גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניסנקורן הקפיא המגעים על הרפורמה בחברת החשמל

יו"ר ההסתדרות מאיים לחזור בו מההסכמות שהושגו על הרפורמה אם רה"מ לא ימשוך את העתירה ■ ההסתדרות הגישה היום תגובה לבג"ץ של המדינה נגד פסיקת ביה"ד הארצי לעבודה המתירה לקיים שביתה במונופול

אבי ניסנקורן / צלם: איל יצהר
אבי ניסנקורן / צלם: איל יצהר

יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הורה על הקפאת המגעים בין ועד חברת החשמל לבין הנהלת החברה במסגרת הדיונים על הרפורמה, כך נודע ל"גלובס". מדובר בצוותי המו"מ הפנימיים של הוועד הן מול ההנהלה והן מול המדינה, בעוד צוותי המו"מ של נציגי המדינה מול הנהלת החברה ממשיכים להיפגש כסדרם.

גורם בוועד העובדים אמר היום ל"גלובס" כי "אין ישיבות כבר שבוע וחצי. זה מאוד משמעותי, כי עד עכשיו נפגשנו בתדירות של כל יום-יומיים. אף אחד לא אומר את זה בקול רם, אבל כולנו יודעים שזה בגלל הבג"ץ. אף אחד לא מזיל דמעה ולא מעט מאיתנו אפילו מרוצים מזה - אלה שלא מרוצים מהמתווה. כל הישיבות שהיו אמורות להתקיים השבוע לא יתקיימו".

הצוותים הפנימיים החלו את עבודתם כמה ימים לאחר ההכרזה על הסכמות בנושא מתווה הרפורמה ועד לאחרונה, נפגשו בתדירות גבוהה; אבל הפגישה האחרונה התקיימה לפני 10 ימים ולא נקבעו פגישות נוספות, אף שהמו"מ עוד רחוק מסיום. הצוותים מתמקדים בארבעה תחומים עיקריים: איתנות פיננסית, מכירת תחנות כוח, ניהול המערכת ותנאי העובדים. הכוונה הייתה לסגור את הקצוות הפתוחים עד 15 בפברואר, ואולם ככל הנראה הדבר לא יקרה.

לדברי מקורות המקורבים לוועד, המגעים הופסקו בשל הוראת אבי ניסנקורן, והסיבה, לדברי המקור "ברורה לכולם - נושא הבג"ץ עדיין לא נפתר".

ביום רביעי האחרון כינס אבי ניסנקורן את העיתונאים לתדרוך מיוחד, ובו הכריז על כוונתו לבטל את ההסכמות על הרפורמה שהושגו לפני יותר מחודש אם המדינה לא תסכים למשוך את העתירה.

"לא יהיה צעד חד-צדדי", אמר ניסנקורן לעיתונאים. כשנשאל האם ההסתדרות תסכים לרפורמה במקרה שהמדינה לא תמשוך את העתירה, אמר יו"ר ההסתדרות לראשונה באופן חד משמעי: "ברור שלא. או שיש רפורמה מוסכמת או שאין. אני מחפש הסכמות ואמרתי שרפורמה מוסכמת מייתרת את ההליך המשפטי. היא תלויה בהגעה להסכמה כוללת, הכוללת ההסכמה של שני הצדדים למשוך את העתירה. הממשלה צריכה להודיע לי שהיא מאמצת בצורה סופית את ההסכמה, על כל הנימוקים שלה. אני לא קיבלתי עדיין עמדה מסודרת ומבחינתי יש רפורמה. אני לא מעלה על הדעת שהרפורמה הזאת, שהיא טובה למשק, לא תתקדם".

נציין כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שדורש להמשיך בעתירה, נפגש לפני כמה ימים עם שר האוצר, משה כחלון, שמבקש כי המדינה תמשוך את העתירה. הפגישה הסתיימה ללא תוצאות.

התזמון של פתיחת המלחמה הקרה של ניסנקורן מול המדינה הוא מעניין לאור העובדה שהיום (א') הגישו ההסתדרות והמזכירות הארצית של הוועד את תגובותיהן לבג"ץ, זאת לאחר דחיות רבות במשך שישה חודשים. הדחייה האחרונה שאושרה על ידי נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, עד 4 בפברואר, מסתמנת להיות אחרונה.

הדיון בבג"ץ שעשוי להיות מכריע נקבע ל-12 במארס. הלחץ על ההסתדרות הולך וגובר ככל שמתקרב התאריך, הן בגלל שכחלון לא הצליח בינתיים לשכנע את נתניהו להסכים למשיכת העתירה והן משום שלא יינתנו דחיות נוספות בתיק זה. לפי החלטת חיות, "הבקשה של המדינה לארכה בשל המשא ומתן המתנהל אינה מובנת, ומכל מקום ניתן לצפות כי בחלוף 6 חודשים מהדיון שהתקיים בעתירות, תוגש תשובת המשיבות ולא תתבקשנה על ידן או בשמן בקשות ארכה נוספות", כתבה.

למרות שבתמורה למשיכת העתירה לבג"ץ הסכימה ההסתדרות לביטול פסק הדין התקדימי של בית הדין הארצי לעבודה שמאפשר לעובדי מונופול לשבות, נתניהו עדיין מתנגד לכך, בנימוק שלמדינה עדיף שפסק הדין יבוטל על ידי בג"ץ בהכרעה שגם תגביל את זכות השביתה.

ההסתבכות הנוכחית של הפרשה נוצרה לאחר שבית הדין הארצי לעבודה פסק כאמור בהחלטה תקדימית כי עובדי חברת החשמל רשאים לנקוט עיצומים במקרה שזכויותיהם ייפגעו כתוצאה משינוי מבני שיקטין את כוח השוק של החברה. המדינה מיהרה להגיש עתירה לבג"ץ נגד פסק הדין ובדיון השמיעו שופטי בג"ץ אמירות ברורות בזכות עמדת המדינה. בסיום הדיון הוחלט כי העיצומים יופסקו והצדדים ימשיכו לנהל מו"מ. המו"מ הניב הבנות על מתווה לרפורמה. ארבעה צוותי מו"מ משותפים למדינה, להסתדרות ולארגון העובדים עמלים בימים אלה על השלמת ההסכם עד אמצע החודש הבא.

דובר ההסתדרות יניב לוי סירב להתייחס לעובדות.

העובדים לבג"ץ: אין לשלול זכות שביתה ברפורמה הגדולה בתולדות המדינה

התערבות של בג"ץ וביטול פסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה "משמעה ביטול זכות השביתה במדינת ישראל", כך טוענים עובדי חברת החשמל בתגובה שהגישו לבג"ץ על עתירת המדינה וארגון יצרני החשמל הפרטיים. ההסתדרות וועד עובדי חברת החשמל הגישו היום תגובה לצווים על תנאי שנקבעו בהחלטת בג"ץ מיום 23.7.2017, בעתירות שהוגשו על ידי המדינה ופורום יצרני חשמל פרטי מגז טבעי על פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה מ-4 במאי אשתקד.

העתירה הוגשה לאחר שבית הדין הארצי קבע כי המדינה אינה יכולה לעשות רפורמה או שינוי מבני בענף מסוים שלא בהסכמת עובדי חברות שיושפעו מכך. המדינה טענה כי מדובר בתקדים שיקשה עליה לבצע רפורמות בעתיד, ובדיון בבג"ץ השמיעה הנשיאה חיות אמירות התומכות בטיעוני המדינה.

בתגובה ותבת באת כוחם של עובדי החברה, עו"ד ארנה לין, כי "אם לא תוכר זכות השביתה במקום בו מתוכננת הרפורמה הגדולה ביותר בתולדות מדינת ישראל, עם מספר המפוטרים הגדול ביותר אי פעם, כי אז לא ידענו מתי תוכר זכות השביתה".

לין מוסיפה כי בפועל בתי הדין לעבודה כבר מגבילים מאוד את זכות השביתה של העובדים וכי אין שום חידוש בפסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה שאותו מבקשת כעת המדינה לבטל. "כשהמדינה מבקשת לבצע שינוי מבני בעל השלכות על ציבור העובדים, עליה לקיים היוועצות עם העובדים ובה עת מו"מ על זכויותיהם" כותבת לין. ההסתדרות עדכנה את בג"ץ כי לאחר הדיון בבית המשפט העליון נכנסו הצדדים להליך היוועצות ומשא ומתן על תוכנית רפורמה חלופית. התגובה הוגשה באמצעות הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, בראשות עו"ד איריס ורדי, ומשרד עו"ד ארנה לין ושות'.

משולש האינטרסים

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם