גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה מתעקשים על תחזית ורודה לכלכלה ולמניות גם ב-2018?

קשה להצביע על שנים רבות שבהן המגזין הכלכלי "בארונ'ס" הזהיר את קוראיו מפני ירידות חדות בשוק המניות - וכך גם הפעם ■ זוכרים, למשל, את אבי ג'וזף כהן הבלתי נלאית? גם הפעם היא צופה שנה טובה, עם כמה סיכוני מס

ג'פרי גנדלאך  צילום: רויטרס
ג'פרי גנדלאך צילום: רויטרס

בתחילת כל שנה מפרסם שבועון השוק האמריקאי בארונ'ס את התחזית המסורתית של אסטרטגים בכירים להשקעות לשנה החדשה, וזו תמיד סיבה לקריאה טובה, אם כי לא מחייבת. קשה להצביע על שנים רבות שבהן השבועון הזהיר בתקיפות את קוראיו מפני ירידות חדות בשוק המניות.

המסורת רבת-השנים היא להנעים את קריאתם של המשקיעים בפניני לשון אופטימיות-שוריות בפרוס השנה הבאה לטובה. דורות של משקיעים אמריקאים (וקוראי "גלובס" ביניהם במשך שנים רבות) גדלו על דברי חכמים, שחלקם לא התחלפו מאז המאה שעברה.

זוכרים את אבי ג'וזף כהן? הגברת הנעימה הזו, אסטרטגית המניות של גולדמן זאקס, מן הסתם בשנות ה-70 לחייה, נחשבה לגורו הבלתי מעורערת של וול סטריט לפני המשבר הפיננסי של 2008. קביעותיה ששוק המניות האמריקאי אינו נסחר בערכים מתוחים ובמחירים מנופחים הוכיחו את עצמן מדי שנה בדייקנות מדהימה - עד למשבר.

כותב שורות אלה נשלח לראיין אותה בתחילת העשור שעבר, לצד עורכים כלכליים בכירים בעיתונות הישראלית. ניסיון שלי להצביע על קצת קצף בשוק האמריקאי נתקל אז בכתף קרה, ובכמעט התעלמות של גורו שלא ציפתה לביקורת בארץ הקודש. קולגות העירו לי שכך לא מדברים עם גורו, והבלגתי. לזכותה של ג'וזף כהן ייאמר, שתמיד מעניין לקרוא מה היא חושבת. גם הפעם, ומיד נגיע לכך.

כן, הריאיון השנתי של מועצת חכמי השולחן העגול של בארונ'ס, כך נקרא רשמית הגוף הזה, עורר בנו נוסטלגיה לא מעטה. זוכרים את מרי מיקר, האנליסטית שהייתה הכוהנת הגדולה של מניות הדוט.קום בשנות ה-90 העליזות? בדיעבד, מיקר צדקה בכל תחזיותיה: אמזון.קום  אכן הפכה למפלצת מפחידה, שעושה מה שהיא רוצה לתעשיית הקמעונות, אבל הנבואה הזו של מיקר הקדימה את העתיד בעשרים שנה.

בערך שנתיים אחרי נבואותיה השוריות הגיעה פקיעת בועת הדוט.קום, כפי שהיא נקראה אז, בתחילת שנת 2000, ומשקיעי אמזון איבדו זמנית את המכנסיים. גורלם שפר עליהם מאז, שלא כמו עשרות עסקי אינטרנט שהלכו לעולמם עם כספי המשקיעים שלהם.

המשך של 2017

גם הפעם, כתבת השער לרגל השנה החדשה היא אופטימית. הכותרת היא Bright Outlook for the Economy and Stocks, כלומר "תחזית ורודה לכלכלה למניות". ומדוע לא, בעצם? המניות האמריקאיות, כותב בארונ'ס, החזירו למשקיעים 20% מרשימים בשנה שעברה, והן חזרו למסלול המרוץ גם השנה, עם ציפיות לצמיחה כלכלית חריגה ולרווחי חברות "בריאים".

הפאנליסטים של בארונ'ס, כולם אסטרטגים מהשורה הראשונה בבתי ההשקעות הגדולים, שוחחו עם עורכי בארונ'ס ב-8 בינואר. הם צופים באופן כללי המשך של 2017 בחודשים הבאים - עוד עליות למניות הגדולות כקטנות - כאשר הכלכלה העולמית נהנית מרמת הצמיחה המתואמת ביותר מאז ממשל אייזנהואר, לפי אחד החכמים. זאת, למרות שהכלכלה העולמית ואיתה וול סטריט השתנו פלאים בשישים השנים האחרונות.

מה שמסייע לכלכלה ולרווחים, אומרים המומחים, הוא חוק המס החדש מהתנור בארה"ב, שינמיך את מסי החברות ויעודד אותן להחזיר הביתה רווחים שהן צברו בחו"ל, בהיקף של טריליוני דולרים. כאשר ההון הזה יזרום חזרה לארה"ב, אפשר לצפות להשקעות חדשות ברחבי המדינה, ליותר מיזוגי חברות וכמובן ליותר דיבידנדים וקנייה חזרה של מניות מהמשקיעים. בקיצור, גן עדן לבעלי המניות. בארונ'ס אינו ביטאון האינטרנציונל הסוציאליסטי.

אבל בארונ'ס יודע שיש גם צד שני לכל דבר, ולא הכול סוג בשושנים. גורו האג"ח של השבועון, ג'פרי גנדלאך (שירש את התואר מביל גרוס, שזקני הקוראים עדיין זוכרים אותו), עוקב בדאגה מתונה אחרי תשואות אג"ח האוצר, שזוחלות כלפי מעלה שבועות האחרונים. אם הן ימשיכו לעלות - וזו אפשרות סבירה על רקע התחזקות הכלכלה ומגמת ההידוק של הפדרל ריזרב - יכול להיות שההימור על המניות לא ישתלם. פאנליסט חדש במועצה, פול וויק מחברת ההשקעות קולומביה תרדנידל מבוסטון, מגדיר זאת כך: "אם הריביות יעלו, יהיה לכך אפקט של משור מכני על מניות שנסחרות בתמחור מופרז".

המומחים של בארונ'ס חוששים גם מעלייה אפשרית של האינפלציה ומהידוק אשראי בקנה מידה עולמי. הם מטילים ספק בעתיד הביטקוין, אבל לא בטכנולוגיה שלו.

השנה שעברה עמדה בצל הביצועים של מניות FAANG, הלא הן פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס וגוגל (אלפאבית). שניים מהמומחים החדשים במועצת השולחן העגול מתמחים בהשקעות הייטק: וויק, שכבר הזכרנו, שמתמחה בהשקעות בעמק סיליקון, והנרי אלנבוגן מחברת קרנות ההשקעה טי.רואו פרייס, שהוא מועמד לתואר מנהל הקרן של השנה בארה"ב (עם תשואה של 31.5% ב-2017).

"סימנים של צמיחה בכל מקום"

וכעת נחזור אל האסטרטגית הגורו הישנה-חדשה שאיתה פתחנו את הכתבה, הלא היא אבי ג'וזף כהן, שמעולם לא נפרדה מגולדמן זאקס, בנק ההשקעות שהפך לבנק רגיל בימי המשבר. בארונ'ס בחר בה להשיב ראשונה על שאלת הפתיחה שלו: "השנה שעברה היתה מושלמת למשקיעים מבחינות רבות. האם הזמנים הטובים יישארו גם ב-2018?"

הנה תשובתה של ג'וזף כהן בציטוט מלא: "כן ולא. כן, מפני שנתוני היסוד הכלכליים הם טובים. אחת הסיבות לכך ש-2017 הייתה שנה טובה לשווקים הייתה שהכלכלה האיצה בכל העולם. יש סימני צמיחה בת-קיימא בכל מקום. המומנטום הזה יימשך זמן מה.

תמ"ג האמריקאי צפוי לעלות השנה, במידת מה בזכות קיצוצי המס. זה צריך לתמוך בצמיחה כלכלית בתחילת שנה. נגלה יחד אם יהיה לכך אפקט מתמשך.

"חוק המס החדש גם ישפר את ההודעות על הרווחים ברבעון הראשון של השנה, מפני שחברות בתעשיות רבות יושפעו מהשינויים בחשבונאות של דחיית התחייבויות מס. מעבר לכך, נקבל תחושה טובה יותר של מה שהחברות יעשו עם הכסף שהן יחזירו מחו"ל. אם הכסף הזה ישמש להשקעות לטווח ארוך ולהצטיידות במיכון, זה יוכל לעזור בעתיד.

"אבל אני חוששת שהקיצוץ הזה במס קורה כאשר כלכלת ארה"ב אינה זקוקה לתמריץ פיסקאלי. ובטווח הרחוק יותר, השאלה היא מה יקרה לגירעון הפדרלי. הגירעון הזה היה אמור לעלות ממילא במונחי אחוז מהתמ"ג, גם מסיבות מבניות שקשורות להזדקנות דור הבייבי בום (ילידי השנים 1946-1964). קיצוץ מס של 1.5 טריליון דולר יוסיף נטל ריבית של 300-400 מיליון דולר בשנים הקרובות".

בין השורות, ייאמר, ג'וזף כהן, שמעולם לא היתה שרלטנית, הצליחה למצות את הסיכויים והסיכונים לשנה הקרובה בשוק המניות האמריקאי, ובכלל. לזכותה, היא מדגישה את קיצוץ המס בהיבט השלילי שלו - הסכנה של התנפחות הגירעונות הפדרליים.

ייתכן מאוד ששוק המניות אכן ימשיך את 2017, אבל בשנה הבאה, 2019, נדע יותר על מצבה התקציבי של אמריקה, ואם אפקט החזרת הרווחים מחו"ל אכן תרם מהותית לצמיחה.

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?