גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אספרסו איטלקי? תתקדמו! ספשליטי מעלה את הרף

סוג הקלייה, תתי-אזורים וחוות גידול, בדומה לחלקות וכרמים בעולם היין ■ אניני הקפה מגביהים את הרף לספשליטי, קפה סופר-פרימיום, וסביבו שיח שלם על עיבוד הפולים

ספלי קפה / צילום: שאטרסטוק
ספלי קפה / צילום: שאטרסטוק

2017 הייתה שנה נפלאה לספשלטי קופי (specialty coffee) - קטגוריית הסופר-פרימיום של פולי הקפה העולמית, שמקורם בתוצרת חוות המעוטרות בציון של 80 לפחות מתוך 100 על-ידי איגודי קפה הספשלטי בארה"ב או באירופה. מקטגוריה שמחזיקה באחוז בודד מצריכת הקפה הצפון-אמריקאית ב-1992, תפס בשנה הקודמת הקפה באיכות העילית חמישית מהקטגוריה. מגמה ששיאה לפניה, כמו שמעידה הרכישה האחרונה והמדוברת של רשת בתי הספשלטי קופי הקליפורנית בלו באטל על-ידי ענקית הקפה נסטלה.

קפה / צילום: שאטרסטוק

כשמדברים על הספשלטי - מתכוונים לקפה עילי, המגיע מתת-מחוזות מוגדרים וספציפיים, בארצות הממוקמות בסמיכות לקו המשווה, ומחוות שחלקן כבר הפכו לשם דבר בפי קופי גיקים - הצרכנים העדכניים של הזהב השחור. לא אחת בגובה רב, ובאזורים מבודדים שכף רגל מערבית מיעטה לדרוך בהם. גם לא של קופי גיק.

כמו עם שוקולד ועם משקאות אלכוהוליים (יין בראש ובראשונה, אבל גם וודקה, רום וג'ין), זמינות המידע והעלייה באיכות החיים בעולם כולו יצרו עניין רב ברקע המבדל של מוצרים, שהאינפורמציה לגביהם בעבר הייתה מוגבלת. לא עוד אספרסו של מותג איטלקי, אלא שיח שלם שסובב סביב סוג המשקה שמייצרים מהתערובת (פילטר או אספרסו), תהליך העיבוד של הפולים לאחר הקטיף, סוג הקלייה (בהירה המדגישה את טעמיו הפירותיים מול הכהה הקלאסית והאיטלקית), משך היישון של הפולים הירוקים ומעל לכול - המקור, בדומה לחלקה ספציפית בכרם ספציפי בעולם היין.

קפה עם אילן יוחסין

"זו מגמה שהחלה בבתי הקפה של ארצות-הברית ועברה משם למערב אירופה ולישראל. כיום לא מספיק לומר שהקפה מגיע מקניה או מאתיופיה", אומר ציון כהן, הטכנולוג הראשי של הקפה הקלוי בקבוצת שטראוס. "בהרבה מקומות ישנה דרישה לציין ממש מאיזה תת-אזור במדינה הגיע הקפה. זו ספציפיקציה שהולכת ומסתעפת, וסובבת סביב אזורי קפה איכותיים במיוחד. אצלנו מנסים לתת לו מענה והנגשה בסדרת הקפסולות". כהן מתייחס לקפה הספשליטי בקפסולות שהשיקה שטראוס בשנה האחרונה. הקפה המיוחס מגיע מהונדורס, מחוות המנוהלות על-ידי נשים (גם לזה נגיע מיד) וכן קפה ממקור יחיד (סינגל אוריג'ין) מברזיל (ממחוזות סראדו ומגיאנה, מזן ערביקה ומתת-זן בורבון, שמיובש בשמש ואינו עובר שטיפה, כמתואר על האריזה), מהרמות הגבוהות של גוואטמלה, ולאחרונה גם מאיי סומטרה וג'אווה שבאינדונזיה.

זוהי תוספת ייחודית להיצע בשוק המקומי, שחולקת את המדף, וגם את המכונה, עם קפסולות "פיור אוריג'ין" של המתחרה נספרסו, שהושקו לפני כחצי עשור ומתבססות על תערובות אספרסו סינגל אוריג'ין מהודו, ברזיל, קולומביה ואתיופיה בדרך קבע - ומוחזקות במהדורות מוגבלות, שנהנות תמיד מביקוש גבוה מההיצע (ועל כך יעיד המסחר הער של הקפסולות באיביי) מהוואי, רואנדה, דרום סודן - ולאחרונה גם אוגנדה.

קפה / צילום: רויטרס

"זו קטגוריה שרק הולכת וצומחת", מאשר כהן. "בשנה הקרובה יוכנסו למבחר שלנו תערובות ספשליטי נוספות שסובבות סביב סיפורם של החוואים". בנוסף, יוכנסו למגוון תערובות הקפה של החברה - שפועלת באופן כללי לקידום עסקים בבעלות נשים (בין השאר, על-ידי עמותת יסמין) - 7-6 תערובות שיתבססו על תוצרת של חוות המנוהלות על-ידי נשים ברחבי העולם.

הבאזז וורדז החדשות

ריח משכר של קפה ממלא את הנחיריים כשנכנסים למפעל עלית הוותיק בלוד שחוגג השנה 60 והוקם על-ידי עולים חדשים מגרמניה, שהגיעו לישראל לפני מלחמת העולם השנייה עם ידע ועם רצון לפתוח מפעל לקפה נמס.

ב-1963 נקנה על-ידי עלית (כיום חלק מחברת שטראוס), שקולה ומייצרת כאן מאז פולים לקפה טורקי, פילטר ואספרסו. תהליך רקיחת התערובות נעשה כאן במקום, במעבדה קטנה, שבה כהן קולה ויוצר אותן יחד עם צוותו במכונת קלייה קטנה מתוצרת קופיטק הישראלית - גאווה מקומית ויצרן הנחשב לאחד הטובים מסוגו בעולם. את התערובות טוחנים ודוחסים לקפסולות במקום, כמו שמעיד הריח הארומטי.

את הטעימות - קאפינג בלשון המקצועית - מקיים כהן בחדר הייעודי ועתיר מכונות הקפה שבמפעל, בכפות טעימה ייחודיות ועמוקות שמהן נשתה הקפה ברעש גדול שזורק את הקפה לכל חלל הפה. אירועי קאפינג פתוחים לקהל וטעימות השוואתיות של הקפה שעליו הוא אמון, ושמקורו מאזורים שונים - לעיתים מאותה מדינה - הוא מקיים בשנה האחרונה יחד עם צוותו בבית הקפה התל-אביבי "נחת".

מרכז הכובד ב"נחת" - כמו בבתי קפה דומים ברחבי העולם - עובר בהדרגה לקפה הפילטר, שנהנה מרנסנס ברחבי העולם. ללקוחות מוצע מבחר תערובות, שמהן יוכן להם פילטר (בכלים ייעודיים שונים כמו קמקס או V60, שעליהם נכתב במדור זה בהרחבה בעבר) או אספרסו.

"לקוח שרוצה להראות שהוא מבין, שואל קודם כול אם יש קפה ספשלטי. ישראלים יוסיפו וישאלו אם יש קפה מאפריקה - אזור שנחשב אצלנו יותר מאחרים - והאם הוא נקלה בקלייה בהירה", אומר דן אוריאלי, הבעלים והקולה.

יש 'שאבלי' לתערובות הקפה? איזשהו מחוז שבדומה ליין, שמו משמש כמילת קסם שכולה אנינות בקרב לקוחות שרוצים להשוויץ בידע ובהבנה שלהם?

"גיישה, קפה מתת זן של הערביקה - ורצוי ממחוז אזמרלדה שבפנמה. זה הבאזז וורד והקפה שמקבל את הציונים הכי גבוהים וגם יקר מאוד. אם הייתי מגיש כוס קפה כזו - ואני לא מגיש אותה מכיוון שאין אצלנו תמחור דיפרנציאלי של תערובות לכוס קפה - היינו צריכים לתמחר אותה ב-50 שקלים", אומר אוריאלי.

עוד באזורים הנחשבים: ירגצ'פה (Irgachefe) שבאתיופיה, חוות קיגבה שבפפואה ניו גיני ושיחי הקפה של האי האינדונזי באלי, שמנפק קפה עדין ופרחוני במיוחד, שאוהבים ביפן. במילים אחרות: להתראות, קופי לואק - הקפה המפורסם מאינדונזיה, שפוליו נאספו מגללי הגחן ונחלטו לאספרסו - ושלום לפילטר ממכשיר קמקס המנפק קפה בצבע תה ומקורו בחוות עצמאיות בפפואה ניו גיני (אגב - מאוחר יותר השנה צפויה עלית להיכנס לשוק הספשליטי והפילטר עם תערובות ייעודיות).

יש הבדלים באזורים המבוקשים?

"בעולם, קפה תימני נמצא עכשיו בלב העניין של צרכנים. אזור חרז מבוקש במיוחד, שוב - בעיקר כי הוא נדיר. הוא לא מגיע לארץ כי אסור על-פי חוק לסחור עם ארץ אויב".

בארצות-הברית ניתן למצוא יותר ויותר קולים ביתיים, שיוצרים בעצמם תערובות.

"בארץ יש מעטים, וזאת למרות שתנורי קלייה קטנים עולים רק כמה מאות שקלים באמזון".

זה כנראה השלב הבא.

מתכון | עוגת בחושה של אספרסו ואייריש קרים

קנקן קפה פילטר בתוספת אייריש קרים הוא שילוב נהדר, שכיף לפתוח איתו את היום בימי חורף קרירים. את תוכנו הוספתי כאן לעוגה עסיסית - ועם ציפוי חגיגי של גנאש שוקולד למשקיענים.

חומרים (לתבנית אינגליש קייק אחת):
1 כוס קמח לבן
1/8 כוס אבקת קקאו לא מתוקה
1 כוס אבקת סוכר לבן
קורט מלח
1 שקית אבקת אפייה
1 מנת אספרסו (30 מ"ל של קפה מוכן)
75 גרם חמאה מומסת
1/2 כוס אייריש קרים (האלכוהול, אגב, מתאדה באפייה)
1 גביע שמנת חמוצה
1 ביצה גדולה
1 כפית תמצית וניל איכותית

לציפוי הגנאש (לא חובה):

1 חפיסת שוקולד מריר, שבורה לקוביות
1 כוס שמנת

הכנה: מערבבים את כל המרכיבים היבשים בקערת ערבוב. מוסיפים בהדרגה ולפי הסדר (החל מהאספרסו) את המרכיבים הנותרים, תוך ערבוב במטרפה או במיקסר (מהירות בינונית) רק עד לקבלת תערובת אחידה.

מעבירים את התערובת לתבנית אינגליש קייק משומנת בחמאה ומקומחת קלות.

אופים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות במשך 35-30 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש (זה יכול לקחת גם יותר זמן, תלוי בתנור). מצננים בטמפרטורת החדר 20 דקות לפני שיוצקים את הציפוי או ההגשה.

הגשה: מחממים שמנת בקלחת עד לרתיחה. יוצקים לקערת ערבוב שבה כבר מחכות קוביות השוקולד השבורות ומערבבים היטב ועד לקבלת תערובת אחידה. מצננים את העוגה, יוצקים מעליה את הגנאש ומעבירים למקרר, להתגבשות הציפוי ולמשך חצי שעה לפחות.

מתכון של רועי ירושלמי

עוד כתבות

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקנית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני", שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהראן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב". דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב", שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"