גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הסטארט-אפיסטים ברוטשילד חרוצים כמו המתחרים בסין?

עובדי ההייטק הישראליים, העובדים בחברות מפנקות כל-כך, צריכים להיות מוכנים לעבוד מסביב לשעון - אם ומתי שצריך - כדי להיות שותפים אמיתיים ולשמור על ההייטק שלנו תחרותי ■ דעה

עליבאבא / צילום: רויטרס
עליבאבא / צילום: רויטרס

בשנת 1991 עבדתי בחברת מוטורולה תקשורת. זו הייתה עבודתי הראשונה אחרי סיום הטכניון. מוטורולה נחשבה אז למקום עבודה מכובד, כזה שמתגמל יפה את עובדיו. כמה חודשים אחרי שנכנסתי לעבודה היה הצוות שלי צריך לעמוד ב'דד-ליין' של אספקת גרסה חדשה ללקוח חשוב.

החלק שלי היה מוכן בזמן, אבל ליתר ביטחון החלטתי להתייצב לעבודה מוקדם מאוד ביום הגורלי של שחרור הגרסה. בשעה 04:30 בבוקר צעדתי בגאווה אל שולחן העבודה שלי, מדמיין בעיני רוחי את דברי השבח של המנהלים אל נוכח הקרבה ההירואית של העובד המסור שלהם, אני. זכור לי שהתלבטתי איך מאוחר יותר אזכיר בנון שלנטיות למנהל הישיר שלי, בדרך שלא תשתמע כהתפארות עצמית מיותרת, את העובדה שבאותו בוקר הגעתי לעבודה שעה ארוכה לפני שהשמש זרחה.

זו הייתה התלבטות מיותרת, במיוחד לאור העובדה שכשקרבתי לאזור העבודה שלי הבחין בי המנהל שלי, שניכר היה שישב בכסאו זמן רב לפני שהגעתי למשרד, נענע בראשו במעין ברכה אדישה ומיד המשיך בעבודתו. שאר חברי הצוות היו רכונים על המסכים שלהם. הם היו מנומסים ולכן לא העירו לי על הגעתי המאוחרת לעבודה ביום כל-כך חשוב. בחוץ היה עדיין חושך מוחלט.

מאוחר יותר באותו יום שוחררה הגרסה בזמן ולשביעות-רצונו של הלקוח. אותו מנהל, אגב, המשיך לעבוד שנים רבות בחריצות ובמרץ רב. הוא היה ידוע בתור איש מקצוע מעולה וכמי שהקדיש שעות ארוכות, ממש ללא מגבלה, לעבודה התובענית. בערך 20 שנה מאוחר יותר, כשמוטורולה המפוארת הייתה בתהליכים של קריסה, הנאמנות הזו וההשקעה האינסופית שלו לא עמדו לזכותו. הוא פוטר מהעבודה כמו עובדים רבים אחרים.

סדר עדיפויות קלוקל

כמה שנים לאחר מכן, בחברה אחרת, הודעתי יום אחד בהיסוס רב ובעיניים מושפלות למנהל שלי שעליי לצאת מוקדם על-מנת להספיק להגיע בזמן למסיבת חנוכה בגן של בתי. הוא הסתכל עליי בעירוב של חוסר הבנה, רוגז ותדהמה, ונתן לי להבין שבאופן חד-פעמי, שאסור שיתפרש כהסכמה לטווח ארוך, ובגלל היותי עובד מוכשר ומסור, הוא מוכן לגלות הפעם סובלנות לסדר העדיפויות הקלוקל שלי, המעמיד מסיבת חנוכה בגן ילדים כלשהו מעל סדר היום של הצוות שלנו, בחברת הייטק מהוללת שעתידה לכבוש בקרוב את העולם. היא לא כבשה אותו, החברה המדהימה שלנו, אבל זה כבר סיפור אחר, שאיננו קשור לחנוכה.

נזכרתי בדברים האלה אל נוכח הסערה שחולל מאמר שפירסם השבוע משקיע ההון סיכון המהולל מייק מוריץ מקרן סקויה שבעמק הסיליקון. בדבריו, שהובאו ב-Financial Times, השווה מוריץ בין עובדי הייטק סיניים לבין המקבילים שלהם בסיליקון וואלי. מוריץ שיבח את חריצותם של הסינים וציין כי בסין "מנהלים מגיעים לעבודה בסביבות 8 בבוקר ובדרך-כלל אינם עוזבים לפני 10 בלילה. רובם עושים זאת 6 ימים בשבוע, ויש הרבה דוגמאות לאנשים שעובדים כך 7 ימים בשבוע. מהנדסים נוהגים קצת אחרת. הם מגיעים לעבודה בסביבות 10 בבוקר ועוזבים בחצות הלילה. מעבר לחופשת ראש השנה הסיני המסורתית ולחג הלאומי הסיני באוקטובר, רוב העובדים רק 'גונבים' לעצמם כמה ימי חופשה בודדים נוספים. יש חברות טכנולוגיה שמשלמות מענקי שכירות לעובדים שבוחרים לגור קרוב למשרדי החברה שלהם".

מוריץ הצביע על כך שעובדים אמריקאים בעמק הסיליקון אולי עובדים קשה בשנתיים הראשונות של החברה שלהם אבל אחר-כך מאיטים את הקצב. ושוב, לעומתם, "אם חברה סינית קובעת מטלות לסוף השבוע, אף אחד לא מתלונן על כך שיפסיד משחק ליגה של הילדים שלו. אין זה מפתיע שבחברה סינית זה חיזיון נפוץ לראות אנשים רבים ישנים כשהראש שלהם מונח על שולחן העבודה בשעות אחר-הצהריים".

מוריץ הצביע על הפינוק של עובדי עמק הסיליקון מול מקביליהם הסיניים, שהחברות שלהם מקפידות על יד קפוצה. הכיסאות של הסינים זולים, יש להם לפטופים במקום מחשבים, מרחב העבודה שלהם קטן פי שלושה מזה של מקביליהם האמריקאים, הם אינם טסים במחלקת עסקים ובדרך-כלל חולקים חדרי מלון משותפים בנסיעות עבודה.

ניצול חזירי ואכזרי

הדברים של מוריץ זכו לקיתונות של ביקורת, במיוחד לאור הערגה שגילה לאורח החיים הסגפני של העובדים הסינים, שמתפרש על-ידי רבים פשוט כניצול חזירי ואכזרי על-ידי מעבידים שיודעים שלעובדים שלהם אין ברירה אחרת. המצב בעמק הסיליקון שונה לחלוטין וטוב שכך. אבל כנראה יש לכך מחיר, שעליו מצביע מייק מוריץ. התחרותיות של העובדים האמריקאים ושל החברות בהן הם עובדים עלולה להיפגע אל נוכח עלויות ההעסקה שלהם והנחישות של המתחרים של החברות האלה מעבר לים. וכשהדברים האלה מגיעים מאחד ממשקיעי ההון סיכון המצליחים ביותר בכל הזמנים, חשוב לפחות להתייחס אליהם בכובד-ראש.

אני מסוגל להבין את הביקורת של מייק מוריץ על המנטליות שהשתרשה בעמק הסיליקון בשנים האחרונות. להבין, אך לחלוטין לא להסכים. אני מבין שהוא מתגעגע לימים ההם, הימים בהם הוקמו חברות ענק מדהימות כמו אפל (בה השקיע מוריץ) וסיסקו (בה השקיע שותפו של מוריץ, דונלד ולנטיין) ויצרו במהירות קטגוריות חדשות בתחומן, מה ששינה את העולם כמו שאנחנו מכירים אותו היום.

אני מנחש שהעובדים בסיסקו ובאפל בימים ההם עבדו כמו שמייק מוריץ מן הסתם אוהב, מסביב לשעון, בלי לקחת יותר מדי ימי חופשה ומבלי להתפנק או לצפות לפינוקים. אבל דווקא חברה אחרת שמוריץ השקיע בה, גוגל, הפכה להיות לא רק לענקית הייטק אלא גם סמל ליחס נכון לעובדים, תנאי שכר מפליגים ופינוקים רבים מאוד.

אני משוכנע שאין מנהל בגוגל שמצפה מעובדיו לוותר על האיזון בין חייהם הפרטיים לבין טובת מקום עבודתם, או לעבוד מסביב לשעון כאורח חיים. להפך: גוגל ידועה בכך שהיא מעודדת את עובדיה לנהל אורח חיים מאוזן, לצאת לחופשות ואפילו לתרום חלק משמעותי מזמנם לפרויקטים קהילתיים. ויש שיאמרו שדווקא היחס הזה לעובדים, ובנוסף לו השכר היפה והפינוקים הרבים, הם אלה שהופכים את גוגל לחברה כל-כך מוצלחת.

ובחזרה אלינו כאן, באומת הסטארט-אפ. אין בי כעס על המנהלים ההם. גם לא על עצמי, שהרשיתי לעצמי להיסחף ולנסות להבין לליבם של אנשים שהקדישו את כל כולם למקום עבודתם. זו הייתה תקופה אחרת, והתרבות שלנו כאן, בהייטק הישראלי, הייתה גם היא אחרת. היינו אחוזי התפעלות מדפוסי החשיבה החדשניים שהונחלו לנו על-ידי חברות אמריקאיות גדולות שבאו לכאן בדרך-כלל בעקבות מנהלים בכירים שחזרו לארץ ושכנעו את מנהליהן להקים כאן שלוחה מקומית. והיו גם יזמים ישראלים מוכשרים שהשכילו להקים כאן חברות מובילות ומבטיחות, והם היו עסוקים בהרבה דברים שנראו לכולנו הרבה יותר חשובים מאשר ליצור תרבות אירגונית מפרגנת, מכילה ומבינה.

לעתים התמימות הזו של עובדים נלהבים נוצלה על-ידי מנהלים ציניים, אבל באופן כללי זו פשוט הייתה תקופה אחרת, ותפיסת עולם שונה. והיא הייתה שונה לרעה, אין ספק בכך. השנים שחלפו מאז, במיוחד העשור האחרון, שבו תפסו בני דור המילניום את המרכז של בימת ההייטק הישראלי, היטיבו עם התפיסה של עובדים כשותפים בחברה ועם ההבנה שאיזון בין צורכי העבודה לבין החיים שמחוצה לה הוא לא רק קריטי עבור העובדים אלא גם אינטרס עסקי עבור החברה שמעסיקה אותם.

אולם, עדיין חשוב שעובדי ההייטק העובדים בחברות המפנקות כל-כך של שדרות רוטשילד ורמת החייל, שנהנים מארוחות מגוונות, חדרי כושר מאובזרים היטב ונופשוני חברה מלהיבים - חשוב שגם הם יידעו להתגייס ביום פקודה. הם צריכים להיות מוכנים לעבוד מסביב לשעון - אם ומתי שצריך - ואפילו להקריב לפעמים, לעתים רחוקות, ימי חופש עם המשפחה, כדי להיות שותפים אמיתיים ולשמור על ההייטק שלנו תחרותי, בעולם שבו התחרות עוטפת אותנו מכל עבר ומתקדמת לעברנו במהירות.

כי אם מייק מוריץ, האיש שהשקיע באפל ובגוגל, חושש שמוסר העבודה של עובדי סיליקון וואלי הופך אותם ללא תחרותיים - כדאי לנו לפחות להקשיב לו ולהסיק מסקנות משלנו, המותאמות לבני הדור הנוכחי של ההייטק הישראלי.

עוד כתבות

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

פטריית עשן כתצואה מהפצצות בטהרן, אתמול / צילום: Reuters, רויטרס

שעה של ירי בלתי פוסק מאיראן: אין דיווחים על נפגעים

גל תקיפות בטהרן, ובמקביל איראן מאשרת: הרמטכ"ל ושר ההגנה - חוסלו ● דיווחים על פיצוצים עזים גם בדובאי ● נקבע מותה של הפצועה אנוש בפגיעה בת"א ● באיראן הודיעו על 40 ימי אבל בשל מותו, שדרן טלוויזיה פרץ בבכי ● משמרות המהפכה איימו: "בעוד רגעים תחל הפעולה ההרסנית בהיסטוריה" ● עדכונים שוטפים

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: בישראל בטוחים - חמינאי חוסל

גורם בכיר בישראל ואחריו גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיעו כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור ונתב״ג מושבת לפחות עד יום שני, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, ארה״ב ואסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך יראה מבצע החילוץ ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד