גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחדל של מדד הלמ"ס: בכירים שבבכירים לא עשו את עבודתם

לפני שרצים להקים עוד לשכת סטטיסטיקה, יש לעשות סדר בנוגע לכל מי שנושא תפקיד ■ פרשנות

ראובן גרונאו / צילום: אייל יצהר
ראובן גרונאו / צילום: אייל יצהר

אין שום צורך להקים למ"ס שנייה. זה אפילו יהיה יותר גרוע, כי אז יצטרכו גם למנות, ובטוח שימנו, גם סטטיסטיקאי מכריע, על צוותו, שיפסוק בין השתיים. אין חובה, בטח שאין זכות, להמשיך לנפח את הכמות האדירה ממילא של פקידות המדינה. הדבר היחיד שצריך הוא שכל אחד יעשה את העבודה שלו, כל הזמן.

פרשת הטעות בת עשר השנים בחישוב מדד השכירות, שהשפיעה גם על מדד המחירים לצרכן וגם על ההתייחסות הכללית והממשלתית לדיור, סביר שקרתה בגלל קידוש המסורת האוטומטית של החישובים, חוסר תעוזה, ואולי היעדר עניין ושקיקה של אנשי המקצוע המועסקים בחוזי קביעות (בממשלה, גם חוזים אישיים מבטיחים למעשה תנאי קביעות) לבדוק, להטיל ספק ולערער על מוסכמות אבות אבותיהם ומנהליהם. אם זה כך ואם לא - זה קורה. טעויות לא צריכות לקרות, אבל קורות. הבעיה הגדולה היא שאותה תרדמת בירוקרטית נפלה גם על מי שאמור להיות המרענן הסטטיסטי הלאומי - הגוף הציבורי שנועד ויועד לעשות את דבר הביקורת מלמעלה, להטיל ספק, לשאול שאלות.

מי שחוקק את החוק על פיו פועלת הלמ"ס, כבר חשב בחוכמתו על האפשרות הזו מזמן. פקודת הסטטיסטיקה (נוסח חדש) התשל"ב - 1972, מגדירה את תפקידי ומחויבות הלמ"ס ומבטיחה את עקרונותיה המרכזיים: עצמאות, אמינות ושמירה קפדנית על סודיות נתוני הפרט. גם קובעת את עקרונות "המועצה הציבורית לסטטיסטיקה", שהיא כמו דירקטוריון מורחב שכולל את כל בעלי העניין הסטטיסטי בציבוריות הישראלית - מומחים סופר-בכירים וסופר-מקצוענים. המועצה הציבורית לסטטיסטיקה, כתוב ומוצהר, "מלווה את עבודתה המקצועית-מדעית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה". המועצה הוקמה ב-1963 וקיבלה מעמד חוקי ב-1978, כשהתקבל בכנסת התיקון לחוק פקודת הסטטיסטיקה. היא מורכבת מ-50-80 חברות וחברים המתמנים על ידי ראש הממשלה בהמלצת הסטטיסטיקן הלאומי.

החבורה הענקית הזו מורכבת מהפקידות הבכירה בממשלה, רשויות מקומיות, מוסדות לאומיים ומוסדות אחרים העוסקים בפעולות סטטיסטיות. כמו כן, מנציגים בכירים של המוסדות האקדמיים שיש בהם פעילות להוראה ומחקר סטטיסטי, ומגופים ציבוריים אחרים שעוסקים או נזקקים לסטטיסטיקה. בקיצור: כל המכובדים והמכובדות המקצוענים והמקצועניות בסטטיסטיקה. תפקידם העיקרי: 1. לייעץ לראש הממשלה ולשרי הממשלה בעניינים הנוגעים לפעולות סטטיסטיות של מוסדות המדינה. 2. לייעץ לסטטיסטיקן הממשלתי בעניינים הנוגעים לפעולות הסטטיסטיות שהלשכה עורכת.

באיזשהו מקום, בתוך בליל המכובדות המייעצת, מישהו מהם צריך היה, מצופה ממנו, ש"ירים שאלה להנחתה", ישאל, יברר, יהסס, יחלוק, יבדוק, יערער. מסתבר שזה לא קרה. לא בטעות הזו ולא בפעמים קודמות של שגיאות וטעויות שקרו.

יו"ר המועצה הציבורית הוא פרופ' ראובן גרונאו, מהמוכרים והמוערכים באקדמיה ובמשרות הציבוריות, גם היה חבר הוועדה המוניטרית בבנק ישראל. תחתיו פועלת "הוועדה המרכזת", בה יושבים בכירי המקצוענים: מנהל חטיבת מידע וסטטיסטיקה בבנק ישראל, כיום ד"ר איל רוזן; יו"ר האיגוד הישראלי לסטטיסטיקה, כיום הנשיאה ענת סאקוב; נשיא האגודה הישראלית לכלכלה, פרופ' יוסי זעירא מהאוניברסיטה העברית; מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר; יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, פרופ' אבי שמחון; הסטטיסטיקן הראשי, פרופ' דני פפרמן; הכלכלן הראשי באוצר, יואל נוה; וסגנית הממונה על התקציבים באוצר, עד לאחרונה יעל מבורך.

בין חברי מליאת המועצה הציבורית לסטטיסטיקה ישבו ויושבים דרגים גבוהים של אנשי המקצוע העוסקים בסטטיסטיקה במוסדות המדינה, כמו מנהלת המחקר והמידע בכנסת, בכירים ברשות ההגירה, שירות בתי הסוהר, משרד החוץ, ביטחון, בריאות, ביטוח לאומי, משרד לביטחון פנים, חקלאות, משפטים, כלכלה, עלייה וקליטה, מדען ראשי, תרבות וספורט, רשות המסים, הגנת הסביבה ועוד. לצדם קבוצת מינויים אישיים, בכירי מכוני מחקר חברתיים כמו ברוקדייל, ג'וינט ישראל, גם נציגי לשכות המסחר, רואי החשבון, איגוד הבנקים, ראש ישיבה, האיגוד הישראלי לסטטיסטיקה, התאחדות בעלי המלאכה. אלה יושבים לצד בכירי אקדמיה, כמו למשל (מתוך הרשימה המצויה כרגע באתר הלמ"ס והמועצה ולא בטוח שהיא מעודכנת) פרופ' אביה ספיבק מאוניברסיטת הנגב, קמיל פוקס מאוניברסיטת תל אביב, יוסי רינות מהאוניברסיטה העברית, שטיינברג דוד מתל אביב, גם פרופ' צבי אקשטיין מהמרכז הבינתחומי ועוד.

אפשר, וחלקם גם יאמר כך, שתשומת ליבם לא הוסבה, שהם לא רואים עצמם "מועצה מייעצת" בפועל, שהם לא יותר מוועדת קישוט שבאה למלא אחר הקוסמטיקה של החובות הבירוקרטיים והרגולטוריים, שהם לא רואים עצמם כדירקטוריון אמיתי (קצת מזכיר את האדישות המרוחקת, במקרה הטוב, של חברי דירקטוריון אי.די.בי שהולך, ששואף, להיחלץ בעור שיניו מפרשת הדיבידנדים. "גלובס", 29.1.17). ואפשר שהעשרות הרבות הללו, מאות במהלך העשור האחרון, בכירים שבבכירים, מומחים שבמומחים - פשוט לא עשו את עבודתם, שנה אחר שנה.

אז, לפני שרצים להקים עוד לשכה, עוד מחלקת ביקורת, עוד ועדה ציבורית ועוד פקידות מקצועית - ראוי לעשות סדר בהגדרת החובות, המחויבות ובעיקר האחריות המוטלת על כל מי שנושא תפקיד.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; ה-S&P 500 והדאו ג'ונס בשיאים חדשים

הנאסד"ק עלה בכ-0.2% ● פתיחת החקירה נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול מעוררת חששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● מניות הבנקים רשמו ירידות, לאחר שהנשיא טראמפ קרא להגביל את הריביות של חברות האשראי ל-10% ● הדולר נחלש ברחבי העולם עקב החששות לעצמאות הפדרל ריזרב ● עונת הדוחות בוול סטריט נפתחת השבוע עם הבנקים ● השבוע יפורסמו נתוני אינפלציה בארה"ב

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה, סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי מגיעה להכרעה

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

ביהמ"ש דחה את התובענה הייצוגית נגד אל על: "לא ניצלה את מעמדה כמונופול"

בסיום הליך שנמשך כשמונה שנים, ביהמ"ש דחה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד אל על, בה נטען כי גבתה מחירים בלתי הוגנים לכרטיסי טיסה בקו ת"א-מומבאי ● השופטת קבעה כי מדובר במחירים הוגנים, בשים לב למודל התמחור המקובל בתחום התעופה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

הקואליציה מקדמת: עבירת המרמה והפרת אמונים בה מואשם נתניהו - תבוטל

ועדת השרים לחקיקה תדון בהצעת חוק חדשה לביטול העבירה הפלילית בה מואשם ראש הממשלה ● יוזמי הצעת החוק שמחה רוטמן, אופיר כץ ומישל בוסקילה טוענים לפגיעה בעיקרון החוקיות ולאכיפה בררנית: "מערכת אכיפת החוק משתמשת בעבירה הזו בשביל למשטר את נבחרי הציבור"

הדמיית מלון LUMINA / צילום: יח''צ ברקליס

ריזורט תיירות מרפא: ההשקעה החדשה של קבוצת ברקליס בים המלח

קבוצת ברקליס בשליטת מוטי גרין נכנסת לזירת תיירות המרפא העולמית: תשקיע כ-350 מיליון שקל בהקמת ריזורט לונג'ביטי (אריכות ימים) ורפואה מונעת בים המלח, שייקרא LUMINA ● מיהם שרי הממשלה שהגיעו לאירוע הפרישה של מנכ"ל רמ"י ינקי קוינט, והמינוי החדש בסוכנות ארלו דיגיטל של קבוצת ראובני-פרידן ● אירועים ומינויים

חנות משקפיים / צילום: תמר מצפי

קניתם החודש משקפיים? אתם לא לבד. מאחורי הזינוק בענף האופטיקה

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 12% במחזור הקניות הארצי של ענף האופטיקה, ושל 26% בצפון

המומחה שמזהיר: המהלך שיהיה "מכתב התאבדות של איראן"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טראמפ הצהיר כי לא יסבול יותר אנטישמים בקואליציה שלו, בעיני מומחים רבים ההכרה של ישראל בסומלילנד עלולה לגרור את אפריקה למאבקי המזרח התיכון, ובישראל עוקבים אחר ההשלכות של המחאות הנרחבות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; בורסת טוקיו זינקה במעל 3%

מדד הדאקס עולה בכ-0.1% ● על אף החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול, וול סטריט ננעלה אתמול בעליות קלות ● מחירי הזהב והכסף זינקו אתמול בחדות לשיאים חדשים, הדולר נחלש ברחבי העולם ● בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן יפרסם היום את תוצאותיו הכספיות, הראשון לדווח מבין הבנקים הגדולים ● מדד המחירים לצרכן בארה"ב צפוי להתפרסם היום בצהריים

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאותת לישראל: ויתור על הסיוע האמריקאי בתמורה להקלה במכסים

נתניהו הפתיע השבוע כשהכריז על שאיפה לוויתור הדרגתי על הסיוע הביטחוני האמריקאי ● באפריל האחרון, טראמפ כבר רמז על קשר בין הסיוע להקלות בהיקף המכסים בין ישראל לארה"ב ● ההכרזה התקבלה ללא עבודת מטה באוצר, ושם מזהירים: "המהלך יוביל להעלאת מסים או הפחתת הוצאה ציבורית במקום אחר"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

למרות איומי ארגנטינה: נאוויטס מחפשים עוד נפט באיי פוקלנד

חברת נאוויטס חתמה על מזכר הבנות לא מחייב עם חברת JHI, שהינה הבעלים של רישיון חיפוש הסמוך למאגר סי ליון ● אם אכן יתגלה עוד מאגר נפט - יהיה ניתן לחבר אותו לתשתית שנאוויטס בונה בסי ליון הסמוך, מה שיהפוך אותו לרווחי במיוחד

פרופ' יורם פלטי, יזם חברת נובוקיור / צילום: ערן גילווארג

יזם חברת נובוקיור פרופ' יורם פלטי הלך לעולמו

פרופ' יורם פלטי, חוקר בטכניון והממציא של טכנולוגיית הטיפול בסרטן החדשנית של חברת נובוקיור, הלך לעולמו אתמול בלילה, בגיל 89 ● נובוקיור נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר ● "הבורסה לא הייתה החלום שלי. לראות חולה שהבריא זה יותר טוב מכל הנפקה"

פיני אורבך / צילום: שליו אריאל

ארקין ביו מקימה קרן ארלי סטייג' נוספת בהיקף של 100 מיליון דולר

המשקיעים העיקריים בקרן, לצד קבוצת ארקין קפיטל עצמה, הם מוסדיים ישראלים, וביניהם הפניקס, כלל ביטוח וקרנות הפנסיה של עמיתים ● זוהי קרן נוספת ברצף של קרנות ביומד שגויסו מאז סיום המלחמה במקביל להתאוששות תחום הביומד בארה"ב

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי מגיב לראשונה לסערת העברות הכספים לחינוך החרדי: "מציאות מערכתית"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד הטיח במשרד האוצר כי מדובר ב"פרקטיקה עבריינית" וקומם את החשב הכללי יהלי רוטנברג, שהגיב לו במכתב שהגיע לידי גלובס ● "הצגת פרקטיקה מערכתית מוכרת כ״מעילה״ או כ״מפעל עברייני״ אינה רק שגויה, היא מסוכנת. היא מטשטשת את ההבחנה בין מחלוקת לגיטימית על מדיניות ותקצוב לבין הטחת האשמות חמורות בדרג מקצועי"

אילוסטרציה: Shutterstock / צילום: Shutterstock

האם יש בועה? 440 מיליארד דולר שעלולים להיראות כמו הימור

ענקיות הטכנולוגיה צפויות להשקיע השנה מאות מיליארדים בתשתיות AI ● אך האם השוק נמצא בבועה? אלו התשובות של קתי וודס, ג'יימי דיימון ועוד כמה מהבכירים בוול סטריט ● בבנק אוף אמריקה מזהירים שלא לברוח מהשוק, עדיף לגדר דרך רכישת מניות ערך זולות יחסית ● ומה אפשר ללמוד מהיסטוריית הבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

חברה שכנעה חוסכים למשוך את הפנסיה מוקדם - ותשלם קנס של 2.3 מיליון שקל

רשות שוק ההון הטילה קנס של 2.3 מיליון שקל על חברת אלמוג פתרונות פיננסים, שגרמה לחוסכים למשוך כספים מוקדם מהפנסיה תמורת עמלה גבוהה וללא רישיון פנסיוני ● לטענת הרשות מדובר בקנס הגבוה ביותר שהוטל על חברה בשל סיבה זו ● לאחרונה נחשף בגלובס כי ישראלים מושכים בכל שנה מיליארדי שקלים מחסכונות הפנסיה

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה, ימים או שבועות

הרפובליקה האסלאמית נכנסה ליום ה-17 של המחאות שהולכות וצוברות תאוצה • על רקע הודעת טראמפ כי יסייע למפגינים מול אלימות המשטר, אתר אופוזיציה באיראן מדווח על 12 אלף הרוגים מאש המשטר בדיכוי המחאות • מוקדי מחאות מרכזיים - ורף האיום שרק עולה  ● עדכונים שוטפים 

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

עסקת המיזוג בין סאנפלאואר לאפקון התפוצצה

המגעים למיזוג התפוצצו בעקבות אי־שביעות רצון של יו"ר סאנפלאואר החדש, משה לחמני, מאיכות הנכסים של אפקון ● סאנפלאואר נותרת חברה עם תזרים מזומנים גדול ורצון להתרחב, כך שייתכן שנראה מגעים לעסקה עם חברה אחרת או צעדי התרחבות אחרים מצידה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יציבות בתל אביב; המניות הביטחוניות קופצות

מדד ת"א 35 נסחר ביציבות ● המניות הביטחוניות כיכבו אתמול בתל אביב ● על אף החקירה הפלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול, וול סטריט ננעלה אתמול בעליות קלות ● מחירי הזהב והכסף זינקו אתמול בחדות לשיאים חדשים ● בורסת טוקיו מזנקת הבוקר בחדות ● וגם: איך צפויה להיראות עונת הדוחות בוול סטריט?