גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כולנו עובדים ביותר הרמוניה ממה שיש בין נתניהו לכחלון"

אהוד בן ש"ך, מיזמי IPM ויו"ר הפרויקט להקמת תחנת הכוח בבאר-טוביה, מודה כי "עסקה כל-כך מורכבת ומסובכת עוד לא ראיתי", אך מעריך: "זו הולכת להיות תחנה טובה מאוד"

בימים האחרונים נחתם אחד מהסכמי המימון הגדולים שידע שוק האנרגיה המקומי בשנים האחרונות, להקמת תחנת הכוח IPM הממוקמת בבאר-טוביה. במסגרת ההסכם, יעמיד קונסורציום של מלווים, בראשות דויטשה בנק הגרמני ובנק הפועלים, מימון של 1.6 מיליארד שקל להקמת תחנת הכוח הפרטית, שעלות הקמתה מוערכת בכ-2 מיליארד שקל. בין הגופים המממנים הנוספים בהסכם נכללים גם הבנקים קרדיט סוויס והבינלאומי, וחברות הביטוח הפניקס ומגדל.

תחנת הכוח, המנוהלת בידי אסף ויטמן, אשר תוקם ותופעל על-ידי חברת סימנס הגרמנית, צפויה לייצר 450 מגוואט ולספק כ-3.5% מצריכת החשמל בישראל. ההערכות הן, כי היא תחל לפעול במחצית השנייה של שנת 2020. התחנה צפויה לפעול על בסיס גז שיירכש ממאגרי לוויתן ותמר, ובהתאם לרגולציה הקיימת במשק החשמל.

אחד היזמים העומדים מאחורי הפרויקט עוד מראשית דרכו הוא אהוד בן ש"ך, המשמש כיו"ר IPM. בן ש"ך, שהוא גם אחד מהפעילים הוותיקים והבכירים בשוק האנרגיה המקומי, מביע בריאיון ל"גלובס" את שביעות רצונו מהחתימה על ההסכם, לאחר דרך החתחתים שעבר הפרויקט מאז יצא לדרך לפני יותר מעשור. זאת גם בשל שינויים שנכפו בהרכב הבעלות בתחנת הכוח, וסכסוכים בין בעלי המניות בפרויקט, שמרביתם הם שמות מוכרים היטב לקוראי המדורים הכלכליים, וגם בשל הקשיים הרגולטוריים הנלווים לפרויקט מסוג זה.

בן ש"ך אומר: "הגענו לקו הגמר של הפרויקט אחרי תהליך ארוך, ובמהלך חודש מארס הקרוב אנחנו צפויים לקבל את האישור הסופי לגבי התעריף בפרויקט. אז נבצע משיכה ראשונה של חלק מהכספים למימון הפרויקט".

לדבריו, "חלק מהייחוד של התחנה הזו, שבין היתר יכול להסביר את העובדה שרבים לטשו אליה עיניים, היא העובדה שהיא נמצאת על קרקע פרטית ולא בחכירה, ונוסף על כך, שהמדינה מתחייבת לרכוש בנוסחה מוסכמת ל-20 שנה כ-85% מהייצור שלה. את היתרה, 15%, אנחנו צריכים לשווק לשוק הפרטי, אבל זה לא משהו שצריך להיות איתו בעיות".

תהפוכות בבעלות

הרעיון להקמת תחנת הכוח החל להתגלגל כבר בשנת 2005, כשבן ש"ך, יחד עם שותפו ניסן כספי, באמצעות חברת גלובל פאוור שבבעלותם, חברו לכמה יזמים, ובהם הח"כ לשעבר חגי מרום, יואב סרנה, מוריס סבג וכן משקיעים פרטיים מארה"ב.

שנים ספורות לאחר מכן הצטרפה לפרויקט קבוצת שיכון ובינוי (שו"ב) של שרי אריסון, שהפכה לבעלת מניות דומיננטית, אולם החליטה ב-2011 למכור את חלקה בפרויקט לאיש העסקים אברהם נניקשוילי ולשותפיו למהלך - יו"ר רשות ני"ע לשעבר, משה טרי, ויו"ר חברת החשמל לשעבר, מוטי פרידמן.

בהמשך הובילה הסתבכותו של נניקשוילי בחשדות לעבירות פליליות לשינוי נוסף במצבת בעלי המניות של IPM, הכוללת כיום מלבד גלובל פאוור והיזמים הפרטיים גם את יצחק מירילשווילי (באמצעות קרן יסודות), מוטי בן משה, קרן נוי ולאומי פרטנרס. השינוי האחרון בהרכב בעלי המניות גרם לסכסוך, שבמהלכו אף איימו טרי ופרידמן לסכל את העברת מניות נניקשוילי לידי המחזיקים החדשים, בשל חשש לפגיעה במעמדם.

על תהפוכות הבעלות ב-IPM מספר בן ש"ך, כי "לאחר שטרי ופרידמן נכנסו למעורבות בפרויקט, הם היו אלה שטיפלו בתהליכי הרישוי, הוועדות והאישורים הסטטוטוריים, שהם תהליכים ארוכים ולא קלים, כדי להשיג היתר להקמת התחנה. עניינים אלה כבר הושלמו, אולם אז עלו החשדות מול נניקשוילי, שבעקבותיהם דרשה ממנו המדינה למכור את החזקותיו בפרויקט. בשל כך, נניקשוילי סיכם על עסקה מול איש עסקים אמיד ממוסקבה, טימור בן יהודה, אולם המדינה החליטה שלא לאשר את העסקה בין השניים, ואיימה עליהם שאם לא ימכרו את חלקם בפרויקט הוא יעמוד למכירה באמצעות נאמן. כך, ביולי 2016 חתמנו מול בן יהודה על הסכם לרכישת חלקו, והכנסנו את קרן נוי ולאומי פרטנרס לפרויקט".

בן ש"ך אומר, כי "עיקר הבעיות בין הבעלים התעוררו מזה שהכריחו את נניקשוילי ואת בן יהודה למכור את החזקותיהם, והם התמהמהו עם המכירה. כשאנחנו סיכמנו מולם על רכישת חלקם, עברו עלינו כמה חודשים של ויכוחים, שהיו צורמים בחלקם, מול טרי ופרידמן, שראו את עצמם - בתור מי שהשיגו את הרישיון לתחנה במשך עבודה קשה של כארבע שנים - כמי שצריכים להוביל את הפרויקט. אבל מאז הכל הסתדר בינינו, וכיום כולנו עובדים יחד בשיתוף פעולה מלא, עם הרמוניה הרבה יותר גדולה מזו שיש בין בנימין נתניהו למשה כחלון".

עוד מספר בן ש"ך, כי "לטימור בן יהודה הייתה גם אופציה לקנות בחזרה נתח מההחזקות בפרויקט, והיה לנו ברור שהוא ירצה לנצל אותה, כנראה בשלב ההפעלה המסחרית שלו. אבל לפני קצת פחות משנה הופתענו לשמוע שאופציה זו נמכרה למוטי בן משה וליצחק מירילשווילי, שמימשו אותה באופן סופי בחודש האחרון, סמוך לסגירה הפיננסית שביצענו לפרויקט, וכך גם הם הפכו לשותפים שלנו".

בתום כל השינויים הללו, בעלי השליטה בחברת תחנת הכוח IPM (באמצעות חברת טריפל-מ) הם גלובל פאוור של בן ש"ך וכספי, קרן נוי ולאומי פרטנרס, ואילו המייסדים ויתר המחזיקים הם בעלי זכויות מיעוט. בסיכומו של דבר שולמו בעסקאות האחרונות כ-90 מיליון דולר עבור שני שלישים ממניות IPM.

כאמור, בן ש"ך הוא אחד מוותיקי שוק האנרגיה בישראל, ותחילת דרכו יחד עם אחיו הגדול מודי (מרדכי) הייתה ב-1979, אז הם קיבלו לידיהם את חברת פטרולגז שייסד אביהם, וב-1993 מיזגו אותה עם פזגז של צדיק בינו.

בשנת 2007 יצאו שני האחים מפז, וכל אחד מהם פנה לעיסוקיו. אהוד נכנס כשותף לחברת גלובל פאוור של כספי, העוסקת בבניית תחנות כוח קטנות.

במבט קדימה, ולאחר שינויי הבעלות והסכסוכים בין בעלי המניות, אומר בן ש"ך היום כי "ב-40 השנים שבהן אני מעורב בעסקי האנרגיה, ו-22 שרי אנרגיה שעברתי, עסקה כל-כך מורכבת ומסובכת כמו זו עוד לא ראיתי.

"לכן אני שמח שכל השותפים הצליחו למצוא את האיזונים ביניהם, לגבש הסכמות ולאפשר לפרויקט לצאת לדרך בצורה בריאה ומלאת אנרגיה. זו הולכת להיות תחנה טובה מאוד, וההתנהלות שלה תהיה כמו כל עסק עם דירקטוריון, קבוצת שליטה וקבוצת מיעוט. אני לא רואה שום בעיות בעתיד שיכולות להיות שונות מאצל חברות אחרות".

תחנת הכוח IPM

תחום פעילות: ייצור חשמל על בסיס גז טבעי

הספק צפוי: 450 מגוואט

שיעור צפוי מסך אספקת החשמל בישראל: 3.5%

היקף השקעה צפוי בהקמה: כ-2 מיליארד שקל

יו"ר: אהוד בן ש"ך

מנכ"ל: אסף ויטמן

בעלי המניות בתחנת הכוח IPM

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה