גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהגירושים יותר ארוכים מהנישואים

בני זוג לשעבר העדיפו להמשיך להיאבק במשך 30 שנה על נישואים שנמשכו שנה וחצי. שניהם הפסידו

גירושים / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
גירושים / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מעט ורעים היו חיי הנישואים של הזוגות המככבים במאמר זה, והם לא לבד. יש זוגות שחיי נישואיהם סוטים מהדרך כבר בתחילתם, ובתום חודשים ספורים כבר ברור שפניהם לגירושים. במקרה כזה ניתן לצפות שהאינטרס של שני הצדדים יהיה לסיים פרק בלתי מוצלח זה בחייהם במהירות האפשרית ולהמשיך הלאה. בסופו של יום מדובר באנשים צעירים יחסית, שיכלו להמשיך לזוגיות פרק ב' ולא הספיקו לצבור רכוש משותף משמעותי או להביא לעולם ילדים משותפים - אז על מה יש לריב?

3 פסקי דין שפורסמו בחודשים האחרונים מראים כי גם נישואים בני מספר חודשים יכולים להוביל להליך גירושים שנמשך שנים רבות, כשאת הדלק להמשך המאבק מספקים לא רק רגשות הכעס והנקם, אלא גם מסמר קטן בשם "כתובה".

נושא הכתובה כמעט שנכחד ממאבקי גירושים המתנהלים בין זוגות הנשואים פרק זמן משמעותי, לאור פסיקת בתי הדין הרבניים, הקובעת כי אישה צריכה לבחור בין תביעת חלקה ברכוש המשותף לבין כתובה, ולא ניתן לקבל כפל תשלומים. לפיכך, באופן אירוני משהו, תשלום הכתובה נתבע על-ידי נשים דווקא במקרים שבהם אין לו הצדקה ממשית, כלומר בנישואים שמשכם היה קצר.

פסק הדין הראשון ניתן בעניינם של בני זוג, אשר חייהם המשותפים תחת קורת-גג אחת נמשכו בין שבוע ל-3 שבועות, תלוי לגרסתו של מי מהם מאמינים. הקרע בין הצדדים נולד כבר לפני הנישואים, כאשר החתן המיועד סירב לדרישת אבי הכלה לחתום על הסכם ממון, שיבהיר כי אין לו זכויות בחברה הרשומה על-שם האישה אך שייכת למעשה לאביה.

על אף שמדובר במחלוקת מהותית שלא יושבה, בני הזוג בחרו להינשא, ובכך כל אחד מהם הכניס את עצמו למלכוד קשה: אם יתגרשו מיד, הבעל לא זו בלבד שלא יזכה בנתח מהחברה, אלא שאף יחויב לשלם כתובה; ואם לא יתגרשו מיד, האישה הציבה את עצמה בסכנה להיוותר עגונה למשך זמן ממושך. כצפוי, האישה תבעה גירושים, והבעל סירב לכך.

בית הדין הרבני השווה את חיי הנישואים של של בני הזוג לפרח שנקטף עם נטיעתו, ולכן לא יצליח לשגשג שוב ולצמוח, גם אם יִטְּעו אותו שנית. המריבות בין הבעל למשפחתה המורחבת של האישה גרמו לקרע שלא ניתן לאיחוי בין הצדדים, ובנסיבות אלה, לאחר לא פחות משנתיים של דיונים, הוחלט כי יש מקום לחייב את הבעל להתגרש, ולדון בגובה תשלום הכתובה לאחר סידור הגט.

הזוג השני שעניינו נדון בפני בית הדין הרבני חלק אף הוא קורת-גג אחת במשך שבועות ספורים בלבד בשנת 2008, ולצערו של הבעל, קורת-גג זאת הייתה שייכת לחמותו, אמה של האישה. הפעם היה זה הבעל שתבע גירושים, והאישה סרבה להתגרש, אך התעקשה להמשיך להתגורר בבית אימה, באופן שלא איפשר קיום חיי נישואים תקינים.

בית הדין הרבני התרשם שכבר בשלב מוקדם של הנישואים לא רצו בהם שני הצדדים, ומאותו רגע החלו להאשים זה את זה בכישלונם. נקבע כי שני הצדדים אחראים במידת מה לכישלון הנישואים, ולכן על דרך הפשרה, הבעל חויב לשלם לאישה סכום חלקי בלבד מהכתובה, בגובה 50,000 שקל. חיוב זה ניתן עתה, בשנת 2017, 9 שנים לאחר פרידתם של בני הזוג.

את שיא הפער בין תקופת הנישואים למשך תקופת הגירושים קבע הזוג השלישי, אשר נישא בשנת 1986 ונפרד לאחר שנה וחצי של נישואים, כאשר הבעל עזב את הבית. כתנאי לגירושיו מהאישה, הבעל חויב בתשלום כתובה בסך 140,000 דולר, שהוא סירב לשלמה. לאור זאת הבעל נותר נשוי לאישה באופן פורמלי במשך 30 השנים הבאות, במהלכן הוא הגיש אין-ספור הליכים וערעורים בבית הדין הרבני ואף עתר לבג"ץ כנגד רוע הגזרה, אך נדחה בכל פעם מחדש.

בצד החיובי, על אף קיומם של הנישואים על הנייר, הבעל המשיך בחייו, מצא לעצמו בת זוג חדשה ואף הביא עמה ילדים לעולם. בצד השלילי, לאורך כל 30 השנים הוא חויב להמשיך לשלם לאישה מזונות אישה, שהצטברו לסכומים של מאות אלפי שקלים, בנוסף לכתובה.

לאחרונה קבע בית המשפט כי דירה הרשומה על-שם אחיינו של הבעל היא למעשה רכושו, ולכן ניתן לגבות את חובו לאישה עבור תשלום הכתובה באמצעות ההוצאה לפועל, ולסיים את הסכסוך ארוך-השנים, שבו, כמו ברוב הסכסוכים, אין מנצחים אלא רק מפסידים.

הבעל יכול היה לשלם את הכתובה כבר לפני 30 שנה, ובכך לחסוך מעצמו תשלום נוסף של מזונות אישה בסך מאות אלפי שקלים; ואילו האישה יכלה להמשיך בחייה, להקים זוגיות חדשה ולפתח קריירה, במקום לעצור את חייה לצורך קבלת תשלומי מזונות - אך שני הצדדים העדיפו להמשיך להיאבק במשך 30 שנה על נישואים שנמשכו שנה וחצי.

עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס", מומחית לדיני משפחה וירושה, בעלת אתר www.divorceinfo.co.il 

עוד כתבות

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל