גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכדורגל האירופי: בועה או מציאות מטורפת?

20 הקבוצות העשירות באירופה הכניסו בעונה שעברה 7.9 מיליארד אירו ■ אבל אלה רק מסתירים את התמונה המלאה: גם בתקופה הכלכלית הטובה ביותר של הכדורגל, רוב קבוצות היבשת מסיימות במינוס

מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס
מנצ'סטר יונייטד / צילום: רויטרס

הכלכלה של הכדורגל האירופי ממשיכה לנוע במהירות חסרת מעצורים. אם בעבר הלא רחוק היה ניסיון לטעון שייתכן ומדובר בבועה, בחוסר רציונליות, שלא ייתכן שמדובר בתעשייה חסרת גבולות - הרי שהנתונים החד-כיווניים לאורך כל כך הרבה זמן מראים כי מדובר במציאות.

20 קבוצות הכדורגל העשירות בעולם רשמו בעונת 2016/17 הכנסה כוללת של 7.9 מיליארד אירו, עלייה של 6% לעומת עונה קודם לכן. כך עולה מדוח "ליגת הכסף" השנתי שמפרסמת פירמת דלויט (Deloitte Money League). חמש קבוצות כדורגל מסתכלות מלמעלה על רף הכנסה של יותר מחצי מיליארד אירו בעונה - מנצ'סטר יונייטד, ריאל מדריד, ברצלונה, באיירן מינכן ומנצ'סטר סיטי - כשמעל כולן יונייטד שמובילה את ליגת הכסף עם הכנסה של 676.3 מיליון אירו.

כדי להיכנס לרשימת ה-20 היוקרתית נדרש מועדון כדורגל להציג הכנסה של 200 מיליון אירו (אולימפיק ליון הצרפתית נותרה בחוץ, עם הכנסה של 198.3 מיליון אירו). לפני עשר בדיוק נכנסו לרשימה קבוצות עם הכנסה של פחות מ-100 מיליון אירו.

איך הגיע הכדורגל לנקודה הזאת? והאם קיים בכל זאת היגיון מסוים בקולות המעטים הטוענים לבועה מסוכנת?

טלוויזיה - אין גבול לשיגעון?

הכדורגל חסין מאוד מאחר והוא נשען על שלושה מקורות הכנסה יצוקים מבטון - הכנסת מזכויות שידור, הכנסות מספונסרים, הכנסות מקהל ("ימי משחק"). אף אחד לא עומד לשלם פחות כסף. את הקהל ממשיכים לסחוט עם העלאות מינוריות יחסית במחירי הכרטיסים והמנויים. הספונסרים עומדים בתור כדי לרשום את השם על החולצה או על שלט באצטדיון, ומי שלא יהיה שם מסתכן בכניסה של מתחרה. הכותרת של הדוח הנוכחי מגיעה מגזרת זכויות השידור: לראשונה בהיסטוריה הפכו גופי השידור לגורם המרכזי בהכנסה של הכדורגל האירופי ומהווים 45% מההכנסה הכוללת של המועדונים בטופ-20.

הסיבה העיקרית היא השוק האנגלי והמאבק האכזרי בין סקיי לבין בריטיש טלקום (BT). בכל מכרז שיוצא לדרך מוצאת הנהלת הפרמיירליג האנגלית דרך לגרור את גופי השידור לקצה גבול היכולת - בחודש הבא יסתיים המכרז לעונות 2019-2022, וההערכות מדברות על 10.5 מיליארד ליש"ט וצפונה, עלייה של כ-50% לעומת הסכום ששולם במעגל 2016-2019.

כדי לגרוף עוד כסף החליטה הפרמיירליג להגדיל את כמות המשחקים לצפייה באנגליה ב-42 משחקים בעונה (משחק נוסף מדי שבוע), ובסך הכל תאפשר לזכיינים לשדר 200 מתוך 380 המשחקים בעונה. כלומר, כל הכסף הזה רק בעבור קצת למעלה ממחצית מהמשחקים. בנוסף, המכרז פורק לשבע חבילות, על מנת לקרוץ לגופי שידור חדשים ועשירים - אמזון, פייסבוק - שעשו כמה טסטים לאחרונה בשוק שידורי הספורט וההערכה היא שהם מוכנים כעת לשלם כסף עצום עבור הדבר האמיתי, הפרמיירליג. אמזון כבר הוכיחה יכולות כשהיכתה את סקיי במאבק על בלעדיות השידורים בסבב ה-ATP (סבב טניס הגברים).

המקום היחיד המשמעותי שנמצא כרגע בבעיה עם זכיין שידורים מוביל שצפוי לצאת מהמרוץ הוא הליגה הצרפתית, בעקבות הקריסה של אלטיס שבבעלות פטריק דרהי. החברה כבר הודיעה בהקשר השקעה בשוק הספורט כי "כרגע אנו מתכוונים לתת קדימות להקטנת החובות שלנו" שנאמדים ב-49.6 מיליארד אירו נכון לסוף הרבעון השלישי של 2017. אבל גם כאן, עם הרוח הגבית שקיבלה הליגה בעקבות הגעת ניימאר וקבוצת הכוכבים שנבנתה בפריז - את הוואקום של דרהי ימלאו, ובסכום גבוה יותר, גופים אחרים.

אז הכל טוב? לא ממש

הפרמיירליג האנגלית והקבוצות שנכללות בליגת הכסף מסתירים את התמונה המלאה, ולמעשה רק מעצימים את הפערים הבלתי מחיקים שנפתחים בין קבוצות העילית לשאר היבשת. הכדורגל האירופי מתקיים כידוע גם בקזחסטן, יוון, אוקראינה, סקוטלנד, בלגיה וישראל. והתמונה הכללית נראית כך: 28 מתוך 52 הליגות באירופה סיימו נכון לדוח הבנצ'מרקינג העדכני של אופ"א את עונת 2016/17 בהפסד (סך ההכנסות של קבוצות בניכוי סך ההוצאות). כלומר, יותר ליגות מפסידות כסף מאשר מרוויחות.

בזכות הקבוצות הגדולות המצב אמנם משתפר: הרווח התפעולי הכולל של הקבוצות באירופה הסתכם ב-832 מיליון אירו ב-2016, ורושם רווח תפעולי זו עונה רביעית ברציפות. אבל כשמכניסים למשוואה גם את הפעילות בשוק ההעברות השחקנים ובוחנים את המאזן הנקי אחרי מס, אז התקופה הטובה ביותר אי פעם של הכדורגל האירופי כבר נראית כך - הפסד מצרפי של 269 מיליון אירו ב-2016. טוב יותר מההפסדים העצומים של 2010 (1.63 מיליארד אירו) ו-2011 (1.67 מיליארד אירו), אבל עדיין מינוס.

בחלק גדול מהליגות המצב כמעט חסר תקווה: ביוון מתוך 15 קבוצות שמסרו דוחות, 14 סיימו עונה בהפסד. בסקוטלנד 10 מ-12 קבוצות סיימו במינוס; בבלגיה 14 מתוך 16 קבוצות; ואפילו בליגה הצרפתית, שנחשבת לאחת מחמש הליגות העשירות ביבשת, מתוך 20 קבוצת סיימו 15 בהפסד, כולל שש קבוצות שסיימו ב"הפסד כבד" (הוצאות שהיו גבוהות בלפחות 120% מהמחזור).

בקרב 20 הליגות החזקות באירופה מבחינה כלכלית 56% מהקבוצות סיימו בהפסד, כאשר 22% מהקבוצות בליגות הללו סיימו ב"הפסד כבד". מחוץ לליגות האלה המצב יותר גרוע: 59% מהקבוצות מהליגות הנחותות כלכלית סיימו את העונה בהפסד. וזה כולל גם את ליגת העל הישראלית שמככבת עם 10 מתך 14 הקבוצות שסיימו בהפסד תפעולי, כולל שש קבוצות שסיימו ב"הפסד כבד". בשלוש ליגות - קרואטיה, רומניה, סלובניה - "הצליחו" כל הקבוצות לסיים את העונה במינוס. אז איך הן מתקיימות? השלמות של בעלי הון (אלונה ברקת, יעקב שחר וגולדהארים למיניהם).

המגזר השלישי: הסוכנים

אם יש מגזר שסידר לעצמו פרנסה יוצאת דופן בזכות הפריחה של הכדורגל האירופי, אלה הם סוכני השחקנים למיניהם. הדוח של אופ"א שבדק 2,000 העברות שחקנים בין השנים 2014 ל-2017 מצא כי שיעור העמלות הממוצעות שגזרו סוכני השחקנים עמדו על 12.6% מסך ההעברות. מתוך זה, ב-646 מקרים נמצא כי שיעור העמלה ששילמו הקבוצות מסך ההעברה לסוכנים ומתווכים עמדה על מעל 20% מגובה העסקה. כלומר, כשניימאר עובר לפריז בעסקה של 222 מיליון אירו, הוא הופך בתוך לילה אחד כמה מתווכים (ביניהם פיני זהבי) לאנשים עוד יותר עשירים, עוד יותר משפיעים, עוד יותר מהכל.

ובניגוד למה שנהוג לחשוב, שוק הסוכנים לא נשלט על ידי סוכן כזה או אחר. מתוך 96 ההעברות הגדולות והיקרות של קיץ 2017, רק בשש העברות מעורבות סוכנויות השחקנים הגדולות.

על פי הדוח, ככל שסכום ההעברה קטן יותר כך דורשים הסוכנים עמלות כבדות יותר מתוך סך העסקה. למשל, בהעברות "קטנות" של עד 100 אלף אירו, עומד שיעור העמלה הממוצעת של הסוכן על לא פחות מ-40.2% מסך העסקה. בהעברות של 5 מיליון אירו ומעלה, כבר מוכנים הסוכנים להסתפק ב-9.2% בלבד.

המאזן הכללי

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

תיקון והתנצלות

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום