גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כולנו עובדים ביותר הרמוניה ממה שיש בין נתניהו לכחלון"

אהוד בן ש"ך, מיזמי IPM ויו"ר הפרויקט להקמת תחנת הכוח בבאר-טוביה, מודה כי "עסקה כל-כך מורכבת ומסובכת עוד לא ראיתי", אך מעריך: "זו הולכת להיות תחנה טובה מאוד"

בימים האחרונים נחתם אחד מהסכמי המימון הגדולים שידע שוק האנרגיה המקומי בשנים האחרונות, להקמת תחנת הכוח IPM הממוקמת בבאר-טוביה. במסגרת ההסכם, יעמיד קונסורציום של מלווים, בראשות דויטשה בנק הגרמני ובנק הפועלים, מימון של 1.6 מיליארד שקל להקמת תחנת הכוח הפרטית, שעלות הקמתה מוערכת בכ-2 מיליארד שקל. בין הגופים המממנים הנוספים בהסכם נכללים גם הבנקים קרדיט סוויס והבינלאומי, וחברות הביטוח הפניקס ומגדל.

תחנת הכוח, המנוהלת בידי אסף ויטמן, אשר תוקם ותופעל על-ידי חברת סימנס הגרמנית, צפויה לייצר 450 מגוואט ולספק כ-3.5% מצריכת החשמל בישראל. ההערכות הן, כי היא תחל לפעול במחצית השנייה של שנת 2020. התחנה צפויה לפעול על בסיס גז שיירכש ממאגרי לוויתן ותמר, ובהתאם לרגולציה הקיימת במשק החשמל.

אחד היזמים העומדים מאחורי הפרויקט עוד מראשית דרכו הוא אהוד בן ש"ך, המשמש כיו"ר IPM. בן ש"ך, שהוא גם אחד מהפעילים הוותיקים והבכירים בשוק האנרגיה המקומי, מביע בריאיון ל"גלובס" את שביעות רצונו מהחתימה על ההסכם, לאחר דרך החתחתים שעבר הפרויקט מאז יצא לדרך לפני יותר מעשור. זאת גם בשל שינויים שנכפו בהרכב הבעלות בתחנת הכוח, וסכסוכים בין בעלי המניות בפרויקט, שמרביתם הם שמות מוכרים היטב לקוראי המדורים הכלכליים, וגם בשל הקשיים הרגולטוריים הנלווים לפרויקט מסוג זה.

בן ש"ך אומר: "הגענו לקו הגמר של הפרויקט אחרי תהליך ארוך, ובמהלך חודש מארס הקרוב אנחנו צפויים לקבל את האישור הסופי לגבי התעריף בפרויקט. אז נבצע משיכה ראשונה של חלק מהכספים למימון הפרויקט".

לדבריו, "חלק מהייחוד של התחנה הזו, שבין היתר יכול להסביר את העובדה שרבים לטשו אליה עיניים, היא העובדה שהיא נמצאת על קרקע פרטית ולא בחכירה, ונוסף על כך, שהמדינה מתחייבת לרכוש בנוסחה מוסכמת ל-20 שנה כ-85% מהייצור שלה. את היתרה, 15%, אנחנו צריכים לשווק לשוק הפרטי, אבל זה לא משהו שצריך להיות איתו בעיות".

תהפוכות בבעלות

הרעיון להקמת תחנת הכוח החל להתגלגל כבר בשנת 2005, כשבן ש"ך, יחד עם שותפו ניסן כספי, באמצעות חברת גלובל פאוור שבבעלותם, חברו לכמה יזמים, ובהם הח"כ לשעבר חגי מרום, יואב סרנה, מוריס סבג וכן משקיעים פרטיים מארה"ב.

שנים ספורות לאחר מכן הצטרפה לפרויקט קבוצת שיכון ובינוי (שו"ב) של שרי אריסון, שהפכה לבעלת מניות דומיננטית, אולם החליטה ב-2011 למכור את חלקה בפרויקט לאיש העסקים אברהם נניקשוילי ולשותפיו למהלך - יו"ר רשות ני"ע לשעבר, משה טרי, ויו"ר חברת החשמל לשעבר, מוטי פרידמן.

בהמשך הובילה הסתבכותו של נניקשוילי בחשדות לעבירות פליליות לשינוי נוסף במצבת בעלי המניות של IPM, הכוללת כיום מלבד גלובל פאוור והיזמים הפרטיים גם את יצחק מירילשווילי (באמצעות קרן יסודות), מוטי בן משה, קרן נוי ולאומי פרטנרס. השינוי האחרון בהרכב בעלי המניות גרם לסכסוך, שבמהלכו אף איימו טרי ופרידמן לסכל את העברת מניות נניקשוילי לידי המחזיקים החדשים, בשל חשש לפגיעה במעמדם.

על תהפוכות הבעלות ב-IPM מספר בן ש"ך, כי "לאחר שטרי ופרידמן נכנסו למעורבות בפרויקט, הם היו אלה שטיפלו בתהליכי הרישוי, הוועדות והאישורים הסטטוטוריים, שהם תהליכים ארוכים ולא קלים, כדי להשיג היתר להקמת התחנה. עניינים אלה כבר הושלמו, אולם אז עלו החשדות מול נניקשוילי, שבעקבותיהם דרשה ממנו המדינה למכור את החזקותיו בפרויקט. בשל כך, נניקשוילי סיכם על עסקה מול איש עסקים אמיד ממוסקבה, טימור בן יהודה, אולם המדינה החליטה שלא לאשר את העסקה בין השניים, ואיימה עליהם שאם לא ימכרו את חלקם בפרויקט הוא יעמוד למכירה באמצעות נאמן. כך, ביולי 2016 חתמנו מול בן יהודה על הסכם לרכישת חלקו, והכנסנו את קרן נוי ולאומי פרטנרס לפרויקט".

בן ש"ך אומר, כי "עיקר הבעיות בין הבעלים התעוררו מזה שהכריחו את נניקשוילי ואת בן יהודה למכור את החזקותיהם, והם התמהמהו עם המכירה. כשאנחנו סיכמנו מולם על רכישת חלקם, עברו עלינו כמה חודשים של ויכוחים, שהיו צורמים בחלקם, מול טרי ופרידמן, שראו את עצמם - בתור מי שהשיגו את הרישיון לתחנה במשך עבודה קשה של כארבע שנים - כמי שצריכים להוביל את הפרויקט. אבל מאז הכל הסתדר בינינו, וכיום כולנו עובדים יחד בשיתוף פעולה מלא, עם הרמוניה הרבה יותר גדולה מזו שיש בין בנימין נתניהו למשה כחלון".

עוד מספר בן ש"ך, כי "לטימור בן יהודה הייתה גם אופציה לקנות בחזרה נתח מההחזקות בפרויקט, והיה לנו ברור שהוא ירצה לנצל אותה, כנראה בשלב ההפעלה המסחרית שלו. אבל לפני קצת פחות משנה הופתענו לשמוע שאופציה זו נמכרה למוטי בן משה וליצחק מירילשווילי, שמימשו אותה באופן סופי בחודש האחרון, סמוך לסגירה הפיננסית שביצענו לפרויקט, וכך גם הם הפכו לשותפים שלנו".

בתום כל השינויים הללו, בעלי השליטה בחברת תחנת הכוח IPM (באמצעות חברת טריפל-מ) הם גלובל פאוור של בן ש"ך וכספי, קרן נוי ולאומי פרטנרס, ואילו המייסדים ויתר המחזיקים הם בעלי זכויות מיעוט. בסיכומו של דבר שולמו בעסקאות האחרונות כ-90 מיליון דולר עבור שני שלישים ממניות IPM.

כאמור, בן ש"ך הוא אחד מוותיקי שוק האנרגיה בישראל, ותחילת דרכו יחד עם אחיו הגדול מודי (מרדכי) הייתה ב-1979, אז הם קיבלו לידיהם את חברת פטרולגז שייסד אביהם, וב-1993 מיזגו אותה עם פזגז של צדיק בינו.

בשנת 2007 יצאו שני האחים מפז, וכל אחד מהם פנה לעיסוקיו. אהוד נכנס כשותף לחברת גלובל פאוור של כספי, העוסקת בבניית תחנות כוח קטנות.

במבט קדימה, ולאחר שינויי הבעלות והסכסוכים בין בעלי המניות, אומר בן ש"ך היום כי "ב-40 השנים שבהן אני מעורב בעסקי האנרגיה, ו-22 שרי אנרגיה שעברתי, עסקה כל-כך מורכבת ומסובכת כמו זו עוד לא ראיתי.

"לכן אני שמח שכל השותפים הצליחו למצוא את האיזונים ביניהם, לגבש הסכמות ולאפשר לפרויקט לצאת לדרך בצורה בריאה ומלאת אנרגיה. זו הולכת להיות תחנה טובה מאוד, וההתנהלות שלה תהיה כמו כל עסק עם דירקטוריון, קבוצת שליטה וקבוצת מיעוט. אני לא רואה שום בעיות בעתיד שיכולות להיות שונות מאצל חברות אחרות".

תחנת הכוח IPM

תחום פעילות: ייצור חשמל על בסיס גז טבעי

הספק צפוי: 450 מגוואט

שיעור צפוי מסך אספקת החשמל בישראל: 3.5%

היקף השקעה צפוי בהקמה: כ-2 מיליארד שקל

יו"ר: אהוד בן ש"ך

מנכ"ל: אסף ויטמן

בעלי המניות בתחנת הכוח IPM

עוד כתבות

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות