גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רצים לטווח ארוך: תשואות מוצרי החיסכון מ-1999 ועד היום

2017 הסתיימה, וזו הזדמנות לסכם מה עשו אפיקי החיסכון הפנסיוני לאורך השנים ■ וגם: הצמיחה בשוק קרנות הפנסיה החדשות והתשואות בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ■ למדריך קופת גמל להשקעה

ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוחי מנהלים / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

לפני ימים אחדים פורסמו נתוני התשואות, ההפקדות, הצבירות נטו והנכסים המנוהלים בשוקי החיסכון לטווח ארוך. ביומיים האחרונים ניתח "גלובס" את מה שהייתה 2017 עבור החוסכים בקרנות הפנסיה החדשות המקיפות, בקופות הגמל לתגמולים, בקרנות ההשתלמות ובפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח. "גלובס" דירג את הגופים המצטיינים בתשואות - שהן המטרה העליונה, בטח בהסתכלות ארוכת-טווח, של הגופים המנהלים, וגם של החוסכים, בעולם של "הפנסיה הצוברת".

היום אנו מפרסמים את התשואות הרב-שנתיות שרשמו ארבעת אפיקי החיסכון לטווח ארוך של הציבור, שיחדיו מנהלים כיום נכסים בהיקף של כ-900 מיליארד שקל.

ומה עולה מהבדיקה? אפיק הפוליסות המשתתפות ברווחים שמנהלות חברות הביטוח, פוליסות שנמכרו בין השנים 1992 ל-2003, מניב את התשואה הגבוהה ביותר מאז 1999 ועד 2017, בעוד שקרנות הפנסיה המקיפות החדשות נמצאות מאחוריו, ולאחר מכן קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות נמצאות בסוף.

על פי נתוני הפנסיה-נט, הגמל-נט והביטוח-נט של רשות שוק ההון והאוצר, התשואות המצטברות שרשמו הפוליסות שנמכרו בשנים האמורות על שקל שהופקד בהן ב-1999, ועד סוף 2017, תשואה נומינלית ברוטו מצטברת של כ-308%, שהיא תשואה שנתית ממוצעת של כ-7.68%. קרנות הפנסיה החדשות המקיפות רשמו בתקופה זו תשואה נומינלית ברוטו מצטברת של כ-264%, שמשקפת תשואה שנתית של כ-7.03% בממוצע.

לגבי הקרנות החדשות המקיפות יש לציין שהן נהנות מרכיב השקעה ייחודי: האג"ח המיועדות שמהוות כ-30% מנכסיהן, ושמביאות תשואות מובטחות וגבוהות למדי של 4.86% לשנה (צמוד). אבל בעוד שאין ספק ביחס לחשיבות של המיועדות בשנים של ירידות בשווקים או של עליות צנועות, הרי שהיו תקופות שבהן הן היוו משקולת על התיק.

המחירים משנים

ומה לגבי קופות הגמל לתגמולים? עד העשור שעבר הן היו מוצר חיסכון ייחודי, ל-15 שנה, ולא מכשיר חיסכון פנסיוני כפי שהן כיום. בשוק זה יש שונות גבוהה בין הגופים המנהלים השונים, שהציגו ברמה ענפית מצרפית בשנים 1999-2017 תשואה נומינלית ברוטו מצטברת של כ-243%, שהיא תשואה שנתית ממוצעת של כ-6.7%. קרנות ההשתלמות, שהן אפיק השקעה לטווח בינוני, הציגו בשנים האמורות תשואות ענפיות של כ-230% - 6.49% בממוצע שנתי.

נדגיש, כי תשואה ממוצעת לכל השוק ממש לא אומרת שזו התשואה שהחוסכים ראו. ישנה שונות אדירה בין שחקנים שונים, בעיקר בין גופים לא למטרות רווח - שלאורך שנים לא רדפו אחר תשואה (בעיקר הגופים המפעליים והענפיים בשוקי הגמל וההשתלמות). נוסף על כך, ולא פחות חשוב, התשואות שבחנו הן נומינליות ברוטו, כלומר - תשואות לפני ניכוי דמי ניהול (שבביטוחי המנהלים נגזרים גם מהתשואה הריאלית). זה אומר, שעבור החוסך הפער בין הגופים משתנה בהתאם למחיר שהגופים הללו גובים ממנו, ובהקשר זה ישנם הבדלים ניכרים וארוכי-שנים, שיכולים להצטבר לכדי אחוזים לא זניחים בראייה כה ארוכה (של 19 שנים).

כך, לאורך שנים, וגם היום, הפוליסות המשתתפות ברווחים יקרות בהרבה מקרנות הפנסיה וגם מהגמל ומההשתלמות (בטח בשנים חיוביות). אבל גם הגמל וההשתלמות היו מסורתית יקרים יותר מאשר קרנות הפנסיה החדשות. אמנם דמי הניהול בגמל השתנו ב-2013, אבל הם עדיין גבוהים יותר לעומת העלות של ניהול פנסיה מקיפה, שהנה מוצר מסובך יותר, ובטח בשהיו יקרים יותר בממוצע בשנים שקדמו לשינוי זה.

פערים אדירים

פנסיה חדשה: מגדל וכלל ביטוח מדממות למתחרים, אלטשולר שחם נהנה ועוקף את פסגות

שוק קרנות הפנסיה החדשות המקיפות הוא שוק החיסכון הצומח ביותר. רק בשנת 2017 זרמו לניהול קרנות הפנסיה החדשות המקיפות סכומי עתק חדשים בהיקף של כ-35.4 מיליארד שקל, שבשקלול תשלומים לעמיתים הפכו לצבירה נטו שנתית של 28.2 מיליארד שקל. מדובר בקצב אדיר של כספים שזורמים לניהול הקרנות, מה שמשפיע על שוק ההון המקומי לחיוב, בגלל ביקושים נמשכים להשקעות, למרות היציאה הגוברת של השקעות לחו"ל. בסוף 2017 נוהלו בקרנות הפנסיה כ-298 מיליארד שקל, מה שאומר שכיום כבר מדובר כנראה בשוק של יותר מ-300 מיליארד שקל - לאחר שהחל לפעול רק בשנת 1995.

מה השינויים העיקריים ש-2017 הביאה באמתחתה מבחינת מבנה השוק המנהל בפנסיה החדשה המקיפה? מגדל וכלל ביטוח, שרכשו לעצמן את המקומות השני והשלישי בענף זה כבר ב-2004, כבר נמצאות במקום השני והרביעי, בהתאמה, והראל, שעקפה את כלל ביטוח, מאיימת לעבור גם את מגדל. מי שממשיכה לשמור על הבכורה היא מבטחים החדשה של מנורה מבטחים, שכבר מנהלת יותר מ-100 מיליארד שקל.

לגבי מגדל וכלל ביטוח נציין, כי הן מדממות החוצה כספים מנוהלים בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, והן היחידות שרשמו העברות שליליות - כלומר, העברת כספים מניהולן לטובת ניהול בחברות מתחרות בשוק הפנסיה החדשה, בהיקפים אדירים של 2.1 מיליארד שקל ושל 1.2 מיליארד שקל, בהתאמה.

מגדל וכלל ביטוח

מי היו הנהנים הגדולים מהדעיכה של שתי הקרנות של הקבוצות הגדולות בעבר? האם היו אלה מיטב דש והלמן אלדובי, שזכו להיות קרנות הפנסיה ברירת מחדל לכלל הציבור, או קרנות אחרות? נתחיל מהשאלה השנייה, ובכך גם נענה על השאלה הראשונה: לא. מי שנהנה הכי הרבה ממה שקרה בשוק, ורשם את ההעברות הגבוהות בענף הפנסיה החדשה הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם, שקיבל מהמתחרים כ-811 מיליון שקל, ואחריו, במרחק ניכר, הראל והפניקס - שתי קבוצות ביטוח עם זרוע סוכנויות ומספר סוכני ביטוח גבוה בהרבה מזה שיש לאלטשולר שחם.

ובכלל, אלטשולר שחם צמח והוביל את ההעברות בפנסיה החדשה, לצד הצטיינותו האדירה בשוק הגמל. הוא עקף בדצמבר את הקרן של בית ההשקעות הגדול במשק, פסגות, במונחי נכסים מנוהלים. נכון להיום אלטשולר שחם כבר מנהל יותר מפסגות בפנסיה, ונמצא על סף עקיפתו גם בשוקי הגמל וההשתלמות.

ולסיום, לגבי שתי הקרנות ברירת מחדל: הן רשמו העברות חיוביות של כ-145 מיליון שקל כל אחת, מה שממצב אותן במקום לא רע ביחס לגודלן, אך לא מרשים. עם זאת, ההפקדות לאיילון מיטב היו גבוהות בהרבה מאלה שרשמו יתר בתי ההשקעות, וחצו ב-2017 את רף 1.3 מיליארד שקל. הלמן אלדובי, שבימים אלה ממזג את פעילויות החיסכון לטווח ארוך שלו עם אלה של אי.בי.אי, מתקשה להתרומם.

גמל והשתלמות: פסגות, כלל ביטוח ומיטב דש עם נטו שלילי; אלטשולר שחם וילין לפידות מעל כל השוק

בשנת 2017 רשמו כל קופות הגמל לתגמולים וקרנות ההשתלמות תשואה חיובית, הודות לגאות בשווקים. במקביל, הקופות והקרנות זוכות לעדנה בשנים האחרונות, בכל מה שקשור לזרימת הכספים פנימה, בגלל צעדים רגולטוריים שהחיו את הגמל. לקרנות ההשתלמות זרם הכסף אף פעם לא פסק, מה שהוביל כמעט את כל הגופים המנהלים הגדולים בשוק זה להציג גידול בנכסים המנוהלים.

בניגוד למגמה, כלל ביטוח והלמן אלדובי רשמו בשנה החולפת ירידה בנכסים המנוהלים, למרות התשואות החיוביות. כמו כן, בנטרול התשואות החיוביות יש גופים מנהלים נוספים שהצטמקו "ריאלית" בשנה החולפת ביחס לשוק, ובראשם מיטב דש ופסגות. שני האחרונים, נדגיש, היו השחקנים הגדולים בשוק הגמל וההשתלמות בסוף 2016, וזה השתנה בשנה החולפת. אלטשולר שחם עלה למקום השני, והוא כבר מאיים לדחוק את פסגות מהפסגה.

גמל והשתלמות

בכלל, ההצלחה של אלטשולר שחם בשוק הגמל וההשתלמות, וגם של ילין לפידות, היא פשוט מדהימה. מדובר בגופים שצומחים בעיקר על רקע התנהלות נכונה בניהול ההשקעות והמוניטין שלהם. ב-2017 רשמו שני הגופים הללו צבירה נטו בהיקפים אדירים ממש, של 12.9 מיליארד שקל ושל 11.3 מיליארד שקל בצבירה נטו - בין היתר על רקע העברות בהיקף ניכר מהמתחרים. למעשה, יש את שני המנהלים הללו ואת כל היתר, שבעבר רכשו קרנות וקופות גדולות מהבנקים ושצמחו לאורך שנים, ועדיין נמוגים.

עוד מצטיינים בשוקי הגמל וההשתלמות בשנה החולפת הם הראל, עם צבירה נטו של כ-2.8 מיליארד שקל, אנליסט עם צמיחה ניכרת ומרשימה ביחס לגודלו - ועם צבירה נטו של כ-1.7 מיליארד שקל, ומנורה מבטחים שרשמה צבירה נטו של כ-1.3 מיליארד שקל. מנגד, ב-2017 היו כמה סיפורים "קשים" של הצטמקות: פסגות עם צבירה נטו שלילית של כ-2.7 מיליארד שקל, וכלל ביטוח עם צבירה נטו שלילית של כ-2.6 מיליארד שקל. קצת אחריהן ניצבת מיטב דש (שמיזגה אליה את קופות איילון) עם צבירה נטו שלילית של 2.1 מיליארד שקל.

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל