גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הישג למשפטני רשות המסים: יזכו למענק של 12 אלף שקל

מאבקם של 200 המשפטנים ברשות המסים החל בנובמבר האחרון, לאחר שגילו כי למרות שותפותם למאבק עובדי הרשות על שיפור שכרם, הם היחידים שלא נכללים בהסכם השכר החדש שהושג - זאת בשל היותם חתומים על חוזים אישיים ולא על ההסכם הקיבוצי

עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר
עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר

סנונית ראשונה לשיפור בתנאי השכר של עורכי הדין ברשות המסים? משרד האוצר ישלם מענקים בסך של כ-12 אלף שקל ל-200 עורכי הדין, עובדי רשות המסים, שהוחרגו מהסכם השכר החדש של עובדי הרשות, שנחתם בחודש שעבר.

מאבקם של המשפטנים ברשות המסים התפרץ ונחשף ב"גלובס" בנובמבר השנה, לאחר ש-200 עורכי ועורכות הדין ברשות גילו כי הגם שהיו שותפים מלאים למאבק עובדי הרשות לשיפור תנאי העסקתם, הם היחידים מבין העובדים שלא נכללים בהסכם השכר החדש שהושג.

כעת, לאחר כחודשיים של משא-ומתן לא רצוף, שנוהל בהובלת נציגות המשפטנים ובאת-כוחם, עו"ד הלית שמחוני, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד עמר-רייטר-ז'אן-שוכטוביץ, הושג בין המשפטנים ברשות המסים וההסתדרות לבין האוצר הסכם חדש. במסגת ההסכם נקבע כי המשפטנים ברשות המסים יהיו זכאים למענק - שיוענק להם בשתי פעימות של 6,000 שקל. המענק הראשון ישולם במשכורת ינואר השנה או פברואר לכל המאוחר. האפשרות כי יינתן למשפטנים מענק עלתה בתחילת המשא-ומתן מולם, ואולם בתחילת הדרך דובר על מענק בסך כולל של 7,000 שקל ולא של 12 אלף שקל.

הבשורה של המשפטנים מהווה בשורה גם עבור מאות עובדים אחרים ברשות, המועסקים בחוזים אישיים, מאחר שהמענק מוענק לשורה של עובדים ולא רק לעורכי הדין. לפי ההסכם, הוראותיו יחולו על עובדים המועסקים בחוזי ההעסקה המיוחדים לעובדים חיוניים אקדמאיים, כלכלנים נבחרים, עובדים חיוניים משפטיים ועובדי יחידת היעדים. עובדים אלה מועסקים ברשות המסים בחוזה העסקה אישי ואינם נכללים בהסכם הקיבוצי שעליו חתומים כלל עובדי רשות המסים.

עוד הוסכם כי ההסכם יחול על עובדים שהועסקו במשרה מלאה בין ינואר 2017 ליוני 2018 - תקופת המענק הראשונה; ויהיו זכאים למענק חד פעמי בסך 50% ממוצע המשכורות למענק של העובד עבור תקופת המענק או לסך של 6,000 שקל - על-פי הסכום הנמוך מבין השניים. תקופת המענק השנייה מתייחסת לעובדים שיועסקו במשרה מלאה בתקופה שבין יולי 2018 עד סוף דצמבר 2019, והם יהיו זכאים לאותו שווי מענק.

פגישה עם אבי ניסנקורן

מאבק המשפטנים נוהל בחודשיים האחרונים מול ההסתדרות, ואף הגיע לבית הדין של ההסתדרות, לאחר שעורכי ועורכות הדין ברשות המסים פנו ליו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, בשאלה מדוע הוחרגו מהסכם השכר החדש.

בראשית נובמבר, רגע לפני חתימת ההסכם הקיבוצי החדש, המיטיב, עם עובדי רשות המסים, התייצבו חלק ממובילי מאבק עורכי הדין במשרדו של יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, בדרישה כי לא יחתום על הסכם השכר החדש עד שגם הם ייכללו בהסכם.

עורכי הדין לא נכללו בהסכם, מאחר שהם חתומים על חוזי העסקה אישיים ולא על ההסכם הקיבוצי שמתעדכן כעת. לטענתם, בחודשים החולפים, שבהם נקטו עובדי רשות המסים בעיצומים ובהשבתות לטובת מאבקם לשיפור שכרם, הם גויסו לטובת המאבק, תוך שהובטח להם כי גם עניינם נדון ומטופל בידי יו"ר ועד עובדי מס הכנסה, ואדים אבנשטיין. לבסוף, נטען, התברר כי אף אחד לא טיפל ולא מטפל בעניינם, ובעוד ששכרם של כל שאר עובדי הרשות עולה - נותר שכרם של עורכי הדין קפוא.במאבק על שיפור שכר עובדי רשות המסים השתתפו כל עובדיה, לרבות 200 עורכי ועורכות הדין העובדים ברשות, הגם שאינם חתומים על ההסכמים הקיבוציים אלא על חוזים אישיים. בעוד ששכרם של העובדים החתומים על ההסכמים הקיבוציים התעדכן מעת לעת והם קיבלו מגוון תוספות לשכר ותנאים מיטיבים, 200 עורכי הדין נותרו מאחור, ללא שינוי בשכרם ובתנאיהם.

מדובר ב-200 עובדים שהם מהאיכותיים ביותר ברשות - עורכי דין המופיעים בבתי המשפט, מלווים את החקירות הרגישות ביותר ברשות ומשולבים ביחידות המרכזיות ברשות, ובהן יחידת "יהלום" היוקרתית המנהלת את החקירות הכלכליות המורכבות במדינה ו"היחידה לתיקים מיוחדים", המנהלת כתבי אישום משמעותיים בתחומי המס ועוד.

היעד: הכללה בהסכם הקיבוצי

עד המאבק האחרון אף אחד לא הבטיח לעורכי הדין דבר, והם נאלצו להיאבק לבד על העלאת שכר ועל השגת ביטחון תעסוקתי. אולם, לטענתם, במסגרת המאבק האחרון הבטיח להם יו"ר הוועד אבנשטיין הבטחות שונות, תוך שהוא מבהיר להם שהם חלק בלתי-נפרד מהמאבק. לטענת עורכי הדין בעקבות הבטחות אלה, הם התייצבו לצד חבריהם בכל העיצומים וההשבתות והמתינו לראות מה יהיו תוצאות המאבק.

והמאבק אכן נשא פירות בדמות הסכם שכר חדש שנחתם בין ההסתדרות לאוצר (ראו מסגרת). ההסכם כולל העלאות שכר ושיפור תנאים לכלל עובדי רשות המסים; כל העובדים - מלבד עורכי הדין של הרשות. עם הגילוי הזה התייצבו ראשי המאבק במשרדו של ניסנקורן. בפגישה הראשונה קיבלו המשפטנים מסר מרגיע שהעניין שלהם מצוי בטיפול, והסכם השכר החדש לא ייחתם עד לבירור מעמדם, ואולם זמן קצר לאחר מכן נחתם ההסכם ללא כל הבטחות למשפטנים.

בהמשך לכך הגיעה המחלוקת בין המשפטנים להסתדרות לבית הדין של ההסתדרות, כשבמקביל נמשכו מגעים בין הצדדים להגיע להסכמות. בסופם של מגעים אלה נולד ההסכם המעניק למשפטנים מענק בסך 12 אלף שקל.

המשפטנים מסרו ל"גלובס" כי הם מקווים שמדובר רק בראשית הטיפול בעניינם, כאשר לטענתם בדיון שנערך בתחילת החודש בבית הדין של ההסתדרות, הביעו נציגי ההסתדרות נכונות להיכנס איתם למתווה של ישיבות עבודה כדי למצוא פתרון לנושא החוזים האישיים, וכדי לאפשר לעורכי הדין להיקלט בסופו של דבר אל תוך הסכם הקיבוצי. בדיון הגדיר נציג ההסתדרות, שי בירן, את הכנסת המשפטנים להסכם הקיבוצי כ"מטרה מוצהרת של ההסתדרות".

המשפטנים ברשות המסים: "המענק הוא צעד ראשון במאבק לשיפור שכרנו"

מנציגות המשפטנים ברשות המסים נמסר כי "הגדלת סכום המענק בצורה משמעותית היא פועל יוצא של מאבק עיקש שניהלנו. הגדלת המענק מהווה הוכחה ניצחת לכוחם של המשפטנים ברשות המסים, שלראשונה התאגדו בגוף אחד. הישג זה רק מדגיש את הצורך של המשפטנים לפעול במסגרת נציגות נפרדת שתדאג לייצג נאמנה את האינטרסים שלהם, כמי שנמצאים בחזית העשייה של רשות המסים, ובכלל זה בחזית המאבק בפשיעה הכלכלית. ההישג שהשגנו הינו צעד ראשון במאבק לשיפור שכרנו, שנשחק מזה שנים".

עוד נמסר כי "בנציגות המשפטנים מבקשים להביע הערכה עמוקה להסתדרות, לעומד בראשה, אבי ניסנקורן, ולמנכ"ל האגף לכלכלה בהסתדרות, שי בירן, על כך שהיטו אוזן קשבת לדרישותיהם". עם זאת, נציגי המשפטנים מדגישים כי הם עדיין ממתינים למימוש התחייבותה של ההסתדרות להעביר להם מכתב ובו התחייבות מפורשת של ההסתדרות להיכנס עימם, כבר בתקופה הקרובה, למשא-ומתן מואץ על מעבר מחוזים אישיים להסכם קיבוצי, וזאת מבלי ששכרם ייפגע.

באת-כוחן של משפטני הרשות, עו"ד הלית שמחוני, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד עורכי הדין עמר-רייטר-ז'אן-שוכטוביץ, מסרה כי "מדובר במאבק תקדימי, שבו בפעם הראשונה התאגדו המשפטנים כגוף עצמאי והצליחו לקבל הכרה בזכויותיהם. חשובה במיוחד הייתה התערבותה והתגייסותה של ההסתדרות והעומדים בראשה לטובת המשפטנים, ואנו מודים על כך. אנו נערכים, יחד עם ההסתדרות להמשך המאבק עד לשיפור מלא של תנאי שכרם של המשפטנים".

מאבק עובדי רשות המסים: עיצומים, שביתות ועיכוב עסקאות עד להשגת תוספת שכר של 9%

בשנים האחרונות ניהלו עובדי רשות המסים מאבק על תנאי שכרם והעסקתם, שבמסגרתו פתחו בעיצומים ובשביתות חלקיות על רקע דרישתם המרכזית לפתוח במשא-ומתן "אמיתי" מול משרד האוצר והנהלת הרשות על הסכמי השכר שלהם. ראשי הוועדים ברשות המסים - ועד מס הכנסה ומיסוי מקרקעין, ועד מכס ומע"מ ו-ועד עובדי המחשוב (שע"ם) - הובילו את המאבק.

בין היתר, במסגרת העיצומים של עובדי הרשות בשלהי 2016, הוקפאו דיוני שומה והדיונים בהתנגדויות והשגות עוכבו, לא ניתנו אישורים על ניכויי מס בהעברות לחו"ל ועוכבו אלפי עסקאות נדל"ן. בשלב מסוים הפסיקו עובדי הרשות את מבצעי החקירות, ניהול הספרים וההוצאה לפועל, ואת שיתופי הפעולה עם הפרקליטות והמשטרה.

לאורך החודשים האחרונים נוהלו מגעים בין ההסתדרות לאוצר, שהולידו את הסכם השכר החדש של עובדי רשות המסים, המשפר את תנאי העסקתם של קרוב ל-6,000 עובדים, מכלל הדירוגים, המיוצגים על-ידי ההסתדרות.

ההסכם שתוקפו לשלוש שנים, מעגן תוספת של 9% לשכר העובדים. התוספת תחולק לעובדים באופן דיפרנציאלי, הן כתוספת אחוזית והן כתוספת שקלית צמודה למדד. הוחלט כי חלוקת התוספת תתבצע בשלוש פעימות, כאשר הפעימה הראשונה היא בתוקף רטרואקטיבי החל מה-1 בינואר 2017, ושתי פעימות נוספות, שהראשונה שבהן נכנסה לתוקף כבר ב-1 בינואר השנה. פעימה נוספת תינתן בתחילת 2019. תוספת השכר היא בנוסף לעדכון שכר העובדים בשיעור של 7.75% מכוח הסכם המסגרת שנחתם במגזר הציבורי בין ניסנקורן לבין שר האוצר, משה כחלון.

עוד כתבות

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה