גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האפליקציה שמאפשרת "לחתום על חוזה" לפני אקט מיני

הסטארט-אפ ההולנדי LegalFling פיתח אפליקציית בלוקצ'יין שנויה במחלוקת ■ מייסד החברה בראיון ל"גלובס": "אם מישהו משנה את דעתו, והשני ימשיך - זה עדיין אונס"

Legalfling / צילום מסך מאתר החברה
Legalfling / צילום מסך מאתר החברה

במשך שנים אנחנו שומעים את הבדיחה המאוסה "בקרוב נצטרך חוזה לפני שנוכל להיכנס למיטה", אבל סטארט-אפ אחד בהולנד חושב שזה רעיון טוב. חברת הבלוקצ'יין LegalThings הודיעה לאחרונה על פיתוח אפליקציית LegalFling (סטוץ חוקי, בתרגום חופשי) - דרכה פרטנרים יביעו הסכמה לפני קיום יחסי מין באמצעות סימון הפעולות המיניות שלהן הם מסכימים ולא מסכימים, מתוך רשימה שכוללת בין היתר שימוש בקונדום וצילום תמונות. ההסכם יאפשר גם לקבוע קנס למי שיפר אותו.

האפליקציה מציגה את עצמה כמעין תגובה לקמפיין MeToo, שבמסגרתו נשים ברחבי העולם יצאו נגד אונס, תקיפות מיניות והתנהגות מינית לא הולמת: אחת מהססמאות הפרסומיות היא "אנחנו משנים את metoo# ל-iFling#". היא אמנם תושק רשמית רק בחודש הבא, אבל כבר עוררה עניין תקשורתי וציבורי רב בעולם. ריק שמיץ, מייסד-שותף בחברה, לא ממש זכר את הראיון שקבענו. "אנחנו מדברים עם כל כך הרבה כתבים שכבר קשה לעקוב", הוא התנצל כשהתקשרתי.

מעט רקע: LegalThings היא חברה שמפתחת פלטפורמת חוזים חיים (Live Contracts) שמטרתם להנגיש את המערכת המשפטית. "אנו שואפים לעולם בו אין חוזים שכתובים על נייר אלא תרשימי זרימה, שאנשים וגם מחשבים יוכלו להבין. החוזה הופך לדבר חי ומתעדכן. כשלוחצים על כל סעיף, רואים את פירושו", מסביר שמיץ. "המערכת היום מסובכת מדי. עורכי דין יודעים לכתוב סעיפים מסובכים, ובחזון שלי הם יהפכו למעצבים של תהליכים משפטיים", אומר שמיץ, עורך דין בעברו. "היום חברות גדולות מתעדות הכל, והאדם הרגיל לא. החוזה החי מייצר Paper Trail באופן אוטומטי כי כל אינטראקציה מאוחסנת, וחסינה לשינויים בעזרת הבלוקצ'יין. כולם מסתכלים על אותה שרשרת אירועים, מה שייצור מערכת חוק יותר הוגנת".

מה חדשני במה שאתם עושים? האספקט החוקי או הטכנולוגי?

"רק החלק הטכנולוגי".

החוזים שלכם תקפים חוקית?

"כמובן. עדיין חותמים על חוזה נייר כי זה החוק, אבל אנחנו הופכים אותו לאינטראקטיבי ואם את רוצה להשתמש בזה בישראל, את יכולה".

לא 'לכסות את התחת'

את הריאיון קיימנו יום לפני סגירת המכירה המוקדמת בהנפקת ה-ICO (גיוס הון בצורה של מכירת מטבעות דיגיטליים, שיטה מוכרת בעולמות הבלוקצ'יין שלא נמצאת תחת פיקוח רגולטורי) של אסימוני החברה. המכירה עמדה על כ-6 מיליון אסימונים כשהיעד היה 10 מיליון אך שמיץ נשמע בטוח שיגיעו ליעד. "ביום האחרון דברים תמיד משתנים ואני מאמין שנגיע ל-10", אמר. התחזית הזאת לא התגשמה, ורק 6.2 מיליון אסימונים אכן נמכרו.

החברה רוצה להנגיש ולפשט את מערכת החוק. אבל למה להתמקד דווקא בנושא רגיש ונפיץ כמו הסכמה בקיום יחסי מין? בעוד ששמיץ מודה של-LegalFling אין מודל הכנסות ומטרתה להמחיש את הטכניקה שהופכת הסכמים לדיגיטליים, נראה שבחברה לא חשבו על מלוא ההשלכות של הצעד הזה.

איך חשבתם על הרעיון של ליגאלפלינג? על איזה צורך זה עונה?

"בשבדיה הכריזו על חוק שלפיו צריכה להינתן הסכמה מפורשת לפני קיום יחסים, אבל ביחסי מין יש הרבה יותר מהסכמה כללית. רצינו לקחת את זה צעד קדימה ולהכניס גבולות - מישהי יכולה להסכים למשל שבן זוגה יצלם אותה, אבל אם הוא יראה את הסרטון למישהו אחר, יקנסו אותו. זה יגרום לו לחשוב פעמיים אם לשלוח אותו לחברים כשמערכת היחסים נגמרת. העונש ניתן לאכיפה ברוב המדינות, לפחות באירופה, לא דרך מערכת המשפט הפלילית, אלא דרך מערכת המשפט האזרחית".

זה ריאלי לצפות ששני אנשים שרוצים לשכב יצטרכו לנסח הסכם?

"ההעדפות הן משהו שמגדירים בפרופיל מראש והבקשה נשלחת מתוך הפרופיל שמציג את תנאי ההתקשרות, הבחור יכול לקבל אותם או לא. ההסכמה היא שלב קצר ופשוט מאוד".

ומה אם מישהי משנה את דעתה באמצע?

"זה החלק של החוזה החי. אם ההעדפות של מישהי משתנות לגבי אחד הסעיפים, אפשר להוריד את החלק הזה. כמובן שלא תהיה לזה השפעה רטרואקטיבית על מה שכבר קרה".

אבל מה קורה כשמישהו משנה את דעתו באמצע והשני ממשיך? לא יהיה קשה יותר להוכיח אונס כשניתנה הסכמה כתובה מראש?

"אם מישהו משנה את דעתו הוא אומר שהוא מבטל את ההסכמה. במקרה שהשני ימשיך, זה עדיין אונס תחת הנסיבות הרגילות", שמיץ אומר בתקיפות ואף נכנס למגננה. "יש פרמטרים מסוימים שמסתכלים עליהם אם מישהו נאנס, לפחות בהולנד. לא מסתכלים על חוזה בטלפון. לומדים את המקרה, בודקים את האישה שטוענת שנאנסה, בוחנים אותה פיזית. האפליקציה היא לא אישור לאונס".

אבל אתה לא מפחד שיעשו בה שימוש לרעה בצורה הזו?

"לא, זו דרך מחשבה אמריקאית. באירופה אנחנו משתמשים בחוק כדי לעשות הסכמים בין אנשים ולא כדי 'לכסות את התחת' כמו באמריקה. המטרה היא להגדיר את כללי היחסים כדי שאנשים יחשבו על מה שהם מסכימים לו ויהיו מודעים יותר לגבי מה שהם הולכים לעשות, ומה שלא. הרבה בנות לא מעזות להגיד מה הן לא מוכנות לעשות, וגבר אולי לא מבין כשאישה לא רוצה לעשות משהו. בעזרת האפליקציה הם רואים מה החוקים. אי אפשר להשתמש בזה לרעה, כי אדם תמיד מוגן באמצעות החוק. אם מישהי אומרת שעברה אונס וניגשת למשטרה, היא עדיין תיבחן כמו היום".

גוגל ואפל? לא בעיה

נראה שתפיסת העולם של שמיץ וצוות החברה נאיבית מעט ומתעלמת מהאשמת הקורבן עמה מתמודדות היום קורבנות תקיפה רבות, שעלולה רק להתעצם בחסות האפליקציה. לא מפתיע במיוחד לגלות שבכירי החברה הם גברים, ולפי ראיון של שמיץ בפייננשל טיימס, יש בה רק 7 עובדות מתוך כ-30 מועסקים. נראה שנקודת מבט נשית הייתה חסרה כאן באופן נואש. יתרה מזאת, האפליקציה מתעלמת מטבעה הגמיש של ההסכמה, שיכולה להשתנות בכל רגע, גם כשהטלפון לא בהישג יד, ומהעובדה שההעדפות שכביכול מוגדרות מראש יכולות להשתנות מרגע לרגע או מפרטנר לפרטנר.

השתמשתם בקמפיין MeToo כרפרנס. אתם חושבים שאפליקציה כזו יכולה למנוע הטרדות?

"לא. אנחנו לא מומחים בנושא שלMeToo, פשוט אנשי הייטק שמייצרים אפליקציות. אנחנו מקבלים הרבה פידבק מנשים ומומחים כדי לעצב את האפליקציה לפני ההשקה ומעבדים אותו, בעיקר לגבי סוג הסעיפים שבחורות רוצות שיופיעו".

יש נשים בצוות שלכם או רק כיועצות חיצוניות?

"גם וגם. יש לנו יועצות חיצוניות, וכמובן נשים שעובדות בחברה שנתנו פידבק ראשוני על האפליקציה".

אני חושבת שלא מעט נשים יירתעו מבקשת חתימה לפני סקס, זה עלול להישמע כאילו המבקש רוצה לבטח את עצמו ולא להקשיב לה.

"בחזון שלנו ברוב המקרים הבחורה תשלח את הבקשה, וזה משהו שאפשר לקיים איתו אינטראקציה כיפית".

בתגובה לאחת הכתבות על האפליקציה, מגיב אחד טען שכדי להוכיח שאישה הסכימה לקיים יחסי מין, הדרך הבטוחה ביותר עבור גבר היא לצלם הכל כדי שתהיה לו ראייה. תיארתי לשמיץ את התגובה ושאלתי לדעתו. "מי שרוצה לעשות את זה יצטרך לשים מצלמה בחדר השינה שלו", הוא אמר. "אני לא חושב שהרבה אנשים רוצים לעשות את זה, אבל כן, לצלם ולהקליט הכל ייתן ראיה מושלמת".

זה לא הרעיון שלכם.

"לא. המטרה של האפליקציה היא לגרום לאנשים לחשוב למה הם מסכימים. בהחלט לא לדחוף אותם לתלות מצלמות בחדרי השינה שלהם".

אילו תגובות קיבלתם עד היום?

"מעורבות. יש אנשים שמבינים מה אנחנו מנסים לעשות, ויש שחושבים שזה פתרון בסגנון 'מראה שחורה'".

חשבת שהאפליקציה תעורר כל כך הרבה עניין ציבורי?

"חשבנו שזו תצוגה נהדרת ליכולות שלנו אבל זה התפוצץ בתקשורת. לא ציפיתי ש-20 אלף אנשים יירשמו כמנויים ב-24 שעות אחרי שהכרזנו על האפליקציה, ושנקבל כל כך הרבה תשומת לב".

כתבתם שגוגל ואפל צריכות לאשר את האפליקציה כדי שתיכנס לחנויות, אתם חושבים שהם יאשרו?

"אני לא רואה סיבה שלא. יש לנו עוד אפליקציות ומעולם לא הייתה בעיה".

"כל דבר אחר הוא פסול"

כמו שמיץ, גם אני רציתי לשמוע מה יש למומחיות לומר בנושא. שלומית הברון מהמיזם "מידע אמין על מין" פסלה את הרעיון לחלוטין. "אם כדי לדעת אם בת או בן הזוג שלך רוצים לקיים יחסי מין, אתה זקוק לחוזה - אתה לא בשל לקיים יחסי מין", היא אומרת. "על מגע מיני צריך לעשות שיח לפני ותוך כדי, ולא דרך אפליקציה כלשהי. התקשורת צריכה להיות מילולית, תוך בחינת תנועות והבעות. כל דבר אחר הוא פסול. אישה יכולה לרצות מגע מיני, ותוך כדי יעלה לה טריגר מפגיעה שעברה בילדות. באותו רגע בן או בת הזוג שלה צריכים לעזור וכמובן להפסיק לגעת. אי אפשר להחליט את הדברים האלה מראש, זה נגוע במחשבה שאישה עלולה להעליל מה שמכונה בשקר השקרים 'עלילת שווא' ואז יש לי את זה חתום. כשאני מחנכת מתבגרות ומתבגרים אני אומרת ששני הצדדים צריכים לקבל הסכמה מפורשת לפני מגע מיני. למה זה קשור לאפליקציה? זה דבר בסיסי בין בני אדם. אני לא הייתי משתמשת באפליקציה הזאת משום שהיא נותנת לבן או בת זוג פוגעניים את האפשרות להגיד 'אבל היא כתבה קודם שהיא אוהבת שעושים לה ככה וככה'. אם רוצים לדעת מה נעים למישהי, תשאלו אותה", הברון מסכמת.

פרופ' אורית קמיר, מנסחת החוק למניעת הטרדה מינית, מציגה עמדה מורכבת. "זה צריך להיות מובן מאליו שאנשים יסתכלו ויהיו קשובים כל הזמן בזמן קיום יחסי מין. אני לא מאמינה שאפליקציה יכולה לבטא את זה, אלא אם כן תוך כדי סקס כל אחד מכניס שינויים שהוא רוצה וזו כבר בדיחה. בנוסף, באינטימיות חלק מהריגוש אמור להיות ההרפתקה אל הלא נודע, זה אמור להיות זורם ונזיל". לדבריה, "אם מישהי מתחרטת על משהו שכתבה, היא עלולה להרגיש מחויבת כי כבר הסכימה".

קמיר בכל זאת מוצאת גם יתרונות פוטנציאליים בפיתוח הטכנולוגי. "למשל, אם מישהי יודעת שהיא לא רוצה להתנסות בשום אופן בסקס אוראלי ותמיד לוחצים עליה, אולי זה בסדר שתכתוב את זה ואם זה לא מתאים זה לא צריך להגיע לשם. גם עבור אנשים שלא מבררים איפה הגבולות שלהם ומה הם מצפים מהצד השני אולי אפליקציה כזו תכניס את הנושא למודעות. הייתי רוצה להאמין שאחרי פעם, פעמיים כבר לא צריך את המכשיר, ולומדים לדבר, להסתכל ולחוש אם האדם השני נענה למגע או מתקפד למולו. זה חלק מהוויה אנושית", היא מסייגת. קמיר מדגישה כי "אם את מפחדת שתגידי למישהו 'לא' והוא לא יעצור, פשוט אל תהיי שם. שום סקס לא שווה את הסיכון".

איך עובדת האפליקציה?

1. מגדירים העדפות וגבולות בפרופיל האישי - מה מוכנים ולא מוכנים לעשות
2. מגדירים קנסות כספיים במקרה של הפרת סעיף
3. כשפוגשים פרטנר ורוצים להתקדם, שולחים בקשה וממתינים לאישור
4. אחרי חתימה על הסכמה, החוזה מוצפן ומאובטח במערכת הבלוקצ'יין
5. ניתן לשנות את ההעדפות בכל שלב
6. במקרה של הפרת חוזה, ניתן לפעול דרך מערכת המשפט האזרחית

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

הגדולה של וורן באפט היא הרבה מעבר לבחירת מניות מוצלחת

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה