירו את העניין.

הקבוצות הגדולות מעמידות סכום סביר והגיוני של בין 50%-65% מהמחזור לשכר (שחקנים, צוות מקצועי, עובדי מועדון). באיירן מינכן מפנה 45% בלבד מהמחזור לטובת שכר; בריאל מדריד סעיף השכר עמד בעונה שעברה על 61%, ואפילו צ'לסי של רומן אברמוביץ' שידועה בשכר המופרז שלה העמידה סעיף שכר ששיקף 61% בלבד מהמחזור.

הסיבה לשפיות שנחתה על עולם הכדורגל בנושא השכר לא קשורה ליכולת המו"מ המופחתת של כוכבים, אלא דווקא לעלייה האגרסיבית בהכנסות. שחקן שחתום על חוזה לשלוש או ארבע עונות "תקוע" באותן שנים במקום, בזמן שההכנסה של הקבוצה שלו באותה תקופת זמן מזנקת לפעמים בעשרות אחוזים. ניקח כדוגמה את צ'לסי - מאז עונת 2012/13 הגדילה את סעיף השכר שלה ב-40 מיליון ליש"ט, בעוד שההכנסה שלה צמחה ב-101 מיליון ליש"ט. גם בבאיירן מינכן ובריאל מנסים למשוך שחקנים עם משכורות עתק ועדיין הגידול בהכנסות גבוה מקצב הגידול בשכר.

4. כסף עקיף: תן לנו לייקים

פעילות ברשתות החברתיות מביאה בסופו של יום לרכישת חולצות, צעיפים, קלמרים, עטים, כדורים, מטריות בכל העולם. אין מקום באצטדיון לכולם ומבחינה טכנית אפשר לחיות את החלום בסינגפור עם חולצה רשמית של ריאל מבלי לבקר בברנבאו. גם ספונסרים מוכנים לשלם יותר למועדון שמציג אינגיינג'מנט חזק בפייסבוק.

מבין 12 האלופות שמוזכרות בדוח, ריאל מדריד היא אימפריה חברתית - עם 208 מיליון עוקבים על פני ארבע פלטפורמות - פייסבוק (106.1 מיליון), טוויטר (45.3 מיליון), אינסטגרם (54 מיליון) ויוטיוב (2.6 מיליון).

אבל כמה שהמועדונים חזקים ופופולריים, כשזה מגיע לרשתות החברתיות עדיין הכוכב גדול מהמועדון. וכנראה שהאהדה האישית לכוכב היא זו שמשכנעת מועדונים לעתים להשקיע כל סכום אפשרי ברכישת כוכב, ואחר כך בניסיון לשמור עליו. כריסטיאנו רונאלדו מחזיק יותר עוקבים מאשר קבוצתו ריאל מדריד (304.4 מיליון). לבאיירן מינכן יש 61.4 מיליון עוקבים ברשתות החברתיות, אבל לכוכב הגדול חאמס רודריגז יש 81.8 מיליון עוקבים. ובצ'לסי דויד לואיז, ודאי לא כוכב ענק, מחזיק 51.8 מיליון עוקבים - כמעט כמו המועדון כולו.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

תיקון והתנצלות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום