גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שובר את (מדיחי) הכלים: מלחמת הסחר של טראמפ מתחילה

טראמפ השית מכסי עונשין על יבוא מדיחי כלים ולוחות שמש ממזרח אסיה ■ הוא מקווה ליצור מקומות עבודה על אדמת ארה"ב, אבל הוא גם עומד לפגוע בקודש הקודשים של דת הצריכה האמריקאית

מפגינים נגד טראמפ בדאבוס / צילום: רויטרס, Pierre Albouy
מפגינים נגד טראמפ בדאבוס / צילום: רויטרס, Pierre Albouy

הסכמי הסחר החופשי של רבע המאה האחרונה אמנם גבו מחיר ניכר מכוח העבודה בערי התעשייה המסורתיות של אמריקה. קווי ייצור אמנם עברו מערבה ודרומה, אל אסיה ואל מקסיקו. אבל הם גם הניבו פקטור מאזן: מוצרים זולים, אשר שינו את תרבות הצריכה ב"אמריקה האמצעית".

כנגד בתי החרושת שנסגרו צצו חנויות Walmart (ו-Kmart, ו-Target, ו-Marshall), גדושות ביבוא זול מן הדלתא של נהר הפנינה, קו הייצור הענקי של סין, כלי הנשק החשוב ביותר של הדור האחרון במאבק נגד אינפלציה. דונלד טראמפ אמנם עלה לשלטון מפני שהיטיב לקלל את הדלתא (הוא יראה לסין, ש"אנסה את אמריקה"; הוא יצווה על שר האוצר שלו להגדיר אותה "ספסרית מטבע"; הוא ישים קץ להרגלי ההצף של תעשייתה הכבדה; הוא יטיל מכסי עונשין על תעשייתה הקלה והבינונית).

אבל אמריקה חבה כל כך הרבה לדלתא. בזכותה היא יכלה להפחית את שערי הריבית בשנות ה-90, להוזיל עד גיחוך את הכסף, להניב את גאות הצריכה הארוכה ביותר בימי שלום, להרים את הבורסה אל שיאים היסטוריים, לממן את מהפכת ההייטק.

ואף כי כוח הקנייה של "אמריקה האמצעית" פחת נומינלית, מפני שהיא איבדה משרות מכניסות עם הטבות מפליגות, היא הצליחה לצוף על פני המים. היא יכלה למשל לקנות מדיחי כלים, ודודי שמש, בזיל הזול. ובכן, מאתמול היא אינה יכולה עוד.

בקייטנת החורף האלפינית

כצפוי, דונלד טראמפ פתח את השנה השנייה של נשיאותו ברמזים על מלחמת הסחר הממשמשת ובאה. הוא שם קץ ליבוא הזול של מדיחי כלים גדולים, בייחוד מדרום קוריאה; והוא שם קץ ליבוא הזול של לוחות שמש (פאנלים סולאריים), בעיקר ממזרח אסיה.

אם רק צירוף מקרים מסמיך את ההודעה הזו למסע הנשיא לדאבוס, זה צירוף מעניין מאוד. הנשיא שונא הגלובליזציה, הסבור ששותפי הסחר של ארה"ב תמיד דופקים אותה, יוצא אל קייטנת החורף האלפינית של הגלובליסטים שלושה ימים לאחר שחתם על תרועת המלחמה הראשונה שלו. הוא עומד לנאום בדאבוס ביום ו".

בלשונו של ג"רלד בייקר, העורך הראשי הלא-עוין של ה"וול סטריט ג"ורנל", "קשה להעלות על הדעת חיזיון גדול מזה, אולי סמל הדיאלקטיקה הנותנת את הטון בעידן הפוליטי שבו אנחנו חיים: "אמריקה תחילה" פוגשת את We Are the World" (הפזמון המפורסם שגייס לפני 30 שנה ויותר את מצפון העולם לטובת רעבי אתיופיה).

הנשיא האמריקאי האחרון שנראה בדאבוס היה ביל קלינטון, ינואר 2000, בדיוק שנה אחת לפני תום נשיאותו. אבל קלינטון היה גלובליסט לעילא ולעילא, האיש ששכנע את אמריקה (ואת מפלגתו הלא-נלהבת) להצטרף ב-1994 אל NAFTA, אזור הסחר החופשי של צפון אמריקה, יחד עם מקסיקו ועם קנדה. טראמפ העמיד את התנגדותו ל-NAFTA במרכז מסע הבחירות שלו במדינות המערב התיכון. הוא חזר וקרא ל-NAFTA "ההסכם הגרוע ביותר שנחתם מאז ומעולם".

אנטי-גלובליזם כטרוריזם

מה לטראמפ בדאבוס? האם הוא מגיע לשם כדי לחטוף את המיקרופון, ולהוציא לשון ארוכה כמעט לכל הנוכחים? האם הוא מתכוון לחזור על הצהרת הפתיחה של נשיאותו, בנאום ההשבעה, 20 בינואר 2017, ש"מעתה ואילך אמריקה תחילה, אמריקה תחילה"?

הוא עשה משהו מעין זה, כאשר השתתף בפעם הראשונה בוועידת פסגה של ראשי נאט"ו, בשנה שעברה. במקום להטעים את התחייבותה הנמשכת של ארה"ב לשלום הדמוקרטיות המערביות, נשיא ארה"ב נזף בבעלות הברית, ודרש מהן "לשלם את חלקן".

מעט מאוד מבאי דאבוס רוחשים אהדה לאנטי-גלובליזם של נשיא ארה"ב. ידידתנו ובעלת בריתנו הודו קנתה אתמול (ג") עמוד שלם ב"וול סטריט ג"ורנל", כדי להשתבח בפתיחותה לעולם החיצון. ראש ממשלתה הקדים להגיע לדאבוס, כדי להושיט יד לכל תאגיד רב לאומי או חד לאומי, שיואיל להתעניין בהודו.

ארצות רבות וחברות רבות נעשות אגוצנטריות", הכריז אתמול מודי בדאבוס. "הגלובליזציה מצטמקת. פרוטקציוניזם ועושי דברו מרימים את ראשיהם". כה חמורה בעיניו הנטייה הזו עד שהוא חושב אותה לסכנה המשתווה לאיום הטרור. קצת קשה לחשוב על השוואה שתנעם פחות לנשיא הנוקם והנוטר של ארה"ב. סוף סוף, הוא הבטיח במסע הבחירות שלו לשים קץ גם לגלובליזציה גם לטרור.

מוזיקה ערבה לאוזניים

מכסי העונשין שהנשיא הטיל על יבוא מדיחי הכלים ולוחות השמש נועדו להגן על יצרנים אמריקאיים מפני תחרות, הוגנת או לא הוגנת. Whirlpool, היצרנית האמריקאית של מכשירי חשמל לבית, היא שעתרה לבית הלבן להקל עליה את התחרות. היא הודיעה מיד שתוסיף 200 עובדים למפעל שלה בפינדלי, במרכז מדינת אוהיו; ובהמשך היא תוסיף קווי ייצור במקומות אחרים.

זו מוזיקה ערבה לאוזניו של הנשיא, הנמצא כבר בעיצומו של מסע הבחירות הבא שלו. הבחירות אמנם יהיו בנובמבר 2020, אבל טראמפ התחיל פורמלית את מערכת הבחירות. הוא עורך עצרות, ותשדיריו כבר מרצדים על מרקעי טלוויזיה ועל מסכי מחשבים. ערי התעשייה הקטנות ושותתות הדם של המערב התיכון היו היעד העיקרי שלו ב-2016, והן יוסיפו ויהיו היעד העיקרי ב-2020.

ואף כי Whirlpool שבעת רצון, לא ברורה כלל התועלת שתצמח בסופו של דבר מן המכסים החדשים. שתיים שייפגעו הן הענקיות הדרום קוריאניות LG וסמסונג. הן מתכננות להקים מפעלי הרכבה על אדמת ארה"ב. מכסים על יבוא חלקים ממפעליהן בקוריאה יפחיתו את יכולתן לשכור עובדים אמריקאיים. מה הואילו אפוא חכמים בתקנתם?

כיוצא בזה גם לוחות השמש. 90% מן הלוחות ומן הקולטים בארה"ב מיובאים מחו"ל. אם היבוא יצטמצם, בהכרח יצטמצמו גם מקומות העבודה שהתקנת הלוחות מספקת.

הבוחרים מוולמארט

ללמדכם עד כמה הנשיא טראמפ התרחק מן השורשים הרעיוניים של מפלגתו, דמוקרטים הם שהרעיפו שבחים על החלטתו. אחד מהם הוא הסנאטור שרוד בראון (Sherrod Brown) ממדינת אוהיו, איש האגף השמאלי של מפלגתו, המתואר כטוען אפשרי למועמדותה לנשיאות ב-2020. חומות מכס לשם הגנה על מקומות עבודה היו בדרך כלל המונופול הפוליטי של השמאל. עכשיו התבלבלו היוצרות.

יש כמעט כל סיבה שבעולם להניח שמלחמת הסחר של טראמפ רק התחילה, גם אם הוא יעלה מס שפתיים לסחר חופשי בדאבוס. מה יקרה להרגלי הצריכה של מצביעיו? האם הם יסלחו לו על מחירים מאמירים בוולמארט? לקוחות וולמארט היו נתח אלקטורלי חשוב מאוד של הרפובליקאים ב-15 השנה האחרונות (כמעט 70% מהם הצביעו לטובת טראמפ). "אילו וולמארט הייתה מדינה עצמאית, היא הייתה השוק השישי בגודלו בעולם ליצוא הסיני", כותבת בת"אני מורטון (Moretone) בספרה "לשרת את אלוהים ואת וולמארט" (בהוצאת אוניברסיטת הרוורד, 2009).

וולמארט הייתה במרוצת השנים תומכת נלהבת בסחר חופשי, במיוחד ב-NAFTA. יהיה מעניין לראות אם היא, כמו המפלגה הרפובליקאית, תתכחש לשורשיה כדי להניח את דעתו של הנשיא.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה