גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העובדות לא משקרות: השכר במשק דווקא עולה

נתוני חברת מס"ב, שמעבירה משכורות ל-85% מהשוק, חושפים: ב-2017 חל גידול בשכר במשק, בעיקר בזכות תוכנית "נטו משפחה"

העובדות לא משקרות השכר במשק עולה / גיל ג'יבלי
העובדות לא משקרות השכר במשק עולה / גיל ג'יבלי

1. יש תפנית במגמת השכר בישראל - אלה העובדות, אלה המספרים, גם אם לא פופולרי לומר או לכתוב אותם.

זו תפנית שהצבענו עליה במהלך השנים האחרונות, שמגיעה אחרי שנים רבות של קיפאון בשכר הריאלי במשק, ובעקבות שילוב ידיים בין הממשלה, הסקטור העסקי וההסתדרות. התפנית הזו מקבלת עוד אישור מנתוני חברת מס"ב, שבבעלות הבנקים, ואשר מרכזת את רוב התלושים של השכירים במשק ושהועברו לידי "גלובס".

ראשית, תזכורת לגורמים שהביאו לשיפור ולגידול בהכנסה הפנויה של הישראלי הממוצע, במיוחד הישראלים שמוגדרים בסטטיסטיקה כ"שכבות חלשות": שכר המינימום שעלה בקרוב ל-7% ודחף במקביל גם את השכר הממוצע במשק; במבט יותר רחב, בסביבה של עליית מדדים אפסית, שכר המינימום עלה ב-23% תוך שנתיים וחצי ל-5,300 שקל כיום - מה שממחיש יותר מכול שמדובר בעלייה חריגה, גם אם היא באה מבסיס נמוך; השיפור בשכר המינימום דחף במקביל את השכר הריאלי הממוצע במשק, וזה עלה באותה תקופה ב-10% אחרי קיפאון מתמשך ורב-שנים; תוכנית "נטו משפחה" של כחלון שהקלה בצורה משמעותית על משפחות עובדות, בעיקר במעמד הביניים, והוסיפה להכנסתן הפנויה מאות שקלים לחודש לפחות; הרחבת מנגנון נקודות הזיכוי בתוכנית והגדלת מענקי העבודה, הקטינו את תחולת העוני בעיקר בקרב משפחות עובדות עם ילדים; הסכמים פרטניים שחתמה ההסתדרות עם מעסיקים בתחומי המלונאות, השמירה והניקיון ועובדים חלשים בסקטור הציבורי; תוספות שהן מעבר לתלוש כמו העלאת קצבאות הילדים וקצבאות הקשישים - מדובר בתוספת בהשלמת הכנסה שהיא קצבה המיועדת לקשישים החיים בעוני.

כל המכלול הזה תרם וימשיך לתרום לעליית הברוטו והנטו הממוצעים בתלושים של כולנו וגם לגידול בהכנסה הפנויה, דרך תוספות של קצבאות.

2. מי היא חברת מס"ב? מדובר בחברה הנשלטת על-ידי הבנקים, חברה-אחות של שב"א האחראית על תשתית התשלומים בישראל. מס"ב מתפעלת את ההעברה של תשלומי השכר וקצבאות הגמלה (פנסיה וכד'). נתוני החברה מתייחסים למשכורות נטו (ולא מדידה ברוטו כפי שנהוג במשרדים הממשלתיים) ומייצגים בחודש ממוצע את תלושי השכר של 3.22 מיליון איש, שהם כ-85% ממקבלי השכר במשק.

כלומר, נתוני מס"ב הם לא מדגם או סקר של שכר, אלא נתוני אמת הקרובים מאוד למציאות.

יחד עם זאת, צריך להדגיש: נתוני הגמלאים שעוברים דרך מס"ב עלולים-עשויים לעוות את התמונה, משום שפנסיה איננה משקפת ומייצגת את השכר נטו שהיה לפני פרישת העובד. הרי מרבית העובדים מקבלים פנסיה שנעה בין 40% ל-70% משכרם האחרון, תלוי במשך עבודתם ובצבירת הפנסיה שלהם.

3. ולנתונים ולעובדות של חברת מס"ב:

סך תשלומי השכר שהעבירה החברה אשתקד הגיע ל-56.4 מיליארד שקל בממוצע בחודש, המהווים עלייה די דרמטית של 6.6% בהשוואה לנתוני 2016. העלייה הזו נובעת כאמור, משילוב של גורמים - בעיקר תוכנית "נטו למשפחה" של שר האוצר כחלון והעלייה בשכר המינימום. אבל, לבד מהגורמים האלה, נרשם גידול של 3% במספר מקבלי המשכורות והגמלאות אשתקד, שמשקף הצטרפות של עוד ועוד עובדים למעגל העבודה.

השכר הממוצע נטו, על-פני נתוני מס"ב, עלה בקרוב ל-3% ל-8,756 שקל, שזו עלייה ריאלית של כ-2.5% בניכוי העלייה המזערית במדד בשנת 2017.

בשכר החציוני נרשמה עלייה של כ-2% לכ-8,400 שקל.

השינוי השכר במשק

כאן צריך לסייג, השכר החציוני במשק לפני נתוני הביטוח הלאומי האחרונים ל-2015 עמד על 6,716 שקל ברוטו, ואילו השכר הממוצע בשנה זו עמד על 10,418 שקל ברוטו.

העלייה ברמת השכר גם מתבטאת באופן טבעי בירידה של עובדים המרוויחים שכר נמוך ובהתפלגות השכר, כפי שאפשר לראות בטבלאות המצורפות. בעוד שבשנת 2016 כ-26% ממקבלי השכר קיבלו שכר של 5,000 שקל נטו, ב-2017 חלקם בעוגת השכר ירד ב-3.5% ל-25.1%. עובדים אלה, על-פי רוב, הם עובדים במשרה חלקית, בשכר מינימום (שעתי) וגם מקבלי גמלאות.

כאמור, בעקבות דחיפת השכר ברוטו ונטו הריאלי כלפי מעלה, עובדים רבים נדדו אל הפלח הבא של מקבלי השכר שנע בין 5 ל-10 אלפי שקלים.

עלייה של 5.6% בקרב העובדים המקבלים שכר בקבוצת ה-10-20 אלף שקל נטו לחודש לרמה של 26.5%, כמו גם עלייה שנרשמה גם בקרב מקבלי השכר ברמה גבוהה יחסית של 20-50 אלף שקל בחודש, שחלקם בנתוני מס"ב עלה מ-3.1% ל-3.3%. אלה נתונים שממחישים יותר מכול את האפקטיביות של תוכנית "נטו למשפחה" של כחלון למעמד הביניים שהגדילה את שכרם באופן משמעותי.

הביטוי של "נטו למשפחה" בגידול בשכר השתקף היטב בעיקר במשכורות ששולמו בחודש יולי בעבור חודשי יוני, החודש שבו התוכנית החלה לפעול, ואף בוצעו רטרואקטיבית קיזוזי מס בעבור החודשים שקדמו לכך. כתוצאה מכך, השכר נטו הממוצע המריא באופן חד פעמי באותו החודש ל-10.2 אלף שקל, גבוה ב-12%(!) מהחודש המקביל ב-2016.

4. מס"ב אף בחנה את המועד בו משולם השכר בישראל. ההנחה היא שבחברות חזקות ויציבות השכר משולם מיד בתחילת החודש (ולעיתים אף בימים האחרונים בחודש שקדם לו), ולעומת זאת בחברות שפחות יציבות פיננסית ומנהלות תזרים מזומנים על הקשקש, המעסיק משלם עד ל-9 בחודש.

מתי מקבלים שכר

ובכן, מנתוני מס"ב עולה כי קרוב ל-69% ממקבלי השכר בישראל מקבלים את שכרם עד היום החמישי מתחילת החודש, עלייה קלה לעומת שנת 2016, כאשר בקבוצה זו נכללים עובדי מדינה וחברות גדולות. לעומת זאת, כ-27% ממקבלי השכר נאלצים להמתין ליום השישי עד התשיעי בחודש בכדי לקבל את שכרם.

ויש מקרים גרועים הרבה יותר: כ-4% מהעובדים מקבלים את שכרם במהלך החודש (היום העשירי עד ה-27). לפי הערכות, מדובר בעיקר בעצמאים ובעלי עסק קטן שמושכים שכר בהתאם למצב העסק.

5. יחד עם השיפור המבורך מאוד בנתוני השכר במשק והשיפור המבורך מאוד במצבן של השכבות החלשות, צריך לזכור שהשיפור בשכר מגיע מרמה מאוד נמוכה. גם אחריו, לפי נתוני חברת מס"ב, כרבע מהשכירים מרוויחים בין 2.5 ל-5 אלפי שקלים נטו בחודש, שזה בעיקר עובדים במשרה חלקית, בין אם מרצונם ובין אם לא מרצונם.

מרבית השכירים במשק, כ-45%, מרוויחים בין 5 ל-10 אלפי שקלים נטו לחודש, וגם אם ניקח את הקצה העליון של בני זוג המרוויחים 20 אלף שקל נטו בחודש והמטופלים בשלושה ילדים, ספק אם הם מסוגלים לסגור את החודש בלי עזרה מההורים, במיוחד עם עלויות הדיור בישראל.

גורם נוסף ומשמעותי שלא כלול בנתוני מס"ב, ובוודאי שבשום מסד נתונים ממשלתי, הוא הכסף השחור שמשולם כשכר, במגוון צורות, בין אם זה בעבודות נוספות לשכר הרשמי או בין אם זה כעבודה עיקרית, כדי להתחמק מכל המסים (מס הכנסה, ביטוח לאומי, מס בריאות): שיעורים פרטיים, הכסף השחור במלצרות, ביקורים אצל רופאים ועוד ועוד ועוד - הרי אין איש מבינינו שלא מכיר את התופעה הזו.

זו תופעה שמעוותת בצורה משמעותית כמה מהנתונים הרשמיים שמתפרסמים בישראל, כולל רמות השכר, ובוודאי שגם את כל נתוני העוני. לא כל מי שמוגדר עני, שמשתכר על-פני נתוני ביטוח לאומי שכר נמוך במיוחד של אלפי שקלים בודדים, הוא באמת עני. יש כאלה שמוגדרים כאלה והם רחוקים מלהיות ענייים מרודים.

התפלגות השכר במשק

עוד כתבות

בן המבורגר, סגן יו''ר דירקטוריון הראל / צילום: יח''צ

עולה על הרדאר של המשקיעים הזרים: חברת הביטוח שנכנסת למדד יוקרתי

חברת המדדים הבינלאומית MSCI הודיעה כי הראל תצטרף למדד MSCI Israel בסוף במאי ● המניה, שרשמה זינוק מרשים מתחילת השנה, צפויה ליהנות מזרם השקעות זר ● מצטרפות נוספות למדד הן אנלייט ואו.פי.סי אנרגיה; מאנדיי ונייס נגרעות

שר התרבות והספורט מיקי זוהר. פרסום ברשת איקס, 10.05.26 / צילום: לשכת עורכי הדין

נתניהו או בנט? מי באמת אחראי לכניסת הפועלים מעזה

השר מיקי זוהר האשים שבנט נתן התיר להמוני פועלים עזתים להגיע לישראל • אלא שהצעד הזה בהחלט לא הסתיים עם כהונת הממשלה הקודמת • המשרוקית של גלובס

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

ועד העובדים משבית מחר את בנק הפועלים, ביום פרסום הדוחות

בהמשך לסכסוך העבודה שהוכרז בספטמבר האחרון, ועד העובדים הודיע על שביתה מחר, שם כתבו כי ההנהלה מקדמת "צעדי קיצוצים חד־צדדיים ודורסניים, על אף רווחי עתק של מיליארדים" ● מחר בבוקר הבנק צפוי לדווח את תוצאותיו הכספיות לרבעון הראשון של 2026

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

הלחץ על הנגיד גובר: דרגי המקצוע באוצר קוראים להורדה חדה בריבית

הדרג המקצועי במשרד האוצר מפעיל לחץ חריג על בנק ישראל להפחית ריבית, בטענה שזהו "הכלי היחיד" שיכול לבלום את מגמת התחזקות השקל ● באוצר מעריכים כי נתוני האינפלציה והגירעון מעניקים לנגיד אמיר ירון מרחב פעולה

זיהום נפט בחוף

המהלך שעשוי לייקר ריביות לעסקים מזהמים - והענפים שעל הכוונת

הוראה חדשה של המפקח על הבנקים תגביל את האשראי לחברות מזהמות או כאלה שלא נערכו מספיק לאסונות, דוגמת שיטפונות ורעידות אדמה ● הראשונות על הכוונת של בנק ישראל: חברות אנרגיה, נדל"ן, תעשייה, תחבורה וחקלאות - וגם יצואנים לחו"ל

איך לזהות בועה בשוק המניות / צילום: Associated Press, Seth Wenig

תשכחו כל מה שחשבתם שאתם יודעים: כך באמת ניתן לזהות בועה בשוק המניות

עלייה פתאומית במחירי המניות גורמת לכולנו לחשוב שאנחנו יודעים מה יקרה בהמשך ● ואז מתחיל רצף פעולות שבתורן עשויות לנפח בועה בנכסים מסוימים ● במקום לנסות לנבא ולתזמן, מוטב ללמוד את הסימנים מוותיקי השוק, לנהוג בצניעות ולאזן את תיק ההשקעות בהתאם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הריבית הריאלית בישראל היא הגבוהה במערב. מתי היא תרד?

בזמן שבמערב הריבית הריאלית אפסית או שלילית, בישראל היא עומדת על 1.7% ● החששות מאינפלציה והגירעון הממשלתי מאלצים את בנק ישראל לשמור על מדיניות שמרנית ● המומחים מנתחים: מתי תרד הריבית, ואיך היא משפיעה בינתיים על ענף הנדל"ן ועל השקל?

משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

מה יקרה לבנייני המשרדים בעידן ה-AI, והקשר לעולם השיווק

בזמן שהבינה המלאכותית משתלטת על המשימות הרוטיניות ומייתרת עובדים, המשרדים עוברים מטמורפוזה: מ"מחסן" של עמדות עבודה - לפלטפורמה של חוויית מותג ויצירת אמון ● יותר מכך, הם הופכים למוצר צריכה שצריך לשווק בכל יום מחדש לעובדים וללקוחות

אמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 הפורש / צילום: יח''צ

מנכ"ל רשת 13 אמיליאנו קלמזוק מסיים את תפקידו

קלמזוק, ששימש כמנכ"ל הערוץ מאז מרץ 2024, פורש בעקבות מכירת רשת 13 לקבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט ● לפי שעה לא ידוע מי יחליפו בתפקידו

ד״ר גייל גלבוע פרידמן, אביעד פרידמן, אלון דוידי, זאב אלקין, אורי אפשטיין ופרופ׳ ניר קידר / צילום: עידו לב

מכללת ספיר מקימה קמפוס חדש בהשקעה של 130 מיליון שקל

הקמפוס החדש של מכללת ספיר ייבנה סמוך לתחנת הרכבת שדרות, במטרה ליצור רצף בין אקדמיה, תעשייה ומרכזי חדשנות ● בצפון משיקים את פסטיבל האביב השנתי של הגליל המערבי, ובביה"ח שיבא משיקים פיתוח מיוחד לשיקום פצועים בשיתוף עם HIT מכון טכנולוגי חולון ● אירועים ומינויים

אלעד אהרונסון / צילום: נטלי כהן-קדוש

איי.סי.אל: זינוק של 38% ברווח ברבעון הראשון, מעלה תחזיות

החברה נהנתה מהעלייה במחירי האשלג ● אלעד אהרונסון, מנכ"ל איי.סי.אל: "לאור הרבעון החיובי, במהלכו הושפענו לטובה מעליית מחירי הברום והאשלג, אנו מעלים את התחזית שלנו" ● המניה זינקה במעל 8% בת"א

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל וויקס / צילום: אלן צצקין

Wix הציגה רבעון פושר אך משאירה את התחזית השנתית ללא שינוי

החברה השיקה מודל שפה גדול (LLM) משל עצמה, והמנכ"ל אבישי אברהמי מציין כי ההשקה תיתן לה יתרון תחרותי משמעותי ושליטה גבוהה יותר על העלויות ● מניית Wix ירדה ב-5% במסחר המאוחר בוול סטריט

תכנון של השכונה החדשה בדרום גלילות / הדמיה: מזור-פירשט אדריכלים ומתכנני ערים

המתנגדים לתוכנית גלילות דרום: המדינה מתעשרת על חשבוננו

בעלי קרקע, עיריית רמת השרון וארגונים חברתיים נערכים לדיוני ההתנגדויות באחת מתוכניות הבנייה הגדולות בישראל ● שלושה פועלי בניין נהרגו מאז תחילת השבוע בתאונות באתרים ברחבי הארץ ● וגם: העתירה שהוגשה לבג"ץ נגד מינוי מנהל רמ"י יהודה אליהו, וההשקעות החדשות של המוסדיים ● חדשות השבוע בנדל"ן

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

לא עוצרת בירוק: הגאות בשווקים והמסחר בשישי הכפילו רווחי הבורסה

הזינוק במדדים הוביל את הבורסה בת"א לתוצאות שיא, עם צמיחה של 40% בהכנסות ורווח של 77 מיליון שקל ● מחזורי המסחר ברבעון טיפסו במעל 90%, גם הודות לשינוי בימי המסחר

כותרות העיתונים בעולם

זירת ניסויי הנשק החדשה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ישראל ואיחוד האמירויות קרובות מתמיד אחרי המלחמה עם איראן, לפי מודיעין הצבא האיראני יותר חזק ממה שטראמפ אומר, והלוויתנים משלמים את המחיר על המשבר בנתיבי הסחר הימיים • כותרות העיתונים בעולם 

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

המלחמה הקפיצה את הביקוש לדירות עם ממ"ד לשיא חדש

סקירת הכלכלן הראשי באוצר מעלה כי למרות המלחמה, היקף עסקאות הנדל"ן במרץ נותר יציב יחסית, אך העדפות הרוכשים השתנו ● כשני שלישים מדירות היד השנייה שנרכשו היו ממוגנות, ובסך הכול כ־80% מהעסקאות בוצעו על דירות עם ממ"ד ● בשרון ובחיפה נרשמו שיעורי הביקוש הגבוהים ביותר, ובשוק מעריכים כי הפערים במחירים עשויים להגיע לכ־20%

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/Nur

משבר הנפט הגיע לאיראן: הופסק יצוא מכליות מהאי ח'ארג

דיווחים על נזילות נפט ותמונות לווין לפיהן אין שיט מסביב לאי האיראני ח'ארג מגבירים את האמונה במערב שאיראן מתקרבת לקריסה כלכלית ● מומחים: "המצב באיראן יצטרך להיות קטסטרופלי כדי שהמשטר ייכנע"

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

זאת הבורסה הטובה בעולם. ככה תחשפו אליה

הזינוק החד במדד הקוספי, בהובלת מניות השבבים והבינה המלאכותית, הפך את קוריאה הדרומית לאחד השווקים הלוהטים בעולם • אף שהמוסדיים בישראל כמעט ואינם מחזיקים ישירות במניות קוריאניות, החוסכים המקומיים כבר חשופים אליהן דרך קרנות הפנסיה וההשתלמות, ומי שמבקש חשיפה ממוקדת יותר יכול לעשות זאת באמצעות קרנות סל ייעודיות

היזם מאור שלמה / צילום: באדיבות המצולם

מכרה הזהב של WIX: מאור שלמה יקבל עוד 38 מיליון דולר

לאחר שעמדו ביעדי המכירות, היזם מאור שלמה ומספר עובדים נוספים בסטארט-אפ Base44 צפויים לקבל עוד 38 מיליון דולר במניות Wix ● הסטארט-אפ, מנוע בניית אתרים ואפליקציות המבוסס על בינה מלאכותית, נרכש ב-92 מיליון דולר לפני כשנה

מטוס לופטהנזה / צילום: ap, Michael Probst

בתוך שעתיים, שתי ענקיות תעופה זרות סיפקו בשורה למי שתכנן חופשה בקיץ

קבוצת לופטהנזה הודיעה על חידוש הדרגתי של פעילותה בישראל החל מחודש יוני, לאחר כחודשיים של השעיית טיסות על רקע המצב הביטחוני ● וויזאייר הודיעה על חזרה לפעילות בישראל החל מ-28 במאי ● ההודעה מגיעה יממה לאחר שה-EASA עדכנה את אזהרת הטיסה שלה למזרח התיכון והקלה את ההמלצות הנוגעות לישראל ● האם כעת חברות תעופה אירופיות נוספות ישובו לארץ?