גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק האג"ח בישראל ריכוזי בעיקר בגלל מגזר הנדל"ן"

"שוק האג"ח הישראלי ריכוזי מאוד", אומרת רונית הראל בן-זאב, מנכ"לית S&P מעלות ■ "יש כאן התמחות בנדל"ן, וזאת עוד סיבה שהחברות האמריקאיות מגיעות" ■ למדריך אג"ח

רונית הראל בן זאב / צילום: אוסנת רום
רונית הראל בן זאב / צילום: אוסנת רום

שנת 2017 הייתה שנת שיא בשוק הנפקות האג"ח הקונצרניות בישראל בעשור האחרון, והגאות בשוק גיוסי החוב נמשכת גם בתחילתה של 2018. בסיוע של רוח גבית חזקה מהאינפלציה הנמוכה והריבית האפסית, לצד המשך בירידת תשואות האג"ח הממשלתיות והקונצרניות, המשיכו חברות רבות לבצע מיחזורי חוב, ואליהן הצטרפו חברות חדשות, שגייסו לראשונה חוב בבורסה המקומית.

גיוסי האג"ח הקונצרניות בבורסת תל-אביב הסתכמו בשנה שעברה בכ-76 מיליארד שקל - עלייה של 8.5% לעומת 2016 ושל 41% לעומת 2015. את הגאות בשוק ניצלו 148 חברות, מתוכן 21 חברות שהנפיקו לראשונה אג"ח קונצרניות.

החברות המנפיקות מנצלות את הרעב הגדול של המשקיעים המוסדיים לתשואה, ומגייסות כספים בעלות נמוכה, ויש אומרים אף מגוחכת. לא מעט מנהלי השקעות בכירים בשוק ההון הזהירו בחודשים האחרונים כי שוק האג"ח רשם עליות חדות מדי בשנה האחרונה - מה שהביא למצב שבו התשואות על חלק ניכר מסדרות האג"ח ירדו לרמות נמוכות, אולי נמוכות מדי.

התפלגות גיאוגרפית של הנפקות

"2017 הייתה שנת שיא בשוק האג"ח"

"מרווחי הסיכון (המרווח בין אג"ח קונצרנית למקבילתה הממשלתית - ק.י.), גם בישראל וגם בעולם נמוכים מדי, בהחלט", אומרת רונית הראל בן-זאב, מנכ"לית חברת הדירוג S&P מעלות, בראיון ל"גלובס". "רואים שהמרווחים המשיכו לרדת במהלך 2017, וכפי שזה נראה כרגע, הם עשויים להמשיך לרדת גם בחודשים הקרובים. בהשוואה לארה"ב, מרווחי הסיכון בישראל נמוכים מדי".

מה צפוי השנה בשוק האג"ח?

"לאחר ש-2017 הייתה שנת שיא בעשור האחרון, שווי שוק האג"ח כיום כמעט כפול לעומת 2007. בהחלט יכול להיות שגם השנה יישבר שיא נוסף של גיוסים בשוק, שכן הריבית כאן עדיין אפסית. הצפי שלנו ושל רבים אחרים הוא שגם השנה האינפלציה תסתכם בפחות מ-1%, כך שלבנק ישראל לא תהיה סיבה ממשית להתחיל להעלות ריבית".

חברות מסקטור הנדל"ן הנפיקו ב-2017 אג"ח קונצרניות בהיקף של כ-32 מיליארד שקל - קפיצה של 35% לעומת 2016, וכ-42% מסך החוב שגויס. חברות נדל"ן אמריקאיות הובילו את המגמה, וגייסו אשתקד כ-11 מיליארד שקל (כ-14% מסך הגיוסים) - זינוק של 214% בהיקף גיוסי החוב של החברות הזרות לעומת 2016.

איך את מסבירה את הדומיננטיות של ענף הנדל"ן בגיוסים, למרות נתונים על האטה בנדל"ן היזמי וחששות מההאטה בנדל"ן המסחרי?

"בשנה שעברה ראינו עלייה דרמטית בהנפקות הנדל"ן. אגב, גם אם היינו מנכים את החברות האמריקאיות, עדיין שיעור הגיוסים של חברות הנדל"ן מסך הנפקות האג"ח היה עומד על 35%, לעומת ארה"ב, שם הנפקות הנדל"ן עומדות על כ-3% מכלל שוק ההנפקות. כך שיש פער משמעותי מאוד. התוצאה היא ששוק האג"ח כאן ריכוזי מאוד, בעיקר בגלל מגזר הנדל"ן.

"ההסבר שלי לכך הוא שיש כאן התמחות בנדל"ן, וזאת עוד סיבה שהחברות האמריקאיות מגיעות לכאן. בנק ישראל הגביל בשנה האחרונה את ההלוואות של הבנקים לחברות הנדל"ן, אז החברות מנסות לגייס בשוק ההון - מה גם שיש להן אפשרות להנפיק ולגייס חוב כאן. המשקיעים הישראלים בעלי ניסיון בתחום, ומכירים ויודעים לנתח את המאפיינים הייחודיים של חברות הנדל"ן.

"בארה"ב, שוק הנדל"ן נשען הרבה יותר על מימון בנקאי - וכאן זה שונה. המשקיעים הישראלים לומדים להכיר עם הזמן את השוק האמריקאי, ורואים שהמרווח של חברות הנדל"ן האמריקאיות יורד והולך עם הזמן, בעיקר בחברות שפועלות כבר עשרות שנים ויש להן מוניטין חזק. המשקיעים עומדים בפני מגוון חברות עם מאפייני סיכון שונים, והם אמורים לבחור".

זה לא מגביר את הסיכון?

"כן. הריכוזיות מבחינה ענפית מקשה על המשקיעים לגוון את ההשקעות. היא מהווה אלמנט של סיכון, ומגבירה את חשיפת המשקיעים להתפתחויות וסיכונים בענף הנדל"ן. עם זאת, על רקע המשקל הגבוה של מגזר הנדל"ן, חשוב לציין שרמת הסיכון של חברות הנדל"ן המניב, המהוות את רוב החברות מהתחום המנפיקות בישראל, נמוכה יחסית. בהשוואה לשווקים אחרים בעולם, בישראל יש פחות גיוון מבחינת הסיווג הענפי של החברות בשוק המקומי, וחלק מכך מושפע מהעובדה שאחד הסקטורים המרכזיים בישראל, ההייטק, ממומן באמצעות גיוסי הון, ולא חוב".

למה אין יותר חברות ישראליות ממגזרים אחרים שמגייסות חוב כאן?

"כנראה בגלל שהשוק קטן יחסית, ואין כאן מגוון של חברות וסקטורים כמו באירופה או בארה"ב. זה גם קשור לכך שהרבה חברות מעדיפות להישאר פרטיות, ולא להפוך לציבוריות עם כל מה שקשור בכך".

מה קרה לרמות המינוף בחברות המדורגות בשנים האחרונות?

"עשינו ב-S&P מעלות בדיקה על 95 חברות מקומיות, וראינו שיפור ברמות המינוף ברמות הדירוג הנמוכות. החברות ברמות דירוג גבוהות יותר שמרו על רמות מינוף יציבה. חברות ביצעו מימון מחדש, בעיקר לצורך הארכת מח"מ (משך חיים ממוצע - ק.י.), וזה שיפור להן את יחסי הנזילות והגמישות הפיננסית, בעיקר לצורך שחרור בטוחות. יותר חברות שיפרו את הפרופיל הפיננסי שלהן - מה שהוביל ליותר העלאות דירוג. השנים של ריבית ומרווחים נמוכים ושוק צומח שיפרו מאוד את הפרופיל הפיננסי של החברות, וראינו יותר העלאות דירוג".

ומה לגבי הפרופיל העסקי של החברות בהסתכלות קדימה?

"היכולת של חברות להתמודד עם סיכונים עסקיים עתידיים טובה יותר כיום. הפרופיל העסקי, עם זאת, יכול להפוך לבעיה בכמה מהחברות בטווח הארוך. כל מקרה לגופו".

את לא מודאגת מכך שיותר ויותר חברת אמריקאיות מגיעות לבורסה בתל-אביב?

"כיום, גם בלי חברות הנדל"ן האמריקאיות, כמעט 30% מהכסף שמגויס הולך לפעילות בחו"ל, ועם האמריקאיות יותר מ-50% מהגיוס הולך לחו"ל, לא כולל ההשקעות הישירות של המוסדיים שם. בסך הכל, יש גיוון בפעילות של החברות, ורואים שיש גם גיוון גיאוגרפי. בניגוד לעבר, רוב ההשקעות הן בשווקים מפותחים כמו ארה"ב או גרמניה, ובסך הכל זה חיובי. כמובן שצריך לנתח כל מקרה לגופו. יש מחסור באלטרנטיבות השקעה בישראל, אז יוצאים לעולם".

מה הצפי ל-2018? עוד חברות אמריקאיות יגיעו לכאן?

"בהחלט. המשך העלאות ריבית בארה"ב יביא לכאן עוד חברות, בעיקר חברות נדל"ן, אבל גם חברות ממגזרים אחרים כמו מימון. במקביל, אנחנו מעריכים שהפרופיל הפיננסי של החברות ימשיך להתחזק, כך שהן יוכלו להתמודד עם משברים עתידיים ברמת המאקרו וגם ברמת המיקרו".

אילו סיכונים מרכזיים צפויים לשוק האג"ח השנה?

"האצה בקצב האינפלציה, אף שאני לא רואה את זה קורה ב-2018. עוד סיכון הוא שכ-60% משוק האג"ח המקומי ממומן על ידי קרנות נאמנות, כך שמשבר או שינוי בציפיות הציבור יכול לשנות את האווירה בשוק מהר מאוד, עקב משיכות כספים מהקרנות.

"אני לא רואה שינויים דרמטיים בקרוב, אבל יש סיכון נזילות בשוק, מכיוון שחלק מסדרות האג"ח הן בעלות רמת סחירות נמוכה. את הסיכון של ריכוזיות ענפית כבר הזכרנו. נוסף על כך, ברמת המאקרו, המשק שלנו חשוף לשינויים שונים, כמו רפורמת המס בארה"ב או התפתחויות באירופה".

האם המרווחים משקפים את הסיכון

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?