גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשש בקרב נציגי הרפתנים מההסכמות לתכנון משק החלב

ההסכמות של משרדי האוצר והחקלאות לגבי תכנון משק החלב יובאו הערב בפני נציגי הרפתנים, אך אלה כבר מוחים על הכוונה לחסל את הרפתות הקטנות ולגרום לבעליהן להתמזג או לעזוב את הענף ■ בכיר במשרד החקלאות: "אנו נותנים להם ודאות ומאפשרים להם להתייעל ולהתחרות ביבוא"

רפת / צילום: איל יצהר
רפת / צילום: איל יצהר

התקבלו הסכמות ראשוניות בין משרדי האוצר והחקלאות בנוגע לעתיד משק החלב בישראל. הערב (א') צפויה להתקיים פגישה גורלית בין נציגי המשרדים לנציגי הרפתנים ביחס לתכנון משק החלב המקומי לאחר מתווה לוקר, שיגיע לקצו בסוף השנה הבאה.

משרדי האוצר והחקלאות מעוניינים להוציא מהשוק כמחצית מהרפתות המשפחתיות לשם יצירת שוק של רפתות גדולות, וזאת לטובת העלאת היעילות במשק והקטנת מחירי הייצור של החלב הגולמי. כך לא יהיה כדאי להחזיק רפת קטנה, מכיוון שמחיר המטרה לא יכסה את הוצאותיה.

כדי לאפשר את הוצאתן מהשוק של הרפתות הקטנות הגיעו אגף התקציבים באוצר ומשרד החקלאות להסכמות ראשוניות בנוגע לעתיד משק החלב, ולתקציב ייעודי בגובה 400 מיליון שקל בשנים 2020-2025, תוך הפחתה נמשכת של מחיר המטרה - עד ל-23 אגורות לליטר ב-2025. במקביל לצעדים אלה, יופחתו המכסים על מוצרי החלב המיובאים. ההסכמות יהיו בתוקף רק בכפוף לתמיכת מועצת ארגון מגדלי הבקר לחלב והתאחדות חקלאי ישראל, ושלא יחזרו בהם מתמיכתם בהסכמות עד סוף 2025.

לפי ההבנות, שעדיין אינן סופיות, משק חלב יידרש לייצר לפחות 1.5 מיליון ליטר חלב גולמי לרפת בשנה, כך שהרפתות הקטנות שלא עומדות ברף זה ייאלצו להיסגר או לחבור זו לזו על-מנת לתמוך ביעד של שני המשרדים הממשלתיים להפחתת העלות הממוצעת לייצור החלב.

הרפתנים כבר נערכים למלחמה בהצעה הממשלתית, שכן ההסכם, לטענתם, עתיד לחסל את המשק המשפחתי. "יש היום 800 רפתות משפחתיות. אם ההסכם הזה היה יוצא לפועל נשארות פחות מחצי מהרפתות", אומר היום מאיר צור, מזכ"ל תנועת המושבים, שזועם על ההסכם. הוא נערך לקרב בהגנה על המשקים המשפחתיים ונגד הרחבת פתיחת המכסות ליבוא. "לא נוותר בשום אופן על המשק המשפחתי, הגיע הזמן שממשלת ישראל תפסיק לעסוק במה אמרה ממשלת פולין, ותעבור למה שהיא צריכה לעשות כדי לחזק את החקלאות בארץ, ולא לקנות גבינות מפולין על חשבון הרפתנים בארץ. אנחנו נלך להסכם אך ורק אם הוא יחזק את המשק המשפחתי וישמור אותו לשנים רבות. לא נלך לשום הסכם שמהותו הוא סגירה של מאות רפתות".

רענן כץ, רפתן ממושב באר טוביה, בעל מכסת ייצור של כ-690 אלף ליטר, אמר היום ל"גלובס": "ההסכם שהמדינה רוצה לחתום איתנו יגזור את דיננו, ולצערי הרב אאלץ לסגור את המשק שלי הקיים מ-1951 כי לא אהיה מסוגל כלכלית לעמוד בהחזר ההשקעה הנדרשת ולעלות מ-700 אלף ל-1.5 מיליון ליטר היות שהמענקים מספיקים לגידול רק ממיליון ליטר ולא ממיליון וחצי. הבן שלי, שרצה להיות בן ממשיך, החליט כי לא יהיה ניתן להתפרנס מהרפת והודיע לי כי לא ימשיך".

גורם בכיר במשרד החקלאות מנסה לצנן את הרוחות הסוערות, וטוען ששינויים כאלה הם הכרחיים לטובת התייעלות הענף, גם אם שליש מסקטור הרפתנים יתנגד אליהם. "בניגוד לתוכנית המקורית לבטל לחלוטין את התכנון, אנחנו משאירים אותו לשש שנים נוספות, ומאפשרים להם להתייעל ולהתחרות ביבוא. ברור לנו שהמשקים הקטנים לא ישרדו. הם יצטרכו או לחבור לשכניהם לטובת הקמת רפת גדולה או לצאת מהמשחק".

לדברי הגורם, "כסקטור, הרפתנים מרוויחים הכי הרבה מכל ענפי החקלאות. להערכתנו, המשק הקיבוצי מרוויח כ-70 אגורות לכל ליטר חלב. לעומתם, במשק המשפחתי יש רפתות יעילות שמרוויחות 40 אגורות לליטר, ויש פחות יעילות שנעות בין 20 אגורות לליטר עד ללא רווח כלל".

עוד מוסיף הגורם כי "כל הוויכוחים הקטנים הקטנוניים שיש בין החקלאים מסכנים את תוספת התמיכה של 400 מיליון שקל", ומאיים כי "אם הם לא יחתמו הלילה, הם יצטרכו להישאר במצב הנוכחי ללא ודאות עד 2019".

על-מנת לשרת את המטרה הזו קבעו משרדי האוצר והחקלאות כי תקנות תכנון משק החלב יתוקנו כך שהן יוכלו לאפשר גמישות בהקמת שותפויות בין יצרנים, וועדת המכסות לא תקבע מכסה ליצרן חדש, אלא אם היקף המכסה ברפת שבמסגרתה הוא ייצר יעלה על 2.1 מיליון ליטר חלב בשנה. כמו כן, מ-2023 יינתנו תוספות מכסה רק לרפתות שייצרו לפחות 1.5 מיליון ליטר חלב, לאחר התוספת.

התוספת התקציבית האמורה תתבצע כך ש-267 מיליון שקל יוקצו ל"יצרן מושבי", שיוענק לרפתות שייצרו יותר מ-2.1 מיליון ליטר חלב בשנה או מענק דיפרנציאלי לרפתות שייצרו 1.2-2.1 מיליון ליטר חלב בשנה.

מתוך סכום זה, בשנים האמורות יוקצו עד 75 מיליון שקל שיחולקו לבעל מכסת חלב שייצר ב-2017 פחות ממיליון ליטר חלב ושפרש מהענף או שעבר לייצר ברפת שמייצרת מעל 1.5 מיליון ליטר חלב שנה. כלומר, לרפתות קטנות שייצאו מהתחום או שיתמזגו באחרות לשם הגדלת פעילות, במטרה לשפר את היעילות. לצד תקציבים אלה יוקצבו עוד 133 מיליון שקל ל"יצרן שיתופי".

תקציבים אלה לא באים ללא תנאי. ההבנות בין האוצר ולמשרד החקלאות גורסות כי המענקים והתמיכות יינתנו רק בכפוף לכך שהמחיר שישלמו המחלבות ליצרן החלב יירד ב-23 אגורות לליטר, ומועצת החלב תקצה בכל אחת מהשנים לפחות 4 מיליון שקל לטובת הקמת מערך ייבוש חלב נוסף.

לצד זאת סוכם בין המשרדים הממשלתיים כי הוראת השעה להפחתת מחיר המטרה לליטר חלב תמשיך, מ-2.5 אגורות לליטר בשנת 2020 עד להפחתה של 23 אגורות לליטר ב-2025. לאחר מכן ייקבע מחיר המטרה על-פי סקר להוצאות ייצור שייערך ברפתות שמייצרות לפחות 1.5 מיליון ליטר חלב גולמי בשנה. כמו כן, ההסכם הנרקם קובע כי יש להמליץ לשר החקלאות לקבוע כי ההיטל המרבי של מועצת החלב מהיצרנים יעמוד על 3.8 אגורות לליטר. בנוסף, יבחן מתן הקלות ברגולציה על היתרי בנייה לרפתות חדשות והגדלתן, והקריטריונים להקצאת עובדים זרים לתחום הרפתות ישקלו מחדש.

לגבי המכסים על מוצרי החלב המיובאים, מסמך ההבנות ממליץ על הפחתה בכמה פעימות. כך, המכסים על חלב ושמנת יופחתו מ-24% ב-2019 ל-14% ב-2025. בגבינות תחול הפתחה של 5 שקלים לק"ג גבינה ב-2019 ועד 3 שקלים לק"ג גבינה ב-2025.

מעבר לפגיעה ברפתנים, המהלכים הללו עשויים להוות מכה למחלבות הגדולות שחלק ניכר מהמגוון שלהן מתבסס על מוצרים מפוקחים, כלומר תנובה וטרה, שמייצרות מוצרי בסיס כמו גבינות לבנות, גבינות צהובות וחלב ניגר. זאת לעומת שטראוס, שמרבית הפורטפוליו שלה נשען על מוצרים שאינם מפוקחים ושאינם מיובאים במכסות.

ממשרד החקלאות נמסר: "משרד החקלאות לא יפעל ללא הסכמה מצד כלל הגורמים הרלוונטיים. משרד החקלאות פועל במטרה לאזן בין טובת החקלאים לבין יוקר המחיה. בתוך כך, ביממה האחרונה המשרד בשיתוף משרד האוצר דן עם גורמים אלה בנושא מספר פעמים, במטרה לשמר את התקציב המיועד לו. אולם, עד כה, טרם הגיעו הצדדים להסכמות בנושא".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי