גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל: העלייה בשכר מלמדת שאין בועה במחירי הדיור

בבנק ישראל חושבים שעליית מחירי הדירות לא חרגה מפרופורציות, בעיקר בגלל העלייה החדה בהכנסה הפנויה ■ השבוע נחשפה ב"גלובס" טעות דרמטית באומדן מחירי השכירות של הלמ"ס

עליית מחירי הדיור / צילום: שאטרסטוק
עליית מחירי הדיור / צילום: שאטרסטוק

הרבה אנשים לא ישמחו לקרוא זאת, אבל גם בבנק ישראל חושבים שהשד לא נורא כל-כך, ושעליית מחירי הדירות בעשור האחרון, במיוחד מאז שנת 2011, לא חרגה מפרופורציות - הן בגלל השינוי בגובה הריבית, ולא פחות מכך - בגלל העלייה החדה במרכיב ההכנסה נטו של משק הבית.

תחשבו על זה ככה: במבחן היפותטי שבו רוכש דירה לקח 100% משכנתא על כל שווי הדירה (בפועל, יש כמובן מגבלות הון עצמי שמדירות אוכלוסיות שלמות מהמשחק ויוצרות בעיה חברתית עצומה, אבל זה עניין לדיון אחר), בשנת 2018 קל יותר ב-50% (!) לקנות דירה לעומת עשור לאחור (במבחן הנתח שנדרשת המשפחה הרוכשת להוציא מתוך ההכנסה הפנויה).

מדובר בנתונים שסותרים כמובן את כל השיח הציבורי שמתחולל פה בעשור האחרון. מסקנת בנק ישראל נתמכת גם בחשיפה שלנו שלשום (ב'), על כך שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה גילתה טעות דרמטית באומדן מחירי השכירות. לפי בדיקות ראשוניות שביצע עופר רז דרור מהמועצה הלאומית לכלכלה, חבר בוועדה המייעצת שהקימה הממשלה לבחינת מחירי הדיור, מדד שכר הדירה עלה בעשור האחרון ב-65% ולא ב-40% - מה שכמובן משנה את היחסים הכלכליים בין "המוצרים התחליפיים" - בעלות מול שכירות, מציב סימן שאלה גדול מעל הקונצנזוס המתריע מפני "בועת המחירים" שנוצרה בשל התנפלות ספקולטיבית ולא מבוקרת מצד משקיעים, ומעניק דה-פקטו לא מעט יתרונות דווקא לקניית דירה, בשל הירידה החדה בריבית (התשואה מהשכרת דירה ירדה בתוך עשור בסה"כ באחוז).

גזיר

מבנק ישראל אמרו לנו היום כי "הייתה כמובן עליית מחירים משמעותית בשוק הדיור לאורך השנים האחרונות, אבל היא אכן הרבה יותר מינורית ממה שנדמה לרבים. המבט הנכון והפרופורציונלי בודק את רמת מחירי הדירות מול הכנסות משק בית נטו, ולא מול השכר הממוצע של הפרט הבודד, ואז מתברר שהשינוי לא משמעותי כמו שאולי רבים חושבים".

חשוב להדגיש שמדובר כמובן בממוצעים. מה עוזר לאותו ישראלי שמשכורתו לא עלתה בעשור האחרון, כשהוא שומע שנרשמה עלייה בשכר הממוצע? אבל בהינתן אותה הסתייגות, הביטו על העמודות שבגרף - במיוחד זו שמודדת את היחס בין מחיר הדירה הממוצע להכנסה הכספית נטו של משק הבית (העמודה הימנית הוורודה).

בזמן שכולם מתמקדים ב"מונה" - מחירי הדירות שהאמירו בלמעלה מ-120% מאז שנת 2008, חשוב כמובן לשים לב למה שקורה ב"מכנה" - ההכנסה שאמורה לשרת את רכישת אותה דירה. למעשה, וכבר כתבנו על זה יותר מפעם אחת, הבעיה החריפה ביותר במשק הישראלי (ובמשבר הדיור) הייתה טמונה במשך שנים בשכר הנמוך, כוח הקנייה שצריך לגלגל, בין היתר, את שוק הדיור.

ובשנים האחרונות, שוב כמובן לפי מבחן הממוצע הפרובלמטי, ההכנסה הכספית נטו של משק בית צמחה דרמטית. לפי נתוני בנק ישראל (מבוססי למ"ס), ההכנסה הכספית נטו של משק בית עמדה בשנת 2017 על 15,800 שקל - לעומת 11,660 שקל בשנת 2008 ו-9,520 שקל בשנת 2004 - קפיצה של 66%. בעקבות זאת, היחס בין מחיר הדירה להכנסה עלה מ-5.5-6 לפני עשור ל-7.78 היום, "דרמה מינורית" יחסית, כפי שאומרים בבנק ישראל (שמרבים לדבר במונחי "נשיגות הדיור"). מאז שנת המחאה החברתית ב-2011 (שחוללה רפורמות גדולות במבחן ההכנסה נטו, בעוד שמחירי הדירות המשיכו לעלות ב-30%), היחס בין מחירי הדירות להכנסת משק בית צמח בסה"כ מ-7.04 ל-7.775 - עלייה צנועה יחסית בשיעור של 10%.

דירה

בבנק ישראל מונים שתי סיבות למיתון העלייה החדה: הראשונה, "הדרמטית והמרכזית", היא כניסת נשים כמפרנסות נוספות במשק הבית בשנים האחרונות, צעד ששיפר כמובן את יכולת מימון הדירה של משק בית. בנוסף מזכירים שם את שינויי המיסוי והטבות נוספות שניתנו למשקי הבית (הורדת מדרגות מס, רפורמת הצהרונים, שלל מהלכי 'נטו כחלון' ועוד) והשפיעו על יכולת מימון הדירה, "שכן הסכום הפנוי מההכנסה הוא זה שמשמש לתשלום".

למעשה, אולי מבלי להתכוון לכך, כששר האוצר, משה כחלון, מקל על משקי הבית ומפחית את הפער בין הברוטו לנטו במשכורתנו החודשית, הוא מאפשר ליותר אנשים לקנות דירה ותורם לעליית הביקושים ולעליית מחירי הדיור.

מהלכים מוצדקים?

חשוב להבין שנתוני בנק ישראל שהוצגו כאן, כמו גם הטעות שנמצאה בלמ"ס, משבשים את תוכניות הנדל"ן של השר כחלון. צחוק הגורל הוא שאת הוועדה המייעצת ללמ"ס הקימה הממשלה בעיקר כדי לגלות שמחירי הדירות יורדים ולא עולים (בגלל משקל מחיר למשתכן במדדים ועוד), בעוד שהחשיפה הכי חשובה שלה נכון לעכשיו היא העובדה שמחירי השכירות גם זינקו פה.

לאורך העשור האחרון אמרו לנו שאלה המשקיעים שמתדלקים את שוק הדיור. עובדה שהמחירים זינקו מ-2008 בשיעור מטורף של 125% (לפי מדד מחירי הדירות של הלמ"ס, ועכשיו לך תסמוך על הנתונים), בעוד שמחירי השכירות עלו הרבה פחות. "אין בהלה לדיור, אלא בהלה לדירות", ראו ואמרו הכלכלנים והפוליטיקאים, שבשם אותה תובנה היכו שוב ושוב על ראש המשקיעים (מס שבח, מס רכישה, מס דירה שלישית ועוד) כדי לצנן את הביקוש ולחסל את משבר הדיור המלאכותי.

אבל הפצצה שחשפנו, בעקבות זו שהטילה הוועדה המייעצת לבחינת שוק הנדל"ן, מגלה שהייתה פה ועוד איך בהלה לדיור - גם בשוק המכירה וגם בשוק השכירות. בפועל, מחירי השכירות עלו בעשור בכ-65%, פער לא מבוטל מהעלייה במדד מחירי הדירות של הלמ"ס, אך מדובר בזינוק מחירים מאוד משמעותי. פער שהופך בדיעבד את רכישת הדירה להגיונית גם בעיני הכלכלנים (ונתמך כאמור גם בשינוי שחל בעלות הכסף ובהכנסה הפנויה נטו).

מותר בהחלט להשתתף כעת בצערם של השוכרים האומללים, שמתברר בדיעבד כי הם אכן נאלצו בשנים הללו להתמודד עם עליות מחירים מאוד משמעותיות (זוכרים שאחת, דפני ליף, יצאה בשנת 2011 לרחובות בגלל שנמאס לה ממחירי הדיור הגבוהים בשוק השכירות?), שוק שלא יכול להיעזר במשכנתא נדיבה שמסייעת לשלם שכירות.

בשורה התחתונה, אם המחסור הביא לעלייה הן במחירי המכירה והן במחירי השכירות, קשה שבעתיים להצדיק את מהלכיו של כחלון נגד המשקיעים/משכירי הדירות. להצדיק את הגאווה שחשים באוצר מדי חודש, נוכח מימושי הדירות של משקיעים וירידת מלאי הדירות בשכירות (שמעלה כאמור את מחירי השכירות). אולי כדאי שיבררו באוצר מה מצבם של השוכרים שמחפשים דירה להשכרה, לאחר שהמשכיר הודיע להם כי מכר את דירתו בגלל תמריצי כחלון. הוועדה "גילתה" פתאום שהדירה המושכרת תהיה יקרה יותר ב-7% בממוצע, ולו בגלל חילופי האנשים (מסתבר שיש סנטימנטים בין המשכירים הרשעים לשוכריהם הוותיקים).

מבנק ישראל נמסר כי "ניתוח מחירי הדירות ביחס לשכר וההכנסה נערך בבנק ישראל מזה מספר שנים, והמסקנה העולה מהתרשים מפורטת בדוח היציבות הפיננסית שבאתר בנק ישראל. הפרשנות עצמה לגבי עליית מחירי הדירות המוצגת בכתבה, הנה כמובן על אחריותו של הכותב". 

עוד כתבות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

"נאמנות גבוהה של לקוחות": באופנהיימר מעריכים שמניית האיפור מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה