גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיון סוער בתביעת הענק הייצוגית על המחיר המופרז לגז הטבעי

"אי-אפשר להשוות בין עגבניות למלפפונים", כך השיב המומחה רו"ח אילן שגב כשעומת עם העובדה שבמעבר לגז הטבעי, חברת החשמל חסכה 650 מיליון דולר ■ הייצוגית הגדולה ביותר שהוגשה בישראל, בסך כ-42 מיליארד שקל, תוקפת את המחיר המופרז של הגז שמסופק מ"תמר" לחברת החשמל

אילן שגב וג'יימס סמית / שלומי יוסף
אילן שגב וג'יימס סמית / שלומי יוסף

הבוקר (ד') נפתח בבית המשפט המחוזי מרכז שלב ההוכחות לאישור התובענה הייצוגית הגדולה ביותר שהוגשה אי-פעם בישראל, בסך של כ-42 מיליארד שקל, בגין המחיר המופרז של הגז הטבעי שמסופק ממאגר "תמר" לחברת החשמל.

הדיון נפתח בעדותו של רו"ח אילן שגב, עד מומחה מטעם התביעה, אשר העריך, בחוות-דעת שהוגשה לבית המשפט, כי הנזק לציבור בעקבות המחיר המופרז לכאורה שבו נמכר הגז לחברת החשמל עומד על כ-2 מיליארד שקל לשנה.

העד נחקר על-ידי בא-כוח קבוצת דלק, מהנתבעות בתיק, ששאל איך הוא יכול לטעון כי יש עודף מחיר של 125 מיליון שקל לכל Bcm גז טבעי (יחידת נפח), שחברת החשמל רוכשת, כאשר בפועל החברה חסכה 650 מיליון דולר לעומת מחירי הדלקים האחרים, מזוט וגז.

על כך השיב רו"ח שגב: "אתה משווה בין עגבניות למלפפונים. זה ששיניתי את תמהיל הסלט הביתי שלי, לא אומר שהגז הטבעי יותר זול. אנחנו מדברים על מחיר הגז הטבעי".

שגב נשאל - "אתה משווה את הדברים פה לעגבניות ולמלפפונים?", והשיב: "אתה מציג נתונים ומבקש את אישורי, אבל השווית מחיר של מלפפון (גז) לעגבנייה (סולר), ואמרת שכתוצאה מהמעבר בסלט מעגבנייה למלפפון, ירד לי המחיר. ככה הגעת למחיר של 650 מיליון דולר חיסכון. סולר לעומת גז יצר פער מחירים. השתמשנו בגז, וזה הביא לחיסכון. אבל יש בעיה נפרדת עם הגז הטבעי".

העד נשאל - האם כניסת "תמר" גרמה לירידת הוצאות הדלקים ב-45%, ובכך הקטינה את ההוצאות התפעוליות לחברת החשמל, בערך ב-20%-25%, והשיב כי הוא "מסכים שהייתה ירידה בעלויות".

התביעה הייצוגית בעניין הגז הטבעי מעוררת עניין רב, היות שתוצאותיה עשויות להשפיע על כלל הציבור - כל לקוחות חברת החשמל. אם אכן ייקבע כי שותפויות הגז גובות מחיר מופרז מחברת החשמל - קביעה המעוגנת בדוח מבקר המדינה מאשתקד - התוצאה תהיה התערבות במחיר שמשלמת חברת החשמל, שמשמעותה הסופית תהיה הפחתת עלויות החשמל לכלל הציבור.

הנזק לציבור: 5.8 מיליון שקל ביום

התביעה הוגשה נגד השותפות בתמר - נובל אנרג'י, ישראמקו, אבנר, דלק קידוחים ודור אנרגיה - בטענה כי המחיר שבו הן מוכרות גז טבעי לחברת החשמל הוא מחיר מונופוליסטי גבוה ובלתי הוגן, וכי יש בכך משום ניצול לרעה של מעמדן כמונופול בשוק אספקת הגז הטבעי.

התובע, משה נזרי, טען בתביעה, שהוגשה ביוני 2014, כי שותפות תמר ניצלה את כוחה המונופוליסטי כדי לגבות מחברת החשמל תמורה בשווי של 5.4 דולר ליחידת חום, אף שהמחיר הראוי אמור היה להיות 2.34 דולר.

לטענת התובע, באמצעות עורכי הדין יצחק יערי וגלעד ברנע, המחיר המופרז "מגולגל" על צרכני חברת החשמל, בהיקף של כ-2 מיליארד שקל לשנה. הבקשה לאישור התובענה הייצוגית לוותה בידי חוות-דעת של המומחה האמריקאי העולמי לכלכלת גז, פרופ' ג'יימס סמית', שמצא כי התשואה של השותפות במאגר תמר על השקעתן במאגר, נעה סביב 57% לשנה.

על-פי חוות-דעתו של סמית', המחיר ההוגן של הגז הוא פחות ממחצית מהמחיר שדורשת עבורו שותפות "תמר". עוד צורפה לבקשה הייצוגית גם חוות-דעתו של המומחה החשבונאי רו"ח אילן שגב, אשר כימת באמצעות נוסחאות מתמטיות את הנזק שנגרם לכלל הקבוצה המיוצגת ע"י התובע הייצוגי, שהם כלל צרכני חברת החשמל. רו"ח שגב העריך כי הנזק לציבור עומד על כ-5.8 מיליון שקל ביום, שהם כ-2 מיליארד שקל לכל שנה.

עו"ד רובי בכר, שחקר את שגב על חוות-דעתו, שאל אותו - האם יש לבחון את כל תנאי ההסכם הנפרס על פני 15 שנה על-מנת לקבוע מהו מחיר הוגן - כאשר בחוות-דעתו הוא השווה רק בין המחירים של הגז, אך לא בחן את כלל תנאי ההסכם - ועל כך השיב שגב: "אתה מציג את זה בצורה יבשה. המחיר שחישב פרופ' סמית' מציג רווח הוגן ונורמלי, במומחיות של פרופ' סמית', אל מול מה שבפועל שולם. הפער הזה חושב על-ידי".

המחיר של חברת החשמל בלתי הוגן

לאחר רו"ח שגב עלה להעיד פרופ' סמית', המומחה המרכזי שעל חוות-דעתו מבוססת כל התזה של התביעה. על-פי חוות-דעתו של סמית, המחיר ההוגן של הגז הוא פחות ממחצית מהמחיר שדורשת עבורו שותפות תמר.

פרופ' סמית בחן את המחיר ההוגן על-פי שתיים מתוך 3 שיטות: מבחן כימות הפער בין כלל עלויות ההפקה לבין מחיר הגז הטבעי; מבחן ניתוח הרווחיות והתשואה להון ביחס למקובל בתחום; ומבחן השוואת מחיר הגז הטבעי למחירו בשווקים אחרים.

על-פי המבחן הראשון - מבחן כימות הפער בין העלויות למחיר - שיקלל פרופ' סמית' את המחיר ההוגן של הגז באמצעות נוסחה המשקללת את מכלול הנתונים הרלבנטיים, ובהם אורך תקופת ההפקה הצפויה מהמאגר, כמויות הגז במאגר, עלויות מימון ותפעול, עלויות הקידוח, עלויות נטישת הקידוח בתום התקופה, תמלוגים למדינה, תשלומי מס והחזר בגין הסיכונים.

לאור ניתוחי רגישות (sensitivity analysis) שונים שערך, כולל הנחת רווח (נומינלי) של 9% לשנה, קבע פרופ' סמית', כי הסיכוי שהמחיר ההוגן יעלה מעל ל-3 דולר ליחידת חום הוא קלוש בצורה קיצונית, ואינו שונה מהסיכוי שמחיר זה ירד אל מתחת ל-2 דולר ליחידת חום. במסגרת המבחן הראשון - ניתוח הרווחיות והתשואה להון - השווה פרופ' סמית את הרווחיות והתשואה הפנימית של השותפות ממכירת המוצר, ביחס לרווחיות ולתשואה הפנימית המקובלת בתחום הרלבנטי.

ממצאיו היו, כי שיעור התשואה הריאלי שמקבלות שותפות תמר על השקעתן, עומד על-פי שלושה משיעור התשואה המקובל בענף, והוא בטווח של %18.7-20.1% (על-פי 3 החלופות של עתודות הגז), לעומת 6.2% המקובל בענף.

בשורה התחתונה קבע פרופ' סמית, כי בכל התרחישים, ובמכלול השיקולים, המחיר שתשלם חברת החשמל עבור הגז הוא בלתי הוגן ומופרז באופן קיצוני. סמית' נחקר על ממצאיו אלה במשך שעות ארוכות על-ידי עו"ד צבי אגמון, המייצג את נובל אנרג'י וישראמקו. ראשית, תהה אגמון אם שכר-הטרחה של סמית' תלוי בתוצאות ההליך, וסמית' השיב: "בשום אופן לא".

אגמון: "לדעתך המחיר בישראל צריך לנוע בין 2.3 ל-3.5 דולר ליחידת חום?", וסמית' ענה: "כן. הצגתי טווח של מחירים בחוות-הדעת".

גם בארה"ב קפץ המחיר

בראשית החקירה פנה עו"ד אגמון ל"מבחן ההשוואתי" של הגז הטבעי בעולם, וניסה להראות באמצעות חקירת העד, כי המחירים בעולם אינם נמוכים כמו המחירים שלטענת סמית' אמורים להיות בישראל. במסגרת זו, הציג עו"ד אגמון בפני העד נתונים על השוק האמריקאי. אגמון שאל את העד תחילה: "מדובר בשוק תחרותי, נכון?", וסמית השיב כי עלו טענות למניפולציות במחירים גם בשוק האמריקאי.

אגמון הציג בפני סמית' נתונים שלפיהם בשוק כמו ארצות-הברית מחירי הגז הטבעי מאוד גבוהים ומטפסים עד ל-6.24 דולר ליחידת חום, וסמית' השיב על כך: "זה חדשות בשבילי. המחיר לא היה כזה גבוה בעבר". בתגובה, הציג עו"ד אגמון לסמית' נתונים שלפיהם ב-2 וב-3 בינואר עמד המחיר על 6.24 דולר ליחידת חום, וב-16 בינואר עמד המחיר על 5.46 דולר ליחידת חום.

"אתה מודע למחירים הללו?", שאל אגמון את העד, וסמית' השיב: "אני מודע לזה שזו עונת החורף, ולאחר כמה סערות, כשאין מספיק מלאי המחיר מטפס גבוה כדי לאזן את השוק. אני לא מאמין שהמחיר עכשיו גבוה כל-כך". אגמון אכן הסכים וציין, כי המחיר אתמול (ג') עמד על 3.5 דולר ליחידת חום. ועל כך אמר העד, כי "זו בדיוק הנקודה שלי".

על-פי אותה טבלת נתונים שהחזיק עו"ד אגמון בידו בעת החקירה אגב, מחיר הגז הטבעי בארצות-הברית עמד על 2.6 דולר עד 2.7 בדצמבר. עוד עולה מהטבלה, כי גם במהלך ינואר היו 3 ימים בלבד שבהם עמד מחיר הגז הטבעי על 2.64 ו-5.46 דולר ליחידת חום, ובימים אחרים עמד על כ-4 דולר ליחידה, ובאחרים נע בין 2.89 ל-3.16 דולר ליחידת גז. נתונים אלה לא הוצגו בפני העד.

באשר למחירים נוספים שהוצגו בפניו, באוסטרליה למשל, השוק הכי גדול בתחום הגז הטבעי לאחר קטאר, המגיעים לכדי 6 דולר ליחידת חום, העיד סמית', כי "יש טווח קצר של עליות במחירי הגז. זה לא משקף את המחיר".

בעדותו של סמית' בעניין המחירים הגבוהים במקומות שונים בעולם שהוצגו לו, טען העד המומחה מספר פעמים כי מדובר במחירים המשקפים קפיצות נדירות מעלה במחיר, כאשר יש זמן קצר של מחסור במלאי הגז הטבעי.

באשר לעליות המחירים באוסטרליה ספציפית, העיד: "הראית לי את המחיר הגבוה ביותר, אבל המחיר מדווח באופן שונה בכל אחד מחמשת הימים שבטבלה, כאשר המחיר הנמוך ביותר באוסטרליה הוא חמישית או שמינית מהמחיר שאנחנו מדברים עליו".

"כלומר", שאל אגמון, "המחיר הממוצע לא משקף?", והעד השיב: "נכון".

עו"ד אגמון שאל את פרופ' סמית' גם על המבחן של העלויות מול המחיר. "אני כריתי ומצאתי גז. עכשיו אני במצב שבו מישהו רוצה לקנות את ההצלחה כדי לפתח אותה, אבל אתה אומר שהמחיר צריך לשקף את העלויות. אני לא מכיר כזה מקרה. זה מה שאתה אומר", אמר אגמון לעד, ופרופ' סמית' השיב: "זו דעתך בלבד, זה לא מה שאני אומר. הקנייה והמכירה צריכות להיות במשא-ומתן לפי מה שהיו כבר העלויות, ומה שעוד נשאר".

בראשית החקירה שידר העד המומחה סמית' ביטחון רב בנתונים ובנוסחאות שהציג בחוות-דעתו. אולם בהמשך נראה, כי שיטת החישוב של סמית' נסדקה מעט. לשיטת עו"ד אגמון, סמית' - שביצע את הנוסחה החישובית למחיר ההוגן ליום ההתחלה של חיפושי הגז (אז השותפויות צפו לגודל מאגר של 88 BCM - כשכל BCM שווה 37.78 יחידות חום), אולם הנתון שהכניס לנוסחה שלו נלקח מדוחות שפרסמו השותפויות לאחר שנמצא הגז, אז גילו מאגר גדול יותר (תמר).

כלומר, לגישת אגמון, לו סמית' היה מכניס את הנתון הנכון לנוסחאות שערך, הרי שהמחיר ההוגן שקבע היה גבוה הרבה יותר. אגמון שאל את העד: "אף אחד לא ציפה ביום תחילת הקידוח שהמאגר יהיה 312, ואם אתה שם בנוסחה את המספר 88 אז המחיר שלך צריך יותר מ-5 דולר לפי הנוסחה שלך"; וסמית' השיב: "לא יכול לענות בלי שאני אחשב".

אגמון הוסיף ושאל: "הרי השינוי היחיד שעשית הוא גודל המאגר, ונראה שינוי במחיר. המחיר עולה ככל שהמאגר קטן, אז איך אתה אומר שהמחיר לא ישתנה?", וסמית' הסכים הפעם, וענה כי "זה בהחלט יהיה מחיר גבוה יותר". עם זאת הוסיף העד כי הוא אכן צריך לוודא שאלה הנתונים. 

רקע: בית המשפט חסם ניסיונות מצד שותפויות הגז לחסום את הייצוגית

הבקשה הייצוגית הדרמטית שנדונה היום הוגשה כבר ב-2014, אך הגיעה רק היום להוכחות, לאחר שבית המשפט חסם ניסיונות שונים מצד הנתבעים לחסום אותה בשלבים מוקדמים יותר. בראשית ההליכים ביקשו השותפות בתמר מהמחוזי למחוק את הבקשה לאישור ניהול הייצוגית, בטענה כי פסק-הדין בבג"ץ ממארס 2016 שביטל את מתווה הגז, ומתווה הגז החדש שגובש, מונעים מבית המשפט לדון בתביעה הייצוגית. לדבריהן, ניהול התביעה יסכל את המתווה שגובש. לטענות של שותפויות הגז הצטרף בזמנו גם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שהתייצב לדיון ואולם שופטת בית משפט המחוזי מרכז, אסתר שטמר, קבעה כי החלטת בג"ץ שפסלה את מתווה הגז, ושבעקבותיה הוא תוקן, לא חסמה את הדיון בהוגנותו של מחיר הגז. "בניגוד לנטען, בג"ץ מתווה-הגז לא הכריע בנושא הפיקוח על המחירים והשפעתו על מחיר הגז הטבעי", קבע המחוזי. "חברות הגז טוענות כי התערבות במחיר הגז עלולה להביא לקריסת מתווה הגז, אך לא צירפו ראיה לטענתן".

שותפויות הגז ערערו על ההחלטה לעליון, אך גם העליון דחה את טענותיהן. שופטי העליון, אסתר חיות, עוזי פוגלמן וענת ברון, דחו את טענת השותפות בתמר, לפיה לא ניתן לתקוף את מתווה הגז ב"תקיפה עקיפה" (בשאלת המחיר), לאחר שזה נבחן בדרך של תקיפה ישירה בפני בג"ץ (שפסל את המתווה), שבחר לא להתערב בפרק המחירים. העליון קבע, כי במסגרת הדיון במחוזי בבקשה לאישור ניהול התביעה כייצוגית, יש לבחון את פרק המחירים המעוגן בהסכם מול חברת החשמל ונכלל במתווה הגז החדש, בהיותו חלק בלתי נפרד מהפסיפס המרכיב את המתווה. זאת, בייחוד מאחר שהיועמ"ש ושותפויות הגז רואות ברכיב המחיר רכיב מרכזי של מתווה הגז - שאם יחול בו שינוי, יקרוס המתווה כולו.

בשעה שהצדדים נלחמו בערכאות המשפטיות על חשיבות הבקשה הייצוגית, במאי 2017, פורסם דו"ח מיוחד של מבקר המדינה אשר דן באופן ספציפי בחוזה הגז שבין תמר לבין חברת החשמל. מבקר המדינה, השופט יוסף שפירא, קבע כי הסיבות לנזק הישיר שנגרם לציבור נעוצות בארבעה כשלים עיקריים בחוזה הגז הענקי: מחיר גז מנופח, מנגנון הצמדה שרירותי, כמות גז גדולה מדי שנרכשה - וכן הקלות שאישרה חברת החשמל למונופול הגז ביחס לתנאי החוזה.

המבקר ציין בדוח, כי "אישור הסכם הגז נעשה תחת נסיבות חריגות של משבר גז בישראל בשנת 2012. הביקורת העלתה ליקויים בהליכי גיבוש ההסכם, העלולים לפגוע ברווחת הציבור מהשימוש בגז". עוד הוסיף מבקר המדינה, כי "המשא ומתן בין הצדדים התנהל בתקופה שהתאפיינה בצמצום התחרות במשק הגז, במחסור בגז טבעי ובשינוי המדיניות הפיסקלית במשק הגז. בנסיבות אלה נוצר לחץ על חברת החשמל לגבש את ההסכם ועל גורמי הממשלה לאשרו בהקדם. לחץ זה השפיע על תוצאות המשא ומתן, על התנהלות הצדדים בו, וגם על המאסדרים שנדרשו לאשר את ההסכם".

בין המלצותיו של המבקר, קריאה לחברת החשמל ולמשרדי האנרגיה והאוצר, לפעול להורדת מחיר הגז בחוזה בשני המועדים שקבועים לכך ב-2021 וב-2024. 

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם