גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכנית כץ להצלת הביטוח הלאומי - שצפוי לקרוס ב-2035

שר הרווחה יגיש בקרוב לממשלה תוכנית לשיקום המוסד לביטוח לאומי, הכוללת בין היתר ביטול פטורים, הצמדה הדרגתית של גיל הפרישה לתוחלת החיים והעלאת דמי הביטוח ■ בלעדי

חיים כץ / צילום: תמר מצפי
חיים כץ / צילום: תמר מצפי

"יתרת נכסי הביטוח הלאומי מהם משלם המוסד את הקצבאות, יתכלו בשנת 2035 ולא בשנת 2045, כפי שנאמד בדוח האקטוארי (של המוסד לביטוח לאומי - ס.ק.ל) לשנת 2016. זאת, בהנחה שלא יינקטו צעדים מתקנים, וגם חוב הממשלה לביטוח הלאומי - כ-200 מיליארד שקלים - לא יוחזר". כך מעריך חיים כץ, שר הרווחה והשירותים החברתיים.

את הדברים כתב כץ לחברת הכנסת איילת נחמיאס ורבין, לאחר שזו ביקשה ממנו ליישם את הוראות "סולבנסי" המבטיחות את יכולת הפירעון של חברות הביטוח גם על המוסד לביטוח לאומי, "במטרה לוודא כושר תשלומי קצבאות גם בעתיד". במכתב, פרס כץ את תוכניתו לייצוב ולשימור האיתנות הפיננסית של המוסד לביטוח לאומי, שאותה הוא עומד להגיש לממשלה. "בתקופה האחרונה צוות מקצועי בביטוח הלאומי מכין עבורי תוכנית שמטרתה להשיג איתנות פיננסית בביטוח הלאומי, וזאת תוך שמירה על רמה הולמת של הביטחון הסוציאלי של המבוטחים. התוכנית נבחנת כעת על ידי ותובא לממשלה לכשתהיה מוכנה ליישום", כתב כץ.

מאזן

"על פי הדוח האקטוארי לשנת 2016, במצב החוקי הקיים ייווצר חוסר יכולת לשלם קצבאות בשנת 2045. הדוח האקטוארי הוכן על בסיס ההנחה, שלא התקיימה, שגיל הפרישה של נשים יועלה בהדרגה החל ב-2017 מגיל 62 לגיל 64. גם להחלטות ממשלה נוספות שהתקבלו מאז פרסום הדוח, כדוגמת הגדלת קצבאות הנכות מבלי לפרט את המימון ארוך הטווח של מהלך זה, השפעה שלילית על יתרת הנכסים של ביטוח הלאומי. בהנחה שלא יינקטו צעדים מתקנים, יתרת הנכסים של הביטוח הלאומי תיגמר על פי מודל האיתנות של מנהל המחקר והתכנון של הביטוח הלאומי, כעשור לפני כן - בערך בשנת 2035".

התוכנית של השר כץ לעתיד הביטוח הלאומי מעוררת ויכוחים עקרוניים ותקציביים בין משרד האוצר למשרד הרווחה. גורם בכיר במשרד הרווחה, שתחת סמכותו נמצא הביטוח הלאומי, אמר היום ל"גלובס" כי "גילינו שתקציבים של הביטוח הלאומי, שהם תקציבים ביטוחיים, נלקחים על ידי האוצר לתוכניות ולמטרות שאינן קשורות. הביטוח הלאומי הפך לקופה נסתרת של אגף תקציבים. יוצא שהסמכות היא של האוצר והאחריות היא על הרווחה".

איילת נחמיאס ורבין / צילום: רמי זרנגר

לחצים חברתיים ופוליטיים

שר הרווחה, נציין, מאשים במכתבו את הממשלות האחרונות בהעלאת שיעור העוני והחרפתו. הוא לא מציין תאריכים ושמות, אולם ההערכה היא שהוא מכוון למי שהיה שר האוצר אז, בנימין נתניהו - היום ראש הליכוד, המפלגה של כץ, וראש הממשלה שבה מכהן כץ כשר, כאמור. וכך הוא כותב: "לפני כמה שנים, כאשר עודף התקבולים על התשלומים של הביטוח הלאומי הגיעו קרוב לאפס, ביצעה הממשלה החלטות שהביאו לפגיעה בקצבאות הילדים, האבטלה, הבטחת ההכנסה, וכן במערכת עדכון הקצבאות. בעקבות מהלכים אלה עלו שיעור העוני וחומרת העוני בישראל בחריפות".

להלן עיקרי המהלכים על-פי כץ: הצמדה הדרגתית של גיל הפרישה לתוחלת החיים, קודם כול לנשים ובהמשך גם לגברים, להם כבר הועלה גיל הפרישה ל-67. יש לציין, כי התוכנית להעלאת גיל הפרישה לנשים מעוכבת בכנסת וגם על-ידי שרים בממשלה מזה כמה שנים.

העודף/ גרעון

מהלך שני, גם הוא נמצא במחלוקת ובלחצים חברתיים-פוליטיים כבר שנים ארוכות - ביטול הפטורים מתשלום דמי הביטוח הלאומי והאחדת תשלומי מינימום. היום פטורים מתשלום דמי הביטוח הלאומי עקרות בית וידועות בציבור שלא עובדות מחוץ לביתן; מקבלי קצבאות נכות מעבודה בשיעורים של 75%-100% בתנאים שונים; ותושבי המדינה השוהים בחו"ל ומשלמים למדינות השהות. כמו כן, פטורים מדמי הביטוח הלאומי מקבלי קצבאות לסוגיהן, חיילים משוחררים ומסיימי שירות לאומי לפרקי זמן, ועולים חדשים שפטורים לשנה.

המהלך השלישי בתוכנית כץ: "הסדרת רציונל השתתפות הממשלה במימון המוסד, כך שזו תשלים את ההפרש בין התשלום בפועל לבין התשלום המלא עבור מי שידו אינה משגת". גם עניין זה נידון כבר, כשטענת הנגד היא שאם המדינה תשלים אוטומטית את התשלום עבור אלה שנטען כי ידם אינה משגת - הביטוח הלאומי לא יתאמץ לגבות, ומספר האנשים שיטענו כי 'ידם אינה משגת' יזנק לממדים חסרי רסן.

המהלך הרביעי בתוכנית: בניית קרן השקעות עצמאית בביטוח הלאומי לבלימת זעזועים זמניים בתקציב המוסד. גם רעיון זה כבר עלה וגם נפל. בעיקרון, דרישת הביטוח הלאומי היא שהוא עצמו - מנהליו ופקידיו - הם שינהלו את כספי קרן ההשקעות העצמאית, בעזרת כמה "אנשי ציבור" ויועצים שהם יבחרו בהם.

המהלך החמישי לפי תוכנית כץ הוא קביעת מנגנון התאמה חצי אוטומטי של איזון תקציב הביטוח הלאומי באמצעות שינויים בדמי הביטוח. כלומר, העלאת דמי הביטוח הלאומי לאלה שמשלמים אותו, על-פי צרכי התקציב של המוסד. אלא, שזה עלול להוביל לניהול תקציבי לא יעיל, אפילו פזרני.

נחמיאס ורבין השיבה לשר כי לנוכח העובדה שעודפי הביטוח הלאומי בסך 200 מיליארד שקל "נשאבו" על-ידי הממשלה, ונוכח העובדה שכבר מזמן צריך היה להעלות סדרה של קצבאות לנכים, לזקנים, לאמהות יחידניות ולמשפחות עניות, עליו להוביל הצעת החלטה ממשלתית הקובעת שהממשלה מתחייבת ש"לא תיגע מעתה ואילך ביתרות הביטוח הלאומי".

משרד הרווחה נגד האוצר

בתוך כך, ל"גלובס" נודע כי בתקופה האחרונה התעורר ויכוח חריף בין משרד הרווחה למשרד האוצר. המחלוקת היא על סוגיית האחריות והסמכות על הביטוח הלאומי. לדברי גורם המצוי בפרטים, במשרד הרווחה מתקוממים על כך שהאחריות היא עליהם, בעוד שלמשרד האוצר יש סמכות שלא לקדם את ההחלטות, כלומר זכות וטו על החלטות המתקבלות במועצת ביטוח לאומי. כך לדוגמה, האוצר ניסה למנוע מהביטוח הלאומי להעביר 4 מיליון שקל להורים של ילדים נכים שנפטרו. רק לאחר לחצים מצד ועדת העבודה והרווחה, אישר הרפרנט במשרד האוצר את העברת הסכום.

ל"גלובס" נודע, כי במשרד הרווחה פנו בחודש האחרון ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיכריע בוויכוח ויעביר את האחריות למשרד הרווחה האחראי על הביטוח הלאומי, ולמעשה יבטל את זכות הווטו של האוצר. היועמ"ש אמור לדון בעניין בימים הקרובים.

מהאוצר נמסר בהקשר למחלוקת עם משרד הרווחה: "המוסד לביטוח לאומי הינו תאגיד סטטוטורי עצמאי, הכפוף לשר הרווחה ולהחלטות הממשלה. אך למרות הטענות שהועלו, כבר היום, חלק ניכר מתקציב המוסד מגיע מתקציב המדינה. כך, משרד האוצר מעביר מתקציב המדינה על פי חוק בכל שנה למוסד לביטוח לאומי סך של כ-40 מיליארד שקל בשנה. מתוכם, כ-26 מיליארד שקל עבור השתתפות אוצר המדינה בגביית ביטוח לאומי, לפי סעיף 32 לחוק הביטוח הלאומי, כ-5 מיליארד שקל עבור העברות אחרות מכוח סעיף 32 לחוק, וכ-9.5 מיליארד שקל עבור קצבאות במימון אוצר המדינה, כגון הבטחת הכנסה, גמלת ניידות וגמלת נפגעי פעולות איבה".

החל מ-2027 צפוי להיווצר גירעון שוטף בפעילות הביטוח הלאומי / עמירם ברקת

בשנת 2016 שילם הביטוח הלאומי קצבאות בהיקף כולל של 64.1 מיליארד שקל וגבה דמי ביטוח משכירים, עצמאים ומעסיקים בהיקף של כ-40 מיליארד שקל. הודות לתמיכת האוצר מתקציב המדינה (כ-25 מיליארד שקל) והריבית על כספי הקרן (כ-7.5 מיליארד) הגיעו הכנסות המוסד ליותר מ-72 מיליארד שקל ואפשרו לו לסיים את אותה השנה בעודף של כ-7.5 מיליארד שקל - שהופנה לקרן העודפים. אלא שהמצב צפוי להתהפך כתוצאה מתהליך הזדקנות אוכלוסיית המדינה - תהליך שנגרם עקב התארכות תוחלת החיים מצד אחד וקיטון בשיעורי הילודה מצד שני.

להערכת מומחי הביטוח הלאומי, אוכלוסיית הקשישים במדינה צפויה לגדול בהדרגה בעשורים הקרובים, עד שבשנת 2064 יהיו בישראל פחות משלושה מבוגרים בגילאי העבודה (21-65), על כל גמלאי בגיל 65 ומעלה - כאשר היום היחס (המכונה יחס התלות) עומד על גמלאי אחד לכל חמישה מבוגרים בגילאי עבודה.

התחזית האקטוארית של המוסד נוקבת בשנת 2026 כמועד שבו צפויות הוצאות הביטוח הלאומי להשתוות להכנסותיו, וזאת בהנחה שלא יוכנסו שינויים מהותיים למבנה ההכנסות וההוצאות. החל מ-2027 ייווצר גירעון שוטף בפעילות המוסד - גירעון שירוקן בהדרגה את קרן העודפים של המוסד - עד שזו תתרוקן לחלוטין ב-2035 כאמור, כפי שמעריך כעת כץ. ההערכה הקודמת של המוסד הייתה שנת 2045.

נכון לסוף 2016 נצברו בקרן העודפים של המוסד לביטוח לאומי כ-185 מיליארד שקל. כספי הקרן מושקעים באגרות חוב מיועדות שמנפיק לביטוח הלאומי משרד האוצר - מחציתם אג"ח בריבית קבועה של 5.58% צמודה למדד ל-20 שנה, והיתר באג"ח בריבית משתנה.

תוחלת החיים

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ״ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב–10%–20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש