גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט הדיבידנדים: "נוחי היה מנוע חזק בניסיון להביא לפשרה"

משפט הדיבידנדים באי.די.בי נפתח השבוע בסערה, בצל מותה בנסיבות טרגיות של אחת מעדות התביעה ■ רגע לפני שנוחי דנקנר נאלץ להעיד - נתפרה פשרה, לפיה הוא והדירקטורים ישלמו עשרות מיליונים בגין חלוקת דיבידנדים אסורה ערב קריסת הקונצרן

נוחי דנקנר / צילום: שלומי יוסף
נוחי דנקנר / צילום: שלומי יוסף

אמש בשעה 1:00 בלילה, 4 שנים לאחר חתימת הסדר החוב באי.די.בי חברה לאחזקות והוצאת הקונצרן מידיו של הבעלים לשעבר, איש העסקים נוחי דנקנר, נסגרה עוד "קצווה פתוחה" בסאגת קריסת אי.די.בי: יו"ר הקונצרן לשעבר, נוחי דנקנר, ושורת דירקטורים שכיהנו באי.די.בי בתקופה שקדמה להסדר החוב, הגיעו להסדר חוב עם הנאמנים על ההסדר, עו"ד חגי אולמן ועו"ד-רו"ח אייל גבאי, שלפיו ישלמו לנאמנים סך של 175 מיליון שקל. זאת, על-מנת להביא לסיום התביעה שהגישו נגדם הנאמנים בפרשת "חלוקת הדיבידנדים האסורה" שאישר דירקטוריון אי.די.בי ערב קריסת החברה. הסדר הפשרה נחתם בין הצדדים רגע לפני ש דנקנר היה אמור להעיד בהליך ההוכחות ביום א' הקרוב.

לפי ההסדר, חברות הביטוח ישלמו סך של 145 מיליון שקל מתוך הסכום, ואת יתרת 30 מיליון השקלים ישלמו הדירקטורים הנתבעים מכיסם הפרטי; אולם את עיקר יתרת הסכום יישא על גבו דנקנר, שהסכים לשלם כ-20 מיליון שקל מכיסו במסגרת ההסדר. מרבית הסכום ימומש מכספים שהופקדו בנאמנות בראשית ההליכים המשפטיים בתיק.

סכום-העתק שהושג במסגרת הפשרה, מהווה את הסכום הגדול ביותר שנפסק אי-פעם בישראל בתביעות שהוגשו נגד דירקטורים להשבת כספי דיבידנדים שחולקו. סכום זה מתווסף לסך של 55 מיליון שקל שכבר שולמו על ידי קבוצת מנור-לבנת, בעלי המיעוט לשעבר באי.די.בי, בגין חלוקת הדיבידנדים. ההסדר עם משפחות לבנת ומנור נחתם כבר ב-2014, ובכך נמנעו המשפחות מהגשת תביעה נגדן. במועד שבו אושרה פשרת מנור-לבנת, ניתנה אופציה גם לי דנקנר והדירקטורים מטעמו באי.די.בי להצטרף לפשרה בתשלום של 125 מיליון שקל, ואולם הם בחרו שלא לממש את האופציה.

כספים לנושים ולנאמנים בתיק

ההסדר שהוצג הבוקר בפני השופטת רות רונן שבפניה התנהלה התביעה, יוגש לאישור נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, המלווה את תיק אי.די.בי מאז ראשית2013. לאחר אישורו, סכום הפשרה, בניכוי הוצאות, ישולם על-ידי הנאמנים - לנושי אי.די.בי, שהיקף החוב כלפיהם עמד על 2.1 מיליארד שקל. סכום זה יצטרף לסכומים נכבדים נוספים שכבר חולקו לנושים וישפר מהותית את סך הדיבידנדים שישולם לכלל הנושים.

בנוסף, ייגזר מסכום הפשרה גם שכר-הטרחה של הנאמנים, גבאי ואולמן, וכן שכר-הטרחה של עורכי דינם, רנן גרשט ואופיר נאור - בסך כולל של כ-15 מיליון שקל. זאת, מאחר שנושא התביעות מהווה מרכיב משכרם של הנאמנים, העומד על כ-15% מהסכומים שישובו לקופת הקונצרן כתוצאה מהתביעות שמגישים הנאמנים.

מתביעה נגזרת לתביעה רגילה

את התביעה בסך 650 מיליון שקל הגישו הנאמנים - באמצעות עורכי הדין גרשט ונאור - נגד החברה ונגד דנקנר וחברי דירקטוריון החברה, בטענה לחלוקות דיבידנד אסורות בהיקף של כ-1.8 מיליארד שקל, שאישר הדירקטוריון בשנים 2008-2010.

הנאמנים, אולמן וגבאי, הגישו את התביעה כנגזרת בשנת 2013, בשם החברה, נגד דנקנר וחברי הדירקטוריון. הנאמנים ביקשו להוכיח כי חלוקת הדיבידנדים נעשתה כאשר היה ברור מהנתונים, כי החברה לא תוכל לעמוד בפירעון חובות עתידיים. קבוצת הנתבעים בתביעה כללה את הדירקטורים באי.די.בי שקיבלו את ההחלטה לאשר את משיכת הדיבידנדים, ובראשם דנקנר עצמו ואמו זהבה, וכן אריה ביסקר, ליאור חנס, אליהו כהן, אריה מינטקביץ, יעקב שימל, מאיר רוזן, שמואל לחמן, צבי דבורצקי ושמואל דור.

למרות שהחלה את דרכה כתביעה נגזרת (המוגשת בשם החברה על-יד הנאמנים), לפי הוראת בית המשפט הפכה התביעה ל"רגילה", והיא אחת מהתביעות הכספיות התאגידיות הגדולה ביותר שהוגשו מעולם. הסכום של 650 מיליון שקל שאותו תבעו הנאמנים, נגזר בעיקר מגובה הביטוח של חברי הדירקטוריון הנתבעים. לפני מספר חודשים הופנתה התביעה להליך גישור על-ידי השופטת רות רונן, וזה התנהל בפני השופטת הילה גרסטל.

אולם, לאחר שהצדדים לא הגיעו להסדר במסגרת הליך הגישור, נפתח השבוע הליך ההוכחות בתביעת-העתק, ואז גם נודע כי עדת מפתח בתיק, מזכירת אי.די. בי לשעבר, ע', הלכה לעולמה בנסיבות טרגיות. לאחר שנמסרה לבית המשפט ההודעה על מות העדה, הוחלט כי הליך ההוכחות בתיק יימשך כמתוכנן בימים הקרובים. זאת, לאחר שהשופטת רונן הבהירה לצדדים כי לא יינתנו מועדים נוספים לדיונים בתיק מלבד המועדים ששת המועדים הרצופים שנקבעו השבוע ובשבוע הבא. לווייתה של העדה, ע', מזכירת אי.די.בי לשעבר, התקיימה היום (ה'), ולטובת השתתפות בה נדחה מועד שמיעת עדותו של דנקנר במשפט מהיום ליום א' הקרוב.

זליכה ופרלמן הספיקו להעיד

ביום העדויות הראשון השבוע (ג') נשמעה עדותו של פרופ' ירון זליכה, ששימש כעד מומחה מטעם התביעה ויום למחרת עלה הנאמן רו"ח גבאי להעיד. גבאי מלווה את אי.די.בי מאז ראשית קריסתה הדרמטית ב-2012. הוא ליווה את סאגת הסדר החוב באי.די.בי, שנמשכה כשנתיים והסתיימה ב-2014, עם דחיית ערעורו של דנקנר בעליון על העברת השליטה בקונצרן לידי מוטי בן-משה ואדוארדו אלשטיין. מדובר באחד מהסדרי החוב המורכבים שנערכו בקונצרן הסבוך והגדול במשק.

עוד העיד בתיק המומחה הכלכלי מנחם פרלמן, ששימש כיועץ לאי.די.בי וטען כי החלטת הדירקטורים על חלוקת הדיבידנד הייתה ראויה בהתאם לתמונת השוק שעמדה מולם. העדים הנוספים שהיו צפויים להעיד, אלמלא הפשרה שהושגה, היו: דנקנר, ליאור חנס, אריה מינטקביץ ורפי ביסקר, ששימשו כדירקטורים באי.די.בי ואישרו את ההחלטה על חלוקות הדיבידנד.

ברקע תחילת שמיעת העדים, באולם בית המשפט התחוללה דרמה סביב הראיות שנאספו מהעדה ע' שהלכה לעולמה. נוחי דנקנר ואי.די.בי התנגדו לבקשתם של הנאמנים לעשות שימוש במשפט בקלטת חקירה של ע'. באי-כוחם של בכירי אי.די.בי לשעבר, בהם עו"ד רם כספי, הודיעו כי הם מתנגדים להשמעת הקלטת המתעדת דברים שמסרה העדה המנוחה לבאי-כוח התובעים לצורך ההכנה למשפט; ובית המשפט הנחה את הצדדים להגיש טיעוניהם בכתב בנוגע לראיה זו.

"משא-ומתן עד שעות הלילה המאוחרות"

השלב הדרמטי של ההוכחות בתביעה היה אמור להתחיל ביום ראשון עם עדותו של דנקנר. יו"ר אי.די. בי לשעבר היה צפוי להיחקר, בין היתר על טענת הדירקטורים, כי הפרוטוקולים של ישיבות הדירקטוריון שאישרו את חלוקת הדיבידנד לא משקפים את כל הדיונים והשיקולים ששקלו הדירקטורים. ל"גלובס" נודע, כי העדה שהלכה לעולמה, מסרה לנאמני אי.די.בי כי הפרוטוקולים משקפים את המציאות וכי לא נעשו כל דיונים נוספים. מסיבה זו, בין היתר, ביקשו הנאמנים להגיש את הקלטות השיחות עמה.

גורם בתיק מסר ל"גלובס" כי העובדה שדנקנר והידרקטורים היו אמורים להיחקר בימים הקרובים, יצרה את הלחץ הנדרש להגעה לפשרה, שאליה לא הצליחו הצדדים להגיע קודם לכן. לדבריו, "נוחי דנקנר לא רצה להעיד". גם לעובדה שהשופטת רונן קבעה את הדיונים יום אחרי יום והודיעה כי לא יהיו דחיות נוספות של דיונים - הייתה השפעה על המוטביציה להגיע לפשרה.

גורם נוסף בתיק אמר ל"גלובס" כי "דנקנר היה מנוע חזק מאוד ביומיים האחרונים בניסיון להביא לפשרה. הוא לחץ מאוד. גם בעבר הוא רצה פשרה, אבל הוא לא הצליח לגייס את הכספים הנדרשים ואת ההסכמות מחברת הביטוח ומצדדים אחרים, והסכומים לא התקרבו לסכומים שנסגרו היום".

וכך, עם תום הדיון בבית המשפט אתמול החליטו הצדדים לשוב אל שולחן המשא-ומתן בעידודה של השופטת בדימוס גרסטל. המגעים לפשרה התקיימו כל שעות אחר הצהריים המאוחרות והסתיימו בשעות הלילה המאוחרות, כאשר טיוטת ההסכם הראשונה נחתמה בשעה 01:00 לפנות בוקר. הבוקר נעשו תיקונים נוספים בטיוטה, והצדדים חתמו על נוסח חדש של ההסכם; אולם, לא נעשו שינויים בסכומים שסוכמו בלילה, וההסדר שהושג יצא לדרך.

הסדר נוסף בפרשת דסק"ש-מעריב

ההסדר בפרשת "חלוקת הדיבידנדים האסורה" מצטרף לשורת הסדרים שערך דנקנר בעקבות קריסת אי.די.בי בשל שורה של החלטות עסקיות כושלות שהתקבלו בקונצרן שהיה בבעלותו ושאושרו על-ידי הדירקטורים שכיהנו מטעמו.

כך, בראשית החודש אושר הסדר פשרה נוסף בתביעה נגזרת שהוגשה נגד דנקנר והדירקטורים בחברת דסק"ש מקבוצת אי.די.בי בפרשת הרכישה הכושלת של עיתון "מעריב". במסגרת הפשרה נקבע כי דנקנר והדירקטורים ישלמו 100 מיליון שקל - מתוכם ישולם מכיסם הפרטי סכום של 4 מיליון דולר. בדומה להסדר בפרשת "חלוקת הדיבידנדים האסורה", גם הסדר בפרשת דסק"ש-מעריב הושג בעקבות הליך גישור שהתנהל בפני השופטת בדימוס גרסטל. 

עוד כתבות

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל הודיע על החלטתו להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי בהחלטת הבנק המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאופוליטית ● שר האוצר: "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת שבוע שעבר, גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתה, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר