גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טראמפ לא חושב על הצרכנים. לפניו החוקים נאכפו יותר"

היועצת המשפטית של איגוד הצרכנים האמריקאים מספרת על חוק דוד פרנק מתקופת אובמה שנועד להגדיל את נזילות הבנקים, וטראמפ ביטל, ועל מאגר לתלונות על בטיחות שהקים הארגון ■ טוענת: "השקיפות היא הכלי החשוב ביותר לאיזון ביו הצרכנים ליצרנים ולמשווקים"

 רייצל ויינטראוב / צילום: פיליפ נובל
רייצל ויינטראוב / צילום: פיליפ נובל

מערכת היחסים בין הצרכנים לעסקים מבוססת הרבה פעמים, ונראה שבישראל במיוחד, על אי אמון הדדי שבו כל צד מרגיש שמנסים לרמות אותו. הדרך לבסס אמון בין הצדדים עוד ארוכה, ובינתיים היא עוברת בהרבה חוקים, שמנסים להשריש יחסים תקינים, למשל בכל הנוגע להחזרת מוצרים, אך לטענת העסקים מעקרים את יסודות התחרות שנשארת לעמוד בגזרת המחיר בלבד.

רייצ'ל ויינטראוב, היועצת המשפטית של איגוד הצרכנים האמריקאים (CFA), המאגד 250 ארגונים, השתתפה לאחרונה בכנס השנתי של הקרן לבריאות וסביבה, עמותה המתמקדת בצמצום החשיפה של לחומרים מסוכנים דרך מזון ומוצרי צריכה. בראיון ל"גלובס" היא טוענת כי גם בארה"ב מערכת היחסים בין הצרכנים לעסקים סבוכה. "העברנו כמה חוקים ששינו את היחסים ליותר שוויוניים ויותר הוגנים. בארה"ב יש השפעה גדולה מאוד למי שעומד בראש הממשל, וכרגע יש לנו נשיא שלא חושב על הצרכנים. בממשל הקודם ראינו יותר מקרים של ענישה אזרחית בנושאים צרכניים, והחוקים נאכפו יותר. לצערי, בממשל הנוכחי יש פחות הבנה לנושא הזה. כאן הארגונים הצרכניים נכנסים לתמונה".

אחת הדוגמאות שויינטראוב נותנת למגמה היא חוק Frank Dodd שנחקק בתקופת כהונתו של אובמה בעקבות המשבר הפיננסי של 2008 כדי לוודא שהבנקים יחזיקו נכסים נזילים בהיקף גדול למקרים של משיכת כספים המונית, וטראמפ ביטל בצעד שעורר סערה רבה.

לגבי החוקים שה-CFA יזם, אומרת ויינטראוב: "תחת אובמה והמפלגה הדמוקרטית העברנו חוקים חזקים, ואפילו בסוף ממשל בוש. ב-2008 העברנו את החוק לבטיחות הצרכנים שבמסגרתו הקמנו מאגר מידע על מוצרים מסוכנים, שבו הצרכנים מפרסמים את התרשמותם מבחינת בטיחות, וזה עשה מהפך. עד אז אפשר היה לפרסם אזהרות על מוצרים רק אם החברה הייתה מאשרת את הפרסום. כיום הורה שרוצה לקנות עגלה לתינוק, עובר דרך המאגר ונחשף למוצרים הבעייתיים על בסיס דיווחים אותנטיים של צרכנים. המאגר כולל מאות מוצרים שמצויים תחת ביקורת בטיחות, כמו כיסאות לתינוקות, סולמות, טוסטרים ומהדקים. צרכן יכול לדווח כי רכש מהדק מדגם כזה וכזה, אולם הוא חד מדי ופוצע אותו. החברה יכולה להגיב ואפילו לתקן את המוצר. הפרסום בכל מקרה נשאר במאגר".

למעשה זה סוג של שיימינג. 

"לא. זה סוג של מידע נחוץ לציבור. אם ילדים נפגעו משימוש בעריסה, הציבור חייב לדעת. כשצרכן מדווח ישירות לחברה מבלי לעבור במאגר, אנחנו לא יודעים אם החברה תתייחס או תטפל בכשל. המאגר מבטיח שקיפות. ככל שהמידע יותר שקוף ונגיש והחברה מודעת לנזקים המסחריים שהיא חשופה להם - היא לתפעל למזער אותם. לפני הקמת המאגר התעוררה כצפוי התנגדות מצד החברות ובעיקר אלה שסופגות ממילא הרבה ביקורת כמו אלו המשווקות ציוד לבית. ברור שחברות לא אוהבות את הרעיון אבל מאז שהאתר עלה, לא נתקלנו בהשמצות או בשיימינג אלא בביקורת עניינית"

האם אפשר גם לשבח מוצר?

"זה לא פלטפורמה למחמאות, אלא לדיווח על נזקים וסכנות בלבד. קיימת מערכת סינון להערות המועברות ולרלוונטיות שלהן, והן אינן מוסרות גם לאחר תיקון הכשל. המאגר הוא מודל ששימש להרבה ארגונים ומשרדים ממשלתיים כמו משרדי הכלכלה והאוצר שיצרו מאגרי מידע לחברות בנקאות ולחברות אשראי. עבור הצרכנים, השקיפות היא הכלי החשוב ביותר והוא מאזן בינם ובין היצרנים והמשווקים. מעבר לכך, בעקבות כשל בטיחותי יש צרכנים שתובעים ומקבלים פיצוי, אבל זה לא מספיק בזווית של הצרכן משום שהמידע הוא שחשוב לו. התפקיד שלי הוא לחפש את האיזון ולמצוא פתרון לכל מוצר שהתעוררה בו בעיה. האם זו בעיה סיסטמטית או נקודתית, האם הפתרון צריך להיות לכלל הצרכנים או כפיצוי לצרכן מסוים . כיום אנחנו פועלים להסדיר בחוק את נושא הבדיקות המקדימות בעיקר למוצרים בעלי רגישות כמו עגלת תינוק".

ויינטראוב מבחינה בין סיכון בטיחותי הגורם למשל לפציעות ופגיעות משימוש במוצרים דוגמת צעצועים - אלה זוכים להד תקשורתי וציבורי באפקט מיידי עם פרסומים על ילד שנפצע אחרי משחק בצעצועי מסוכן או על אדם שמת בעקבות שימוש בסדין חשמלי תקול, זאת לעומת הסכנה הבריאותית הנובעת מרכיבים ומכימיקלים במוצרי צריכה שונים. סיכונים אלה משפיעים על הציבור ובעיקר על ילדים ותינוקות אולם הם רלוונטיים רק בטווח ארוך. מדובר למשל על נזקים התפתחותיים או בכישורים קוגניטיביים המתגלים אחרי שנים כשמטבע הדברים לא תמיד ניתן לקשר אותם לחשיפה לשימוש במוצר שהכיל כימיקל מסוים. מכאן היא מדגישה את השאיפה לייצר מודעות ומהלכים המשקפים זהירות מונעת, לגרום ליצרניות להפחית את השימוש ברכיבים מסוכני במוצרים.

שני הישגים שזוקף לזכותו הארגון הם הכרזת הרשת טארגט לפני כשנה על מדיניות הקובעת סטנדרטים מחמירים לאיכות ובטיחות המוצר בדגש על הרכיבים הכוללת מנגנון שקיפות לכל רכיבי המוצרים והסרת או הפחתת השילוב של מוצרים מזיקים בטווח של ארבע שנים ממרבית מוצריה. לאחרונה הכריזה וולמארט על מדיניות דומה עד 2022.

החברות בישראל טוענות לעודף רגולציה בתחום הצרכנות, שבסופו של דבר הצרכן משלם עליו. לאחרונה מדובר בסימון של מוצרים המכילים כמות גדולה של סוכר או מלח. בארה"ב אין חובת סימון כזו, אבל הנושא של רגולציה מוגזמת מוכר.

"גם בארה"ב החברות מתלוננות שיש יותר מדי חוקים, ושזה עולה הרבה כסף. מבחינתנו אין עדות לכך שרגולציה באמת מכבידה או מובילה להתייקרות במחירים עקב עלויות היישום של הרגולוציה. ברוב המקרים אם המחיר עולה - הוא יורד במהירות בגלל התחרות, והיצרנים לומדים להתמודד. הייתה למשל חובה על משווקים של מייבשי שיער להוסיף פיצ'ר כדי שהם לא יקצרו. היצרניות אמרו שהם ייקרו את המחיר, ובשלב הראשון זה באמת עלה ואז המחירים ירדו" היא אומרת .

את מדברת על בקרת בטיחות למוצרים שנמכרים בארה"ב אבל לאור הגידול הדרמטי של הקניות המקוונות גם בארה"ב, מה לגבי מוצרים שנרכשים באתרים סיניים למשל?

"זה נושא שמעורר קונפליקט. יש שם יותר שטחים אפורים בסטנדרטים של בטיחות ולכן הצרכנים צריכים להיות זהירים יותר. אנחנו רואים מקרים של מוצרים שעברו הליך של ריקול בארה"ב ואסור לשווק אותם, אולם באינטרנט הם נמכרים בלי בעיה. כך הצרכן צריך להיות כלב השמירה של עצמו".

נושא אחר שעלה על הפרק בישראל הוא כוונה להטיל אגרות גבוהות על מגישי תביעות ייצוגיות. לא מעט טוענים שמדובר בכלי אנטי-צרכני. עד כמה תביעות הן כלי חשוב בידי הצרכנים בארה"ב?

"תביעות הן כלי חשוב, ולצרכנים צריכה להיות גישה אליהן. הבעיה היא שרבות מהן מסתיימות בפשרה בתמורה לסודיות. חברות משלמות הרבה כסף בתמורה לשתיקה. מה שצריך זה חקיקה חזקה. החברות צריכות לדעת שיש השלכות להפרות דרך קנסות וענישה והאפקט של זה הוא מאוד חשוב, רצוי שיבוא דרך אכיפה ממשלתית אולם גם תביעה ייצוגית היא דרך".

לפני 8 שנים נחקק בישראל החוק הקובע כי מותר לנו להתחרט על קנייה של מוצר (בגד למשל) ולהשיבו לחנות תוך 48 שעות. עד היום, במקרים רבים, צרכן שניגש לחנות בכדי להחזיר מוצר מגיע עם ההרגשה ש"עושים לו טובה" במקרה הטוב כשהוא נכון לוויכוח במקרה השכיח. בארה"ב, גם אם המוצר יחזור אחרי שנה, תזכו לחיוך ולברכת "גוד דיי". האם זו המודעות האחרת? האם זהו הביטוי למערכת היחסים הרעועה אותה הזכרנו קודם לכן?

"נושא ההחזרות של מוצרים הוא לא חוק פדרלי. זו מדיניות שהחברות מחליטות לגביה. ברוב המקרים אין שוב בעיה להחזיר מוצר בלי מגבלת זמן ולא תמיד צריך קבלה ולא תמיד צריך להביא את המוצר אפילו. בקוסטקו מתעדים את כל היסטוריית הקניות של חברי המועדון שבעצם זה כל הלקוחות של הרשת. אם תחזרי ותגידי שהתותים שקנית בשבוע שעבר היו רקובים או השולחן לא מוצלח - תקבלי החזר כספי. מספיק שאמרת. צרכנים מעריכים את זה".

ומי שומר על בטיחות הצרכנים בישראל?

ויינטראוב היא עורכת דין שבין היתר מייצגת את הצרכנים האמריקאים בדיוני הקונגרס, ובוועדות הסנאט כשהפוקוס שלה בשנים האחרונות הוא על זווית בטיחות המוצרים. בביקורה בישראל השתתפה כאמור בכנס השנתי של הקרן לבריאות וסביבה - נושא שללא ספק לא מקבל מספיק בולטות בישראל. הקרן מצויה בעולם של דיסוננס: הרצון להוזיל את מחיר מוצרי הצריכה מעלה את הסיכון בקרב ילדים ותינוקות בישראל להיחשף לרמות מזיקות של כימיקלים במוצרים.

לטענת מנהלת הקרן, ד"ר רות אסטרין, "האחריות להגן על הציבור, ובייחוד על אוכלוסיות רגישות כגון תינוקות וילדים, מפני חשיפה לכימיקלים מזיקים במוצרי צריכה היא של הממשלה. לאור מורכבות הנושא וחוסר יכולתם של צרכנים לדעת מה מצוי בתוך רבים מהמוצרים שהם צורכים ובאים איתם במגע כגון משחקי ילדים, ריהוט ואביזרי אכילה לילדים, אי-אפשר לצפות מהציבור לדאוג לעצמו וישנה חשיבות מכרעת להליכי תקינה, אכיפה ופיקוח תקינים ויעילים".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת